εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Stavroula Gi (18/2):
Καλό μεσημέρι! Έχω μια λεμονιά, δέκα χρόνια τώρα είναι μισό μέτρο και κατσιασμένη. Της βάζω λίπασμα 20-20-20, την ποτίζω όταν πρέπει, αλλά τίποτα, ούτε ένα λεμονάκι. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σταυρουλα! Εκτός από το λίπανση, η λεμονιά για να ευδοκιμήσει χρειάζεται τις κατάλληλες συνθήκες. Συγκεκριμένα, χρειάζεται δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεκτικότητα. Οι ψυχροί άνεμοι κατά το χειμώνα προκαλούν σημαντική ζημιά στις λεμονιές, και περισσότερο στα νεαρά δενδρύλλια. Επίσης, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, προκαλούν ζημιές στα φύλλα και τους καρπούς. Σχετικά με το έδαφος, η λεμονιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή αλατότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Επίσης, η λεμονιά χρειάζεται το κατάλληλο πότισμα. H λεμονιά θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. H λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο. Τέλος, στα νεαρά δέντρα λεμονιάς, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών, ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών και δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν.

 

Βύρων Καρ (18/2):
Καταρχάς πολλά μπράβο για τις γνώσεις σας πάνω στα θέματα του κήπου. Θα ήθελα να μου πείτε τρόπους αντιμετώπισης για τις καλαμιές που έχω, γιατί απλώνουν συνέχεια.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αντιμετώπιση των καλαμιών είναι πολύ δύσκολη καθώς η καλαμιά διαθέτει πολύ σκληρό, βαθύ και ανθεκτικό ριζικό σύστημα. Επειδή πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδες και αναπτύσσεται γρήγορα, αυτό δυσκολεύει πολύ στην αντιμετώπιση του τους καλλιεργητές. Για να καταπολεμηθεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χημικά ζιζανιοκτόνα ή να γίνει βαθιά εκρίζωση των ριζωμάτων του. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει χειρωνακτικά και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εκσκαφέας για να έχουμε μόνιμη αποτελεσματική λύση.

 

Στρατής Μπα (19/2):
Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου προτείνετε ένα γρήγορο αναρριχώμενο φυτό (φύτευση σε μεσαίο μέγεθος παρτέρι) το οποίο θα το βάλω, έτσι ώστε να είναι υποβασταζόμενο σε τύπου πύργο-πέργκολα μέσα στο χώμα ύψους έως 1,85.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Στρατή. Μια πολύ καλή επολογή για την περίπτωση σου είναι η διπλαδένια, ένας αναρριχόμενος αειθαλής θάμνος, που χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Ξεχωρίζει για τα μακρόστενα και λαμπερά πράσινα φύλλα της, αλλά και για τα εντυπωσιακά άνθη της, σε αποχρώσεις κόκκινου, φούξια, ροζ και λευκού. Αν και τα άνθη της δεν είναι αρωματικά, διαθέτουν ένα ιδιαίτερο σχήμα τρομπέτας, όπου οι άκρες τους κυρτώνουν ελαφρά προς τα έξω. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα διπλαδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Διονυσία Καν (19/2):
Αγαπητά μυστικά, στη φώτο που σας στέλνω βλέπετε τις παραφυάδες ενός δέντρου που έχω κουβαλήσει από την Αγγλία μικρό. Όμορφο φύλλωμα και καρποί που αρέσουν στα πουλιά. Υπάρχει τρόπος να αφαιρέσω την παραφυάδα που βγαίνει από το χώμα ώστε να αποκτήσω και άλλο δέντρο; Και αν ναι, πώς και πότε; Ευχαριστώ πολύ και καλή Σαρακοστή!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Διονυσία, καλημέρα. Οι παραφυάδες του δέντρου όπως φαίνεται στη φωτογραφία βγαίνουν από σημείο χαμηλότερο από το σημείο εμβολισμού (φαίνεται ως υπερπλασία του κορμού) του δέντρου. Συνεπώς, δεν μπορείς να αποκόψεις παραφυάδα γιατί δεν θα σου δώσει φυτό ίδιο με το καρποφόρο δέντρο αλλά με το υποκείμενο. Θα σου πρότεινα να πολλαπλασιάσεις το δέντρο με μοσχεύματα που θα κόψεις την περίοδο της άνοιξης.

 

Ζαχαρίας Βλα (19/2):
Στο κλάδεμα ορτανσίας κάνω επιλογή κάποιων κλαδιών και πώς; Ή τα κλαδεύω όλα στα 2-3 μάτια; Eυχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ζαχαρία, η ορτανσία κλαδεύεται στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει, σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή επιλέγοντας 4-5 δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Χαρίλαος Σια (20/2):
Καλημέρα και καλή σαρακοστή! Ποια εποχή μπορώ να κάνω εναέρια καταβολάδα σε λεμονιά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χαρίλαε. Οι καταβολάδες είναι μέθοδος πολλαπλασιασμού των φυτών, στον οποίο βάζουμε μέρος ενός κλαδιού του φυτού μέσα στο χώμα, χωρίς να το αποσπάσουμε από το μητρικό φυτό. Όταν το κλαδί αυτό στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει ρίζες θα το κόψουμε από το μητρικό φυτό και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό, με τα ίδια χαρακτηριστικά με το μητρικό φυτό. Κατάλληλη εποχή για να κάνετε εναέρια καταβολάδα στη λεμονιά είναι την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

 

Ανδρέας Παπ (21/2):
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε κλαδεύεται η χαρουπιά. Επίσης, αν μπορώ να κλαδέψω τώρα την βερυκοκιά μου γιατί βλέπω ότι μερικά μάτια άρχισαν ήδη να ανοίγουν. Σας ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η χαρουπιά κλαδεύεται αυτή την εποχή, στα τέλη του χειμώνα αφού περάσουν οι παγωνιές. Τις επόμενες μέρες θα ανεβάσουμε και αναλυτικό άρθρο για την χαρουπιά. Η βερικοκιά μπορεί να κλαδευτεί άμεσα και ας εχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν κάποια μάτια. Περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Alex Nic (22/2):
Γεια σας. θα ήθελα να μάθω τα πάντα σχετικά με το πολλαπλασιασμό του μαστιχόδεντρου που βγάζει κάτι κόκκινα σποράκια. Πώς πολλαπλασιάζεται; Πότε; Αν είναι με σπόρο ή με μόσχευμα; κτλ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Αλέξη. Ο πολλαπλασιασμός του σχίνου γίνεται κυρίως με μοσχεύματα που κόβονται και φυτεύονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ο πολλαπλασιασμός του μαστιχόδενδρου, μπορεί να γίνει και με καταβολάδες, όπου κάποιο κλαδί γερμένο στο έδαφος φυτεύεται στο έδαφος για να αναπυχθεί ένα νέο φυτό.

Θεοδώρα Θωμ (21/2):
Καλημέρα αγαπητοί κύριε Λιονουδάκη, κύριε Κουλιερη και παρέα των Μυστικών και καλή Σαρακοστή. Το τόσο όμορφο, χρήσιμο και οικολογικό μπλογκ σας μου έχει γίνει καθημερινή συνήθεια, όπως φυσικά και οι θαυμάσιες κυριακάτικες απαντήσεις σας και σας ευχαριστώ. Τώρα θα παρακαλούσα και πάλι για την βοήθειά σας. Όπως βλέπετε με τις συμβουλές σας τα γεράνια μου όχι μόνο αναστήθηκαν, αλλά και είναι ολάνθιστα με λουλούδια με διάμετρο 5 εκατοστά, λες και είναι τριανταφυλλάκια. Όμως, είναι λογικό να είναι μέσα στο καταχείμωνο ολάνθιστα και να μην έχουν σταματήσει ούτε ημέρα να είναι τόσο πανέμορφα; Δεν θα πρέπει να πέσουν σε χειμέρια νάρκη και να ξεκουραστούν και λίγο; Φυσικά, έχω σταματήσει από τις αρχές Νοεμβρίου να βάζω λίπασμα. Ο κάκτος τώρα (32 ετών και όταν ήρθε σαν δώρο, ήταν μονός και όχι διπλός όπως τώρα, και μικρούλης σαν μια φάλαγγα δακτύλου) είναι η τρίτη φορά μέσα σε μια χρονιά που ανθίζει (άνοιξη 2017, τέλη καλοκαιριού 2017, χειμώνας 2017-18). Τον έχω έξω στο μπαλκόνι και μόνο εαν η θερμοκρασία την νύχτα πέσει κάτω από τους 6 βαθμούς Κελσίου τον σκεπάζω ή τον βάζω μέσα. Θα χαρείτε να δείτε στην φωτογραφία και την μέλισσα να ρουφά νέκταρ από τα λουλούδια του. Τι λάθος κάνω και δεν τα αφήνω να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν για λίγο; Τώρα εαν ανθίζουν συνέχεια επειδή ειναι υγιή και δυνατά, εγώ θα είμαι διπλά χαρούμενη. Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια, τις ανιδιοτελείς συμβουλές και το εξαιρετικό μπλογκ, αλλά και την αξιοθαύμαστη προσπάθεια του «Πράσινου Σχολείου».

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Θεοδώρα κι ευχαριστούμε όλοψυχα για τα θερμά σου λόγια για την ομάδα των Μυστκών του Κήπου. Φέτος, που είχαμε ήπιο χειμώνα, τα γεράνια σου που δεν είναι φυλλοβόλα φυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, πολύ φυσιολογικά, είχαν μια υπέροχη ανθοφορία. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για τα γεράνια στο σχετικό μας άρθρο. Σχετικά με τον υπέροχο κάκτο σου, που ανθίζει συνέχεια, αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκονται σε ηλιοφανή θέση και επίσης επειδή βρίσκονται σε συνθήκες έλλειψης νερού. Δες περισσότερες πληροφορίες για τους κάκτους και τα παχύφυτα στα σχετικά μας άρθρα. Σου ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίζεις να φροντίζεις τα φυτά σου κι αυτά να παραμένουν συνεχώς ανθισμένα και υγιή.

 

Λουκάς Δημ (21/2):
Καλησπέρα! Θέλω να φυτέψω παιώνιες φέτος. Θα τις αγοράσω σε βολβούς. Να τις φυτέψω σε γλάστρα; Θα βγάλουν λουλούδια τον ίδιο χρόνο θεωρείτε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Λουκά. Βέβαίως και μπορείς να φυτέψεις τους βολβούς της παιώνιας σε γλάστρα. Θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι τα μάτια δεν θα βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά κατά την φύτευση γιατί αλλιώς η παιώνια σου μπορεί να μην ανθίσει. Εάν φυτέψεις ριζώματα που προέρχονται από διαίρεση την άνοιξη, είναι πιθανό να μην ανθίσουν για ένα – δύο χρόνια. Όμως αν προμηθευτείς παιώνιες από καταστήματα και φυτευτούν νωρίς την άνοιξη, είναι πολύ πιθανό ανθίσουν από την πρώτη χρονιά.

 

Ελευθερία Παπ (22/2):
Καλησπέρα σας κύριε Γεωπόνε! Πώς μπορώ να απαλλάξω τον κήπο μου από την οξαλίδα που τον έχει πλημμυρίσει; Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω ράουνταπ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ελευθερία. Η οξαλίδα αποτελεί ένα από πιο διαδεδομένα ζιζάνια στους ελληνικούς αγρούς. Θεωρείται χωροκατακτητικό φυτό που εγκλιματίζεται άμεσα, αναπαράγεται ταχύτατα στο καινούριο περιβάλλον και περιορίζει την ανάπτυξη των γηγενών τα οποία απειλεί με εξαφάνιση. Η αντιμετώπιση της είναι αρκετά δύσκολη καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ζιζάνιο στο χωράφι. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οικολογικής αντιμετώπισης είναι η κοπή της με τη χρήση χλοοκοπτικού μηχανήματος για να περιοριστεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Βέβαια, η καλύτερη οικολογική μέθοδος είναι η χλωρά λίπανση, η καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών σιτηρών και ψυχανθών στον κήπο ή στο χωράφι που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη της οξαλίδας στο χώμα. Παράλληλα, η χλωρή λίπανση θα βελτιώσει και τη γονιμότητα του εδάφους. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση οξαλίδας.

 

Ελένη Μην (23/2):
Έχουμε ελιές παρατημένες στην Κρήτη, εδώ και δέκα χρόνια! Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Στην περίπτωση σας, όπου έχουν εγκαταλειφθεί οι ελιές για πολλά χρόνια θα απαιτηθεί δραστικό κλάδεμα, αφαιρώντας ακόμη και 40-50% της φυλλικής επιφάνειας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα των ελαιόδεντρων και να τα κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος. Γενικότερα, προσπαθούμε να κλαδεύουμε τις ελιές με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουμε χώρο από πάνω για να μπαίνει φωτισμός, για να ενισχύουμε τη φωτοσύνθεση, καθώς και τον αερισμό για να μην αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες. Επίσης, θα χρειαστεί η προσθήκη πλήρους βιολογικού λίπασματος για να ενισχυθούν τα ελαιόδεντρα με θρεπτικά συστατικά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς και για τη λίπανση ελιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Δέσποινα Αμπ (23/2):
Γεια σας, για μια ακόμη φορά θα ήθελα τα φώτα σας! Αυτή τη φορά θα ήθελα συμβουλές για το βαμβάκι! Μου έδωσε ένας φίλος μερικά σποράκια και θα ήθελα με τη βοήθειας σας να βάλω μερικά φυτά! Θα ήθελα συμβουλές για τη σπορά και την καλλιέργειά τους! Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δέσποινα! Η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει και να καρποφορήσει. Ιδανικές συνθήκες φυτρώματος του σπόρου και ανάπτυξης είναι η δροσερή άνοιξη, με ελαφριές βροχοπτώσεις, το θερμό και μετρίως υγρό καλοκαίρι και το ξηρό φθινόπωρο χωρίς βροχές. Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργεια του βαμβακιού, είναι τα βαθιά, πλούσια σε οργανική ουσία και σχετικά γόνιμα. με καλή αποστράγγιση. Η καλλιέργεια του βαμβακιού έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και σε λίπανση, ενώ απαιτείται φυτοπροστασία από διάφορα έντομα που το προσβάλλουν.

 

Χωρίς Όνομα (24/2):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Σας επισυνάπτω φωτογραφίες από κάποιες πικροδάφνες που έχω σε ένα μικρό κτήμα στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία επίσκεψή μου, όλα ήταν μια χαρά, αλλά σήμερα είδα ότι αρχίζουν να ξεραίνονται. Δεν είχαμε παγωνιές, ο χειμώνας είναι ήπιος. Τι μπορεί να συμβαίνει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Οι πικροδάφνες έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που ευνοείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Θα σου πρότεινα να τις κλάδέψεις αυτή την εποχή και να τις ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα. Η προσθήκη πλήρους λιπάσματος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέας βλάστησης ώστε οι πικροδάφνες σου να ξαναζωντανέψουν. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα πικροδάφνης.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.