εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 3 Ιουνίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 3 Μαΐου 2018

Θεώνη Απο (26/5):
Καλησπερα σας! Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας σχετικά με όλων των ειδών τα φυτά. Οι σελίδες σας έχουν πολύ ενδιαφέρον για μας που μας αρέσει να ασχολούμαστε με τα λουλούδια. Έχω πάρει μια κρασούλα, αλλά απ’ ό,τι διάβασα σε σας χρειάζεται χώμα για κάκτους και παχύφυτα. Από την έκθεση που την αγόρασα μου είπαν ότι θέλει χώμα για όλα τα φυτά. Τη μεταφύτευσα σε γλάστρα με χώμα για όλα τα φυτά. Δείχνει ότι πάει καλά. Θέλει αλλαγή το χώμα; Επίσης αγόρασα και μια γαρδένια και τη μεταφύτευσα γιατί η γλάστρα ήταν μικρή. Πήρα φυτόχωμα για γαρδένια ειδικό, αλλά τα φύλλα της μαυρίζουν στις άκρες και πέφτουν. Το φυτώριο που πήρα το χώμα μου είπε να μη βάλω λίπασμα γιατί συνήθως “τιγκάρουν” τα φυτά με λίπασμα στις εκθέσεις. Έχουν πέσει και λίγα μπουμπούκια. Τι χρειάζεται να κάνω; Διάβασα και είδα και το σχετικό βίντεό σας για τη μεταφύτευση της γαρδένιας. Περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Θεώνη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με την κρασούλα, το χώμα για όλες τις χρήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφύτευση της κρασούλας και δεν χρειάζεται να αλλάξεις χώμα. Το φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα, όπως η κρασούλα, προσφέρει πρόσθετη αποστράγγιση, λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κρασούλας, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Όσον αφορά τις γαρδένιες, το μαύρισμα στις άκρες μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση, αλλά μπορεί να οφείλεται και σε έλλειψη μαγνησίου. Άφησε για λίγο χωρίς λίπανση το φυτό και αν δεν διορθωθεί το μαύρισμα στα φύλλα πρόσθεσε λίπασμα μαγνησίου. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γαρδένιας, δες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαρία (27/5):
Καλησπέρα σας, πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφετε. Εμείς αγοράσαμε πριν δυο μήνες περίπου γιασεμί. Ήταν πολύ ωραίο με πολλά ανθη. Εδώ και δύο βδομάδες περίπου έχει σταματήσει να αναπτύσσεται, παρουσιάζει στις άκρες του ξερά κλαδάκια και δεν βγάζει πια άνθη. Έχουμε βάλει λίπασμα κόκκους και το ποτίζουμε όπως μας είπαν από το φυτώριο που το αγοράσαμε. Είναι πράσινο αλλά δεν έχει άνθη. Τι κάνουμε λάθος; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία. Καταρχήν, αν και δεν μας αναφέρεις κάτι σχετικό, υποθέτουμε ότι έχεις μεταφυτεύσει το γιασεμί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Επίσης, πιθανότατα, το ποτίζεις περισσότερο από όσο πρέπει. Μείωσε λίγο το πότισμα του για να δούμε μήπως ανθοφορήσει. Παράλληλα μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα για ανθοφορία, πλούσιο σε κάλιο. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γιασεμιού καθώς και για μεταφύτευση φυτών δες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Stavroula Gi (27/5):
Καλημέρα έχω μπολιάσει μια αμυγδαλιά σε βερικοκιά είναι ένα μέτρο τώρα, θα κάνει βερίκοκα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σταυρούλα. Η αμυγδαλιά μπορεί να εμβολιαστεί σε βερικοκιά επιτυχημένα καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Φυσικά και θα κάνει βερίκοκα μέσα στα επόμενα χρόνια. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ledi Gox (27/5):
Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω για την λεμονιά μου την οποία την έχω εδώ και 5 χρόνια και το μόνο που κάνει είναι να μεγαλώνει, αλλά ποτέ δε μου έβγαλε φρούτα παρόλο που έχει κάθε χρόνο καλή ανθοφορία. Μου είπανε ότι μπορεί να είναι αρσενικό και για αυτό δε κάνει… θα θελα να μου πείτε αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν όχι ποιος μπορεί να είναι ο λόγος. Δε φαίνεται να έχει κάποια αρρώστια. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δίνετε… καλή συνέχεια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα θερμά λόγια. Καταρχήν, οι ποικιλίες της λεμονιάς δεν διαχωρίζονται σε αρσενικές και θηλυκές λεμονιές. Τα άνθη της λεμονιάς μπορεί να μη δένουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λίπανσης με αμμωνιακό λίπασμα που ρίχνει τα άνθη. Για βελτίωση της καρπόδεσης, ψεκάζουμε με εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα αμινοξέων και ιχνοστοιχείων. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Villy Lar (27/5):
Καλησπέρα σας, έχω 3 λεμονιές στη Σαλαμίνα. Η μια που είναι και η πιο μεγάλη περίπου 8 χρόνων (πολύμορφη) βγάζει ελάχιστα λεμονια και έχει κάποιο θέμα σοβαρό. Ενώ είχε πολλά ανθάκια δυο εβδομάδες πριν, τώρα έχει στη θέση τους μαύρους μικρούς καρπούς και φύλλα ταλαιπωρημένα από κάτι, ενώ έχει ιστούς αρκετούς. Την έχω ψεκάσει αρχή άνοιξης με το μπλε υγρό που διαλύεται σε νερό, αλλά δεν έχει ίσως κάνει κάτι από τότε ως τώρα αφού έχει βρέξει αρκετά. Έχει κρατήσει ένα λεμόνι μόνο. Σας στέλνω φωτό μηπως μπορείτε να βοηθήσετε.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα. Καλό θα ήταν να ψεκάσεις τη λεμονιά, πριν την άνθιση, με βιολογικό σκεύασμα για την καταπολέμηση του τετράνυχου καθώς και με χαλκούχο διάλυμα. Επίσης, Θα σου πρότεινα κατά την ανθοφορία να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών ή ιχνοστοιχείων και αμινοξέων για ενίσχυση της καρπόδεσης. Δες περισσότερες πληροφορίες για καταπολέμηση τετράνυχου, καθώς και για φροντίδα λεμονιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Apostolia Mam (27/5):
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Θα χρειαστώ για ακόμη μια φορά τις συμβουλές σας. Έχω αγοράσει οργανικό σίδηρο σε υγρή μορφή και η δοσολογία λέει 30ml σε 1 λίτρο νερό. Αυτό το ένα λίτρο ποσά φυτά καλύπτει; Το διαχειρίζομαι όπως το νερό που ποτίζω ή θέλει περισσότερο/λιγότερο άνα γλάστρα; Επίσης θα ήθελα να μου πείτε στην λεμόνια μου που βλέπω έλλειψη σιδήρου, κάθε ποτέ πρέπει να της βαζω; Αντίστοιχα στα οξύφιλα μου που είναι υγιέστατα και χρησιμοποιώ και υγρό λίπασμα κατάλληλο για αυτά, προληπτικά κάθε ποτέ να βάζω σίδηρο; Και κάτι τελευταίο, χρησιμοποιώ απεσταγμένο νερό για να ψεκάζω την γαρδένια μου όπως μου είχατε πει παλαιότερα, μπορώ να κάνω το ίδιο και με τη λεμονιά, αζαλέα και ορτανσία; Συγγνώμη για τις τόσες μαζεμένες απορίες,ελπίζω να μην σας κούρασα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αποστολία. Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε χρήσιμοι για άλλη μια φορά, στις απορίες σου για τα φυτά και φυσικά δεν μας κουράζεις. Σχετικά με το σίδηρο, ρίχνουμε ποσότητα διαλύματος ανάλογη με το μέγεθος της γλάστρας του φυτού που έχουμε. Για παράδειγμα, τo ένα λίτρο διάλύματος σιδήρου μπορείς να το ρίχνεις σε τρεις γλάστρες μεσαίου μεγέθους, με διάμετρο 30 εκατοστών. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το διάλυμα σιδήρου σε φυτά που είναι ήδη σχετικά ποτισμένα. Βάζουμε σίδηρο σε οξύφιλα φυτά, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ στα εσπεριδοειδή, μια φορά στις αρχές της άνοιξης και μια φορά στις αρχές του φθινοπώρου. Σχετικά με το ψέκασμα στο φύλλωμα για δροσισμό, με απεσταγμένο νερό, μπορείς να το εφαρμόζεις στη γαρδένια και στη λεμονιά, αλλά καλό να το αποφεύγεις στην ορτανσία και στην αζαλέα γιατί μπορεί να αναπτυχθεί ο μύκητας του ωιδιού που προκαλεί άσπρισμα στα φύλλα. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον σίδηρο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Steve Bal (26/5):
Καλησπέρα. Εντελώς τυχαία σήμερα το βράδυ βρήκα αυτές στο νέο παρτέρι μου. Την ημέρα δεν υπάρχουν, παρά μόνο το βράδυ. Μοιάζουν σαν σαρανταποδαρούσες. Τι είναι και τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ; Υπάρχουν τριανταφυλλιές και ρυγχόσπερμο στο παρτέρι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Στρατή. Για να απομακρύνεις τις μαύρες σαρανταποδαρούσες μπορείς να ρίξεις σκόνη πιπέρι καγιέν στο χώμα ή τριμμενο σιναπόσπορο ή σκόνη μουστάρδα.

 

Mike Manetas (28/5):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα και την καταπληκτική δουλειά σας. Έχω ένα θέμα με τα κολοκυθάκια μου, κάποια (όχι όλα) κιτρινίζουν και σαπίζουν στην κορυφή. Γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια. Οι κολοκυθιές έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου που έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμα των καρπών του κολοκυθιού. Για την αντιμετώπιση του ωιδίου στις κολοκυθιές, θα πρέπει να σκονίσουμε με θειάφι ή να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι. Δες περισσότερες πληροφορίες στα άρθρα μας για την καλλιέργεια κολοκυθιού καθώς και για το θειάφι.

 

Stavroula Bat (28/5):
Γιατί δεν κάνει καρπούς η βερικοκιά μας; Τον περασμένο χρόνο είχε ένα! Ο άνδρας μου λέει να την ξεριζώσει. Τι φταίει; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σταυρούλα. Μήπως η βερικοκιά είναι φυτεμένη σε σκιερό μέρος. Μήπως την ποτίζεις πολύ και παρουσιάζει βλάστηση αλλά ρίχνει τους ανθούς. Μήπως ρίχνεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος (αμμωνία) που συντελεί μόνο στην ανάπτυξη. Μήπως χρειάζεται κλάδεμα; Πάντως σε καμία περίπτωση, δεν ξεριζώνουμε εύκολα ένα δέντρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Φραγκίσκος (28/5):
Καλησπέρα.Μπράβο σας για το άρθρο, πλήρες και πολύ χρήσιμο! Θα ήθελα λίγο τα φώτα σας για δυο μουριές που έχω στο χωράφι μου. Το έδαφος δεν είναι ότι καλύτερο δυστυχώς, πολύ πέτρα κι απ’ ότι παρατηρώ πρέπει να είναι και αρκετά φτωχό σε θρεπτικά συστατικά. Ανά 15 ημέρες τους ρίχνω 20-20-20, πότισμα και βρέξιμο στα φύλλα εναλλάξ. Παρ’όλα αυτά δεν έχουν την ανάπτυξη που θα έπρεπε, ο κορμός τους σημειώνει ελάχιστη, αν όχι μηδενική ανάπτυξη από την εποχή που τις φύτεψα, ενώ και το φύλλωμα δεν είναι ιδιαίτερα πυκνό. Η φύτευση έγινε πριν τρία χρόνια. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Φραγκίσκο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα σου πρότεινα να αποφύγεις το διαφυλλικό ψεκασμό αρχικά και να επικεντρωθείς στην λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, για παράδειγμα 30-10-10. Καλό θα ήταν στα τέλη φθινοπώρου, να ενσωματώσεις στο χώμα, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να βελτιώσεις την ποιότητα του χώματος και την περιεκτικότητα του σε θρεπτικά συστατικά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα μουριάς, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Έφη (28/5):
Το άνθος της ορτανσίας μου από ροζ έχει γίνει σχεδόν το μισό κίτρινο, την ποτίζω συχνά αλλά όχι πολύ ποσότητα. Τι πρέπει να κάνω για να ξαναγίνει ροζ;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Έφη. Θα σου πρότεινα καταρχήν να μειώσεις το πότισμα γιατί το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα. Το φυσικό χρώμα των λουλουδιών της ορτανσίας είναι ροζ ή λευκό. Aνάλογα με την οξύτητα του εδάφους, οι ροζ ποικιλίες μπορεί να αποκτήσουν χρώμα από ροζ ανοιχτό έως κανονικό μπλε ή μια ενδιάμεση απόχρωση βιολετί ή λιλά. Αν θέλεις λοιπόν να επαναφέρεις το ροζ χρώμα στις ροζ ποικιλίες ορτανσίας, θα πρέπει να μειώσεις την οξύτητα του εδάφους, προσθέτοντας ανθρακικό ασβέστιο. Δες περισσότερες λεπτομέρειες για την φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Γεωργία (29/5):
Θέλουμε να καλύψουμε ένα χώρο εξωτερικό 10 μέτρων, η κάθε κολώνα 2 μέτρα απόσταση που βρίσκεται στη μπροστινή όψη του σπιτιού μας, και μπροστά έχει δρόμο, το τελείωμα του σπιτιού έχει κάγκελα. Θέλουμε λοιπόν να βάλουμε δέντρα αραία, ώστε να ζεστάνουμε το χώρο μας. Στην αριστερή πλευρά του σπιτιού που είναι και αυτή στο δρόμο 8 μέτρα διάσταση έχουμε βάλει 2 ελιές πριν τα κάγκελα μας για να μας κρύβουν το δρόμο. Τι μας προτείνετε ώστε να είναι αντοχής, μένουμε στο νομό Ηλείας, πολύ υγρασία το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι. Έχουμε υπόψιν μας τα λέιλαντ και το λιγούστρο, μανόλια και δάφνη. Ο τόπος μας είναι κάμπος. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα, Γεωργία. Θα σου πρότεινα για να καλύψεις τον εξωτερικό χώρο να φυτέψεις λιγούστρο, δάφνη, βιβούρνο, φωτίνια και πικροδάφνη που είναι αρκετά ανθεκτικά. Η μανόλια και τα λέιλαντ είναι περισσότερο ευαίσθητα.

Κωνσταντίνα Μεν (30/5):
Γεια σας! Έχω μια δράκαινα massangeana σε γλάστρα με τρεις κορμούς διαφορετικού ύψους. Έχουν αρχίσει να πετάγονται κάποιες νέες φύτρες και ήθελα να ρωτήσω πόσο πρέπει να μεγαλώσουν για να τις κόψω και να τις μεταφυτεύσω ώστε να πολλαπλασιαστεί. Είναι κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξω; Επίσης, οι κορμοί ψηλώνουν ή θα μείνουν στο ίδιο ύψος όπως το αγόρασα; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Κωνσταντίνα. Θα πρέπει οι βλαστοί της δράκαινας να γίνουν τουλάχιστον 10-15 εκατοστά για να τους κόψεις και να τους πολλαπλασιάσεις, χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα στο σχετικό μας άρθρο. Οι κορμοί της δράκαινας θα ψηλώσουν τουλάχιστον στο διπλάσιο ύψος, ειδικά αν κάνεις μεταφύτευση.

 

Αντώνης Λ (30/5):
Δύο ροδιές στην ίδια γειτονιά δεν καρποδένουν: Η μία ηλικίας δεκαετιών δεν καρποδένει παρόλο που αυτό συνέβαινε πριν περίπου 10χρόνια – μέχρι το χτίσιμο της δυόροφης οικοδομής πίσω της (οι οικοδόμοι στο κτίσιμο γεύονταν τους καρπούς της). Προσανατολισμός νότιος ελεύθερος σκίασης. Και η δεύτερη 3-4χρονών επίσης ρίχνει τα άνθη της. Είναι γεμάτη ψείρες. Ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος όταν άρχισα να ψεκάζω. Απόσταση και των δύο από τη θάλασσα 450 μέτρα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αντώνη. Πιθανότατα, κατά το κτίσιμο της οικοδομής, έπεφταν τσιμέντα και άλλα οικοδομικά υλικά και αλλοιώθηκε η σύσταση του εδάφους της ροδιάς και γι’ αυτό πλέον δε καρποφορεί. Η δεύτερη ροδιά πιθανότατα επειδή είναι μικρή δεν μπορεί να συγκρατήσει τα λουλούδια της. Ειδικά αν της παραποτίζεις και προσθέτεις υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λιπάσματος. Θα σου πρότεινα του χρόνου κατά την άνθιση, να περιορίσεις το νερό. Σχετικά με την καταπολέμηση της μελίγκρας (αφίδες ή ψείρες) μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο.

 

Νίκος Βασ (30/5):
Καλημέρα! Έχω πρόβλημα στη βεράντα μου με σκουλήκι και συγκεκριμένα αυτό που δεν έρπει, αλλά εκείνο που κινείται πάνω στα φύλλα με τα δύο άκρα. Μου τρώει τα φύλλα. Πώς θα το εξοντώσω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα, Νίκο. Για την αντιμετώπιση καμπιών που προσβάλλουν το φύλλωμα των φυτών και το τρώνε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον βάκιλο Θουριγγίας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κωνσταντίνος Κ (30/5):
Γεια σας. Αρχικά θέλω να σας επαινέσω για την εξαιρετική και χρησιμότατη ιστοελίδα σας. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
1. Τι είναι η άρδευση με σταγόνες;
2. Σε τι βοηθούν τα χαλίκια στον πάτο της γλάστρας; Πρέπει να τα βάζω πάντα; Τι γίνεται αν δεν τα βάλω;
3. Ποια αναριχώμενα ανθόφυτα ευδοκιμούν το καλοκαίρι σε περιοχές με εκτεταμένη ηλιοφάνεια;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κωνσταντίνε κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η άρδευση με σταγόνες αναφέρεται σε πότισμα με λάστιχα ποτίσματος που φέρουν σταλάκτες που ποτίζουν με συγκεκριμένη ποσότητα. Tα χαλίκια στη βάση της γλάστρας βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού και να μην εισέρχονται οι ρίζες στην τρύπα της γλάστρας και να μην επιτρέπουν την απομάκρυνση του νερού. Δεν είναι εντελώς απαραίτητο για φυτά που έχουν πολύ επιφανειακό ριζικό σύστημα. Σχετικά με αναρριχόμενα ανθόφυτα, θα σου πρότεινα βουκαμβίλια, ρυγχόσπερμο και αμπέλοψη.

 

Mona Lisa (30/5):
Καλησπέρα σας! Πραγματικά η βοήθειά σας στους νέους κηπουρούς είναι πολύτιμη. Θα ήθελα να σας κάνω 2 ερωτήσεις. 1. Οι φραουλιές μου που μέχρι τώρα πηγαίναν μια χαρά, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν μια ξήρανση στην άκρη των φύλλων τους και να παίρνουν ένα μωβ χρώμα. Σας στέλνω και φωτο. Τι μπορεί να είναι; Τις ποτίζω όταν αρχίσει να ξεραίνεται το χώμα και παίρνουν φως από τις 11 μέχρι τις 4 περίπου.
2. Η πιπεριά μου ενώ και αυτή πήγαινε πολύ καλά και έχει μεγαλώσει πολύ τώρα που έβγαλε άνθη, μόλις κουνήσεις λίγο το φυτό πέφτουν όλα. Δεν έχει δέσει ούτε έναν καρπό. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα τα έκοβα τα άνθη οπότε δεν είναι κουρασμένη από πρώιμη ανθοφορία. Μπορεί να φταίνε οι συνεχόμενες βροχές;
Ευχαριστώ πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Σχετικά με τις φράουλες, ο μεσημεριανός ήλιος είναι αρκετά πιο δυνατός και δημιουργεί εγκαύματα. Φρόντισε να ποτίσεις βραδινές ώρες ή πολύ πρωινές, Αν ποτίζεις μεσημέρι, πρόσεχε να μην βρέχεις το φύλλωμα της φράουλας. Δες περισσότερες συμβουλές για την φροντίδα φράουλας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με την πιπεριά, οι συνεχόμενες βροχές, δηλαδή το υπερβολικό πότισμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μπορεί να επιφέρει πτώση των ανθέων. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια πιπεριάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Αριστοτέλης Παπ (31/5):
Έχω φυτέψει στον κήπο μου για οικιακή κατανάλωση 5 αγγουριές. Τις ποτίζω μέρα παρά μέρα. Έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και να σταχτώνουν τα φύλλα τους και να καφετιάζουν τα μικρά αγγουράκια. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Αν στρώσω μεμβράνη νάυλον στο χώμα (εδαφοκάλυψη) θα τα ωφελήσω; Τι μου συστήνετε να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Αριστοτέλη κι ευχαριστούμε για τα θερμά σου λόγια. Οι αγγουριές σου έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου που έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμα των καρπών του αγγουριού. Για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να σκονίσουμε με θειάφι ή να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι. Το νάυλον βοηθά στην αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων χόρτων, των ζιζανίων. Δες περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει μας για αγγούρι, θειάφι καθώς και για αντιμετώπιση ζιζανίων.

 

Katerina Kws (31/5):
Καλημέρα σας, θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Έχω αγοράσει 3 αγγουριές,τις έβαλα σε μία πλαστική ζαρντινιέρα. Στο κάτω μέρος έβαλα λίγες πετρούλες, χώμα για φυτά και λίγο πλήρες λίπασμα . Πότισμα κάθε 2 μέρες. Αναπτύχθηκαν, έδεσαν, αλλά άρχισαν να σαπίζουν. Τα φύλλα έπιασαν λίγο μικρόβιο, αλλα το ψέκασα με βιολογικά προϊόντα (όπως έχετε πει), έφυγε. Έριξα θειάφι στα φύλλα, είδα ότι μου τα έκαψε λιγάκι. Γιατί σαπίζουν τα αγγούρια; Αν θελετε σας στελνω και φωτογραφιες. Και δεύτερον. Αγόρασα άλλες δύο πριν δυο εβδομάδες, πάλι σε πλαστική ζαρντινιέρα, λιγες πέτρες, το ιδιο χώμα, λίγο λιπασμα, κάθε 2 μέρες ποτισμα. Τι κάνω από εδώ και πέρα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κατερίνα. Φροντισε να ποτίζεις τις αγγουριές σου βραδάκι και να μην βρέχεις το φύλλωμα και τους καρπούς που έχει κάνει. Η καλλιέργεια του αγγουριού σε γλάστρα θα χρειαστεί υποστήλωση με σπάγγο ή με ειδικό δίχτυ για να μπορέσει να αναρριχηθεί και να αντέξει το βάρος των καρπών της χωρίς να αγγίζουν στο χώμα. Τα αγγούρια σου σαπίζουν πιθανότατα λόγω μυκητολογικής προσβολής. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις βρέξιμο θειάφι για ψεκασμό στο φύλλωμα της αγγουριάς ώστε να αποφύγεις τα εγκαύματα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια αγγουριάς σε γλάστρα στο σχετικό μας άρθρο.

 

Λουκάς Δημ (31/5):
Καλησπέρα σας! Έχω παρατηρήσει σε δύο φυτά τα οποία αγόρασα πέρυσι (ένα γεράνι μωβ με λευκές ρίγες και ένα σκουλαρίκι φούξια με μωβ) ότι ενώ είναι πολύ υγιή και με δυνατή ανθοφορία, δυστυχώς δεν έχουν τα χρώματα τα οποία είχαν όταν τα πρωτοαγόρασα. Ενώ η λίπανση και η φροντίδα είναι συστηματική, δεν έχουν την εμφάνιση που είχαν. Πιο συγκεκριμένα το γεράνι από μωβ με ρίγες έχει γίνει ένα ενιαίο λιλά ιδιαίτερα πένθιμο χρώμα χωρίς ρίγες, ενώ το σκουλαρίκι από φούξια με μωβ, έχει γίνει μόνο φούξια. Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει και αν μπορώ να το διορθώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Λουκά. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας στα γεράνια σου, πλούσιο σε κάλιο, για να ξαναζωντανέψεις τα χρώματα των λουλουδιών του. Επίσης, το γεράνι κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα των γερανιών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Kiriaki Das (1/6):
Καλημέρα, δυο ιβίσκοι δεντράκια, τα έχω από πέρυσι. Το ένα έβγαλε γρήγορα πράσινα φύλλα, το άλλο ακόμα έχει πολύ μικρά… γιατί; Έχει παντού φύτρες. Πότισμα 2 φορές την εβδομάδα. Ευχαριστώ, περιμένω μια γνώμη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κυριακή. Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Φρόντισε λοιπόν να τους προσφέρεις κατάλληλη θέση. Επίσης, πρόσθεσε πλήρες υδατοδιαλυτό λιπασμα για τον ιβίσκο για να αναπτυχθεί καλύτερα κάθε 2 βδομάδες και να σου χαρίσει την ανθοφορία του. Δες περισσότερες συμβουλές για τον ιβίσκο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσεύσει.

 

Μαρία (1/6):
Γεια σας, έχω πρόβλημα με τον δυόσμο μου. Στα φύλλα του σχηματίζονται καφέ ξεραμένες «βούλες». Αφαιρώ τα επηρεασμένα φύλλα, αλλά κάθε μέρα συμβαίνει σε καινούργια. Βρίσκεται σε σημείο με αρκετό ήλιο για λίγη ώρα το απόγευμα, τον ποτίζω κάθε μέρα (αλλιώς μαραίνεται) και ποτέ δεν βρέχω τα φύλλα του. Επειδή θέλω να τον χρησιμοποιώ στο φαγητό, σε περίπτωση που είναι κάποια ασθένεια πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω χωρίς χημικά;
Οι συμβουλές σας μας βοηθούν πολύ! Συνεχίστε έτσι! Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Φρόντισε να κλαδεύεις πιο συχνά τον δυοσμο και να τον μεταφυτεύσεις σε μεγαλυτερη γλάστρα για να αναπτυχθει καλύτερα. Έτσι θα δυναμώσει και δεν θα εμφανίζει τις καφέ βούλες. Επίσης, η προσθήκη και ενσωμάτωση βιολογικού λιπάσματος αζώτου, μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου βοηθά στην ανάπτυξη του δυόσμου καθώς και στη διατήρηση υγιούς και πράσινου φυλλώματος. Μπορείς να δεις περισσοτερες πληροφορίες για φροντίδα δυόσμου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας Π (2/6):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να φυτέψω μια χαρουπιά σε γλάστρα, έστω για λίγα χρόνια μέχρι να την βάλω στο έδαφος και τι χώμα/πότισμα απαιτεί. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κώστα. Μπορείς να φυτέψεις μια χαρουπιά σε μια γλάστρα για 2-3 χρόνια και μετά να την μεταφυτεύσεις στο έδαφος. Θα χρειαστεί φυτόχωμα γενικής χρήσης και πότισμα 1 φορά τη βδομάδα την περίοδο άνοιξης – φθινόπωρου και 2 φορές τη βδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Αλέξανδρος Στρ (2/6):
Χαίρετε, καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα άρθρα και τα βίντεο σας καθώς μου έχουν φανεί πολύ χρήσιμα. Έχω φτιάξει ένα κήπο με λαχανικά για την κόρη μου που είναι 8 μηνών για να τρώει βιολογικά προιόντα. Προσπαθώ να κρατάω όσο γίνεται πιο δυνατά. Η ερώτηση μου είναι οι σάπωνες αλάτων καλίου συνδυάζονται με άλλα σκευάσματα; Ο γεωπόνος μου έδωσε και λίπασμα υγρό με φύκια και λίπασμα ταχείας ανάπτυξης, καθώς και ένα χαλκούχο σκεύασμα υγρό και αυτό. Πώς μπορώ να κάνω συνδυασμούς σε αυτά για να έχω μια πλήρη κάλυψη των φυτών μου; Ήδη έχω δει τα πρώτα συμπτώματα από έντομα στα φύλλα. Σε κάποιες ντοματιές οι πάνω κορυφές έχουν γεμίσει με μαύρες κηλίδες και ξεράματα. Πώς μπορώ να τις σώσω; Συγγνώμη αν σας κούρασα με τις πολλές απορίες μου και ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Αλέξανδρε και χαιρόμαστε που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μας καθώς και τα βίντεο στο κανάλι μας στο youtube. Και φυσικά δεν μας κουράζεις με τις ενδιαφέρουσες απορίες σου. Οι σάπωνες αλάτων καλίου μπορούν να συνδυαστούν με υγρό εκχύλισμα φυκιών καθώς και με χαλκούχο διάλυμα. Θα σου πρότεινα να ψεκάζεις τα φυτά σου με αυτό το συνδυασμό κάθε 2 βδομάδες. Σχετικά με τις ντοματιές σου, οι μαύρες κηλίδες και ξηράνσεις στην κορυφή του φυτού πιθανότατα οφείλονται σε ίωση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και θα πρέπει να ξεριζώσεις την ντοματιά σου.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.