εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 7 Ιανουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2017

Χαρίλαος Σια (24/12):
Γεια σας, καλά Χριστούγεννα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν τα εμβόλια και τα μοσχεύματα λεμονιάς. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή χρονιά Χαρίλαε. Μπορείς να διατηρήσεις τα μοσχεύματα και τα εμβόλια, μέσα στο ψυγείο, για αρκετό χρονικό διάστημα, λίγους μήνες, μέσα σε αεροστεγές σακουλάκι ώστε να προστατεύονται από την υγρασία για να τα χρησιμοποιήσεις όταν θα χρειαστεί.

 

Nikos Tsi (26/12):
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Έχω κάποιους φοίνικες και τους ραντίζω μια φορά το μήνα. Τώρα μου λένε να λούζω και όλο τον κορμό με φάρμακο. Είναι σωστό αυτό; Ευχαριστώ πολύ, καλή πρωτοχρονιά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Νικό και χρόνια πολλά! Δυστυχώς, η προσβολή των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι μας αναγκάζει να ψεκάζουμε συχνά τους φοίνικες, σε μηνιαία βάση εκτός από την περίοδο του χειμώνα που δεν χρειάζεται να ψεκάσουμε. Επίσης,ο συμπληρωματικός ψεκασμός των κορμών δεν είναι απαραίτητος για την προστασία του φοίνικα καθώς το σκαθάρι εισέρχεται από την στεφάνη (καρδιά), στην κορυφή του φοίνικα και προχωρά μέσα στον κορμό. Δες περισσότερες λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του σκαθαριού του φοίνικα.

 

Nikos Nik (26/12):
Γεια σας, χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα! Μου έσπασε απο την κορυφή η βιγόνια βασίλισσα. Αν βάλω το κομμάτι αυτό σε νερό θα βγάλει ρίζες;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρόνια πολλά Νίκο και καλή χρονιά! Σχετικά με το ερώτημα σου, το κομμάτι της βιγόνιας θα βγάλει ρίζες αν το βάλεις στο νερό και μπορείς να το μεταφυτέψεις αργότερα. Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ορμόνη ριζοβολίας στην τομή του μοσχεύματος και να φυτέψεις το κλαδάκι σε μια γλάστρα σε περιβάλλον δροσιάς και υγρασίας για να ριζοβολήσει.

 

Yatsu (30/12):
Καλησπέρα καλοί μας φίλοι! Αυτή την εβδομάδα θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε καταρχάς για την ωφελιμότητα ή μη αυτού του εντόμου (παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα στη βροχή). Παρόλαυτα έχουμε ένα πλήθος από κάμπιες (πράσινες κάτω από τα φύλλα και γκρι σκουλήκια στη γη), καθώς και μύγες του λάχανου που έχουν εξαπλωθεί. Ακόμα, κάτω από την λεμονιά που θα φυτεύσουμε μπορούμε να βάλουμε κάποιο φυντάνι; Να σας κάνω κι άλλες ερωτήσεις ή φτάνουν αυτά για αυτή την Κυριακή; Είσαι τρομεροί! Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αυτό το έντομο είναι ένα είδος βρωμούσας, που προσβάλλει τα φυτά και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί με οικολογικά σκευάσματα παρά μόνο με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης που θα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Για την οικολογική προστασία από κάμπιες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βάκιλο Θουριγγίας και θα βρεις περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τον τρόπο εφαρμογής του. Για τις μύγες του λαχάνου, μπορείς να δοκιμάσεις τη συνταγή που προτείνουμε για έντομα στο σχετικό μας άρθρο για προστασία των φυτών με οικολογικά μέσα. Κάτω από τη λεμονιά, μπορείς να φυτέψεις μαϊντανό, άνηθο, ρόκα, σέσκουλα και αντίδια.

 

Αλέξανδρος (30/12):
Χρόνια πολλά! Μία ερώτηση. Με ποια κατεύθυνση φυτεύεται το κουκούτσι ροδακινιάς; Με το μυτερό μέρος προς τα πάνω ή προς τα κάτω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρόνια πολλά και σε σένα Αλέξανδρε. Όπως και να φυτέψεις το κουκούτσι της ροδακινιάς, με τη μύτη προς τα πάνω ή προς τα κάτω, θα φυτρώσει κανονικά, χωρίς πρόβλημα. Όταν μεγαλώσει το νεό δενδρύλλιο της ροδακινιάς, θα πρέπει να το εμβολιάσεις στην επιθυμητή ποικιλία γιατί ο σπόρος δεν δίνει ακριβώς την ίδια ποικιλία ροδακινιάς με τον καρπό από τον οποίο προέρχεται.

 

Dimitris (31/12):
Πριν 2 μήνες πήρα μοσχεύματα από ένα δεντρολίβανο και τα έβαλα στο νερό να βγάλουν ρίζες. Μετά από 1 μήνα έβγαλαν λίγες ρίζες και τα έβαλα σε γλαστράκια. Αυτά τώρα τα κρατάω μέσα σε σκια; Και πόσο νερό θέλουν; Μικρά και συχνά ποτίσματα που λέει το άρθρο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δημήτρη, τα μοσχεύματα του δενδρολίβανου με τις ρίζες που έβαλες σε γλαστράκια, θα πρέπει να τα διατηρήσεις σε εξωτερικό σκιερό χώρο, προφυλαγμένο από βοριά, φωτεινό που να έχει υγρασία. Πάντως, για καλύτερο απότέλεσμα, θα μπορούσες πριν τη φύτευση στο γλαστράκι, να είχες εμβαπτίσει τη ρίζα του μοσχεύματος του δενδρολίβανου σε ορμόνη ριζοβολίας. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνεις συχνά και μικρά ποτίσματα για να βοηθήσεις στη ριζοβολία του δενδρολίβανου. Γύρω στην άνοιξη, μπορείς να μεταφυτέψεις το γλαστράκι σου με το δενδρολίβανο στο έδαφος ή σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για το δενδρολίβανο και τη φροντίδα του στο σχετικό μας άρθρο. Καλή επιτυχία!

 

Μαρία Κου (30/12):
Σε κάποια κυπαρισσοειδή που έχω μερικά στελέχη ξεραίνονται, πώς μπορώ να τα βοηθήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, ειδικά την περόδο άνοιξης και φθινοπώρου, τα κυπαρισσοειδή (λέιλαντ, τούγιες, γκολντ-κρεστ) είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος που προκαλεί ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό . Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, σε κάθε κυπαρισσοειδές μετά το πότισμα και να επαναλάβετε σε 15 μέρες. Συμπληρωματικά, μπορείτε να τα ψεκάσετε με σκεύασμα πυριτικών αλάτων που θα προμηθευτείτε από γεωπονικό κατάστημα.

 

Κατερίνα – Βαγγέλης (3/1):
Καλή χρονιά με υγεία και δημιουργικότητα! Μία ερώτηση, σε χώρο φωτεινό όμως που δεν έχει ήλιο τι φυτά μπορούμε να βάλουμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή χρονιά και σε σας Κατερίνα και Βαγγέλη! Σε φωτεινό μέρος, που δεν δέχεται απευθείας ήλιο, είτε σε γλάστρα σε μπαλκόνι, είτε απευθείας στο χώμα στον κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους, όπως βιβούρνο, φωτίνια και αγγελική, ενώ για ανθοφόρα φυτά, θα ευδοκιμήσει και θα ανθοφορήσει το γεράνι, το μαστιχάκι και η διμορφοθήκη. Επίσης, και τα παχύφυτα είναι μια πολύ καλή επιλογή, αρκεί να μην ποτίζονται υπερβολικά.

Αλέξανδρος Φου (3/1):
Συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Έχω αναλάβει φέτος να φροντίσω ένα μικρό οικογενειακό χωράφι με 80 ελιές. Τι πρέπει να προσέξω στο κλάδεμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αλέξανδρε, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το κλάδεμα των ελαιόδεντρων είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ανάπτυξη και την καρποφορία της ελιάς. Κλαδεύουμε τα ελαιόδεντρα ώστε να τα αφήνουμε ανοικτά από πάνω για να μπαίνει φωτισμός, για να ενισχύουμε τη φωτοσύνθεση και την καρποφορία και να διευκολύνουμε τον αερισμό του φυλλώματος για να μην αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες, όπως η καρκίνωση της ελιάς. Σχετικά με την εποχή κλαδέματος της ελιάς, κλαδεύουμε από τον Ιανουάριο, μέχρι τον Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς.

 

Litsa (4/1):
Σας ευχαριστούμε πολύ, παρακαλώ μία ερώτηση. Aληθεύει πως τα σκευάσματα, μυκητοκτόνα κτλ. θα απαγορεύεται η πώληση στους ιδιώτες, γνωρίζετε κάτι τέτοιο; Αν μπορέσετε και βρείτε χρόνο θα μου ήταν χρήσιμη η απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ερώτηση που κάνεις Λίτσα, είναι πολύ χρήσιμη και επίκαιρη. Καταρχήν, υπάρχει διαχωρισμός των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα) σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για ερασιτεχνική χρήση και σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για επαγγελματική χρήση. Τα σκευάσματα που είναι για ερασιτεχνική χρήση, δηλαδή μικρές συσκευασίες για μικρό όγκο ψεκαστικού υγρού (10-20 λίτρα), πωλούνται στους ιδιώτες χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, για τις επαγγελματικές συσκευασίες, συνήθως χημικών δραστικών ουσιών υψηλής πυκνότητας, για μεγάλους όγκους ψεκαστικού υγρού, ο αγοραστής απαιτείται να διαθέτει πιστοποιητικό γνώσης και χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ παράλληλα απαιτείται ηλεκτρονική καταγραφή και συνταγογράφηση από το γεωπονικό κατάστημα.

 

Vaso Mpe (4/1):
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά! Θα ήθελα να φυτέψω ένα οπωροφόρο αειθαλές δέντρο στην αυλή μου σε παραθαλάσσιο χωριό της Μεσσηνίας. Τι θα μου προτείνατε που να είναι ανθεκτικό και να κάνει καρπούς χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα; Ήδη έχουμε, πορτοκαλιά, λεμονιές και μανταρίνι. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά Βάσω από τα Μυστικά του Κήπου. Σχετικά με το αειθαλές καρποφόρο δεντράκι που θέλεις να φυτέψεις, θα σου προτείναμε την μουσμουλιά που κάνει καρπούς σε μια περίοδο (άνοιξη) που δεν υπάρχουν πολλά φρούτα καθώς και το περγαμόντο, το κίτρο και το κουμ κουατ για να φτιάξεις αρωματικό γλυκό του κουταλιού. Βέβαια, το περγαμόντο, το κίτρο και το κουμ κουατ θα πρέπει να είναι σε σχετικά προστατευμένη θέση από τον αέρα, ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια.

 

Χριστίνα Στε (5/1):
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Θα ήθελα να ρωτήσω πότε πρέπει να κλαδέψω έξι λουσίντουμ τα οποία είναι σε γλάστρες. Τα τρία από αυτά είναι πολύ μεγάλα με χονδρό κορμό. Τα υπόλοιπα τρία είναι μεσαίου μεγέθους. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μετά το κλάδεμα πρέπει να τα ψεκάσω με κάτι. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλή χρονιά με υγεία!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα και χρόνια πολλά Χριστίνα! Σχετικά με το κλάδεμα του βιβούρνου λουσίντουμ, μπορείς να το κάνεις μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα. Καλό είναι μετά το κλάδεμα του λουσίντουμ, να γίνει ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα για να προστατεύσεις τα φυτά σου από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα του βιβούρνου λουσίντουμ σε σχετικό μας άρθρο.

 

Αναστασία Μπo (5/1):
Πως να φροντίσω την ορχιδέα εσωτερικό χώρου που έχω για να ανθοφορήσει ξανά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αναστασία, καταρχήν δεν πρέπει να κόβουμε τα ανθοφόρα στελέχη της ορχιδέας φαλαίνοψις αμέσως μόλις τελειώσουν τα πρώτα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσει η ανθοφορία και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρούμε με ειδικό ψαλίδι κλαδέματος και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείς να τις κλαδέψεις νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνεις νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Σχετικά με το πότισμα και τη λίπανση, δες αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για την ορχιδέα.

 

Eλευθερία Παπ (6/1):
Τι μπορώ να φυτέψω σε γλάστρες σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων που τον χειμώνα έχει πολύ κρύο και το καλοκαίρι ζέστη;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελυεθερία σε αυτό το υψόμετρο έχουμε περιορισμένες επιλογές αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ωραία αυλή με γλάστρες. Θα μπορούσες να φυτέψεις τούγιες και λέιλαντ σε σχετικά μεγάλες γλάστρες, ανθοφόρους καλλωπιστικούς θάμνους όπως ορτανσία, πικροδάφνη και γεράνια. Επίσης, μπορείς να φυτέψεις ποώδη εποχιακά φυτά, ανοιξιάτικης φύτευσης (διμορφοθήκη, πετούνιες) και φθινοπωρινής φύτευσης (πανσέδες, κυκλάμινα), καθώς και διάφορα αρωματικά φυτά (δίκταμο, φασκόμηλο, ρίγανη, ματζουράνα). Ειδικά για το χειμώνα, καλό είναι να έχεις υπόψη σου και το πώς να προστατεύουμε τα φυτά μας από το κρύο όπως έχουμε περιγράψει σε σχετικό άρθρο και βίντεο.

 

Δημητρα Για (6/1):
Καλή και δημιουργική χρονιά. Ποια καρποφόρα δέντρα μπορώ να κλαδέψω αυτή την εποχή στον κήπο μου και πως θα πρέπει να τα κλαδέψουμε για να έχω καλή παραγωγή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή χρονιά και σε σένα Δήμητρα. Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα, όπως η βερικοκιά, η ροδιά και η αχλαδιά, κλαδεύονται μέσα στο χειμώνα, κατά τη διάρκεια του ληθάργου τους. Η ελιά επίσης μπορεί να κλαδευτεί αυτή την εποχή αρκεί αν μην είναι σε μέρες που έχει βροχερό καιρό και υγρασία. Το κλάδεμα την περίοδο του χειμώνα, που αναφέρεις, δεν επιτρέπεται για τα εσπεριδοειδή, δηλαδή λεμονιές και πορτοκαλιές και μανταρινιές που κλαδεύονται την άνοιξη, μετά την παγωνιά του χειμώνα αφού έχει ολοκληρωθεί και η καρποφορία των δέντρων. Δες περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για κλάδεμα ελιάς, κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα ροδιάς και κλάδεμα αχλαδιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.