εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Nikos Nik (27/1):
Γεια σας! Ήθελα να σας ρωτήσω γιατί η αζαλέα μου ρίχνει τώρα τελευταία τα φύλλα της, ακόμα και τα δροσερά που έχει; Μήπως επειδή έχει φάει πολύ νερό από τις βροχές που έχει κάνει ή είναι κάτι άλλο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Νίκο γεια σου! Η πτώση φύλλων στην αζαλέα μπορεί να προκληθεί από το υπερβολικό πότισμα όπως αναφέρεις, αλλά και από την απουσία νερού. Επίσης, η πτώση φύλλων μπορεί να προκληθεί από την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος, καθώς και από την έκθεση σε βοριάδες ή σε πολύ κρύο. Δες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ανδρέας Παπ (27/1):
Καλημέρα σας. Θα ήθελα να μου πείτε πότε ραντίζουμε την βερυκοκιά για την καρπόκαψα; Την άνοιξη όταν είναι ανθισμένη; Mπορώ να ραντίσω με μίγμα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης; Σας ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αντρέα από τα Μυστικά του Κήπου! Χρησιμοποιώντας μίγμα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης μπορούμε να καταπολεμήσουμε την καρπόκαψα, καθώς και την ανάρσια που προσβάλει επίσης την βερυκοκιά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καρπόκαψα που προσβάλει την βερυκοκιά, καθώς επίσης την μηλιά και την αχλαδιά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Χρήστος Γκο (27/1):
Καλησπέρα κύριε Λιονουδάκη. Παρακαλώ για κάποιες συμβουλές, για την προληπτική προστασία της γαρδένιας, από μύκητες, έντομα, βαμβακάδα κτλ. Έχω στο μπαλκόνι μου 7 γαρδένιες και καμιά δεν είναι απόλυτα υγιής. Οργανικό λίπασμα για οξύφυλλα και σίδηρο, εφαρμόζω τακτικά, αλλά νομίζω ότι δεν μπορούν να «προκόψουν» από τις ασθένειες που τις προσβάλλουν. Ευχαριστώ! ΥΓ.Ο θειικός χαλκός, βοηθάει σε κάτι; Εφαρμόζεται με ράντισμα ή πρέπει να παραχώνεται;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρήστο! Είναι πολύ σημαντική η προληπτική προστασία για τα φυτά σου, και ειδικά για τη γαρδένια. Μπορείς να ψεκάσεις τη γαρδένια σου με μίγμα χαλκού και θερινού πολτού για να την προστατέψεις από μύκητες και έντομα. Ο θειικός χαλκός, η γνωστή γαλαζόπετρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας) σε ρίζοπότισμα για μυκητολογικές ασθένειες της ρίζας. Δες περισσότερες συμβουλές για φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Νίκος Αγγ (28/1):
Η βερυκοκιά μου είναι πέντε ετών (διαμορφωμένη κυπελλοειδώς) πολύ εύρωστη, περί τα τέσσερα μέτρα ύψος, σε πολύ ευήλιο (και στραγγιστικό) μέρος! Μου έδωσε όμως όλα κι όλα δυο βερύκοκα πέρσι πολύ μεγάλα και εύγεστα. Και ενώ βγάζει πολλά άνθη τελικά κρατεί ελάχιστα! Το μόνο που υποψιάζομαι είναι ότι το χώμα είναι πολύ φτωχό και χρειάζεται κάποια – μετρημένη βεβαίως – λίπανση. Έχετε να προτείνετε κάτι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αγαπητέ Νίκο, είναι σίγουρα καλό να εμπλουτίσεις το φυτό σου με θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενσωματώνοντας το στο έδαφος, αυτή την εποχή. Μπορείς να επαναλάβεις την προσθήκη λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα τέλη της άνοιξης για να ενισχύσεις την καρποφορία. Επίσης, ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών λίγο πριν την άνθιση μπορεί να βοηθήσει στην καρπόδεση της βερικοκιάς. Τέλος, θα πρέπει να κλαδέψεις τη βερικοκιά με σύντμηση των κλάδων όπως αναφέρουμε στο σχετικό μας άρθρο για κλάδεμα βερικοκιάς. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Στρατής Μπα (29/1):
Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Βοηθάτε τόσο έμπειρους κηπουρούς, όσο και άπειρους όπως εγώ. Ήθελα να ρωτήσω, αν πρέπει να λιπάνω τις τριανταφυλλιές που φύτεψα την φετινή σοδειά (Νοέμβριος 2017 – Ιανουάριος 2018); Επειδή, κλάδεψα τις παλιές μου και θα τις λιπάνω τις επόμενες ημέρες, δε γνωρίζω αν πρέπει να λιπάνω και τις νέες. Το χώμα που χρησιμοποιώ είναι κομπόστ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Στρατή γεια σου κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τη λίπανση τριανταφυλλιάς, σίγουρα στις νέες τριανταφυλλιές θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός. Θα μπορούσες να προσθέσεις λίγο λίπασμα στις φετινές τριανταφυλλιές σου που να περιέχει αρκετό φώσφορο που συνεισφέρει στη ριζοβολία των φυτών και λιγότερο άζωτο ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος. Στη συνέχεια, στα τέλη της άνοιξης, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις πλήρες λίπασμα για ανάπτυξη και καρποφορία.Επίσης, καλό θα ήταν το κομπόστ που χρησιμοποιείς να μην το έχεις σκέτο, γιατί είναι πολύ δυνατό και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά αλλά να το αναμιγνύεις με τύρφη ή χώμα σε αναλογία 1:3. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας Μιχ (29/1):
Καλησπέρα! Αυτή η ρίζα ντομάτας είχε αυτό το “άσπρο” από κάτω. Την ξερίζωσα προχθές. Είναι μυκητίαση; Τι να κάνω; Ευχαριστώ θερμά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κώστα. Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το ριζικό σύστημα των φυτών της τομάτας σου. Θα σου συνιστούσα να κάνεις ριζοπότισμα με θειικό χαλκό (διάλυση 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) κατά τη φύτευση των νέων σπορόφυτων τομάτας και επανάληψη σε δέκα μέρες μετά τη φύτευση. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσεις καλή αποστράγγιση στο έδαφος γιατί η υπερβολική συγκέντρωση υγρασίας και οι κακές συνθήκες αερισμού συντελούν στην ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

 

Γιούλα Παπ (30/1):
Θέλω να σπείρω κάτι σπόρους από λουλούδια που αγόρασα, μήπως ξέρετε να μου πείτε τι να κάνω για να έχω επιτυχία και στο φύτεμα και στην μεταφύτευση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιούλα, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ειδικό φυτόχωμα για σπορά για να φυτέψεις σπόρους των ετήσιων λουλουδιών, όπως πανσέδες, πετούνιες, αγήρατο και να χρησιμοποιήσεις ειδικούς δίσκους ή να ανακυκλώσεις μικρά ποτηράκια στα οποία θα έχεις κάνει μια τρύπα από κάτω για να στραγγίζει το νερό. Το βάθος φύτευσης των σπόρων είναι 0,5-1 εκατοστό.

Ανδρέας Παπ (30/1):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να σκαλίσω γύρω γύρω τις λεμονιές και να δημιουργήσω λάκκο συλλογής νερού και ξεχορτάριασμα. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Ανδρέα. Γενικότερα, στις λεμονιές, δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις λάκκο συλλογής νερού. Το βαθύ σκάψιμο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχετικά λεπτές ρίζες της λεμονιάς. Σχετικά με το ξεχόρτιασμα και την αντιμετώπιση των ζιζανίων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χορτοκοπτικό μηχάνημα, ενώ για το πότισμα πρέπει να χρησιμοποιήσεις άρδευση με σταγόνες που προσφέρει αρκετά πλεονετήματα. Δες αναλυτικότερες πληροφορίες για φροντίδα λεμονιάς, στο σχετικό μας άρθρο.

 

Στέλιος (31/1):
Θέλω να μάθω για την καλλιέργεια της ελιάς. Έχω φυτέψει 700 ελαιόδεντρα, το Μάρτιο και το Σεπτέμβριο άρχισαν να μου ξεραίνονται. Έστειλα δείγματα στο Αριστοτέλειο, μου είπαν βερτιτσίλιο, τα ξερίζωσα το Δεκέμβριο. Στις τρύπες έριξα χαλκό, διτανθρακική αμμωνία. Τώρα θα φυτέψω καινούργια δέντρα και θα βάλω και τριχόδερμα. Θα ήθελα λίγο την γνώμη σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H βερτισιλλίωση της ελιάς είναι αδρομύκωση, μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου της ελιάς, αρκετά διαδεδομένη στις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Η ασθένεια εκδηλώνεται με τη μορφή αποπληξίας, δηλαδή του απότομου μαρασμού κλαδιών και βλαστών ή με τη μορφή ημιπληγίας δηλαδή με την εμφάνιση χρόνιας καχεξίας και την σταδιακή ξήρανση. Τα συμπτώματα γίνονται ορατά σε χρονιές καρποφορίας κατά την άνθηση και εντείνονται σταδιακά μέσα στη χρονιά. Η αντιμετώπιση του παθογόνου δεν είναι εφικτή με τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι η βάση για να φυτεύσει κανείς μια νέα καλλιέργεια καθώς και η επιλογή χωραφιών που δεν έχουν καλλιεργηθεί με φυτά ευαίσθητα στο βερτισίλιο όπως το βαμβάκι. Η εφαρμογή τριχοδέρματος, ενός ανταγωνιστικού μύκητα στις ρίζες της ελιάς συντελεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, η χρήση χαλκού και διττανθρακικής αμμωνίας έχει αντίστοιχα θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Κωνσταντίνα Λαυ (31/1):
Θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ να ρωτήσω ποιες είναι οι ενδεδειγμένες φροντίδες στα ελαιόδενδρα. Τι είδους λίπασμα βιολογικό επιλέγουμε, κάθε πότε κλαδεύω; Με τι ραντίζω και πότε; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ερώτηση σου Κωνσταντίνα για την καλλιέργεια ελιάς χρειάζεται εκτεταμένη ανάλυση, καθώς εμπεριέχει θέματα λίπανσης, ποτίσματος, κλαδέματος, φυτοπροστασίας. Επιγραμματικά, θα σου έλεγα για την λίπανση ελιάς, να προσθέτεις βιολογικό λίπασμα τόσο για ανάπτυξη όσο και για καρποφορία. Eπίσης, είναι πολύ σημαντική η λίπανση της ελιάς με βόριο για καλύτερη καρποφορία. Το κλάδεμα της ελιάς, είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο για να μειώσουμε την παρενιαυτοφορία, το φαινόμενο εκείνο κατά το οποίο μια χρονιά μεγάλης παραγωγής, ακολουθείται από μια χρονιά μειωμένης ή και μηδενικής παραγωγής. Σχετικά με την φυτοπροστασία, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα, μετά το κλάδεμα της ελιάς, βοηθά στην αντιμετώπιση της καρκίνωσης της ελιάς, ενώ για την αντιμετώπιση του δάκου μπορείς να πραγματοποιήσεις ψεκασμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο με καολίνη ή ζεόλιθο.

 

Marios Ste (1/2):
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Ζω Γερμανία, πέρυσι το Σεπτέμβριο πήρα μια λεμονιά σε γλάστρα 4 εποχών με 15 μετρίου μεγέθους πράσινα λεμόνια. Τα λεμόνια κιτρίνισαν και ήταν έτοιμα και γευστικότατα το Δεκέμβριο. Το φυτό, όμως, ξεκίνησε να πεθαίνει. Τα φύλλα έπεσαν όλα και αμφιβάλλω αν ξαναγεννηθεί. Το είχα πάντα μέσα στα κρύα. Το πότιζα 1-2 φορές την εβδομάδα όταν το χώμα ήταν ξερό και χρησιμοποιούσα ειδική λίπανση 1 φορά το μήνα, άλλαξα γλάστρα για κατάλληλο μέγεθος κτλ. Τι θα πρέπει να προσέξω την επόμενη φορά; Θέλω να ξαναπάρω, σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μάριε και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πραγματικά είναι δύσκολο η λεμονιά να αντέξει την παγωνιά και το χιόνι της Γερμανίας. Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις λεμονιά σε γλάστρα, φρόντισε να την προφυλάξεις το χειμώνα από την παγωνιά. Θα μπορούσες να την μεταφέρεις σε φωτεινό εσωτερικό χώρο ή να την σκεπάσεις με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. Επίσης, το πότισμα και το ψέκασμα με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην αντιμετώπιση της παγωνιάς. Δες περισσότερες λεπτομέρειες για την προστασία φυτών από το κρύο και τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Λουκία (1/2):
Έχω ένα μικρό κήπο στο μπροστινό μέρος του σπιτιού μου το οποίο έχει βόρειο προσανατολισμό, δηλαδή το καλοκαίρι έχει ήλιο από το πρωί μέχρι το βράδυ και το χειμώνα καθόλου ήλιο. Θα μπορούσατε σας παρακαλώ να με συμβουλέψετε τι καλλωπιστικά φυτά μπορώ να φυτέψω στον κήπο μου; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Λουκία, επιλέγοντας τα κατάλληλα καλλωπιστικά φυτά, μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ όμορφο κήπο. Ενδεικτικά σου αναφέρουμε από τα ανθοφόρα φυτά, να φυτέψεις τριανταφυλλιές, γεράνια και ευφόρμπια, καθώς και αιθαλείς καλλωπιστικούς θάμνους όπως βιβούρνο, φωτίνια, λιγούστρο και φυλλοβόλα αναρριχητικά φυτά όπως αμπέλοψη και φυλλοβόλα καλλωπιστικά δέντρα όπως η καλλωπιστική δαμασκηνιά.

 

Ρούλα Μιχ (2/2):
Καλημέρα! Έχω ένα πρόβλημα με ένα φυτό φίκο μπέντζαμιν. Κιτρινίζουν και πέφτουν τα φύλλα του. Τι έπαθε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
O φίκος μπέντζαμιν με το χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του, είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που χρησιμοποιούμε με εισόδους πολυκατοικιών και γραφείων. Τα φύλλα του μπορεί να κιτρινίζουν λόγω συμπίεσης των ριζών και ίσως να χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Επίσης, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα στα φύλλα και γιαυτό καλό είναι να δεις αν αποστραγγίζει καλά η γλάστρα. Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά καθώς και σιδήρου θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη πλούσιας υγιούς πράσινου φυλλώματος.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.