εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 22 Απριλίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Erifylli Xor (14/4):
Πάνω στα φύλλα της μανταρινιάς υπάρχει μια κολλώδης ουσία και φέτος δεν έχει κάνει άνθη. Τι συμβαίνει; Υπάρχει κάποια θεράπεια που μπορώ να εφαρμόσω και σε τι συχνότητα; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Εριφύλλη. Η κολλώδης ουσία στα φύλλα της μανταρινιάς πιθανότατα οφείλεται στην μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την μανταρινιά, αλλά και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή όπως η πορτοκαλιά και η λεμονιά. Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί η μανταρινιά να προσβληθεί από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε την μανταρινιά. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Spiridoula Kon (14/4):
Καλησπέρα σας! Μια μικρή βοήθεια… το φασκόμηλο μας που έχει γίνει ένας υπέροχος φουντωτός θάμνος, έχει ανθίσει. Πώς το διαχειριζόμαστε; Κορφολογούμε τα άνθη όπως στα βασιλικά ή με κάποιον άλλο τρόπο; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Σπυριδούλα. Μπορείς να κορφολογήσεις, τα άνθη του φασκόμηλου, όπως κάνουμε και στον βασιλικό, για να ενισχύσεις την ανάπτυξη του και για να διατηρηθεί το φουντωτό σχήμα του. Σε κάθε περίπτωση, το φασκόμηλο κλαδεύεται αυστηρά μετά το τέλος της ανθοφορίας του, αρχές φθινοπώρου. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φασκόμηλου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Sotos Sot (15/4):
Καλησπέρα! Μήπως μπορείς να μου πεις με ποιο βιολογικό τρόπο μπορώ να αντιμετωπίσω τον δορυφόρο στην μελιτζάνα και στις ντομάτες;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Σώτο. Ο δορυφόρος είναι ένα έντομο που προσβάλλει την ντομάτα, την πατάτα, και την μελιτζάνα και προκαλεί φαγώματα στο φύλλωμα, ενώ σε έντονη προσβολή απομένουν στο φυτό τα νεύρα και τα στελέχη. Η εξάπλωση του εντόμου του δορυφόρου ευνοείται από ξηροθερμικές συνθήκες. Για την αντιμετώπιση του δορυφόρου, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και επαναλαμβάνουμε σε δέκα μέρες. Η φυσική πυρεθρίνη είναι οικολογικό σκεύασμα που προέρχεται από χρυσάνθεμο.

 

Zina Kar (15/4):
Καλή σας μέρα! Μια πολύ όμορφη ορχιδέα με πολύ όμορφα λευκά λουλούδια, την έχω σχεδόν 2 χρόνια, έχει πρόβλημα στο φύλλο ενώ είναι ανθισμένη. Πώς μπορώ να την θεραπεύσω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ζίνα! Η ορχιδέα σου έχει προσβληθεί από έντομα κοκκοειδή (ψώρα) πιθανότατα λόγω κακού αερισμού στο εσωτερικό του σπιτιού. Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα κοκκοειδή στις ορχιδέες, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ή θερινό πολτό σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας σε 1 βδομάδα. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορχιδέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαίρη Μαι (15/4):
Καλημέρα σας και χρόνια πολλά! Θα ήθελα την συμβουλή σας. Έχω μια βιγόνια και ενώ βγάζει καινούργια φύλλα έχει στον κορμό της κάτι άσπρο σαν σκόνη; Σαν βαμβάκι; Και μου ρίχνει τα φύλλα, τι να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαίρη και χρόνια πολλά. Η βιγόνια σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από τον μύκητα του ωιδίου και θα πρέπει να ψεκάσεις με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού για να το αντιμετωπίσεις. Επίσης, θα πρέπει να επιλέγουμε θέσεις που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, µε πλούσιο αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας. Φρόντισε να μην βρέχεις τα φύλλα της βιγόνιας όταν ποτίζεις, γιατί αναπτύσσεται περισσότερο ο μύκητας του ωιδίου κάνοντας λευκά στίγματα στα φύλλα. Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βιγόνιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Kely Loy (15/4):
Ευχαριστώ για την βοήθειά σας! Τώρα θα ήθελα να με συμβουλέψετε για το τι λουλούδια και θάμνους μπορώ να βάλω για περίφραξη η οποία απέχει το πολύ 60 μέτρα από θάλασσα; Απλώς θα ήθελα να διατηρούν τα φύλλα τους όλο τον χρόνο και να αντέχουν στο κρύο. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κέλυ. Απαιτείται πολύ προσεκτική επιλογή των φυτών στις παραθαλάσσιες περιοχές καθώς θα πρέπει τα φυτά να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Για δέντρα, πολύ καλή επιλογή είναι η ακακία, η μουριά, το αλμυρίκι και η αλβίζια για να φυτέψεις κοντά στη θάλασσα. Από καλλωπιστικούς θάμνους, θα σου πρότεινα να φυτέψεις φωτίνια, ελαίαγνο, πικροδάφνη, βιβούρνο, αγγελική, πυξάρι, λιγούστρο, γεράνι και λαντάνα. Επισης, για αναρριχόμενα φυτά που μπορούν να απλώσουν πάνω σε φράκτη πολύ καλή επιλογή, είναι το ρυγχόσπερμο και ο κισσός.

 

Αλεξάνδρα Τρυ (15/4):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Ήθελα να με βοηθήσετε, αν έχετε την καλοσύνη, σε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Αυτό το φυτό έχει φυτευτεί πριν χρόνια και δεν γνωρίζουμε τι είναι και πώς μπορούμε να το απεγκαταστήσουμε, καθώς φυτρώνει πάλι μετά από σκάψιμο. Έχει βολβούς στη γη και φαντάζομαι πως είναι κάποιου είδους κισσός. Μήπως το αναγνωρίζετε απ’ τις φωτογραφίες και γνωρίζετε τι μπορούμε να κάνουμε; Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα, Αλεξάνδρα. Ο κισσός που έχει αναπτυχθεί στον κήπο σου είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση και για να το αντιμετωπίσεις με οικολογικό τρόπο θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια. Συγκεκριμένα, σου προτείνω την εναλλαγή καλλιέργειας με κατάλληλα φυτά για χλωρή λίπανση όπως βίκο, κουκιά, αρακά, βρώμη την περίοδο του χειμώνα. Η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρνει θετικά αποτελέσματα καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα των φυτών εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των ζιζανίων, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Geo (15/4):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για έναν φίκο ελαστικό που έχω φυτεμένο σε μία μεσαία γλάστρα. Τον έχω σε εξωτερικό χώρο που δεν τον βλέπει καθόλου ο ήλιος. Τα φύλλα του δεν είναι όρθια όπως όταν φυτρώνουν στην αρχή αλλά κρέμονται προς τα κάτω, δεν ξέρω γιατί αυτό είναι το πρόβλημα. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν κλαδεύεται ο φίκος ελαστικός, τον έχω 2 χρόνια και δεν τον έχω κλαδέψει καθόλου. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο φίκος χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει και θα σου πρότεινα να τον μεταφέρεις από την σκιερή θέση που τον έχεις. Βέβαια, η έκθεση στο απευθείας φως μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του, ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Επίσης, ο φίκος είναι ευαίσθητος στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και μπορεί να του προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση. Καλό είναι να του εξασφαλίζουμε προφυλαγμένες θέσεις από βοριάδες για να μπορέσει να ευδοκιμήσει. Σχετικά με το πότισμα, ο φίκος όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, χρειάζεται συχνό πότισμα 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση, ο φίκος για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του χρειάζεται λίπανση κάθε δύο βδομάδες την άνοιξη και το φθινόπωρο, και μία φορά το μήνα τον υπόλοιπο χρόνο. Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσια σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Σχετικά με το κλάδεμα, μπορείς να κλαδέψεις τον φίκο τον ελαστικό (Ficus elastica) στις αρχές της άνοιξης, όταν περάσει η παγωνιά του χειμώνα, αφαιρώντας τους βλαστούς που ξεραίνονται ή έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους ώστε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη νέας πράσινης βλάστησης. Αν ο φίκος έχει ψηλώσει πολύ και έχει αραιό φύλλωμα, κλαδεύουμε την κορυφή του για να έχει πλουσιότερα φύλλωμα χαμηλά και να αποκτήσει πιο συμπαγή κόμη.

 

Μαρία Σου (15/4):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδας σας. Πήρα 2 τριανταφυλλιές και τις έβαλα σε μεγάλες γλάστρες. Έχουν πιάσει και έχουν γεμίσει με αρκετά μπουμπούκια όπου πάνω σε αυτά είναι γεμάτα πράσινα μαμουνάκια. Θα μπορούσα με φυσικό τρόπο να τα απομακρύνω; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία. Οι μελίγκρες εμφανίζονται συνήθως σε νεαρούς βλαστούς τριανταφυλλιάς και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά δημιουργούν παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Η κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία μπορεί το φυτό να προσβληθεί από την μελίγκρα, είναι από τον Μάρτιο εώς και τον Οκτώβριο. Διάλυσε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάσε τα φυτά σου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαρία Σκα (16/4):
Καλημέρα από την Κύπρο! Έχω τριανταφυλλιές σε γλάστρες. Πώς μπορώ να τις δυναμώσω και κάθε πότε πρέπει να τις ποτίζω τώρα που πιάνουν οι ζέστες; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία. H τριανταφυλλιά είναι ανθοφόρος καλλωπιστικός θάμνος που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και περισσότερο λίπασμα από τα υπόλοιπα είδη καλλωπιστικών θάμνων. Για να τη δυναμώσεις λοιπόν και να πετύχεις την υγιή ανάπτυξη των βλαστών και του φυλλώματος, καθώς και τη δημιουργία πλούσιας και παρατεταμένης ανθοφορίας θα πρέπει να προσθέσεις λίπασμα. Η έναρξη της λίπανσης ξεκινά αμέσως μετά το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς στα τέλη του χειμώνα. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς απαιτεί ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα που να περιέχει άζωτο, φώσφορο, κάλιο, καθώς επίσης μαγνήσιο και σίδηρο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν συγκεκριμένα υγρά και υδατοδιαλυτά λιπάσματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της τριανταφυλλιάς. Η ποσότητα του λιπάσματος που συνιστούμε είναι εμπειρικά 1-2 κουταλιές της σούπας κοκκώδους λιπάσματος ανάλογα με το είδος και μέγεθος της τριανταφυλλιάς. Κατά την έναρξη της λίπανσης, στις αρχές της άνοιξης, είναι πολύ σημαντική η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας κοπριάς ή κομπόστ γύρω από τη ρίζα κάθε τριανταφυλλιάς. Αυτό βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων του λιπάσματος και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. Τέλος, είναι καλό να επισημάνουμε ότι οι τριανταφυλλιές, αλλά και γενικότερα τα καλλωπιστικά φυτά, θα πρέπει να ποτίζονται και πριν και μετά την εφαρμογή της λίπανσης για να μη δημιουργείται “στρες” στα φυτά και για να απορροφάται καλύτερα το λίπασμα στο έδαφος. Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ακόμη πιο συχνά. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχεται το φύλλωμα της, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Περισσότερες πληροφορίες για λίπανση τριανταφυλλιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μάρκος Βερ (16/4):
Καλησπέρα! Πριν περίπου έναν μήνα αγόρασα ένα ρυγχόσπερμο αρκετά ανεπτυγμένο για το μπαλκόνι μου. Είναι σε ύψος γύρω στο ενάμιση μέτρο και βάλε. Το μεταφύτευσα αμέσως σε μια γλάστρα με διάμετρο 40 εκατοστά με χώμα που αγόρασα από το φυτώριο (κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά). Το έχω ποτίσει συνολικά 4 φορές μέσα στον μήνα αυτό, όταν βλέπω ότι το χώμα του στεγνώνει. Τις δυο από τις τέσσερις φορές έριξα και μισό καπάκι υγρού λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά στο νερό. Ενώ λοιπόν μέχρι τώρα η πορεία του φυτού φαινόταν καλή, καθώς πετούσε καινούργιους βλαστούς με μικρά φυλλαράκια και είχε αρχίσει να μπλέκεται στην πέργκολα του μπαλκονιού μου, έχει τρεις ημέρες που κοκκινισαν αρκετά φύλλα, τα οποία έπεσαν. Εκτός αυτού σήμερα παρατήρησα να έχουν μαυρίσει αρκετά μικρά φυλλαράκια που είχαν βγει από τότε που το αγόρασα και να πέφτουν μαζί με αυτά και πράσινα μικρά φύλλα που φαίνονται φρέσκα. Η θέση που το έχω τοποθετήσει στο μπαλκονι είναι προστατευμένη από αέρα και το βρίσκει ο ήλιος μετά τις 4 το απόγευμα μέχρι τη δύση. Υπάρχει περίπτωση να έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια; Μήπως η αποστράγγιση και το χώμα δεν είναι καλά; Γιατί μετά το τελευταίο πότισμα παρατήρησα ότι έχει κρατησει αρκετή υγρασία το χώμα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μάρκο. Το ρυγχόσπερμο είναι ένας αειθαλής αναρριχητικός θάμνος, πολύ ανθεκτικός σε δυσμενείς συνθήκες. Μπορεί να φυτευτεί σε ηλιοφανή αλλά και ημισκιερά μέρη και να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του με μικρά λευκά λουλουδάκια που μοιάζουν με τα άνθη του γιασεμιού. Από τα συμπτώματα που μας αναφέρεις, το ρυγχόσπερμα υποφέρει από υπερβολική υγρασία είτε λόγω συχνού ποτίσματος, ή γιατί δεν αποστραγγίζει καλά η γλάστρα. Αφού ελέγξεις ότι στραγγίζει το νερό, πότιζε κάθε 5 μέρες αυτή την εποχή το ρυγχόσπερμα, καθώς βρίσκεται σε ημισκιερό περιβάλλον και δεν έχουμε ακόμη υψηλές θερμοκρασίες. Καθάρισε το φυτό από τα ξερά και μαυρισμένα φυλλαράκια και ψέκασε με χαλκούχο σκεύασμα για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες και για τόνωση του φυτού. Η συμπληρωματική προσθήκη υγρού λιπάσματος για ανθοφόρα φυτά και σιδήρου θα βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία του ρυγχοσπέρματος.

 

Giorgos Geo (17/4):
Γεια σας, μόλις εχθές μεταφύτευσα τις αγγουριές μου από το σπορείο. Τι τους συμβαίνει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γιώργο. Τα νεαρά φυτά αγγουριάς που μεταφύτευσες, πιθανότατα εμφανίζουν εγκαύματα στο φύλλωμα λόγω της έντονης ηλιοφάνειας μετά την μεταφύτευση. Ίσως να είχες βρέξει και το φύλλωμα τους, κατά το πότισμα, τις μεσημεριανές ώρες. Φρόντιζε να ποτίζεις βραδάκι τα φυτά σου ή πολύ νωρίς το πρωί. Κατάλληλο σύστημα ποτίσματος της αγγουριάς και γενικότερα των κηπευτικών είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες. Η αγγουριά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Eπίσης, είναι ευαίσθητη στην υψηλή περιεκτικότητα του νερού ποτίσματος αλλά και του εδάφους σε άλατα. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια αγγουριάς, δες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Giorgos Dra (17/4):
Γεια σας! Αγόρασα φυτά αβοκάντο και θέλω να ρωτήσω ποιο είναι το κατάλληλο πότισμα, σταγόνες ή μπεκ;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιώργο καλημέρα. Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Σχετικά με το πότισμα του αβοκάντο, κατάλληλο σύστημα άρδευσης, είναι το σύστημα με σταγόνες (ρυθμιζόμενους σταλακτήρες). Συνήθως τοποθετούμε δύο σταλακτήρες εκατέρωθεν του δέντρου. Πάντως, η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα ειδικά στα βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γιατί αλλιώς θα παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φύτευση αβοκάντο και την καλλιέργεια αβοκάντο στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Νίκος Μπα (17/4):
Γεια σας, Χριστός Ανέστη. Έχω μια λεμονιά και άρχισε να ανθίζει. Τι πρέπει να κάνω, γιατί τα λεμόνια που βγάζει γίνονται μεγάλα και με ελάχιστο χυμό. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Νίκο. H λεμονιά έχει ανάγκες σε πότισμα και λίπανση για να έχει καλή παραγωγή. Καταρχήν, θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Βέβαια, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα καθώς προκαλείται πτώση των ανθέων της λεμονιάς και κατά συνέπεια μειωμένη παραγωγή. Σχετικά με τη λίπανση, η λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία και κάλιο που βοηθά στην αύξηση της ποσότητας του χυμού στο λεμόνι. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Χριστιάνα (17/4):
Γεια σας! Ο ιβίσκος μου, ενώ έχει πολλά λουλούδια, δεν έχει σχεδόν καθόλου φύλλα. Κιτρίνισαν όλα. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χριστιάννα, καλημέρα. Για ζωηρή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του ιβίσκου, χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα, μια-δυο φορές το μήνα, από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο ενώ η προσθήκη σιδήρου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κιτρινίσματος των φύλλων του ιβίσκου σου. Γενικότερα, ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Eίναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την θερμή περίοδο του καλοκαιριού αν και το υπερβολικό πότισμα συντελεί και αυτό στο κιτρίνισμα των φύλλων. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου, μπορείς να βρεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Deppie Kou (17/4):
Καλησπέρα σας! Θα χρειαστώ ξανά τη βοήθεια σας. Νομίζω το φασκόμηλο μου έχει αρρωστήσει. Σας επισυνάπτω φωτογραφία. Τι μπορώ να κάνω; Ένας γείτονας μου είπα να βρω πολυκόμπι να βράσω να το ψεκάσω.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ντέπυ. Το φασκόμηλο σου υποφέρει από υπερβολική υγρασία, πιθανότατα λόγω κακής στράγγισης, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Γενικότερα, το φασκόμηλο προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα εδάφη µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. Ευδοκιμεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Θα σου πρότεινα να καθαρίσεις τα κλαδιά που έχουν σαπίσει και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση. Ο ψεκασμός με εκχύλισμα του φυτού πολυκόμπι που σου πρότεινε ο γείτονας σου ή και της τσουκνίδας θα βοηθήσει στην συνέχεια στην τόνωση του φυτού. Πάντως, το φασκόμηλο έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα και ως προς την λίπανση. Αρχικά, τον πρώτο χρόνο ζωής του, μετά τη μεταφύτευση, απαιτεί μικρά και συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί αραιότερα ποτίσματα, άνοιξη και φθινόπωρο, αλλά συχνότερα την περίοδο του καλοκαιριού για να αντέξει στην υψηλή ζέστη. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα φασκόμηλου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Θεοδοσία Ζωή (18/4):
Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί σε όλα τα λουλούδια μου πιάνουν αράχνες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Θεοδοσία. Τα λουλούδια του κήπου αλλά και τα κηπευτικά κάθε καλοκαίρι προσβάλλονται από τον τετράνυχο ένα μικρό αραχνάκι που ανήκει στα ακάρεα, έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και ταχύτατα αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής είναι οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζεται χλώρωση κατά κηλίδες, ενώ σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και το φυτό μένει γυμνό, μοναχά με τους καρπούς του. Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου στα φυτά μας απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, σε προληπτικό επίπεδο, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Συγκεκριμένα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα ακόλουθα: Σκόνισμα με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου για να μη προκληθούν εγκαύματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα και αντιμετωπίζουν τον τετράνυχο, περιέχουν σκορδέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια. Τέλος, μπορουμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδια συνταγή διαλύματος με σκόρδο. Δες περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Christos Ioa (19/4):
Τα κρεμμύδια στα φύλλα τους έχουν ένα πράσινο έντομο και βγάζουν κάτι σαν σάλιο. Τι έχουν;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρήστο. Για την αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών του κρεμμυδιού, μπορείς να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων ή διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Επίσης, χρειάζονται ψεκασμοί με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα, όταν το φυτό του κρεμμυδιού για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια κρεμμυδιού, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Περσεφόνη Λαζ (19/4):
Καλημέρα σας! Θέλω να φυτέψω τα καλοκαιρινά μου στο Κάλλιο Φωκίδας, 500 μέτρα υψόμετρο περίπου, σε ενα κήπο που ευδοκιμούν τα βλήτα και η αγριάδα, Πέρυσι κάλυψα με μαύρο πλαστικό, αλλά φύτρωσε από κάτω και το πέταξε! Τι λίπασμα να προσθέσω για τα κηπευτικά; Πριν φυτέψουμε τον Απρίλιο είχαμε φρεζάρει και ρίξαμε γεωργικό ασβέστη και στάχτη απο το τζάκι των γειτόνων με ξύλα που μαζεύουν και όχι εμποτισμένα. Αυτό να κάνω και φέτος;.
Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Περσεφόνη. Καταρχήν, πολύ σωστά πριν τη φύτευση των κηπευτικών, έκανες φρεζάρισμα, έριξες γεωργικό ασβέστη και στάχτη από το τζάκι για να βελτιώσεις το εδαφικό υπόστρωμα των φυτών. Θα μπορούσες να προσθέσεις κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε κάλιο για να εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο το χώμα με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία για βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής σε καρπούς. Σχετικά με τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια), η χρήση φύλλου πλαστικού, βοηθά στην μείωση των ζιζανίων όπως παρατήρησες αλλά δεν το αντιμετωπίζει ολοκληρωτικά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ζιζανίων, και ειδικά με τον τρόπο της χλωράς λίπανσης, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Αντώνης (19/4):
Σχετικά με το θειάφι και την θειοχαλκίνη, χρειάζεται η εφαρμογή και των δύο ή η θειοχαλκίνη καλύπτει και την εφαρμογή του χαλκού; Ευχαριστώ για όλη την ενημέρωση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Αντώνη. Το θειάφι είναι μυκητοκτόνο επαφής που προστατεύει τα φυτά από το μύκητα του ωιδίου, ενώ έχει και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση ενάντια στον τετράνυχο που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες των κηπευτικών. Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού και μεταλλικού χαλκού. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε το φύλλωμα όλων των φυτών του λαχανόκηπου μας για την αντιμετώπιση του περονόσπορου και του ωίδιου. Η παράλληλη χρήση θειαφιού και θειοχαλκίνης βοηθά στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα του ωιδίου αλλά και του τετράνυχου σε σχέση αν χρησιμοποιούσαμε σκέτο θειάφι. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για θειάφι και θειοχαλκίνη στα σχετικά άρθρα και στο βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας (20/4):
Καλησπέρα Κώστα, έχω ένα θέμα με την μελιτζάνα. Έχω πολύ καλό ξεκίνημα για ένα μήνα και μετά ξηραίνονται. Η ρίζα δεν είναι σάπια δεν μπορώ να βρω λύση. μπορείς να βοηθήσεις;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Κώστα. Πιθανότατα θα πρέπει να προσέξεις το πότισμα της μελιτζάνας για να μπορέσει να ευδοκιμήσει η καλλιέργεια. Η καλλιέργεια της μελιτζάνας έχει σημαντικές ανάγκες σε νερό για να μπορέσει να είναι αποδοτική και απαιτείται τακτικό πότισμα με το σύστημα των σταγόνων. Επίσης, να προσέξεις τη λίπανση της μελιτζάνας. Προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και ασβέστιο που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών καρπών. Τέλος, θα πρέπει να σου επισημάνω ότι οι μελιτζάνες είναι από τα πρώτα φυτά που προσβάλλονται στο λαχανόκηπο από τετράνυχο και μπορεί να ξεραθούν αν δεν τον αντιμετωπίσουμε. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια της μελιτζάνας, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ντίνα Χιω (21/4):
Καλημέρα! Καλό Σαββατοκύριακο. Μια ερώτηση… έχουμε μια βερικοκιά εδώ και λίγα χρόνια, τουλάχιστον 5, και ενώ κάνει άνθη δεν δένει καρπούς. Μόνο μια φορά 2-3 που είδαμε τους καρπούς της. Και μια φορά τα φύλλα της φαίνονταν σαν να ήταν απότιστη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ντίνα. Καταρχήν, όταν είναι μικρά τα καρποφόρα δέντρα δεν επιδιώκουμε μεγάλη καρποφορία γιατί τα δέντρα εξαντλούνται και δεν αναπτύσσονται ή προσβάλλονται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα και ξεραίνονται. Πάντως, για την βελτίωση της καρπόδεσης της πεντάχρονης βερικοκιάς μπορείς να ψεκάσεις τα άνθη με εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων. Απέφυγε την υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα και αμμωνίες γιατί δεν βοηθά στην καρπόδεση της βερυκοκιάς. Τέλος, πρόσεχε μην παραποτίζεις την βερυκοκιά και εξασφάλισε ότι το χώμα στραγγίζει καλά. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα βερυκοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Jim Fla (21/4):
Καλημέρα σας, αυτή είναι η πασχάλια μου. Πρέπει σιγά σιγά να κλάδεψω αυτά τα κλωνάρακια; Eυχαριστώ για το χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Τζιμ. Η πασχαλιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κατά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά, χωρίς να κάνουμε σύντμηση των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσουμε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Αυτή την εποχή, λοιπόν, μετά το τέλος της πασχαλινής ανθοφορίας, μπορείς να αφαιρέσεις τα υπερώριμα ξερά λουλούδια της πασχαλιάς προκειμένου να διατηρήσεις τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα πασχαλιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Nikolaos (21/4):
Έχουμε λεμονιές που έχουνε κίτρινα φύλλα, τι πρόβλημα έχει; Τι λίπασμα θέλει; Άμα θέλετε σας στέλνω και φωτό.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νικόλαε. Το κιτρίνισμα των φύλλων της λεμονιάς μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου καθώς και στο υπερβολικό πότισμα. Αναλυτικότερα, η λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σχετικά με το πότισμα της λεμονιάς, θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Βέβαια, η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Maria Zog (21/4):
Ήθελα τα φώτα σας για τις ζέρμπερες. Έχω κάνει φυτά ζέρμπερας. Κατοικώ στο νομο Κιλκίς και ήθελα να μου πείτε αν τις φυτέψω σε παρτέρια θα μου παγώσουν τον χειμώνα ή καλύτερα σε γλάστρες; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαρία. Η ζέρμπερα είναι πολυετές ποώδες φυτό με εντυπωσιακά μεγάλα άνθη, σε διάφορα χρώματα που μοιάζουν αρκετά με αυτά της μαργαρίτας. Η ζέρμπερα προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και είναι αρκετά ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και στις πολύ υψηλές. Θα σου πρότεινα λοιπόν να την φυτέψεις σε γλάστρα για να μπορέσεις να την προφυλάξεις από την παγωνιά του χειμώνα για να ευδοκιμήσει και να σου χαρίσει την πλούσια ανθοφορία της.

 

Χαρά Λαν (21/4):
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρετε σε όλους εμάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς! Θα ήθελα να ρωτήσω αν το χώμα κοκοφοίνικες που αγόρασα ειναι κατάλληλο για τη μεταφύτευση της λεμονιάς μου σε γλάστρα. Επίσης, επειδή η λεμόνια που πρόσφατα απέκτησα έχει προσβληθεί απο βαμβακάδα, ψείρα και πιθανόν φυλλοκνίστη, είναι σωστό να καταπολεμήσω πρώτα τις ασθένειες και μετά να τη μεταφύτευσω ή το αντίθετο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χαρά και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χώμα του κοκοφοίνικα για το υπόστρωμα της λεμονιάς καθώς προσφέρει καλή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Επίσης. θα σου πρότεινα να καταπολεμήσεις τις εντομολογικές προσβολές της λεμονιάς, από βαμβακάδα, μελίγκρα (ψείρα) και φυλλοκνίστη με θερινό πολτό και άλατα λιπαρών οξέων και μετά να μεταφυτεύσεις την λεμονιά στη γλάστρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Dimitris Far (21/4):
Καλησπέρα! Έχω στο μπαλκόνι μου 2 γλάστρες με βιολέττες και έχουν κάμπιες, τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα, Δημήτρη. Για να αντιμετωπίσεις τις κάμπιες που έχουν προσβάλλει τις βιολέττες, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις βάκιλο Θουριγγίας.Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι ένα βακτήριο που το συναντάμε στο έδαφος και αποτελεί φυσικό εχθρό ορισμένων σημαντικών εντόμων στη γεωργία και στην κηποτεχνία. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα τόσο από βιοκαλλιεργητές, όσο και από συμβατικούς καλλιεργητές για την οικολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε διάφορα φυτά. Ο βάκιλος Θουριγγίας κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε ως σκόνη επίπασης για σκόνισμα πάνω στα φύλλα και στους καρπούς, είτε ως βρέξιμους κόκκους, είτε ως υγρό για ψεκασμό των φυτών. Οι συσκευασίες του βάκιλου Θουριγγίας κατά την αποθήκευση θα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, για να παραμένει αποτελεσματική η δράση του κατά την εφαρμογή του. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον βάκιλο Θουριγγίας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.