εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 25 Μαρτίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Μπεττίνα (18/3):
Τι πρέπει να κάνω ώστε την επόμενη χρονιά το ζουμπούλι να μην βγει μονό, μικρότερο από αυτό της πρώτης χρονιάς; Το ίδιο μου συμβαίνει και στις βιολέτες. Μαζεύω σπόρους από διπλή, την άλλη χρόνια βγαίνουν μονοί. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μπεττίνα! Για να διατηρήσουμε τους βολβούς του ζουμπουλιού και την επόμενη χρονιά, στο ανάλογο μέγεθος, διακόπτουμε το πότισμα όταν τελειώσει η ανθοφορία τους και όταν ξεραθεί το φύλλωμα τους απομακρύνουμε από το χώμα και τους αποθηκεύουμε. Σχετικά με τις βιολέτες, ο σπόρος που βγαίνει, λόγω επικονίασης από άλλες ποικιλίες βιολέτας, δεν θα δώσει φυτά βιολέτες με τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό. Επίσης, οι γεωπόνοι- υβριδιστές έχουν δημιουργήσει ορισμένα είδη διπλής βιολέτας, που είναι υβρίδια και ο σπόρος του υβριδίου δεν δίνει και σε αυτή την περίπτωση φυτό με τα ίδια χαρακτηριστικά.

 

Nikoletta Pap (18/3):
Γεια σας! Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Υπάρχει μία γωνία στον κήπο μου που δεν την πιάνει πολύ ο ήλιος, μόνο δυο-τρεις ώρες το πρωί. Φύτευα ερωτάκια εκεί και μέχρι τον Νοέμβρη ήταν καλά. Μετά όμως αρχίζουν και χάνονται. Μ’ αρέσει πολύ να έχει χρώμα ο κήπος μου αν γίνεται και τον χειμώνα. Σκέφτομαι να φυτέψω κυκλάμινα εκεί. Εσείς τι λέτε; Έχετε να μου προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νικολέτα! Τα ερωτάκια είναι πολύ όμορφα λουλούδια, αλλά δεν αντέχουν την χειμωνιάτικη παγωνιά. Η επιλογή των κυκλάμινων είναι πολύ καλή για να δώσεις χρώμα στον κήπο σου το χειμώνα. Τα κυκλάμινα θέλουν δροσερό περιβάλλον ειδικά το χειμώνα. Απλά, το καλοκαίρι θα υπάρχει μόνο φύλλωμα και δεν θα είναι ανθισμένα. Μια άλλη ασφαλή επιλογή είναι τα γεράνια για αυτή την περίπτωση που έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Δες περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά μας άρθρα για φροντίδα κυκλάμινου και για φροντίδα γερανιού.

 

Efi Pap (18/3):
Έχω θειάφι 3 χρόνια. Μήπως ξεθύμανε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Έφη. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των συσκευασιών η διατήρηση του θειαφιού είναι για 2 ή 3 χρόνια μετά την ημερομηνία συσκευασίας. Πάντως, αν το συντηρείς σε προφυλαγμένη θέση στην αποθήκη, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στις τριανταφυλλιές σου, στα κηπευτικά σου, καθώς και στην κρεβατίνα για την αντιμετώπιση του μύκητα του ωιδίου. Δες περισσότερες πληροφορίες για το θειάφι και τις χρήσεις του στο σχετικό άρθρο και βίντεο που έχουμε αναρτήσει.

 

Magda Emm (18/3):
Καλημέρα! Έχω αυτό το φυτό. Θα ήθελα να μάθω γιατί άλλαξε χρώμα το λουλούδι του, κι από ροζ έγινε πράσινο. Επίσης, έχουν ξεραθεί λίγο τα φύλλα του στις άκρες. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μάγδα! Το φυτό σου, η τιλάντσια είναι φυτό εσωτερικού χώρου που ξεχωρίζει για τα όμορφα φούξια ή ροζ ανάλογα την ποικιλία άνθη της που σταδιακά παίρνει ένα πράσινο χρώμα. Χρειάζεται φωτεινά σημεία χωρίς όμως άμεσο ηλιακό φωτισμό για να διατηρήσει περισσότερο το ροζ χρώμα των λουλουδιών. Επισης, κάθε 2 βδομάδες πότισε με λίγο με νερό στο χώμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας, αυτό που χρησιμοποιούμε και για τις ορχιδέες. Κάθε 2-3 μέρες, καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα της, αλλιώς ξεραίνονται στις άκρες όπως έγινε στην περίπτωση αου. Η κατάλληλη θερμοκρασία διατήρησης της τιλάντσια είναι 15-25 βαθμούς κελσίου.

 

Φανή (18/3):
Γεια σας, η ορχιδέα μου έχει κάποια σκασίματα στον κορμό της και ένα από τα φύλλα της έχει σκασίματα στις άκρες του, έχει να κάνει με το πότισμα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Φανή. Τα σκασίματα στα φύλλα της ορχιδέας σχετίζονται με το πότισμα και τις συνθήκες που διατηρούμε την ορχιδέα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα. κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ορχιδέας στο σχετικά άρθρο με βίντεο που έχουμε αναρτήσει.

 

Marena Ana (18/3):
Θέλω να μου προτείνετε φυτά για κήπο που δεν έχει πολύ ήλιο.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μαρένα! Σε σημεία σκιερά στον κήπο, περίορίζονται ασφαλώς οι επιλογές μας. Θα μπορούσες να φυτέψεις τα εξής ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά: Γεράνι, ορτανσία, κισσό, βιγόνια, βιβούρνο, ελαίαγνο, αγγελικές, φίκο και καλλωπιστική δαμασκηνιά. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα που χρειάζονται στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κατερίνα Κηπ (19/3):
Καλησπέρα σας! Πήρα πέρσι ένα δεντράκι νυχτολούλουδο και από πέρυσι τα φύλλα του ζάρωναν σαν κάτι να το έτρωγε και δεν ξέρω τι είναι αυτό. Τα έκοβα τα ζαρωμένα, αλλά αυτό συνεχιζόταν. Αφού πέρασε ο χειμώνας και ξεράθηκε, το κλάδεψα αρχές της άνοιξης και άρχισε να βγάζει καινούργια φύλλα και πάλι κάπως ζαρωμένα. Τι να κάνω; Τι μπορεί να είναι αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κατερίνα! Θα σου πρότεινα να το μεταφυτέψεις σε μία μεγαλύτερη γλάστρα το νυχτολούλουδο και μετά από λίγες μέρες να το ψεκάσεις προληπτικά με θερινό πολτό και χαλκό για την αντιμετώπιση μυκητολογικών και εντομολογικών προσβολών. Θα ήταν καλό να μας στείλεις και μια φωτογραφία για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

 

Γιάννης Π. (19/3):
Γεια σας! Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχω φυτέψει μερικά μουρελάκια, αλλά καθώς δεν έχω εμπειρία από αγροτικά δεν ξέρω πώς πρέπει να τα κλαδέψω. Διαβάζω πως πρέπει να γίνει κλάδεμα διαμόρφωσης αλλά δεν είμαι σε θέση να καταλάβω πώς, καθώς χρειάζεται κάποια εμπειρία με το κλάδεμα που δυστυχώς δεν διαθέτω. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Γιάννη! Κατά τα πρώτα δυο-τρία χρόνια μετά την φύτευση των δενδρυλλίων δεν αφαιρούμε βλαστούς για να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήματος. Μετά τον τρίτο χρόνο εφαρμόζουμε κλάδεμα διαμόρφωσης των ελαιοδένδρων για την δημιουργία ενός ανθεκτικού σκελετού και την απόκτηση του επιθυμητού σχήματος της κόμης να διασφαλίζεται και η ταχύτερη είσοδος των δένδρων σε καρποφορία. Κατά το κλάδεμα λοιπόν διαμόρφωσης, φροντίζουμε ο κορμός των ελαιοδένδρων πρέπει να είναι ισχυρός και ίσιος και οι κύριοι βραχίονες σχηματίζουν με τον κορμό γωνία μέχρι 45º. Επιλέγουμε 3-4 βραχίονες που κατανέμονται κανονικά γύρω από τον κορμό και δεν αναπτύσσονται όλοι στο ίδιο επίπεδο. Αφαιρούμε παραφυάδες και λαίμαργους και όσους βλαστοί δεν εξυπηρετούν την διαμόρφωση του σχήματος. Πάντως, γενικότερα το αυστηρό κλάδεμα πρέπει να αποφεύγεται και η διαμόρφωση του δέντρου να γίνεται σταδιακά για να εισέρχεται νωρίς το ελαιόδεντρο σε καρποφορία.

 

Εργίνα Καν (19/3):
Καλημέρα σας! Υπάρχει κάποιο φάρμακο να ψεκαστούν τα κρεμμύδια για να μην βγουν χόρτα, παράσιτα και τα πνίξουν; Βιολογικό πάντα!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Εργίνα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποια βιολογικά ζιζανιοκτόνα για να καταπολεμήσουν τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) με βάση εκχυλίσματα από γεράνι. Αυτά θα πρέπει να ψεκαστούν πάνω στο φύλλωμα των ζιζανίων αφού φυτρώσουν για να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Σχετικά με την οικολογική αντιμετώπιση των ζιζανίων, μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μιχαήλ Δρα (19/3):
Αγαπητέ κύριε σε θερμαινόμενο σπορείο έχω βάλει σπόρους ντομάτας και μελιτζάνας, έχουν φυτρώσει και έχουν ύψος πέντε εκατοστών, σταμάτησε η ανάπτυξη τους. Σας ερωτώ τι μπορεί να φταίει και παραμένουν μικρά και δεν αναπτύσονται; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μιχαήλ! Προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη ριζοβολία του φυτού, αλλά και για την καλύτερη ανάπτυξη του. Γι’ αυτό πιθανότατα τα φυτά σου έχουν καθηλωθεί. Σε αυτή τη φάση, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ριζοβολίας για να τα ενισχύσεις. Επίσης, αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα μικρά σπορόφυτα των λαχανικών να έχουν έκθεση στον ήλιο γιατί τα φυτά γίνονται λεπτά και αδύνατα. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία σπορείου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Anna Asl (20/3):
Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Δεν ξέρω αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Έχουμε ένα φοίνικα στον κήπο μας εδώ και 20 χρόνια. Κάθε χρόνο που μεγάλωνε κόβαμε τα παλιά του κλαδιά. Τώρα έχει ψηλώσει τόσο πολύ που είναι αδύνατο να κοπούν τα κλαδιά 5-6 χρόνων. Υπάρχει περίπτωση αν τον κόψουμε κάπου στον κορμό να ξαναδώσει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το κλάδεμα στους φοίνικες το οποίο πραγματοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως είναι η αφαίρεση των ξερών φύλλων τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κάτω μέρος της κόμης τους. Αν κόψουμε το κορμό του καταστρέφεται το κορυφαίο μερίστωμα και δεν θα ξαναδώσει βλάστηση.

 

Ράνια (22/3):
Χαίρεται! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο χρειάζεται η ορχιδέα μου απολύμανση με οξυζενέ, όπως έχω δει σε πολλά βίντεο, κατά την διάρκεια της μεταφύτευσης όταν κόψω τις σάπιες ρίζες, αν υπάρχουν. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ράνια, Η απολύμανση των ριζών με οξυζενέ είναι χρήσιμη άλλα όχι τόσο απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος για ασθένειες της ρίζας της ορχιδέας είναι σχετικά περιορισμένος. Περισσότερες πληροφορίες για την ορχιδέα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ράνια Χατ (22/3):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω έχοντας ένα βορεινό μπαλκόνι με αρκετό αέρα όταν πιάνει, τι φυτά θα μπορούσα να βάλω και να ευδοκιμήσουν; Και αν υπάρχουν φυτά που να αντέχουν και να δώσουν και χρώμα στο μπαλκονάκι μου.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ράνια! Πραγματικά στα βορινά μπαλκόνια χρειάζονται φυτά που είναι ανθεκτικά στον αέρα και την παγωνιά του χειμώνα. Προτείνουμε γεράνια, αγγελική, βιβούρνο, εουφόρμπια και ελαίαγνο. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα των συγκεκριμένων φυτών μπορείς να δεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κωνσταντίνα Λαυ (22/3):
Αφού πρώτα σας συγχαρώ για την τόσο πολύτιμη προσφορά σας και βοήθεια που προσφέρετε, θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορώ μαζί με τον ζεόλιθο να προσθέσω βάκιλλο Θουριγγίας και φυσικό πύρεθρο που επίσης προτίθεμαι να χρησιμοποιήσω προκειμένου να ραντίζω ένα αγρόκτημα με ελιές, διάφορα πυρηνόκαρπα και ξινά. Σας ευχαριστώ πολύ για την πραγματικά πολύτιμη βοήθεια που έχω από εσάς αποκομίσει. Να έχετε υγεία προσωπική και οικογενειακή!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κωνσταντίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με το ερώτημα σου, θα ήταν καλύτερα το ζεόλιθο να τον χρησιμοποιήσεις μόνο του με έναν απλό συνδυασμό με προσκολλητικό ή κάποιο λάδι για να έχει καλύτερη διαβροχή και προσκόλληση στο φύλλωμα των ελαιόδεντρων για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς. Η φυσική πυρεθρίνη μπορεί να συνδιαστεί με τον βάκιλο Θουριγγίας σε βρέψιμη μορφή ή υγρή μορφή για ψεκασμό στα ελαιόδεντρα για την αντιμετώπιση του πυρηνοτρύτη.

 

Πέτρος Σιδ (22/3):
Καλησπέρα σας, προσπαθώ να φτιάξω τον κήπο στο σπίτι μου, τώρα είναι σε μια κατάσταση όπως τη φωτογραφία και σκέφτομαι να βάλω χρώμα και ίσως κάποιο συντριβάνι. Τι βήματα πρέπει να κάνω για την προετοιμασία στο χώμα; Πρέπει να το καλύψω με κάποιο τρόπο, να ρίξω χαλίκι και από πάνω καινούριο χώμα η και έτσι μπορώ να κάνω δουλειά; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Πέτρο! Καταρχήν, πρέπει να ενσωματώσεις το χώμα σου άφθονη κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα για να το εμπλουτίσεις σε θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά και τα δέντρα που θα φυτέψεις θα έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις γεωύφασμα, πάνω από το χώμα, κάνοντας μικρές τρύπες για να φυτέψεις καλλωπιστικά φυτά όπως τριανταφυλλιές για να μη βγαίνουν χόρτα. Πάνω από το γεωύφασμα, θα καλυφθεί με χαλίκι, βότσαλο, διακοσμητική πέτρα ή πευκόφλουδα.

 

Αθηνά (23/3):
Καλημέρα, θέλω να βάλω ορτανσίες στον κήπο μου! Στην βάση του χώματος πριν την μεταφύτευση πρέπει να βάλω χαλίκι όπως έχει και στην γλάστρα για την αποστράγγιση ή λόγω μεγάλης επιφάνειας δεν χρειάζεται;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αθηνά! Αν το χώμα σου στραγγίζει, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα για να φυτέψεις την ορτανσία αρκεί το χώμα σου να έχει το κατάλληλο pH για τα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια, η γαρδένια και η αζαλέα. Πάντως, αν δεν στραγγίζει το χώμα θα μπορούσες να το ανακατέψεις με χαλίκι, άμμο και περλίτη για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

 

Mihaela Bo (23/3):
Καλησπέρα! Είναι πιθανό οι πολύχρωμες τουλίπες που αγόρασα από ειδικό κατάστημα, στην Ολλανδία να βγήκαν όλες κόκκινες λόγω του pH του χώματος; Ξέρω πως αυτό συμβαίνει μονάχα στις ορτανσίες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μιχαέλα! Πιθανότατα έχει γίνει κάποιο λάθος στους βολβούς που αγόρασες από την Ολλανδία. Δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να βγαίνουν άλλα χρώματα οι βολβοί της τουλίπας. Αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα τουλίπας, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει!

 

Giorgos Iak (23/3):
Θα ήθελα τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σας για τρία θέματα που έχουν τα φυτά μου και με απασχολούν. Έχω ένα φυτό καλούνα το οποίο ήταν πράσινο με μωβ μικρά λουλούδια και έγινε ολόκληρο καφέ, τι πρόβλημα έχει και τι μπορώ να κάνω; Στη νεραγκούλα που εχω δημιουργείται πρόβλημα περίπου στο μέσο ορισμένων βλαστών (σαν να σαπίζουν) και κρεμάνε. Στη φωτογραφία που σας στέλνω αυτό συμβαίνει σε δυο φύλλα και έχει συμβεί και σε ανθοφόρο βλαστό με αποτέλεσμα το φυτό να μην έχει ανθίσει. Η τρίτη μου ερώτηση αφορά την ύπαρξη αφρώδους υγρασίας ανάμεσα σε κλαδιά ή φύλλα όπου μέσα υπάρχει ένα πορτοκαλί (μάλλον) αυγό και το έχω δει σε τριανταφυλλιά και μέντα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Σας στέλνω σχετικές φωτογραφίες και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιώργο γεια σου! Πιθανότατα, και για την καλούνα και για τη νεραγκούλα κάνεις υπερβολικό πότισμα και καφετίζουν και σαπίζουν οι βλαστοί. Δες αναλυτικές συμβουλές στο σχετικά μας άρθρα για το πότισμα καθώς και συμβουλές για φροντίδα νεραγκούλας. Σχετικά με την μέντα και την τριανταφυλλιά, θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με θερινό πολτό για να αντιμετωπίσεις την εντομολογική προσβολή.

 

Κική Σκα (24/3):
Μου έκαναν δώρο μια γλάστρα με δυο πανέμορφες αζαλέες. Στο μήνα επάνω και ενώ είναι ολάνθιστες, τα λουλούδια μαράθηκαν πάνω στα φυτά, καθώς και τα μπουμπούκια. Την πότιζα δυο φορές την εβδομάδα. Τι φταίει άραγε και τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κική γεια σου! Η αζαλέα είναι πολύ ευαίσθητο φυτό και ρίχνει πολύ εύκολα τα μπουμπούκια της. Η αζαλέα πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία, η αζαλέα αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει εξασφαλίζουμε σκιερή θέση στην αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση. Δες περισσότερες συμβουλές για φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιέυσει.

 

Dimitris Kar (24/3):
Καλημέρα σας! Έχω πάρει υγρασιόμετρο για καλύτερο πότισμα, οπότε έχω μερικές απορίες… ποιο βάθος εδάφους είναι το καταλληλότερο για μετρήσεις σε γλαστρικά φυτά; Και ένα δεύτερο ερώτημα, κατα την άποψή σας πόσο πρέπει να δείχνει ο δείκτης υγρασίας για να ποτίσουμε γαρδένια, αζαλέα και ορτανσία; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δημήτρη! Τοποθετούμε το υγρασιόμετρο σε βάθος 5-10 εκατοστά, συνήθως στα ¾ του βάθους της ρίζας του φυτού που έχεις. Ποτίζουμε όταν ο δείκτης υγρασίας δείχνει αρίθμιση στο 20-30. Περισσότερες συμβουλές για το πότισμα της γαρδένιας, της ορτανσίας και της αζαλέας, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.