εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 6 Μαΐου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Δημήτρης Προ (28/4):
Μόλις ξεκινώ. Σίγουρα θα έχω απορίες. Όπως: πως θα φτιάξω το ξύλινο πλαίσιο του λαχανόκηπου; Διαστάσεις: 1m ύψος – 2m πλάτος και 3m μήκος είναι εντάξει; Έχει πάτο; Αν ναι είναι ξύλινο και αυτό; Τρύπες έχει πουθενά; Όλο το πλαίσιο πρέπει να κάθεται στο χώμα; σε μπετό; Τι χώμα βάζεται; Τι είναι αυτά τα άσπρα στο χώμα που βλέπω στο youtube; Τι χώμα πρέπει να βάλω; Κάτω ότι νά ‘ναι και πάνω καλό; Ευχαριστώ για το χρόνο σας προκαταβολικά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δημήτρη. Το υπερυψωμένο παρτέρι που φτιάξαμε και για τη φύτευση ενός μικρού λαχανόκηπου αποτελείται από σανίδες ξύλου, εμποτισμένες για να μην σαπίσουν και έχει διαστάσεις 1 μέτρο επί 3 μέτρα και 50 εκατοστά ύψος. Δεν έχει πάτο, παρά μόνο γεωύφασμα που συγκρατεί το χώμα ενώ παράλληλα επιτρέπει στο νερό να περνά, για να έχει το παρτέρι καλή αποστράγγιση που είναι απαραίτητη για την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των κηπευτικών μας. Χρησιμοποιήσαμε μίγμα από χώμα κήπου 30%, φυτόχωμα 50%, 10% κομπόστ, και 10% περλίτη. Ο περλίτης είναι το άσπρο υλικό που βλέπεις πάνω στο χώμα και έχει την ικανότητα να συγκρρατεί το νερό και παράλληλα προσφέρει αερισμό στις ρίζες των φυτών.

 

Seva Ioa (29/4):
Γεια σας. Έχω τρία γεράνια. Τις φροντίζω το ίδιο. Ίδιο λίπασμα, ίδια μέρα ποτίσματος. Ανθίζουν το ίδιο. Στη μία κιτρινίζουν τα φύλλα. Γιατί; Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σέβα. Το γεράνι θέλει τακτικό πότισμα για να δίνει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα, η γλάστρα δεν στραγγίζει καλά και δημιουργεί κιτρίνισμα στα φύλλα. Πιθανότατα το γεράνι αυτό να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Ειδικά για τα γεράνια σε γλάστρες, φροντίζουμε να αφήνουμε πρώτα το χώμα να ξεραίνεται και μετά να ξαναποτίζουμε καθώς και να αδειάζουμε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία, του γερανιού, χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κοκκώδες κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα γερανιού στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κωνσταντίνος Μπα (29/4):
Σας στέλνω φωτογραφία με ένα βασιλικός που έχω μέσα στο σπίτι. Tι είναι αυτό που έχει επάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κωνσταντίνε. Στην φωτογραφία που μας έστειλες, βλέπουμε έντομα κοκκοειδή που αναπτύσσονται στον βασιλικό. Θα χρειαστέι ψεκασμός με θερινό πολτό ή άλατα λιπαρών οξέων. Επίσης, καλύτερα να βγάλεις σε εξωτερικό χώρο τον βασιλικό για να αερίζεται και καλύτερα και να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες. Γενικότερα, ψεκάζουμε τον βασιλικό κάθε βδομάδα, με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Μα αυτόν τρόπο, προστατεύουμε προληπτικά τον βασιλικό από διάφορα έντομα, όπως μελίγκρα, κάμπιες, βαμβακάδα. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βασιλικού, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαρία Σκα (29/4):
Καλησπέρα, έχω σοβαρό πρόβλημα με τις τριανταφυλλιές μου. Σας δείχνω τις φωτογραφίες. Πείτε μου τι να τις κάνω για να συνέλθουν; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μαρία. Καλό θα ήταν να κλαδέψεις τις τριανταφυλλιές και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας θα βοηθήσει σημαντικά. Επίσης, η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ακόμη πιο συχνά. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχεται το φύλλωμα της, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Χρυσάνθη Κων (29/4):
Έχω φυτέψει από το 2015 πέντε ακακίες και προχτές είδα στα φυλλαράκια τους ιστό αράχνης. Όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να βγάλουν φύλλα, τους βάζω τους μπλε κόκκους λίπασμα, βγάζει κάτω κάτω στην ρίζα λίγα φύλλα και όχι επάνω. Η μια μουριά μου από τις τρεις έχει πολύ λίγα, αδύναμα φύλλα. Έβαλα και σε αυτές μπλε λίπασμα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρυσάνθη, Οι ακακίες έχουν προσβληθεί απο τετράνυχο και θα χρειαστεί αντιμετώπιση με ψεκασμό με ειδικά σκευάσματα για τετράνυχο. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί προσθήκη υδατοδιαλυτού λιπάσματος κάθε 2 βδομάδες για να έχουνε καλύτερη ανάπτυξη.

 

Μιχαήλ Καβ (30/4):
Καλημέρα σας. Η ετικέτα της αμπέλου στο φυτρώιο μου αναγράφει: ΚΑΝΝΕΡ ΑΣΠΕΡΜΟ ΕΠ. ΛΕΥΚΟ 15/7. Εν πρώτοις παρακαλώ για την ερμηνεία των αναγραφωμένων στην ετικέτα. Ακολούθως πληροφορήστε με σχετικά με την καλλιέργεια της εν λόγω ποικιλίας (ιδιαίτερα προφυλάξεις από ασθένειες), διότι δεν έχω επαφή με τον πωλητή και τον κηπουρό που το εφύτευσε. Πρόκειται για 19 φυτα ενός έτους (απόσταση μεταξύ των φυτών 1,80 μ.), τα οποία έχουν εμφυτευθεί σε προάστειο του Ηρακλείου Κρήτης στο μέσον της οδού Χριστομιχάλη Ξυλούρη και 100 μέτρα δυτικά. Άλλα αμπέλια δεν υπάρχουν στην περιοχή. Ευχαριστώ για τη συνεργασία σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μιχαήλ. Πρόκειται για ασπερμη ποικιλία λευκή επιτραπέζια. Δες πληροφορίες για προστασία από περονόσπορο αμπελιού, ωίδιο αμπελιού καθώς και για την ευδεμίδα του αμπελιού στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Αλέξανδρος Γαρ (30/4):
Αξιότιμοι Κύριοι, είμαι ελαιοπαραγωγός από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και εφέτος για πρώτη φορά σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ένα πιο οικολογικό και φιλικό προς το περιβάλλον σκεύασμα, προκειμένου να καταπολεμήσω τις αρνητικές επιπτώσεις και εν τέλει ζημιές στην παραγωγή που προκαλούνται από βασικούς εχθρούς της ελιάς, όπως ο δάκος, ο ρηχίτης και ο πυρηνοτρίτης. Κατόπιν κάποιας σύντομης έρευνας κατέληξα σε προϊόντα όπως ο ζεόλιθος και ο καολίνης. Όμως έχω ακούσει από διάφορους που υποτίθεται ότι έχουν κάνει χρήση και των δυο ότι ο καολίνης είναι καλύτερος για την προστασία της ελιάς από τα έντομα και τις μυκητιάσεις απ’ ότι ο ζεόλιθος και ότι προσκολλάται καλύτερα στα φυλλώματα της ελιάς μετά από μια έντονη βροχόπτωση και δεν ξεπλένεται, εν αντιθέσει με τον ζεόλιθο που δεν έχει αυτές τις ιδιότητες. Θα ήθελα την γνώμη σας με βάση τις παραπάνω πληροφορίες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αλέξανδρε. Ο καολίνης και ο ζεόλιθος είναι ορυκτά που βρίσκονται στη φύση και χρησιμοποιούνται για ψεκασμό στην φυλλική επιφάνεια της ελιάς. Με τον ψεκασμό, δημιουργείται μία λεπτή άσπρη μεβράνη, που λειτουργεί απωθητικά στην εναπόθεση των αυγών του δάκου καθώς και στη σίτιση του. Συνήθως, απαιτούνται ένας-δύο ψεκασμοί μέσα στην καλλιεργητική χρονιά. Κατά τον ψεκασμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά προσκολλητικό σκεύασμα για καλύτερη διαβροχή, ενώ θα πρέπει να γίνεται και συχνή ανάδευση του νερού, για να μην κατακάθεται ο καολίνης ή ο ζεόλιθος μέσα στο ψεκαστικό μηχάνημα. Ο καολίνης παρουσιάζει καλύτερη σχετικά συμπεριφορά από το ζεόλιθο για την καταπολέμηση του δάκου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καταπολέμση του δάκου, τον καολίνη καθώς και για το ζεόλιθο μπορείς να δεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Πάντως, για την αντιμετώπιση του ρυγχίτη και το πυρηνοτρήτη, απαιτείται ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού και βάκιλου Θουριγγίας.

 

Μάμας Κρα (30/4):
Καλημέρα σας. Έχω μια λεμονια στον κήπο του σπιτιού μου ηλικίας περίπου 10 ετών. Την έχω μεταφυτέψει από μια μεγάλη γλάστρα στο έδαφος πριν 4 χρόνια αφαιρόντας τον πάτο της γλάστρας. Εδώ και περίπου 2 χρόνια δεν μεγαλώνει αν και την ποτίζουν και την λιπαινω κανονικά. Αντίθετα μετά από την αρχή της άνοιξης αρχίζουν να ξεραίνονται οι άκρες των κλαδιών, να χάνει το πράσινο χρώμα των φύλλων της και να χάνει το μεγαλύτερο μέρος από τους καρπούς που έδεσε. Τι μπορώ να κάνω; Περιμένω τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μάμα. H λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Ενσωματώνουμε στο χώμα την κατάλληλη ποσότητα λίπανσης ανάλογα την ηλικία της λεμονιάς. Ενδεικτικά για λεμονιές, δέκα ετών, προσθέτουμε περίπου ένα κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Πάντως, για κάποιο λόγο δυσκολεύονται οι ρίζες της λεμονιάς και συμπιέζονται από το μέρος της γλάστρας που έχει φυτευτεί στο χώμα. Δοκίμασε συχνό πότισμα και λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα. Αν δεν υπάρξει βελτίωση, θα πρέπει να σκαφτεί για να αφαιρεθεί το κομμάτι της γλάστρας που έχει φυτευτεί. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Sonia Fot (30/4):
Γεια σας! Έχω φράχτη με λιγούστρα και τελευταία στα φύλλα του υπάρχουν κάτι πάρα πολύ μικρές λευκές σαν πεταλουδίτσες, οι οποίες κάνουν αυγά στο πίσω μέρος των φύλλων με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν και να πέφτουν πάρα πολλά φύλλα καθημερινά. Τι είναι και τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σόνια. Πρόκειται για το έντομο αλευρώδη που έχει προσβάλλει τα λιγούστρα σου. Θα χρειαστεί ψεκασμός με σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Το συγκεκριμένο οικολογικό σκεύασμα μπορείς να το προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 

Τάσος Γκο (30/4):
Καλησπέρα! Αυτό το έντομο-παράσιτο εντόπισα πάνω στα φύλλα των κηπευτικών μου (αγγουριές, πιπεριές κ.ά.). Μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Τάσο, Το έντομο αυτό είναι ένα είδος ψαλίδας. Είναι έντομα νυκτόβια, φυτοφάγα, που μπορούν να τρέχουν γρήγορα, αλλά δεν πετούν εύκολα. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με ψεκασμό με φυσική πυρεθρίνη. Εναλλακτικά δες την αυτοσχέδια συνταγή που προτείνουμε στο άρθρο για την προστασία των φυτών με οικολογικά υλικά. Συγκεκριμένα, για να αντιμετωπίσουμε διάφορα έντομα καθώς και τον τετράνυχο στον κήπο, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα με φυσικά υλικά: 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και νερό. Βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, μαζί με το πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

 

Apostolia Mam (1/5):
Καλημέρα και καλό μήνα! Ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την γαρδένια μου, διάβασα στο site σας ότι θέλει σκιερό και προφυλαγμένο μέρος και όχι απευθειας έκθεση, θα σας στείλω φωτογραφία να δείτε κι αν μπορείτε να με αν είναι σωστή η θέση της. Η φωτογραφία είναι πρωινή κ ο ήλιος διαρκεί για περίπου 3 ώρες στο μπαλκόνι μου, την γαρδενια δεν την πιάνει καθόλου ο ήλιος. Και εδώ είναι ολόκληρο το μπαλκόνι να δείτε εφόσον χρειαστεί άλλη θέση καταλληλότερη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα και καλό μήνα, Αποστολία. Πολύ διαφωτιστική η φωτογραφία που μας έστειλες. Νομίζω ότι έχεις επιλέξει κατάλληλη θέση στο μπαλκόνι σου, στην αριστερή πλευρά όπως αντικρίζεις το μπαλκόνι, για τη γαρδένια, σε προφυλαγμένο μέρος που δεν την κτυπά απευθείας ο ήλιος. Επίσης, μια σημαντική συμβουλή για την γαρδένια, για να ακολουθήσεις. Ραντίζουμε συχνά τα φύλλα της γαρδένιας για να διατηρούμε σχετική υγρασία για το φυτό και να μην δημιουργηθούν ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται με απεσταγμένο νερό, για να μην περιέχει άλατα και δημιουργηθεί τοξικότητα στο φυτό της γαρδένιας. Επαναλαμβάνουμε τακτικά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Mary Anastasakou (1/5):
Καλησπέρα σας και καλό μήνα, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με τους ιβίσκους που έχω στο μπαλκόνι. Ενώ πέρυσι ήταν πλούσια και τα 2 μου φυτά σε ανθοφορία, εδώ και 1 μήνα περίπου (ίσως και περισσότερο) τα φύλλα άρχισαν να έχουν τρύπες, να κιτρινίζουν και να πέφτουν, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τα κλαδιά τους. Παρατήρησα επίσης ότι στο χώμα υπάρχουν πολλά έντομα. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε αν θα μπορούσα να κάνω κάτι για να τα σώσω; Σας στέλνω και μία φωτογραφία μήπως έτσι σας βοηθήσω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαίρη. Θα χρειαστεί να κλαδέψεις τον ιβίσκο, να τον μεταφυτέύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και να προσθέσεις υγρό λιπασμα ανθοφορίας. Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Σχετικά με την φυτοπροστασία του ιβίσκου, ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τον ψευδόκοκκο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή επιλέγουμε κάποια αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών όπως έχουμε δείξει αναλυτικά και σε βίντεο. Περισσότερες πληροφορίες για τον ιβίσκο μπορείς να δεις στο σχετικά άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Elena Gri (2/5):
Καλημέρα, έχω αγοράσει μια γαρδένια και την έχω μεταφυτεύσει σε άλλη γλάστρα με χώμα σωστό για τέτοια φυτά. Και ενώ την ποτίζω και δεν την έχω απευθείας να τη χτυπάει ο ήλιος είναι σαν μαραμένη με πεσμένα φύλλα… τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα. Φρόντισε να ελέγξεις ότι η γλάστρα σου έχει καλη αποστράγγιση. Αναλυτικότερα, η γαρδένια θέλει δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους αλλά και δυνατούς βοριάδες. Χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, όμως η άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα. Επιλέγουμε γλάστρα που να διαθέτει οπή αποστράγγισης για την γαρδένια μας και τοποθετούμε στη βάση της μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων πάχους 2-3 εκατοστών. Αν η γλάστρα που έχουμε για αρκετό καιρό τη γαρδένια δεν στραγγίζει, σημαίνει ότι το ριζικό σύστημα της έχει γίνει πολύ πυκνό και χρειάζεται μεταφύτευση. Περισσότερες πληροφορίες για την γαρδένια, καθώς και για την μεταφύτευση γαρδένιας μπορείς να δεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πάνος Τετ (2/5):
Μπορούμε να ρίχνουμε στις γλάστρες φυτικά απορρίματα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Πάνο. Καλό είναι να μην ρίχνουμε απευθείας τα φυτικά απορρίματα στις γλάστες αλλά να τα συλλέγουμε, να πραγματοποιούμε κομποστοποίηση και μετά να τα προσθέτουμε ως κομπόστ στις γλάστρες. Τo κομπόστ είναι ένα φυσικό προϊόν που προκύπτει από την διεργασία της κομποστοποίησης διαφόρων φυτικών υπολειμμάτων της κουζίνας και του κήπου. Έχει εξαιρετικές εδαφοβελτιωτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο αλλά και στις γλάστρες μας στο μπαλκόνι ως φυσικό λίπασμα που εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά το έδαφος. Περισσότερες πληροφορίες για την δημιουργία κομπόστ, καθώς και για τα κατάλληλα υλικά για κομποστοποίηση μπορείς να δεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Λουκάς Βυν (3/5):
Καλησπέρα! Καταρχήν, έχω μία διπλαδένια σε κήπο την οποία φύτευσα πέρυσι την άνοιξη και η οποία είχε ικανοποιητική ανάπτυξη μέχρι και την αρχή της φετινής χρονιάς. Όμως, απο ένα σημείο κι έπειτα σταμάτησε να αναπτύσσεται και τα φύλλα της άρχισαν να κοκκινίζουν. Εφάρμοσα λίπανση με σκεύασμα σιδήρου (2 φορές) χωρίς κανένα αποτέλεσμα και, σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον έχει ξεραθεί σχεδόν τελείως. Τι μπορώ να κάνω; Μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο που δίπλα έχω φυτεύσει λεβάντα; Πλέον σχεδόν έχει σκεπάσει την διπλαδένια. Και κάτι ακόμη, σας στέλνω ένα φυτό το οποίο βγήκε μόνο του στον κήπο. Τι μπορεί να είναι; Κάποιο είδος ευκάλυπτου ή απλώς ένα ζιζάνιου; Ευχαριστώ πάρα πολύ και συγνώμη αν σας κόυρασα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η διπλαδένια κοκκινίζει τα φύλλα της λόγω έκθεση στην παγωνιά του χειμώνα. Η διπλαδένια προτιμά σκιερά και ημισκιερά μέρη, γιατί ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος προκαλεί καχεξία στο φύλλωμα της. Αγαπάει, όμως, τη ζέστη και αυτό φαίνεται και από την έντονη ανθοφορίας της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα, η διπλαδένια ανθίζει διαρκώς, αρκεί η θερμοκρασία της νύχτας να υπερβαίνει τους 10ºC. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνεi στους 0ºC. Σχετικά με το εδαφικό υπόστρωμα, η διπλαδένια ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα. Πάντως, η λεβάντα που έχει σκεπάσει την διπλαδένια, ασφαλώς και την δυσκολεύει στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος της. Καλό θα ήταν να την μεταφυτεύσεις. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα διπλαδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Το φυτό που βγαίνει στον κήπο σου όντως είναι ευκάλυπτος.

 

Νικόλαος Βηχ (4/5):
Καλημέρα σας βλέπω τις συμβουλές για τα φυτά και λουλούδια που δίνετε. Ήθελα να ρωτήσω, μου στείλανε μια συκιά ποικιλίας black mission, από τον Γενάρη την έχω σε γλάστρα με χώμα για εξωτερικά φυτά. Έχει πετάξει δύο τρεις βραχίονες αλλά δεν μεγαλώνει. Μήπως φταίει το χώμα και τι χώμα χρειάζεται; Μπορώ να σας στείλω στο μέιλ και φωτογραφία πως είναι. Ευχαριστώ πολύ καλό μεσημέρι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νικόλαε. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις τη συκιά άμεσα στο έδαφος για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Η συκιά σου θέλει συχνό πότισμα για να έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη και προσθήκη λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο για να ενισχυθεί η βλάστηση της. Επίσης, η ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ στο χώμα θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια συκιάς, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Δέσποινα Αμπ (4/5):
Έκοψα μια φράουλα και είναι πικρή, μπορείτε να με διαφωτίσετε; Ευχαριστώ, καλημέρα σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δέσποινα. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά. Κατά τη μεταφύτευση, ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να αποκτήσουν καλή παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια φράουλας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Τις επόμενες μέρες θα ανεβάσουμε και βίντεο με μυστικά για να καλλιεργήσουμε φράουλες.

 

Μαρία (4/5):
Έχω μια νάνα τριανταφυλλιά που πιάνει συνέχεια τετράνυχο. Βρίσκεται σε φωτεινό σημείο με άμεση έκθεση στον ήλιο για περίπου 3-4 ώρες την ημέρα. Την ψεκάζω 2 φορές το μήνα ή και συχνότερα με θειούχο διάλυμα (το φυτό και το χώμα της γλάστρας), αλλά το πρόβλημα επανέρχεται κάθε φορά και αναγκάζομαι να την κλαδεύω, με αποτέλεσμα να έχει προλάβει να ανθίσει ελάχιστες φορές. Τι μπορώ να κάνω για να μην ξαναπιάσει τετράνυχο ή έστω να μην πιάνει τόσο συχνά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία. Οι νάνες τριανταφυλλιές είναι πολύ ευαίσθητες στον τετράνυχο. Προληπτικά, ο ψεκασμός με θειούχο σκεύασμα είναι βοηθητικός περισσότερο σε προληπτικό αλλά σε θεραπευτικό επίπεδο θα πρέπει να προμηθευτείς κάποιο ειδικό σκεύασμα για τετράνυχο από γεωπονικό κατάστημα. Εναλλακτικά, δες την συνταγή με σκόρδο που προτείνουμε για έντομα και τετράνυχο στο σχετικό μας άρθρο για προστασία φυτών με οικολογικά υλικά.

 

Μαρία Νικ (4/5):
Γεια σας. Χαίρομαι που επιτέλους έχουμε ένα σοβαρό site για κηπουρική/καλλιέργεια, καθώς έχω ένα σωρό απορίες και προβληματισμούς. Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
– Έχω 2 δυτικά μπαλκόνια που θέλω να βάλω ζαρντινιέρες. Τι φυτά να προτιμήσω; Άμεσο ηλιακό φως έχουν μόνο το απόγευμα όπως καταλαβαίνετε, αλλά πέραν αυτού όχι τόσο. Μπορώ να βάλω τον βασιλικό μου εκεί, που στο νότιο μέρος που είναι τον χτυπάει ο ήλιος και μαραζώνει αν δεν το ποτίζω πρωί-βράδυ;
– Μπορείτε να γράψετε ένα άρθρο και για το φυτό ‘Ερωτας; Τι ακριβώς του λείπει και τα λουλούδια του μίκρυναν σε μέγεθος όταν το έβαλα στο δυτικό παράθυρο; (υποτίθεται οτι του αρέσουν τα όχι τόσο φωτεινά σημεία). Μπορώ να τον βάλω μέσα στο σπίτι;
– Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιο/α ανθεκτικό/ά φυτό/ά εσωτερικού χώρου γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει επιβιώσει τίποτα; Το σπίτι μου έχει αρκετή υγρασία. Η ντιφενμπάχια και ο κρότωνας δεν κράτησαν. Και τα 2 τα πότιζα μια φορά τη βδομάδα ίσως και λιγότερο.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Καλή σας μέρα!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να φυτέψεις το βασιλικό σου στις ζαρντινιέρες που είναι στα δυτικά, καθώς και διάφορα φυτά όπως αργυράνθεμα, διμορφοθήκες, γεράνια, ντάλιες, και ζίνιες. Το φυτό «έρωτας» χρειάζεται φωτεινά σημεία που δεν τα κτυπά απευθείας ο ήλιος για πολλές ώρες. Βέβαια, στο εσωτερικό του σπιτιού θα μπορέσει να επιβιώσει για λίγες μόνο μέρες. Ο ζαμιοκούλκας είναι μια ασφαλής επιλογή ανθεκτικού φυτού εσωτερικού χώρου για να φυτέψεις και να πάει καλά. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ζαμιοκούλκα, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ιωάννης (4/5):
Είμαι ο Ιωάννης, συνταξιούχος δικηγόρος. Τώρα που κολλάει το καλλιεργητής είναι άλλη έννοια. Απλά από μικρό παιδί λατρεύω την φύση και τα φυτά! Είμαι και κρητικός, ο παππούλης μου έχει 900 στρεματα στο Ρέθυμνο και έχω μάθει πολλά από αυτόν. Τώρα έχω ένα συγκρότημα τουριστικό και ο κήπος μου είναι 5 στρέμματα και έχω πολλά δέντρα και φυτά κηπευτικά. Έχω και πορτοκαλιές μεγάλες 10 ετών. Σήμερα Παρασκευή 4 Μαΐου έκοψα ένα κλαδί από την πορτοκαλιά με μικρούς καρπούς επάνω και το έβαλα σε ένα δοχείο με νερό να βγάλει για να το φυτέψω στον κήπο. Καλά έκανα ή κάτι άλλο πράπει να κάνω; Θέλω να φυτέψω και άλλες πορτοκαλιές, αλλά να μην πάρω έτοιμες από τα φυτώρια.. μπορώ; Το ίδιο θέλω να κάνω με μουσμουλιά, βερικοκιά και ροδακινιά. Να κάνω το πείραμα και πώς; Με σπόρους από όλα αυτά σε σπορείο και στην συνέχεια φύτεμα στο χώμα ή με κάποιο κλαδί από αυτά; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ιωάννη, και χαιρόμαστε που καλλιεργείς τα φυτά σου τόσο πάθος. Η μουσμουλιά μπορεί να φυτευτεί απευθείας με σπόρο. Τα υπόλοιπα φυτά πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό (πορτοκαλιές, βερικοκιές και ροδακινιές) σε διάφορα υποκείμενα που φυτεύονται με σπόρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα μουσμουλιάς και φροντίδα βερικοκιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μπάμπης Παν (4/5):
Γεια σας. Έχω ένα κτήμα πολύ κοντά στη θάλασσα. Θέλω ένα φράκτη για να κόβει τον αέρα. Τι φυτό είναι κατάλληλο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μπάμπη. Η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Μπορείς να φυτέψεις βιβούρνο, φωτίνια, πικροδάφνη και ελαίαγνο για παραθαλάσσιο φράκτη. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φυτά κοντά στη θάλασσα.

 

Δημήτρης Στρ (4/5):
Χαίρεται, φύτεψα πριν 3 περίπου χρόνια ένα σπόρο από λεμόνι το οποίο είχα κόψει από ένα δέντρο στην περιοχή της Κορινθίας. Το κουκούτσι αυτό έκανε ένα μικρό δενδράκι το οποίο σήμερα το έχω σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μου. Το ποτίζω καθημερινά με αυτόματο πότισμα σταγόνων και τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί εκπληκτικά. Είναι περίπου 3 μέτρα σήμερα και βγάζει ωραία πράσινα μεγάλα φύλλα. Ενώ όλοι μου λένε πως θα πρέπει να το μπολιάσω με άλλο γιατί δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ καρπό, έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Γνωρίζω ότι ένα δενδράκι θέλει μια 5ετία για να βγάλει καρπό και επίσης το πιο ενδιαφέρον είναι πως τα φύλλα μυρίζουν εκπληκτικά φρεσκοκομμένο λεμόνι. Έντονη και φρέσκια μυρωδιά. Είναι με άλλα λόγια λεμονιά και όχι νερατζιά ή κάτι άλλο. Μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας για το τι πιστεύεται ότι θα γίνει; Θα βγάλει καρπό λεμονιού ή είναι απαραίτητο να μπολιαστεί; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δημήτρη. Η λεμονιά από τον σπόρο λεμονιού, πιθανώς να δώσει καρπούς, αλλά δεν θα έχουν ακριβώς τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του καρπού του λεμονιού από το οποίο πήρατε τον σπόρο και τον φυτέψατε. Θα χρειαστεί εμβολιασμός της λεμονιάς από σπόρο με την επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς.

 

Αλέκος Κυπ (4/5):
Γεια σας! Πάνω στα φύλλα της μελιτζάνας μου έχει βγάλει ψιλά πράσινα. Μάλλον είναι κάμπια ή μιλίγρα. Τι μπορώ να βάλω στα φύλλα για να εξαφανιστεί; Να βάλω υγρό πιάτων;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αλέκο. Πιθανότατα είναι μελίγκρα που έχει προσβάλλει τα φυτά μελιτζάνας. Οι μελίγκρες (ψείρες) εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς κηπευτικών φυτών, καλλωπιστικών φυτών (τριανταφυλλιά) καθώς και εσπεριδοειδών (πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά) και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ή υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Γραμμένη Κασ (4/5):
Έχω φυτέψει στην αυλή μου καλλιστήμονα και τώρα που άνθισε οι στήμονες είναι πολύ μικροί σε σχέση με άλλα που βλέπω. Τι φταίει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γραμμένη. Πιθανότατα ο καλλιστήμονας χρειάζεται λίπανση ή μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, καθώς πιθανότατα πιέζεται το ριζικό του σύστημα. O καλλιστήμονας ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό, ξηρό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα καθώς είναι ευαίσθητος σε παρατεταμένη παγωνιά και στους βοριάδες. Καλό είναι να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες προφυλαγμένες θέσεις. Αναπτύσσεται καλύτερα σε όξινα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία που διαθέτουν καλή αποστράγγιση Ο καλλιστήμονας χρειάζεται τακτικό πότισμα για να αναπτυχθεί καλά και να προσφέρει την πλούσια ανθοφορία του. Σχετικά με τη λίπανση του καλλιστήμονα, δεν έχει τόσο ανάγκη σε άζωτο αλλά σε λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο για να επιτύχει ικανοποιητική ανθοφορία. Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχεις προμηθευτεί ποικιλία καλλιστήμμονα που κάνει μικρότερα άνθη. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα καλλιστήμονα μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.