εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 27 Μαΐου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Geo Thunder (19/5):
Καλησπέρα σχετικά με το τελευταίο σας βίντεο στο κανάλι σας ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με της φράουλες και γενικότερα για τον πολλαπλασιασμό της. Έχω εφτά ρίζες κάθε μία είναι ξεχωριστά και δεν βγάζουν τους στόλωνες αυτούς τους μακριούς βλαστούς που έχουν. Αυτό είναι το πρόβλημα τα έχω φυτεμένα στον κήπο δύο χρόνια και ούτε μια φορά δεν έχουν βγάλει αυτούς τους βλαστούς και όπως ήταν εφτά ρίζες έτσι είναι ακόμα. Υπάρχει καμία λύση σε αυτό το πρόβλημα; Μήπως υπάρχουν διάφορα είδη φράουλας που μερικές από αυτές δεν πολλαπλασιαζονται είναι αυτόν το τρόπο; Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό το πρόβλημα. Παρεπιπτόντως φράουλες δίνει αρκετές. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πράγματι, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες φράουλας και κάποιες από αυτές έχουν πιο συμπαγή και όχι πλαγιόκλαδη ανάπτυξη χωρίς να βγάζουν μεγάλο αριθμό στόλωνων. Δεν αποτελεί πρόβλημα όπως αναφέρεις καθώς έχουν καλή παραγωγή. Για τον πολλαπλασιασμό, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα κλαδάκι με φύλλο (μόσχευμα) και ορμόνη ριζοβολίας. Πάντως για μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη φυλλώματος, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα φράουλας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Fofi Klo (19/5):
Εγώ αυτή την ορτανσία θέλω να ρωτήσω πως μπορώ να διατηρήσω τα λουλούδια γιατί χαλάνε.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ορτανσία μπορεί να εμφανίσει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται. Αυτό συμβαίνει όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού στην ορτανσία ή δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Κάτι ανάλογο εμφανίζεται και όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ορτασία θέλει σχετικά συχνά και μικρά ποτίσματα. Ειδικότερα την εποχή του καλοκαιριού, θα απαιτηθούν συχνότερα ποτίσματα για την ορτανσία κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση της ορτανσίας, να προσθέτεις λίπασμα μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποφεύγοντας τις λιπάνσεις κατά την περίοδο Δεκέμβρίου – Φεβρουαριου, καθώς και τον Αύγούστο. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συχνή στην ορτανσία και εμφανίζεται με κιτρίνισμα των φύλλων, ειδικά στις περιοχές μεταξύ των νευρώσεων. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στην ορτανσία, προσθέτουμε χηλικό σίδηρο που είναι ευδιάλυτος στο νερό και απορροφάται πιο εύκολα από το φυτό της ορτανσίας. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ορτανσίας μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Anna Xar (20/5):
Καλησπέρα και πάλι! Συγχαρητήρια για σελίδα και τις χρήσιμες συμβουλές. Χρειάζομαι πάλι την βοήθεια σας. Την άνοιξη εμπλούτισα το μπαλκόνι μου με 2 πελαργόνια. Ενώ είχαν όμορφη άνθιση στην αρχή, τώρα αρχές Μαΐου παρατήρησα ότι άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα και δεν έβγαζε καινούργια. Επειδή το γεράνι που έχω δίπλα τους κόλλησε κάμπιες τα ψέκασαν και αυτά προληπτικά μην τα φάνε. Τα ψέκασαν και με θερινό πολτός όπως μου είχατε πει. Επειδή δεν κατάφερα να βρω βάκιλλο μου έδωσαν σκεύασμα με δραστική ουσία imidaclorpid, για κάμπιες και κάτι ακόμα. Μπορώ να τα σώσω κάπως ή πάνε; Ήταν τόσο όμορφα στην αρχή που τα λυπάμαι αν ξεραθούν τώρα. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Άννα. Το πελαργόνι όπως και το γεράνι είναι διαχρονικά από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια και τις βεράντες της χώρας μας. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στην παρατεταμένη ανθοφορία, στα μεγάλα λουλούδια καθώς και στην ποικιλία χρωμάτων του. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κάμπιας, το σκεύασμα που αναφέρεις με δραστική ουσία imidaclorpid δεν καταπολεμά τις κάμπιες αλλά τη μελίγκρα, τον αλευρώδη και το φυλλοκνίστη. Αν δεν βρίσκεις σκεύασμα Βάκιλου Θουριγγίας, μπορείς να προμηθευτείς οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για την αντιμετώπιση της κάμπιας.

 

Eleni Lou (20/5):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα τη συμβουλή σας! Έχω μία καλαμοντίν σε γλάστρα. Παρατηρώ τις τελευταίες εβδομάδες ότι και κάποιοι από τους καρπούς της μου μαραίνονται αλλά και τα φύλλα της κιτρινίζουν. Την έχω σε μπαλκόνι με πολλή ηλιοφάνεια. Ενδέχεται να μην είναι καλό να βρίσκεται εκτεθειμένη στην υψηλή θερμοκρασία; Υπάρχει κάποιο λίπασμα που θα βοηθούσε; Με τι συχνότητα θα συμβουλεύατε να την ποτίζω με τις τωρινές θερμοκρασίες; Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η Καλαμοντίν είναι αειθαλές, καρποφόρο δένδρο, εσπεριδοειδές, αργής ανάπτυξης με γυαλιστερά, πράσινα, δερματώδη φύλλο με ύψος 2-3 μέτρα και πορτοκαλί καρπούς, μικρότερους από του μανταρινιού. Η καλοαμοντίν είναι σα μικρή νάνα πορτοκαλιά με ξινούς καρπούς. Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, σε γόνιμα εδάφη και όχι ασβεστούχα. Φυτεύεται στο χώμα αλλά και σε γλάτρες και είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό του χεμώνα. Σχετικά με το πότισμα, ποτίζουμε δυο-τρεις φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή και προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα κάθε μήνα.

 

Argiro Dem (20/5):
Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που μας έστειλες, οι τριανταφυλλιές σου έχουν προσβληθεί απο κάμπιες που δημιουργούν τρύπες στα φύλλα. Για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή βάκιλου Θουριγγίας, οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την τριανταφυλλιά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Eugenia Geo (21/5):
Καλησπέρα σας. Παρακολουθώ τις πολύ όμορφες αναρτήσεις και ήθελα τη βοήθεια σας αν γνωρίζετε. Έχουν πρόβλημα κάποιες τριανταφυλλιές μου, κίτρινα φύλλα με μαύρες κηλίδες (είδα στο ίντερνετ πως λέγεται μελάνη κηλίδωση) και κορμός που ξεραίνεται μαζί με τα μπουμπούκια (είδα στο ίντερνετ για έλκος). Γνωρίζετε αν έπεσα μέσα; Τι προτείνετε; Μυκητοκτόνα; Σας στέλνω και μια φωτογραφία αν βοηθάει. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ευγενία. Πραγματικά, οι τριανταφυλλιές σου έχουν προσβληθεί απο μελανή κηλίδωση και από έλκος. Για να αντιμετωπίσεις τις συγκεκριμένες μυκητολογικές ασθένειες ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα και επανέλαβε σε δέκα μέρες.

 

Ανδρέας Παπ (21/5):
Καλημέρα σας καλή εβδομάδα. Μεγάλη η υποχρέωση μου για τον χρόνο που μου διαθέτετε και τις πολύτιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα νά σας ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω και πώς, ένα παλιό μείγμα νερού και τσουκνιδας. Πριν 4 χρόνια περίπου, η σύζυγός μου έβαλε φρέσκια τσουκνίδα απ τον κήπο μας 2-3 κιλά περίπου σε ένα μπετόνι 50 λίτρων και το γέμισε νερό. Έτσι βρίσκετε μέχρι σήμερα. Μπορώ να το χρησιμοποιώ τώρα; Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ανδρέα. Το παλιό εκχύλισμα τσουκνίδας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στα φυτά γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον ψεκασμό ή στρεσάρισμα κατά το πότισμα. Θα πρότεινα να φτιάξεις καινούργιο διάλυμα. Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή λίπανσης, αλλά και προστασίας για τα φυτά στον κήπο μας. Το εκχύλισμα τσουκνίδας (γνωστό και ως τσουκνιδόζουμο) λόγω των εντομοαπωθητικών ιδιότήτων χρησιμοποιείται σαν οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (αφίδες) και άλλων εντόμων. Το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικό και στη λίπανση των φυτών. Είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό του εκχυλίσματος τσουκνίδας, βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλωμα αποκτά πιο σκούρο πράσινο χρώμα.. Δες περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τσουκνίδα για προστασία και λίπανση στον κήπο στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Μάκης Κασ (21/5):
Γεια σας. Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά σας στο διαδίκτυο. Ελπίζω πώς μπορείτε να με βοηθήσετε σε ένα πρόβλημα που έχω. Κάθε άνοιξη η αγριάδα που έχω γύρω από το σπίτι μου βγάζει ένα μαύρο στάχυ και περπατώντας πάνω της λερώνει τα παπούτσια και τα παντελόνια. Γεμίζουν με μαύρη σκόνη από το στάχυ. Μου έχουν πει πως είναι μύκητας. Ζήτησα φάρμακο για να ραντίσω από γεωπόνο της περιοχής μου, μου έδωσε ένα σκεύασμα αλλά δεν είδα κάποια σημαντική βελτίωση. Μπορείτε να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να απαλλαγώ απο το πρόβλημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα, Μάκη. Θα πρέπει βασικά να καταπολεμήσεις την αγρίαδα γύρω από το σπίτι σου. Σου αναφέρω παρακάτω τις πιο σημαντικές μεθόδους οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης ζιζανίων, όπως η αγριάδα:
– Εναλλάσσουμε των καλλιέργειες με κατάλληλα φυτά για χλωρή λίπανση όπως βίκο, κουκιά, αρακά, βρώμη. Η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρνει θετικά αποτελέσματα καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα των φυτών εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων.
– Οργώνουμε βαθιά το προηγούμενο καλοκαίρι από τη σπορά ή τη φύτευση, προκειμένου να φέρουμε στην επιφάνεια ρίζες και σπόρους των ζιζανίων που καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
– Θερίζουμε συχνά τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό μηχάνημα πριν ή μόλις ανθίσουν και σίγουρα πριν δημιουργήσουν σπόρο.
– Τοποθετούμε γεωύφασμα για να μη βγάινουν ζιζάνια και από πάνω καλύπτουμε με βότσαλο ή πευκόφλουδα.

 

Κωνσταντίνος Κ. (22/5):
Γεια σας! Είχα σπείρει σπόρους φραουλιάς σε γλάστρα που προμηθεύτηκα από το διαδύκτιο και τώρα έχουν αρχίσει να φαίνονται μικρά βλασταράκια. Πού να τοποθετήσω τη γλάστρα; Σε σκιερό ή ημισκιερό μέρος; Την ίδια ερώτηση θέλω να σας θέσω και για τη γλάστρα με το λίλιουμ. Επίσης, μπορείτε να μου προτείνετε εξωτερικά φυτά για να φυτέψω το καλοκαίρι σε μέρη με πολλή ηλιοφάνεια;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Κωνσταντίνε. Η φράουλα θέλει τουλάχιστον 6 ώρες ηλιοφάνεια για να έχει καλή παραγωγή. Αν είσαι σε νότια περιοχή της Ελλάδας με πολύ ζέστη, επέλεξε ημισκερό σημείο, για να μη δημιουργηθεί έγκαυμα στο φύλλωμα. Για τα λίλιουμ, επέλεξε ηλιοφανές θέσεις για να ευδοκιμήσει και να σου χαρίσει την ξεχωριστή ανθοφορία του. Δες περισσότερες πληροφορίες για τις φράουλες και τα λίλιουμ στο σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με εξωτερικά φυτά σε ηλιόλουστες περιοχες, μπορείς να επιλέξεις γεράνι, διμορφοθήκη, αργυράνθεμο, γκαζάνια, αγγελική, πικροδάφνη και βιβούρνο.

 

Apostolia Mam (22/5):
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τα τόσο χρήσιμα άρθρα σας! Θα ήθελα αν μπορείτε να μου δώσετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές φροντίδας για το ευώνυμο. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αποστολία κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το ευώνυμο είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος, με ύψος 2-3 μέτρα, σφαιρικού σχήματος, ορθόκλαδης ανάπτυξης. Διαθέτει φύλλα μικρά, δερματώδη, οδοντωτά, με βαθύ πράσινο χρώμα, άνθη σε μικρές ταξιανθίες, με ασπροπράσινο χρώμα που εμφανίζονται Μάιο – lούνιο και καρπούς με ροζ ή πορτοκαλί χρώμα, που εμφανίζονται το φθινόπωρο. Συναντάμε το αργυρόφυλλο ευώνυμο, με άσπρο χρωματισμό στην περιφέρεια του φύλλου, το χρυσόφυλλο με κίτρινο χρώμα στο κέντρο του φύλλου, και το μικρόφυλλο με μικρά φύλλα και χαμηλή ανάπτυξη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και αναπτύσσεται το ίδιο καλά και σε φωτεινές θέσεις και σε ημισκιαζόμενες. Το ευώνυμο είναι πολύ ανθεκτικό για φύτευση σε παραθαλάσσια μέρη, έχει ικανοποιητική αντοχή στο κρύο ενώ αντέχει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ευώνυμο χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και λιπάνσεις με πλήρες λίπασμα, κάθε μήνα, από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο. Το φυτό προσβάλλεται συχνά από ωίδιο (άσπρες κηλίδες στα φύλλα σαν σκόνη) και από κοκκοειδή. Μέσα στον Ιούνιο, θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο για το ευώνυμο στην ιστοσελίδα μας.

 

Anna Xar (22/5):
Αγαπητά μυστικά του κήπου, αν σας είναι εύκολο στο επόμενο άρθρο του Σ/Κ μπορείτε να αναφερθείτε και στους λόγους που πέφτουν τα μπουμπούκια του ιβισκου; Το πήρα φέτος αρχές του μήνα και ενώ κάποια ανθίζουν τα άλλα πέφτουν λες και σπάει το μπουμπούκι και έχει κάτι λευκές ψείρες πάνω του. Φταίει μήπως το μπαλκόνι μου ή κάνω εγώ κάτι λάθος και αρρωσταίνουν τα λουλούδια μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα μπουμπούκια μπορεί να πέσουν από το υπερβολικό πότισμα, την ξηρασία καθώς και από την απουσία λίπανσης. Ο ιβίσκος χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Αν είναι φυτεμένος σε γλάστρα, θα χρειαστεί καθημερινό πότισμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, εφόσον εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται κυρίως από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες) που δημιουργεί μελιτώματα στα φύλλα και τον ψευδόκοκκο. Επίσης, ο ιβίσκος προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που εμφανίζεται τις ζεστές μέρες το καλοκαιριού. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε το φύλλωμα του ιβίσκου με θερινό πολτό και σάπωνες άλατων καλίου ή επιλέγουμε κάποια αυτοσχέδια συνταγή με φυσικά υλικά για προστασία των φυτών. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Ελένη Μπ (22/5):
Καλησπέρα. Μπορείτε να με βοηθήσετε με αυτή την ντοματιά; Όλες μεγαλώνουν φυσιολογικά και αυτή είναι σε αυτή την κατασταση! Τι μπορεί να φταίει; Είναι φυτεμενη σε οικόπεδο στα Χανιά με φυτό από παραδοσιακή ποικιλία. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ελένη. Πιθανότατα η ντοματιά σου υποφέρει από ένα μύκητα το φουζάριο και παρουσιάζει το σύμπτωμα σαν να είναι μαραμένη ενώ την έχεις ποτίσει. Αυτό οφείλεται συνήθως στο υπερβολικό πότισμα ή στην κακή αποστράγγιση. Μείωσε το νερό και πρόσθεσε 1 κουταλια του γλυκού γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός) σε ένα λίτρο νερό και πότισε την ντοματιά. Πάντως, το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα. Η άρδευση με σταγόνες είναι η, πλέον, κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα. Επίσης, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού και όχι υπερβολικές. Τέλος, κατά την καρποφορία της ντομάτας, χρειάζεται πότισμα ανά συχνά διαστήματα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια ντομάτας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Jason Zar (22/5):
Γεια σας και συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά σας, θα ήθελα να μου πείτε τι φροντίδα χρειάζεται ένα λεμονοκυπάρρισο φυτεμένο σε γλάστρα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το gold crest ή αλλιώς λεμονοκυπάρισσο, είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο που κατάγεται από την Βόρεια Ευρώπη και χρησιμοποιείται για την δημιουργία ψηλών φυτικών φρακτών. Χαρακτηρίζεται από ομοιόμορφη κωνική ανάπτυξη με κιτρινοπράσινο χρώμα, ειδικά στις νεαρές κορυφές, και λεπτό άρωμα που θυμίζει λεμόνι όταν το τρίψουμε. Τα gold crest φυτεύονται σε ηλιόλουστα ή ελαφρώς σκιαζόμενα σημεία στον κήπο. Χρειάζονται πλούσιο αλλά πολύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζονται τακτικά ποτίσματα αλλά μόνο στην ρίζα χωρίς βρέξιμο στα φύλλα. Επίσης, την περίοδο της άνοιξης χρειάζονται και τακτική λίπανση, μια φορά το μήνα. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, ειδικά την περίοδο άνοιξης και φθινοπώρου, τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος που προκαλεί ξηράνσεις που ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματος κοντά στον κορμό. Για το λόγο αυτό είναι καλό να ριζοποτίζουμε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, σε κάθε κυπαρισσοειδές μετά το πότισμα και να επαναλάβουμε σε 15 μέρες.

 

Stergios Kyr (23/5):
Η δεύτερη γαρυφαλλιά που μεταφυτεύω και χαλάει. Τι φταίει;:

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H γαρυφαλλιά χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο υπόστρωμα με καλή αποστράγγιση, γιατί είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία και μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Για καλύτερη ανάπτυξη, η γαρυφαλλιά προτιμά φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη, ενώ θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς μπορεί να εξασθενήσουν το φυτό και να ξεραθεί. Όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίζουμε κατάλληλο φυτόχωμα με περλίτη για να αναπτυχθεί, καθώς και ικανοποιητική αποστράγγιση. Επίσης, η γαρυφαλλιά έχει μέτριες ανάγκες σε πότισμα, κατά την περίοδο της άνοιξης αρκεί να την ποτίζουμε δυο φορές την εβδομάδα. Βέβαια, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά όταν βρίσκεται σε μικρές γλάστρες, η γαρυφαλλιά χρειάζεται αρκετά συχνό πότισμα, κάθε δύο μέρες, για να ανταπεξέλθει στα πολύ υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας. Η γαρυφαλλιά χρειάζεται λίπασμα ανά τακτά διαστήματα, από την περίοδο της άνοιξης μέχρι το τέλος φθινοπώρου, κάθε μήνα προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πλήρες κοκκώδες λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα γαρυφαλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Τόλης (23/5):
Καλησπέρα. Πώς θα φυτέψω σπόρο από φράουλες; Διαβάζω στο ίντερνετ πως είναι λίγο δύσκολο να φυτρώσουν. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Τόλη. Ο σπόρος της φράουλας όταν τοποθετηθεί σε βαζάκι και καταψυχθεί για ένα μήνα, στην κατάψυξη, συντελεί στο σπάσιμο του ληθάργου. Μετά μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο και να βλαστήσει πολύ πιο εύκολα. Περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια φράουλας μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Jimakos Mam (24/5):
Καλή σας μέρα αγαπητοί μου. Αφού σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές σας θα ήθελα να σας επισυνάψω δυο τρεις φωτός από τις κολοκυθιές μου που τις τελευταίες μέρες τα κολοκυθάκια που παίρνω/μαζεύω/συγκομίζω είναι όπως αυτά των φωτογραφιών. Θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σας προκειμένου να βελτιώσω την υπάρχουσα κατάσταση. Σας ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα. Ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Από τις φωτογραφίες, βλέπουμε πως οι κολοκυθιές έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου και θα χρειαστεί σκόνισμα με θειάφι ή να γίνει ψεκασμός με βρέξιμο θειαφι. Πρόσεξε επίσης το υπερβολικό πότισμα γιατί η υγρασία συντελεί στην εξάπλωση της ασθένειας. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Despina Del (24/5):
Καλησπέρα σας, ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες συμβουλές που μας δίνετε σε καθημερινή βάση. Επί ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω για μια ακόμη φορά την συμβουλή σας. Πώς θα απαλλαγώ από την ψαλίδα που έχουν φέτος τα φυτά μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δέσποινα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ψέκασε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης τα φυτά σου για να αντιμετωπίσεις το έντομο της ψαλίδας. Η ψαλίδα είναι έντομο νυκτόβια, φυτοφάγο, που τρέχει γρήγορα, χωρίς να πετά εύκολα. Επίσης, με βιολογικό και οικολογικό τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε ένα αυτοσχέδιο σκεύασμα για προστασία φυτών με φυσικά υλικά: 10 γραμμάρια σκόρδο, 20 γραμμάρια κρεμμύδι, 10 γραμμάρια τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι και νερό. Βάζουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά, μαζί με το πράσινο σαπούνι και 100 γραμμάρια νερό σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Αραιώνουμε το μίγμα σε ένα λίτρο νερό και το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια, αφού σουρώσoυμε το διάλυμα, ψεκάζουμε τα φυτά μας. Για αποτελεσματική προστασία από έντομα και τον τετράνυχο επαναλαμβάνουμε κάθε δύο εβδομάδες, κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασίες κάτω των 30°C.

 

Argyro Zer (24/5):
Καλησπέρα σας! Σας ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας! Σήμερα ανακαλύψαμε ότι σε μερικά φυτά ντοματιάς οι κορυφές μαραίνονται, τα φύλλα κουλουριάζουν και μαυρίζει ο κορμός τους. Υπάρχει σωτηρία ή είναι μύκητας που θα κολλήσουν και τα υπόλοιπα φυτά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αργυρώ κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα είναι ίωση της ντοματιάς και καλύτερα να την ξεριζώσεις γιατί δεν θα καρποφορήσει αποτελεσματικά. Υπάρχει μικρός κίνδυνος μετάδοσης μέσω εντόμων. Πάντως, στείλε μας μια ενδεικτική φωτογραφία για να είμαστε πιο σίγουροι στη διάγνωση μας.

 

Ζωή Αρα (25/5):
Έχω μια κερασιά πάνω από 10 χρόνια. Φέτος η μισή ξεράθηκε. Πώς μπορώ να τη σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ζωή. Κλάδεψε το ξεραμένο τμήμα της κερασιάς, και βάλε πάστα κλαδέματος στις τομές. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση και βάλε πλήρες λίπασμα αυτή την περίοδο.

 

Seva Ioa (25/5):
Γεια σας. Έχω προβληματάκι με δύο φυτά μου. Το ένα είναι η πετούνια. Το φυτεψα από σπόρο περσινής πετούνια. Όλα μια χαρά εκτός ότι κάνει μικροσκοπικά μπουμπουκια και έτσι ξεραινεται. Το δεύτερο είναι ανθοφορο φυτο (δεν θυμάμαι πως λέγεται) και τα φύλλα του ασπρίζουν και ξεραινεται με το που βγαίνουν τα φυλλαράκια. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Σέβα. Πρόσθεσε λίπασμα στις πετούνιες σου για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Δες και το σχετικό μας άρθρο για φροντίδα πετούνιας. Σχετικά με το δεύτερο φυτό σου, φρόντισε να το έχεις σε σκιερό περιβάλλον και να μην ποτίζεις υπερβολικά.

 

Ειρήνη Λογ (25/5):
Γεια σας! Παρακαλώ θα ήθελα να με συμβουλεύσετε. Έχω μερικές ρίζες αμπέλι 4 ετών περίπου και μερικά από αυτά έχουν ερίνωση. Να χρησιμοποιήσω βρέξιμο θειάφι μόνο σε αυτά που έχουν προσβληθεί ή να ρίξω σε όλα; Επίσης, έχω σκύλο που κυκλοφορεί σε όλο το κτήμα και στο αμπέλι. Θα τον πειράξει το θειάφι ή πρέπει να τον περιορίσω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ερίνωση δεν κάνει συνήθως σημαντικές προσβολές στο αμπέλι για να απαιτείται ψεκασμός. Συνεπώς μπορείς να ψεκάσεις μόνο αυτά που έχουν προσβληθεί για ασφάλεια, και να μην προχωρήσεις στον ψεκασμό ολόκληρου του αμπελιού. Βέβαια, ο ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι σε όλο το αμπέλι, θα βοηθήσει στην προληπτική αντιμετώπιση του ωίδίου. Την ώρα του ψεκασμού, καλό είναι να έχει απομακρυνθεί ο σκύλος σου. Μετά τον ψεκασμό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

 

Ηλίας Κ (25/5):
Τα ρόδια στις ροδιές μου σαπίζουν επάνω στο δένδρο και μερικά που δείχνουν υγιή όταν τα κόβω είναι μαύρα μέσα. Έχω ρωτήσει γεωπόνους αλλά δυστυχώς δεν έχω πάρει καμία σωστή απάντηση. Τι θα προτείνατε να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Φρόντισε για τις ροδιές σου να κάνεις σταθερά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού και να ψεκάζεις τους καρπούς με χαλκούχο διάλυμα και υγρό λίπασμα ασβεστίου και βορίου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει καθώς και το άρθρο για το σκάσιμο των ροδιών.

 

Δημήτριος Καρ (25/5):
Κατά πρώτον σας ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες σας στα διάφορα προβλήματα των δέντρωνκαι φυτών. Πριν ένα χρόνο μια μουσμουλιά άρχισε να παρουσιάζει ξερά κλαδιά και πτώση φύλλων. Διέλυσα σε ένα μικρό δοχείο ασβέστη, λίγο νερό και τρεις κουταλιές της σούπας βορδιγάλειο πολτό. Με ένα χοντρό πινέλο από τη βάση του δέντρου μέχρι και τα μικρά κλαδιά τα κάλυψα με το μίγμα αυτό. Μετά από μερικούς μήνες, το δέντρο άρχισε να βγάζει καινούργια πράσινα φύλλα και έδεσε μερικούς καρπούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει επανέλθει στην προτέρα του κατάσταση. Σας ερωτώ: εαν εφαρμόσω την ίδια θεραπεία στις λεμονιές και πορτοκαλιές που από την κορυφή πέφτουν τα φύλλα και τα κλαδάκια ξεραίνονται θα υπάρξει αποτέλεσμα όπως και στη μουσμουλιά; Το παράξενο και ευχάριστο είναι ό,τι σε όλη την περιοχή της πόλεως του Αργοστολίου τα δέντρα αυτά, λεμονιές και πορτοκαλιές, είναι καταπράσινα, υγιέστατα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δημήτρη καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η επάλειψη που έκανες με ασβέστη και βορδιγάλιο πολτό βοηθησε τη μουσμουλιά και σίγουρα θα βοηθήσει και τα εσπεριδοειδή για απολύμανση από ασθένειες και αποφυγή εγκαυμάτων από τον ήλιο. Φρόντισε την επάλειψη να την κάνεις σε μέρες που δέν έχει πολύ ζέστη. Πάντως πιθανότατα τα δέντρα σου υποφέρουν από κορυφοξήρα που εμφανίζεται με ξηράνσεις στα άκρα των δέντρων των εσπειδοειδών. Συμληρωματικά, λοιπόν, θα μπορούσες να καθαρίσεις με ελαφρύ κλάδεμα τα ξερά κλαδιά και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια μουσμουλιάς, της λεμονιάς και πορτοκαλιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Φιλοθέη Για (26/5):
Καλημέρα! Να σας κάνω μια ερωτησούλα; Γιατί στο γεράνι μου βγαίνουν αυτά τα στίγματα; (είναι καινούργιο)

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Φιλοθέη. Το γεράνι σου έχει προσβληθεί από ένα έντομο το θρίπα. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα γερανιών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.