εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Δημήτρης Μαυ (13/1):
Αξιότιμε κύριε Λιονουδάκη, είχα μια επιτυχή προσπάθεια πριν από χρόνια (6 και παραπάνω) μεταφυτεύσεως avocado από κουκούτσι σε γλάστρα και στη συνέχεια στο έδαφος. Η ανάπτυξη του ικανοποιητική και η θέση φύτευσης στον κήπο πιστεύω σωστή, προστασία από βοριά, χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο για αρκετές ώρες, πότισμα τακτικό, αποστράγγιση σε καλό βαθμό κλπ. Όμως καρπό είδα μόνο από τον μανάβη. Περιοχή φύτευσης Αττική, Κορυδαλλός. Αν δεν πρόκειται να κάνει προκοπή να δώσω τη θέση του σε κάποιο άλλο δέντρο. Στην ίδια θέση λωτός και λεμονιά τα σπάνε. Πλησίον σε απόσταση δε, υπάρχει και κομποστοποιητής.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, Δημήτρη θα πρέπει να αναφέρουμε εισαγωγικά ότι το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να δούμε αν ανθίζει το αβοκάντο σου. Αν δεν ανθίζει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια ή έχει υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία, κοπριά) ή υπερβολικό πότισμα. Αν ανθίζει αλλά δεν έχουμε καρπόδεση, τότε χρειάζεται να εμβολιαστεί στην επιθυμητή ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην καλλιέργεια αβοκάντο επιλέγουμε να βάζουμε δυο διαφορετικές ποικιλίες γιατί γίνεται επικονίαση από το ένα δέντρο σε άλλο. H ύπαρξη του κομποστοποιητή σε κοντινή θέση δεν δημιουργεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια αβοκάντο, στο σχετικό μας άρθρο.

 

Maria Zem (14/1):
Τι πρέπει να κάνω για να φυτρώσουν τα κουκούτσια (οι σπόροι) της ελιάς; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μαρία, η καλύτερη εποχή για τον πολλαπλασιασμό της ελιάς με τους πυρήνες (κουκούτσια) του ελαιόκαρπου, είναι το φθινόπωρο το μήνα Σεπτέμβριο ή την άνοιξη, τους μήνες Απρίλιο-Μάιο. Για να είναι πιο αποτελεσματικό το φύτρωμα τους, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Εμβαπτίζουμε τους σπόρους σε διάλυμα σόδας 2% για μισή ώρα για να καθαρίσει το ελαιώδες περίβλημα και μετά τους εμβαπτίζουμε σε νερό θερμοκρασίας 30-35°C για 5-6 μέρες για να επιταχύνουμε τη βλαστικότητα τους. Στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε βάθος 2-3 εκατοστών σε μείγμα άμμου και τύρφης σε αναλογία 2:1 και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος με υψηλή σχετική υγρασία. Μετά από ένα χρόνο τα σπορόφυτα θα μπορούν να μεταφυτευθούν και στη συνέχεια να εμβολιαστούν στην επιθυμητή ποικιλία, από το Μάιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Καλή επιτυχία!

 

Christos Har (14/1):
Καλημέρα σας και ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Έχω κλαδέψει ένα ελαιόδεντρο και από ένα χοντρό κλαδί ήταν γεμάτο μυρμήγκια με τρύπες. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Ακόμα μια ερώτηση. Κάποια ελαιόδεντρα κλαδεύοντας έχουν αυτό το χρώμα. Τι είναι αυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρήστο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα ελαιόδεντρα που εμφανίζουν τρύπες πιθανότατα έχουν προσβληθεί από κάποιο ξυλοφάγο έντομο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οικολογικό εντομοκτόνο θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις. Σχετικά με τα δέντρα που έχουν μια πιο σκουρόχρωμη απόχρωση στο ξύλο, ίσως έχουν προσβληθεί από μια μυκητολογική ή βακτηριακή ασθένεια. Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ενώ τις μεγάλες τομές κλαδέματος να αλείφουμε με πάστα για προστασία. Επίσης, είναι σημαντικό κατά το κλάδεμα των δέντρων από το ένα δέντρο στο άλλο, να απολυμαίνεις τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης 2% για να μην μεταφέρονται τα μολύσματα.

 

Βαγγέλης Βρε (14/1):
Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια εποχή είναι κατάληλη να φυτέψω σε ένα χωράφι κουκούτσια από διάφορα δένδρα που έχω μαζέψει για να γίνουν νέα δέντρα. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Βαγγέλη. Θα σου πρότεινα να φυτέψεις τους σπόρους των καρποφόρων δένδρων καλύτερα σε γλάστρες τον Απρίλιο για να αναπτυχθούν καλύτερα το σπορόφυτά και να τις διατηρήσεις σε δροσερό μέρος με υψηλή σχετική υγρασία. Θα πρέπει να έχεις το μυαλό σου ότι θα πρέπει μετά από ένα διάστημα να εμβολιάσεις τα φυτά σου στην επιθυμητή ποικιλία καθώς η φύτευση με σπόρο δεν δίνει στα περισσότερα καρποφόρα δέντρα, φυτό που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το δέντρο από το οποίο προέρχεται το κουκούτσι.

 

Χρήστος Ξου (14/1):
Καλησπέρα. Καλή χρονιά! Έβαλα σε γλάστρες κουνουπίδια και λάχανο. Τώρα που μάζεψα τα κουνουπίδια και τα λάχανα, το φυτό το βγάζω; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή χρονιά Χρήστο. Το κουνουπίδι και το λάχανο σε αντίθεση με το μπρόκολο δίνουν από μια ανθοκεφαλή κουνουπιδιού ή λάχανου αντίστοιχα οπότε καλό είναι να τα βγάλεις από τις γλάστρες σου για να φυτέψεις άλλα λαχανικά, διαφορετικής οικογένειας. Συγκεκριμένα, θα μπορούσες να φυτέψεις μαρούλια, κρεμμύδια, ρόκα, σπανάκι και να αναπτυχθούν για να τα συγκομίσεις μέσα στην άνοιξη. Καλό θα ήταν να εμπλουτίσεις το χώμα με κοπριά, κομπόστ και φύκια για να τα ενισχύσεις με θρεπτικά συστατικά για να κάνεις τις νέες φυτεύσεις.

 

Fotoyla Kal (14/1):
Καλησπέρα! Και πάλι συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω για μια λεμονιά (πολλών ετών) που βρίσκεται στο χώρο ενός μικρού κήπου σε περιοχή Αθηνών. Εδώ και αρκετές μέρες ρίχνει τα φύλλα της σε γρήγορο ρυθμό (έχει αρκετά λεμόνια επάνω της ακόμα). Περιμένω απάντησή σας. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Φωτούλα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η λεμονιά μπορεί να ρίξει απότομα τα φύλλα της αυτή την εποχή, λόγω της παγωνιάς, λόγω δυνατών βοριάδων καθώς και λόγω υπερβολικής λίπανσης. Σε κάθε περίπτωση, πότισμα και ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυκιών θα τη βοηθήσει να αντεπεξέλθει στο στρες που εκδηλώνεται με την φυλλόπτωση. Αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία, μέσα στην άνοιξη, καλό είναι να γίνει κλάδεμα της λεμονιάς καθώς και λίπανση με βιολογικό λίπασμα και σίδηρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς στο σχετικό μας άρθρο καθώς και συμβουλές για την προστασία από παγετό.

 

Θωμάς Βλα (15/1):
Γεια σας, έχω μια λεμονιά δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο έκανε περίπου 10 λεμόνια. Φέτος δεν άνθισε καθόλου και τα φύλλα της αρχίζουν και πέφτουν. Την έχω τώρα το χειμώνα μέσα στο σπίτι, κάτι δεν έχω κάνει καλά. Σας ευχαριστώ πολύ, περιμένω απάντηση!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Θωμά. Προφανώς η λεμονιά που έχεις σε γλάστρα την πρώτη χρονιά έκανε μεγάλη ποσότητα λεμονιών και εξαντλήθηκε το δέντρο. Επίσης, η παγωνιά είναι ένα πρόβλημα για τη λεμονιά και χρειάζεται προφύλαξη για να μην έχει φυλλόπτωση. Πρόσθεσε αυτή την εποχή εκχύλισμα φυκιών για να τονωθεί η λεμονιά σου. Στη συνέχεια στις αρχές της άνοιξης κλάδεψε ελαφρά τη λεμονιά και αρχές Μάρτη πρόσθεσε υγρό βιολογικό λίπασμα ανά 3 βδομάδες στη γλάστρα. Πάντως, η φροντίδα της λεμονιάς σε γλάστρα είναι αρκετά πιο δύσκολη, από το αν ήταν φυτεμένη σε κήπο.

 

Κωνσταντίνος Λιο (15/1):
Καλησπέρα, έχω μία αναρριχώμενη τριανταφυλλιά με μερική προσβολή ωιδίου, λόγω ανεπαρκούς ηλιοφάνειας του χώρου. Ψεκάζω κάθε 15 ημέρες με μείγμα θείου και μαγνησίου, αλλά δεν υποχωρεί. Μπορώ να την κλαδέψω τώρα, εφόσον αναμένονται παγωνιές ή να περιμένω τέλος Φεβρουαρίου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κωνσταντίνε. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις τέλη Φεβρουαρίου την αναρριχώμενη τριανταφυλλιά αφού θα περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα για να απομακρυνθούν και αρκετά μολύσματα ωιδίου. Σε αναρριχώμενες τριανταφυλλιές κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε το αδύνατο ξύλο, κλαδεύουμε τους κατώτερους ανθοφόρους βλαστούς στα 3-4 μάτια και δένουμε στην υποστήλωση τους βλαστούς που βγήκαν από τα κύρια κλαδιά. Επίσης, μετά το κλάδεμα καλό είναι να ψεκάσεις με ένα διάλυμα χαλκού και θείου. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο.

 

Νεφέλη Χρι (16/1):
Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τις τόσες κατατοπιστικές πληροφορίες που μας δίνετε για τα φυτά του κήπου μας. Έχω στον κήπο μου μια βερικοκιά 7-8 ετών. Οι καρποί της είναι μέτριοι σε μέγεθος, εξαιρετικά γευστικοί και έντονα αρωματικοί. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν ανθίζει, παρά ελάχιστα και κατά συνέπεια δεν καρποφορεί. Κατά τα μέσα του Μάρτη αντί να ανθίσει, γεμίζει καινούργια φυλλαράκια και ελάχιστα, σχεδόν καθόλου άνθη. Να προσθέσω ότι έως πέρσι το Γενάρη δεν είχε κλαδευτεί ποτέ και είχε πάρει αρκετό ύψος. Όντας απελπισμένοι, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να την κλαδέψουμε. Κόψαμε περίπου το ένα τρίτο από το ύψος των κλαδιών της και αφαιρέσαμε εντελώς κάποια εσωτερικά ώστε να μπαίνει ακόμα περισσότερο ο ήλιος. Περίμενα με αγωνία το Μάρτη να δω πώς θα συμπεριφερθεί. Προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν άλλαξε τίποτα. Πάλι γέμισε φύλλα και έβγαλε ελάχιστα άνθη. Πέταξε δε αρκετούς καινούργιους βλαστούς που έχουν πάρει πολύ μεγάλο ύψος. Σημειώνω ότι στην περιοχή που μένω υπάρχουν άλλες τρεις βερικοκιές σε κοντινά σπίτια οι οποίες ανθίζουν και καρποφορούν κανονικά. Θα παρακαλούσα θερμά, εφόσον είναι εφικτό, για τις πολύτιμες συμβουλές σας σχετικά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Νεφέλη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, είναι σημαντικό η βερικοκιά να καλλιεργείται σε ηλιοφανείς θέσεις και να φυτεύεται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το κλάδεμα της βερικοκιάς, έκανες πολύ σωστά και την κλάδεψες για να την βοηθήσεις στην καρποφορίας. Ίσως να έκανες πιο αυστηρό κλάδεμα κι αυτό να προκάλεσε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη. Ίσως να την παραποτίζεις ή να έκανες υπερβολική αμμωνιακή λίπανση που προκάλεσε κι αυτή μεγάλη ανάπτυξη φυλλώματος. Θα σου πρότεινα να δεις περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά μας άρθρα για το κλάδεμα βερικοκιάς, καθώς και για τη φροντίδα βερικοκιάς.

 

Ελευθερία Παπ (16/1):
Οι βερικοκιές μου γεμίζουν κόλλα και ξεραίνονται, δεν καταφέρνει καμιά να ζήσει. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελευθερία, καλημέρα. Η εμφάνιση κόλλας οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια και συναντάται καταρχήν σε νεαρά δένδρα βερικοκιάς. Αυτό συμβαίνει όταν τα πρώτα 2-3 χρόνια ζωής, οι βερικοκιές εμφανίσουν μεγάλη παραγωγή, την οποία δεν μπορούν να υποστηρίξουν, εξαντλούνται και αποκτούν ευαισθησία στο παθογόνο. Επίσης, συμβαίνει σε γηρασμένα δέντρα που παραμένουν ακλάδευτα και δεν λιπαίνονται. Σε κάθε περίπτωση τα δέντρα, θα πρέπει να ψεκάζονται με χαλκούχο διάλυμα στα τέλη του φθινοπώρου όταν πέφτει το 50 % του φυλλώματος, καθώς και μετά το κλάδεμα μέσα στο χειμώνα. Επίσης, είναι σημαντικό τα δέντρα να λιπαίνονται και να ποτίζονται επαρκώς για να μπορέσουν να είναι πιο ανθεκτικά στα παθογόνα.

Ελένη Ναο (16/1):
Έχω φυτέψει βερικοκιά που αγόρασα από φυτώριο εδώ και 6 χρόνια και κάθε χρόνο είναι φορτωμένη με βερίκοκα. Φύτεψα και κουκούτσια από βερίκοκα που έφαγα και μου άρεσαν πριν 3 χρόνια, έγιναν δέντρα, βγάζουν πολύ λίγα βερίκοκα, όμως πολύ μεγάλα. Μήπως πρέπει να εμβολιαστούν;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελένη, η βερικοκιά που αγόρασες από φυτώριο είναι προφανώς εμβολιασμένη και δεν χρειάζεται σίγουρα να την εμβολιάσεις. Τα δέντρα που προέκυψαν από τα κουκούτσια της βερικοκιάς, δεν είναι τα ίδια με το αρχικό φυτό και γιαυτό πολύ σωστά θα πρέπει να τα εμβολιάσεις στην επιθυμητή ποικιλία. Προφανώς πάρε μοσχεύματα από το αρχικό δέντρο για να εξασφαλίσεις ότι θα συγκομίσεις κάποια στιγμή τα ίδια νόστιμα βερίκοκα.

 

Alex Nic (16/1):
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να μου πείτε για τη σηκαμιά. Πότε φυτεύεται ακριβώς το μόσχευμα (ή ο σπόρος) και ποια περιποίηση χρειάζεται; Θα ήθελα το ίδιο και για λασμαρί, λαντάνα, ροδιά, μαστιχόδεντρο, πικροδάφνη, χαρουπιά, κυπαρίσσι. Συγγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά θα μου ήταν πολύ χρήσιμα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τον πολλαπλασιασμό της σηκαμιάς (μουριά στα κυπριακά), και για την χαρουπιά, το κυπαρίσσι, του μαστιχόδεντρου (είδος σκίνου), τη ροδιά, τη πικροδάφνη, είδος σκίνου της λαντάνας, του λασμαρί (δεντρολίβανου στα κυπριακά) χρησιμοποιούμε ημιξυλώδη μοσχεύματα. Συγκεκριμένα, κόβουμε μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστά από υγιείς βλαστούς και αφαιρούμε τα φύλλα του μοσχεύματος που βρίσκονται από τη βάση μέχρι τη μέση του βλαστού. Πάντα χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για την τομή των μοσχευμάτων για να αυξηθεί το ποσοστό της επιτυχίας. Τα μοσχεύματα τα τοποθετούμε σε γλαστράκια ή σε σακουλάκια φυτωρίου ενώ για υπόστρωμα των μοσχευμάτων μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα μίγμα τύρφης, περλίτη και άμμου σε αναλογία 2:1:1.

 

Σιμέλα Τσι (18/1):
Έχω από κουκούτσι βερικοκιά σε γλάστρα, την έχω μεταφέρει αφου μεγάλωσε σε μεγαλύτερη. Εδώ και 5 χρόνια δεν εχει δώσει καρπό όμως. Την κλαδεύω συχνά, ασχέτως εποχής για να μην ψηλώσει. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καλλιέργεια της βερικοκιάς είναι αρκετά δύσκολη σε γλάστρα. Καταρχήν θα πρέπει να έχεις μια μεγάλη γλάστρα και κατά δεύτερο λόγο θα πρέπει να εμβολιάσεις το δεντράκι σου σε επιθυμητή ποικιλία βερικοκιάς καθώς το δεντράκι που έχεις ακόμη και αν κάνει βερίκοκα δεν θα είναι ίδια με το βερίκοκο από το κουκούτσι που φύτεψες. Σχετικά με το αυστηρό κλάδεμα που κάνεις στην βερικοκιά για να παραμείνει σε χαμηλό ύψος, δεν βοηθά στην καρποφορία του καθώς το ενθαρρύνεις στην ανάπτυξη ζωηρής βλάστησης.

 

Σπύρος Κων (18/1):
Με τι να λιπάνω διαφυλλικά 20 κίτρινα γιασεμιά που είναι 30 ετών και βγάζουν πολύ φύλλωμα και λίγα άνθη. Πέρυσι είχαν ταλαιπωρηθεί με το χιόνι και τον πάγο και θέλω φέτος να τα προστατεύσω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, Σπύρο το κίτρινο γιασεμί, το γυμνανθές όπως λέγεται, είναι μια εξαιρετική επιλογή για φράκτη με ανθοφορία μέσα στο χειμώνα. Για την προστασία των γιασεμιών, από τον παγετό μπορείς να τα ψεκάσεις διαφυλλικά με εκχύλισμα φυκιών. Θα δεις περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από την παγωνιά και το χιόνι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τη διαφυλλική λίπανση, μπορείς να ψεκάσεις κάθε είκοσι μέρες, την περίοδο του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, με υγρό λίπασμα ανθοφορίας αρκεί να είναι ποτισμένα τα φυτά και η θερμοκρασία κατά τον ψεκασμό να μην υπερβαίνει τους 30°C. Επίσης, είναι πολύ βασικό το κλάδεμα του κιτρινο γιασεμιού αν θέλεις να εξασφαλίσεις πλούσια ανθοφορία. Συγκεκριμένα, κλαδεύουμε το κίτρινο γιασεμί ελαφρά αφού ολοκληρωθέι η ανθοφορία του μέσα στην άνοιξη και αφαιρούμε μικρό τμήμα των κλαδιών του. Στα τέλη του καλοκαιριού κάνουμε ένα πρόσθετο ελαφρύ καθάρισμα ξερών κλαδιών. Πάντως, αν κλαδέψουμε το κίτρινο γιασεμί πολύ αυστηρά, θα δώσει πολύ φύλλωμα και λίγα άνθη, όπως πιθανότατα συμβαίνει και στη δική σου περίπτωση.

 

Eleni Riz (18/1):
Καλημέρα! Τις εκατόφυλλες ποικιλίες τριανταφυλλιάς πώς τις κλαδεύουμε και πώς τις πολλαπλασιάζουμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελένη καλημέρα, Oι παραδοσιακές εκατόφυλλες ποικιλίες (που φτάνουν σε ανάπτυξη 2-2,5 μετρα) κλαδεύονται ψηλά σε ύψος 1,5 μέτρο.. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς και την ασθενική βλάστηση. Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς, γίνεται με μοσχεύματα. Επιλέγεις μοσχεύματα μήκους 20-25 εκατοστών αρχές άνοιξης από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Βούτηξε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό πριν το φυτέψεις σε γλάστρα σε ορμόνη ριζοβολίας, που συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς μπορείς να βρεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Αλίκη (19/1):
Όταν αποκτούμε, αρχές του χρόνου, ένα ζουμπούλι με βολβό σε σύνθεση με ελάχιστο χώμα και σε γλάστρα που δεν έχει τρύπες και είναι ανθισμένο, μέχρι πότε το αφήνουμε στην γλάστρα αυτή και τι κάνουμε στη συνέχεια; Πού το τοποθετούμε; Πώς το περιποιούμαστε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αλίκη, σχετικά με το ζουμπούλι σε σύνθεση με ελάχιστο χώμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και όταν είναι φυτεμένο σε γλάστρα. Διακόπτουμε το πότισμα του ζουμπουλιού όταν τελειώσει η ανθοφορία του και όταν κιτρινίσει το φύλλωμα, απομακρύνουμε το βολβό από το χώμα της γλάστρας για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια τον τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσει καλά μέχρι να τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε χάρτινο κουτί, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Ξαναφυτεύουμε το βολβό του ζουμπουλιού το επόμενο φθινόπωρο. Περισσότερες πληροφορίες για το ζουμπούλι στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Marina Ter (19/1):
Τέλεια τα μυστικά για την ορχιδέα… Μήπως έχετε και για την άγρια ορχιδέα εξωτερικού χώρου; Έχω μία που δε μου ανθίζει εδώ και δύο χρόνια.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μαρίνα, ευχαριστούμε πολύ για τα όμρφα λόγια. Η ορχιδέα εξωτερικού χώρου, η συμπίντιουμ θέλει θερμοκρασίες από 10-25ο C για να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει. Επίσης, χρειάζεται ηλιοφανές σημείο που να μην δέχεται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου και προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα και στα άνθη. Επίσης, το φυτό της ορχιδέας συμπίντουμ πρέπει να βρίσκεται σε στενή γλάστρα και να είναι στριμωγμένο το ριζικό σύστημα. Έτσι, το φυτό της συμπίντιουμ δεν θα δώσει ζωηρή βλάστηση αλλά θα εμφανίσει πλούσια ανθοφορία. Γιαυτό άλλωστε την ορχιδέα συμπίντιουμ την μεταφυτεύουμε κάθε 2-3 χρόνια.

 

Γιάννης Π (20/1) :
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι ακόμα για το κλάδεμα ροδιάς. Τα κλαδιά τα οποία έχουν λυγίσει πολύ λόγω της καρποφορίας πώς τα κλαδεύω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιάννη, τα κλαδιά της ροδιάς τα οποία έχουν λυγίσει λόγω της καρποφορίας, θα πρέπει να αφαιρεθούν σε περίπτωση που είναι πολύ αδύναμα ή σε περίπτωση που συντέμνονται μεταξύ τους και δημιουργούν κακές συνθήκες ανάπτυξης, αερισμού και ηλιοφάνειας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παραμένουν δυνατοί βλαστοί που δίνουν καλούς καρπούς, θα πρέπει να συντμηθούν κατά το ⅓. Περισσότερες πληροφορίες γα το κλάδεμα ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Zannet Lar (20/1) :
Το αλεξανδρινό μου από την ώρα που μου το έφεραν το έβαλα στην σκάλα της πολυκατοικίας. Έχει αρκετό φως, το θέμα είναι ότι έριξε όλα τα φύλλα. Αν το βάλω μέσα στο σπίτι τώρα θα το χάσω τελείως; Πριν από 4 χρόνια είχα ωραία αλεξανδρινά, αλλά βάζοντας τα μέσα έναν χειμώνα μου χάλασαν. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενο μου. Απίθανη η σελίδα σας, ευχαριστούμε για τις συμβουλές.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ζανέτ, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να διατηρήσεις το αλεξανδρινό μέσα, στο σπίτι αρκεί να είναι μακριά από θερμαντικά σώματα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να το κλαδέψεις στα τέλη του χειμώνα και να το βγάλεις έξω από το σπίτι σε σχετικά προφυλαγμένη θέση. Tην περίοδο της άνοιξης, μπορείς να μεταφυτέψεις το αλεξανδρινό σε μεγαλύτερη γλάστρα ή σε μια συγκεκριμένη θέση στον κήπο σου. Δες περισσότερες πληροφορίες για το αλεξανδρινό σε σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για να μπορέσεις να το διατηρήσεις και να εξασφαλίσεις πλούσια ανθοφορία την εορταστική περίοδο της επόμενης χρονιάς.

 

Γεωργία Φωτ (20/1):
Καλησπέρα σας! Φύτεψα την άνοιξη μία φλαμουριά πολύ ζωηρή και μεγαλωμένη. Το έδαφος στο χωράφι μας δυστυχώς είναι πολύ συμπαγές και υγρό, αλλά σκάψαμε και το αφρατέψαμε αρκετά. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το δεντράκι ξεράθηκε εντελώς, παρ’ όλο που το ποτίζαμε όπως μας είχαν πει οι γεωπόνοι. Τι χρειάζεται να προσέξω προκειμένου να φυτέψω ένα ακόμα, γιατί μου αρέσει πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γεωργία. Η φλαμουριά είναι φυλλοβόλο δέντρο με εντυπωσιακά καρδιόσχημα φύλλα που φθάνει σε ύψος μέχρι και 20 μέτρα. Έχει σημαντική καλλωπιστική αξία για φύτευση σε κήπους, σε πάρκα, σε πεζόδρομους και σε πλατείες καθώς εξασφαλίζει πλούσια σκιά. Έκανες πολύ καλή επιλογή δέντρο αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η φλαμουριά θέλει υγρά πλούσια εδάφη που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Επίσης, θέλει σχετικά δροσερό περιβάλλον και επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις προστατευμένες από τον παγετό και τους δυνατούς βοριάδες.

 

Ευαγγελία (20/1):
Πείτε κάτι και για την σταπέλια που είναι τόσο όμορφες!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευαγγελία, πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στην σταπέλια. Η σταπέλια είναι ένα μικρό αειθαλές παχύφυτο που κάνει εντυπωσιακά μεγάλα χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με αστερία. Χρειάζεται ζεστό και φωτεινό μέρος για να αναπτυχθεί σχετικά προφυλαγμένο από το κρύο. Σε συνθήκες παγωνιάς, οι βλαστοί παίρνουν ένα κοκκινωπό χρώμα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα τόσο με σπόρους αλλά και με μοσχεύματα. Διάβασε περισσότερες συμβουλές στο άρθρο σχετικά με την φροντίδα παχύφυτων που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.