εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Νικόλ Πετ (21/1):
Καλησπέρα σας! Θα είχατε την καλοσύνη να με πληροφορήσετε πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να μεταφυτεύσω μια μικρή μουσμουλιά σε μεγαλύτερη γλάστρα; Και ποιο χώμα είναι το καταλληλότερο; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νικόλ από τα Μυστικά του Κήπου! Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψεις τη μουσμουλιά σου σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Επέλεξε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να γεμίσεις τη γλάστρα και πρόσθεσε και μια στρώση χαλικιού για να εξασφαλίσεις καλύτερη αποστράγγιση. Δες περισσότερες συμβουλές για τη μεταφύτευση στο σχετικό μας άρθρο.

 

Fotini Pan (21/1):
Καλημέρα! Έχω μια ροδιά που ενώ έχει πολλά άνθη, τα ρίχνει. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Φωτεινή! Αν η ροδιά που έχεις είναι μεγάλο δέντρο, η πτώση των ανθέων μπορεί να σχετίζεται με υπερβολικό πότισμα ή με υπερβολική ποσότητα λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία). Η πτώση των ανθέων μπορεί ακόμη να προκληθεί από τις μεγάλες διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις τη ροδιά σου, με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών ή αμινοξέων που βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων, πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια.

 

Eleni Riz (21/1):
Καλή Κυριακή και ευχαριστούμε για τις απαντήσεις! Έχω στον μικρό μου κήπο ένα αλεξανδρινό 1,5 μέτρο και δεν έχουν κοκκινήσει τα φύλλα του. Πρέπει να το σκεπάσω; Και αν ναι για πόσο; …ή πέρασε η εποχή του;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή Κυριακή και σε σένα Ελένη. Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό, το χαρακτηριστικό λουλούδι με τα κόκκινα φύλλα που συμβολίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κοκκινωπό χρώμα, θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο για να κοκ κινήσει το φύλλωμα του, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη που να εξασφαλίζει και αερισμό. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό πορφυρό χρώμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Δες περισσότερες πληροφορίες για το αλεξανδρινό στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Eleni Dra (21/1):
Καλησπέρα. Ο Θησέας δυστυχώς κατέστρεψε τον αγαπημένο μου κάκτο. Υπάρχει σωτηρία; Είναι τώρα 5 μέρες που χάνει ακόμα τα υγρά του γιατί χτυπήθηκε σε πολλά σημεία και η βάση του έχει σαπίσει. Δυστυχώς είναι όλος σχεδόν λιωμένος/αφυδατωμένος και κόκκινος από μέσα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελένη, καλημέρα. Αν μπορείς να αποκόψεις, έστω και κάποιο μικρό κομμάτι από τον κάκτο σου, που να μην έχει σαπίσει, ίσως να μπορέσεις να τον σώσεις. Φύτεψε αυτό το μικρό κομμάτι σε ένα μικρό γλαστράκι, αφού έχεις πρώτα βάλει στην τομή λίγη ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσει πιο εύκολα. Χρησιμοποίησε στο γλαστράκι το κάτάλληλο φυτόχωμα για κάκτο που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 

Eleni Vic (22/1):
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας. Η βουκαμβίλια βγάζει συνέχεια αυτά τα άσπρα σε κλαδιά και φύλλα. Ως συνήθως τα κλαδεύω ή τα καθαρίζω με βουρτσάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα, αλλά δεν έχω αποτελέσματα. Τι θα μπορούσα να κάνω; Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Ελένη! Πρόκειται πιθανότατα για βαμβακάδα, στη βουκαμβίλια σου, που είναι μια εντομολογική προσβολή. Για να το αντιμετωπίσεις, χρησιμοποίησε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Γενικότερα, ο ψεκασμός με θερινό πολτό, καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C για να μην πάθει εγκαύματα στο φύλλωμα αν και αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Επανέλαβε τον ψεκασμό σε δεκαπέντε μέρες. Τον θερινό πολτό μπορείς να τον προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

 

Mary Vog (23/1):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω επειδή τώρα άρχισα να ασχολούμαι με τα λουλούδια και ζω στη Γερμανία, έχω πάρει δυο χρυσάνθεμα και θέλω να τα μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα και τα έχω σε εσωτερικό χώρο. Εδώ με τα κρύα δεν θα αντέξουν έξω.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μαίρη και χαιρόμαστε που διαβάζεις τα άρθρα μας από τη Γερμανία. Σίγουρα, εκεί οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες με το κρύο. Μπορείς να μεταφυτέψεις τα χρυσάνθεμα και να τα διατηρήσεις σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να είναι αρκετά ηλιοφανές το δωμάτιο και μην είναι πολύ κοντά σε θερμαντικό σώμα (τζάκι ή καλοριφέρ). Περισσότερες συμβουλές για τα χρυσάνθεμα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Magda Emm (24/1):
Καλησπέρα! Έχω μία απορία! Έχω μία δράκαινα φράγκρανς compacta, στην οποία έχω παρατηρήσει αλλοίωση σε 4 φύλλα της. Τα δυο έχουν ξεραθεί και τα άλλα δύο έχουν κίτρινη/καφέ άκρη! Τι έπαθε; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα, Μάγδα. Η δράκαινα χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει, αλλά η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επίσης, καλό είναι να διαβρέχεις το φύλλωμα της με ένα ψεκαστηράκι, τα πρωινά. Για για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα της η δράκαινα, χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσια σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο.

 

Ευάγγελος Κων (24/1):
Μπορώ να καλλιεργήσω την βανίλια ορχιδέα στην Ελλάδα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ευάγγελε! Η καλλιέργεια της βανίλιας ορχιδέας, είναι αρκετά δύσκολη καθώς θέλει ζεστό υγρό περιβάλλον. Ίσως, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας με ανάλογο κλίμα θα μπορούσε να δοκιμαστεί εντελώς πειραματικά. Επίσης, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας για την βανίλια ορχιδέα, είναι πολύ δύσκολη η γονιμοποίηση του άνθους της. Λόγω αυτής της δυσκολίας, στις περισσότερες καλλιέργειες βανίλιας, η γονιμοποίηση πραγματοποιείται με το ανθρώπινο χέρι για να επιτευχθεί υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Περισσότερες πληροφορίες για τη βανίλια ορχιδέα, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Καλή επιτυχία!

 

Γιάννης Σιω (25/1):
Το ύψος του δέντρου πόσο πρέπει να είναι; Επίσης πόσο πρέπει να είναι το καλύτερο κενό ή η απόσταση των ποδιών από το έδαφος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κατά το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, αλλά και της μανταρινιάς και της λεμονιάς προσπαθούμε οι βλαστοί να μην φεύγουν παραπάνω από τα τρία μέτρα, για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας, και γιατί μετά είναι αρκετά δύσκολη η συγκομιδή των πορτοκαλιών. Aπό το έδαφος, οι ποδιές της πορτοκαλιάς θα πρέπει να απέχουν γύρω στο ένα μέτρο για να έχουμε καλύτερο αερισμό του φυλλώματος. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια πορτοκαλιάς στο σχετικό μας άρθρο.

 

Panagiotis Vou (25/1):
Καλημέρα, έχω μια ροδιά 4 χρόνια. Κάνει πολλά λουλούδια και δεν τα δένει. Τι συμβαίνει; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Παναγιώτη καλημέρα! Σε μικρά δέντρα ροδιάς, η πτώση των ανθέων είναι φυσιολογική καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό καρπών. Ακόμα κι αν κάνει πολλούς καρπούς, θα πρέπει να διατηρήσεις λίγους για να επιβεβαιώσεις την ποικιλία ροδιάς που έχεις φυτέψει, και να αφαιρέσεις τους υπόλοιπους γιατί διαφορετικά το δέντρο θα εξαντληθεί. Πάντως, όπως αναφέραμε και πιο πριν σε προηγούμενη ερώτηση, η πτώση των ανθέων μπορεί να σχετίζεται με υπερβολικό πότισμα, με υπερβολική ποσότητα λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία) καθώς και από τις μεγάλες διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις τη ροδιά σου, με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών ή αμινοξέων που βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων, πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια.

 

Anna Lag (25/1):
Καλημέρα! Εδώ και 3 χρόνια έχω ένα χειμωνανθό στη γλάστρα και δεν άνθισε. Υποτίθεται ότι ήταν 2 ετών όταν τον αγόρασα. Φέτος »σήκωσα» το φυτό για να δω τη ρίζα του. Δεν έχει καμιά ανάπτυξη! Ήταν όσο κι όταν το αγόρασα. Η γλάστρα που το έχω είναι πολύ μεγαλύτερη, οπότε δε νομίζω ότι το στενοχωρεί που δεν είναι σε χώμα ακόμα. Τι να κάνω; Με τι κριτήρια να επιλέξω άλλον χειμωνανθό από φυτώριο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Άννα. Πιθανότατα, ο χειμωνανθός στην αρχική γλάστρα απο το φυτώριο να είχε πολύ συμπιεσμένο ριζικό σύστημα και γιαυτό το λόγο να μην αναπτύχθηκε στη νεά γλάστρα. Θα σου πρότεινα λοιπόν να βγάλεις, ξανά το φυτό από τη γλάστρα να σπάσεις ελαφρά τις ρίζες στην άκρη και να ξαναφυτέψεις το φυτό. Μπορείς να προσθέσεις στις αρχές της άνοιξης υγρό λίπασμα για καλλωπιστικά φυτά κάθε 15 μέρες για να έχεις πλούσια βλάστηση και ανθοφορία ο χειμωνανθός. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κλάδεμα, που δεν πρέπει να είναι αυστηρό, καθώς ο χειμωνανθός ανθοφορεί σε ξύλο ηλικίας δυο ετών. Πάντως, δεν χρειάζεται σε πρώτη φάση να αγοράσεις καινούργιο φυτό. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον χειμωνανθό στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μπάμπης Γρη (26/1):
Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψω και να λιπάνω τις τριανταφυλλιές μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Από τα τέλη Γενάρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές στο μισό εκατοστό πάνω από το μάτι και με τομή που να κλίνει ελαφρώς από την αντίθετη πλευρά. Επίσης κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσετε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και την είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για κλάδεμα τριανταφυλλιά., Η έναρξη της λίπανσης ξεκινά αμέσως μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη του χειμώνα.Η λίπανση της τριανταφυλλιάς έχει ως βασικό στόχο την υγιή ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος, καθώς και τη δημιουργία πλούσιας και παρατεταμένης ανθοφορίας. Δες περισσότερες πληροφορίες στα άρθρα για κλάδεμα τριανταφυλλιάς και λίπανση τριανταφυλλιάς.

 

Μαίρη Νικ (26/1):
Γεια σας. Θα παρακαλούσα να με ενημερώσετε σχετικώς με λέιλαντ. Έχω οκτώ λέιλαντ που φέτος αισίως γίνονται είκοσι ετών. Τα προσέχω και χαλάω αρκετά χρήματα γιατί τα θέλω για να μου κρύβουν κάτι πολύ άσχημο απέναντι από το σπίτι μου. Είναι αρκετά υψηλά πρέπει να είναι πάνω από 4 μέτρα και στα περισσότερα τους κόψαμε και την κορυφή πριν κάποια χρόνια, κακώς (;) χαμηλά. Έχουν αδειάσει από κλαδιά. Κάθε χρόνο την άνοιξη αρρωσταίνουν με μύκητες λένε αυτοί που έρχονται να τα περιποιηθούν, έχουν περάσει ουκ ολίγοι. Κιτρινίζουν τα κλαδιά από τον κορμό προς τα έξω και δώστου ριζοπότισμα και ψέκασμα με ALLIETE. Θέλω να σας ρωτήσω που, σε ποια σημεία εννοώ και ποια περίοδο να τα κλαδέψω. Ο κηπουρός μου λέει ότι θα χαλάσουν είναι λέει γέρικα πια. Όμως εγώ θέλω πάσει θυσία να τα διατηρήσω. Τα κλαδιά τους είναι ελεύθερα δεν μου αρέσει το κούρεμα με το μπουρτοροψάλιδο που τα κάνουν ίσια. Αυτά τα ελεύθερα μεγάλα κλαδιά θέλουν κούρεμα είτε τα μικρά ανάμεσα τους για να πυκνώσουν; Γενικώς θέλω να πυκνώσουν. Και κάτι τελευταίο, τι λίπασμα να τους ρίξω για ανάπτυξη και πρασίνισμα των φύλλων και πότε; Θα περιμένω εναγωνίως την απάντηση σας. Σας ευχαριστώ θερμότατα!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μαίρη, θα κλαδέψεις τα λέιλαντ στα τέλη Φεβρουαρίου, σε μέρα που δεν είναι βροχερή. Θα κλαδέψεις τα μεγάλα κλαδιά και θα αφήσεις τα χαμηλά κλαδιά για να φουντώσουν και να πυκνώσουν τα δέντρα σου. Θα προσέξεις να βάλεις πάστα κλαδέματος στις τομές που θα κάνεις για να μην αναπτυχθούν ασθένειες. Θα προσθέσεις αρχές άνοιξης λίπασμα για κωνοφόρα μια φορά το μήνα ή λίπασμα κοκκώδες πλήρες με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, ειδικά την περίοδο άνοιξης και φθινοπώρου, τα λέιλαντ είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος που προκαλεί ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό . Καλό είναι να ριζοποτίσεις στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, σε κάθε κυπαρισσοειδές μετά το πότισμα και να επαναλάβεις σε 15 μέρες.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.