εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Φωτεινή Καζ (10/3):
Γεια σας. Έχω μια σανσεβιέρια εδώ και τρία χρόνια. Η ερώτηση μου είναι γιατί εδώ και ένα χρόνο δεν βγάζει καινούργια φύλλα. Αυτά που έχει μεγαλώνουν συνέχεια. Το μεγαλύτερο είναι 98 cm. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Φωτεινή. Η σανσεβέρια θεωρείται το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά μακριά και μυτερά φύλλα στα οποία αποθηκεύεται νερό. Έχει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης εφόσον βρίσκεται σε φωτεινές θέσεις, καθώς σε σκιερά σημεία αναπτύσσεται πιο αργά. Πιθανότατα, για να βγάλει νέα φύλλα η σανσεβέρια σου θα πρέπει να γίνει μεταφύτευση σε μία μεγαλύτερη γλάστρα και θα πρέπει να προσθέσεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά που είναι πλούσιο σε άζωτο. Η εφαρμογή του λιπάσματος θα πρέπει να γίνεραι κάθε δεκαπέντε μέρες. Κατά τη μεταφύτευση της γλάστρας, χρησιμοποιείστε φυτόχωμα γενικής χρήσης που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 

Theodora Tho (10/3):
Καλημέρα αγαπητή παρέα των Μυστικών και καλή ολάνθιστη άνοιξη! Την προηγούμενη εβδομάδα αναγνώστης ανέφερε ότι έβαζε ασβέστιο στις ντομάτες του. Αναρωτήθηκα λοιπόν το εξής: θα μπορούσε κανείς να κρατά τα τσόφλια από τα αυγά, που είναι φυσικά ασβέστιο, να τα κονιορτοποιεί στο μπλέντερ και να τα προσθέτει είτε στις ντοματιές του -εαν έχει- ή σε κάποια άλλα φυτά (δεν γνωρίζω βέβαια ποια) που έχουν ανάγκη από ασβέστιο; Με την ίδια λογική θα μπορούσε κανείς να ποτίσει με νερό όπου έβρασαν πχ κολοκυθάκια, πατάτες, μπρόκολο, παντζάρια κλπ; Θα προσέθετε κάτι στα φυτά; Κάποιος που δεν έχει κήπο, ώστε να κάνει κομποστοποίηση, θα μπορούσε να πολτοποιεί στο μπλέντερ τα φλοίδια από π.χ. μια μπανάνα ή ντομάτα, από τα κομμάτια που αφαιρεό από φασολάκια, χόρτα κλπ, να διαλύει τον πολτό με νερό και να ποτίζει; Να ρίχνει ίσως ακόμη αυτόν τον διαλυμένο με νερό πολτό εως και στο δημόσιο παρτέρι ή το δεντράκι του δρόμου που κανείς Δήμος ποτέ δεν φροντίζει; Και πάλι αμέτρητα ευχαριστώ για το εξαιρετικό οικολογικό μπλογκ σας που σέβεται την φύση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Θεοδώρα. Σε ευχαριστούμε για τα θερμά σου λόγια για την ιστοσελίδα μας και χαιρόμαστε πολύ για το ενδιαφέρον σου για την αξιοποίηση υπολειμμάτων της κουζίνας και φυτικών υλικών για την θρέψη των φυτών μέσα σε ένα πλαίσιο αειφορίας και ανακύκλωσης. Η δημιουργία κομπόστ μπορεί να γίνει και στο μπαλκόνι μας, αν δεν έχουμε κήπο, με ειδικούς κομποστοποιητές που θα προμηθευτούμε ή αυτοσχέδιους που θα φτιάξουμε χρησιμοποιώντας πάντοτε τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ. Σχετικά με τις προτάσεις σου για το τσόφλι αυγού, πραγματικά μπορεί να γίνει, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα καθυστερήσει αρκετά η αποδόμηση του, ώστε το φυτό μας να απορροφήσει ασβέστιο. Επίσης, η δημιουργία πολτού ή χυμού από υπολείμματα κουζίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενσωματώνοντας την μέσα στο χώμα των φυτών είτε σε γλάστρα είτε στο έδαφος. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επιτελεστεί σταδιακά η κομποστοποίηση οπότε θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι το φυτό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά υλικά των φυτικών υλικών. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την δημιουργία κομπόστ στο σχετικό μας άρθρο.

 

Annabelle Hop (11/3):
Καλησπέρα, είχα μια πολύ ωραία και ανθισμένη βουκαμβίλια στο μπαλκόνι μου. Ξαφνικά πέσανε τα φύλλα της, τα ταλαιπώρησε ο αέρας και οι βροχές και τώρα έβγαλε ένα κίτρινο άνθος άσχετο. Πώς θα ξαναεπανέλθει η βουκαμβίλια που είχα αρχικά; Στην αρχή τα μπουμπούκια της ήταν σαν βαμβάκι και σήμερα πέταξε πολλά κίτρινα άνθη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Άνναμπελ! H βουκαμβίλια είναι φυλλοβόλο αναρριχητικό καλλωπιστικό φυτό που το χειμώνα ρίχνει το φύλλωμα του. Επόμένως, αυτή η εικόνα είναι φυσιολογική που πέσανε τα φύλλα της, καθώς και το φαινόμενο να ανθίσει νωρίς την άνοιξη πριν εκτυχθούν ακόμα τα φύλλα της. Σχετικά με την αλλαγή του χρώματος, θα σου πρότεινα να φροντίσεις τη λίπανση της βουκαμβίλιας και να προσθέτεις μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης. Η βουκαμβίλια για να ανθίσει χρειάζεται πολλές ώρες έκθεση στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ηλιοφανή θέση με νότιο προσανατολισμό. Αν φυτευθεί σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι πολύ μειωμένη. Επίσης, η βουκαμβίλια είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βουκαμβίλιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Γιώργος Ζαβ (11/3):
Καλημέρα Κώστα, είμαι συνάδελφος και θα ήθελα να σε ρωτήσω τι να κάνω με μια θειοχαλκίνη που βρήκα στο υπόγειο μου. Είναι κλειστή, την είχε αγοράσει ο πατέρας μου από ένα φίλο μας γεωπόνο. Η ημερομηνία λήξης της ήταν το 2012. Πιστεύεις πως μπορεί να είναι αποτελεσματική στα φυτά του κήπου ακόμα και σήμερα επειδή δεν ανοίχτηκε ποτέ;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γιώργο! Τα περισσότερα σκευάσματα φυτοπροστασίας έχουνε διάρκεια ζωής για 2-3χρόνια μετά την ημερομηνία συσκευασίας κατά την οποία θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προιόντων θα πρέπει να διατηρούνται ερμητικά κλειστές, σε δροσερό και με καλό εξαερισμό τόπο, προστατευμένες από τον παγετό και φυλασσόμενες μακριά από το απευθείας ηλιακό φως. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της θειοχαλκίνης μετά την ημερομηνία λήξης της, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την καλή χρήση του σκευάσματος και θα σου πρότεινα να μην την χρησιμοποιήσεις. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για τη θειοχαλκίνη στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, καθώς και στο σχετικό βίντεο.

 

Mixalis Kat (11/3):
Γεια σας! Μας βοηθάτε πάρα πολύ με τις συμβουλές σας. Μία ερώτηση: η φωτίνια βγάζει μαύρες κηλίδες στα φύλλα, τι φταίει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μιχάλη και χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι με τις συμβουλές μας. Η φωτίνια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος και αρκετά ανθεκτικός. Όμως προσβάλλεται από μυκητολογική ασθένεια που εκδηλώνεται με την εμφάνιση έντονων κόκκινων στιγμάτων στο φύλλωμα που σταδιακά παίρνουν πιο σκούρο χρώμα και γίνονται οι μαύρες κηλίδες που παρατήρησες. Για να το αντιμετωπίσεις, θα πρέπει να την κλαδέψεις αυτή την εποχή, αφαιρώντας τους προσβεβλημένους βλαστούς και στη συνέχεια να την ψεκάσεις με χαλκούχο σκεύασμα για απολύμαση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, θα πρέπει να προσέχεις να μη διαβρέχεις το φύλλωμα, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που κτυπάνε οι ακτίνες του ήλιου, γιατί αυτό συντελεί στην εξάπλωση της ασθένειας. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φωτίνιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Giorgos Geo (11/3):
Καλησπέρα. Έχω ένα μικρό οικόπεδο μπροστά από το σπίτι μου με όχι τόσο πολύ γόνιμο έδαφος (πέτρες, κλπ). Υπάρχουν ήδη κάποια φυτά, όπως τριανταφυλλιά, λιγούστρα και ελιά. Μπορείτε να μου πείτε κάποια είδη σχετικά μικρών δέντρων κυρίως των ριζών τους (ανθοφόρων ή μη) που μπορούν να ευδοκιμήσουν σ’ αυτο το χώμα και μέρος. Κοπριά μπορεί να προστεθεί. Ήλιος από το πρωί 8:00 μέχρι της 4-5 το απόγευμα το μήνα Μάρτιο, νερό υπάρχει. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γιώργο! Τα φυτά που είναι ήδη φυτεμένα στο οικόπεδο σου, τριανταφυλλιά, λιγούστρο και ελιά, είναι αρκετά ανθεκτικά σε εδάφη που δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμα, καθώς δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η ενσωμάτωση στο έδαφος κομπόστ και κοπριάς,στο έδαφος θα βελτίωνε πολύ τις ιδιότητες του (αερισμός, στράγγιση) και θα το εμπλούτιζε με θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η ύπαρξη νερού είναι πολύ σημαντική για να αναπτυχθούν τα φυτά σου και θα σου πρότεινα να φτιάξεις σύστημα άρδευσης με σταγόνες για καλύτερο και πιο αποτελεσματικό πότισμα. Σχετικά με τα μικρά δέντρα, που θα προσαρμοστούν στις εδαφικές συνθήκες αλλά και θα ευδοκιμήσουν στις συγκεκριμένες συνθήκες ηλιοφάνειας που αναφέρεις, θα μπορούσαμε να σου προτείνουμε την πικροδάφνη, την αγγελική, το βιβούρνο, την χαρουπιά, την μουριά, τον ελαίαγνο. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για τα συγκεκριμένα φυτά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Κατά τη μεταφύτευση των φυτών στο έδαφος, η προσθήκη φυτοχώματος στους λάκκους φύτευσης, μαζί με κοπριά και κομποστ, θα συντελέσει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών.

 

Nana Rou (11/3):
Καλησπέρα! Έχω πρόβλημα με το γιασεμί μου. Κάτι υπάρχει και του τρώει τα φύλλα του. Ενώ από την πίσω μεριά του υπάρχει ένα λευκό σαν βαμβάκι. Σας στέλνω και τις παρακάτω φωτο. Μπορώ να ψεκάσω με κάποιο εντομοκτόνο; Επίσης κλάδεψα και τον ιβίσκο, αλλά τα φύλλα του δεν είναι πολύ μεγάλα, βγαίνουν αρκετά μικρά και όχι ζωηρά. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Νανά! Σχετικά με το γιασεμί σου που έχει προσβληθεί από έντομα (βαμβακάδα, ψευδόκοκκο) θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις. Πριν το ψεκάσεις, θα μπορούσες να το κλαδέψεις αυτή την εποχή. Για τον ψεκασμό, θα πρέπει να έχεις ποτίσει πριν το φυτό σου καθώς και οι θερμοκρασίες να μην υπερβαίνουν τους 30°C. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γιασεμιού στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τον ιβίσκο σου, σε περίπτωση που τον έχεις σε γλάστρα, θα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα γιατί συμπιέζεται το ριζικό του σύστημα και αυτό έχει ως συνέπεια να βγαίνουν μικρά και όχι ζωηρά φύλλα. Αν είναι φυτεμένος στο έδαφος ο ιβίσκος, πιθανότατα χρειάζεται προσθήκη λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο για να ενισχυθεί η νέα βλάστηση. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Anna Xar (12/3):
Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την σελίδα, οι συμβουλές σας είναι καταπληκτικές, ειδικά για εμάς που είμαστε αρχάριοι με τα φυτά. Έχω κάποιες απορίες για κάποια φυτά που έχω στο μπαλκόνι μου και θα ήθελα οπότε δωθεί ευκαιρία να μου δώσετε κάποιες συμβουλές. Διπλαδενια: την αγόρασα πέρσι και μέχρι φέτος δεν έχει πάρει τα πάνω της πολύ, αντιθέτως πότε κιτρινίζουν τα φύλλα ή δεν είναι σκούρα πράσινα όπως όταν το πήρα μικρό. Επίσης παρατηρώ κάτι μικρά ζιζανια τα οποία προσπαθώ να διώξω σκουπίζοντας τα φύλλα και τα μπουμπούκια. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζω με τα παρακάτω: Η κρασούλα και το άλλο παχύφυτο εμφανίζει λεκέδες πάνω στα φύλλα της, ενώ η αρμπαροριζα ξεραίνονται τα φύλλα, την καθαρίζω και κόβω τα ξεραμένα κλαδάκια, αλλά σε κάποια από αυτά παρατηρώ μικρές τρύπες ειδικά στα χοντρά κλαδιά. Τέλος, η τριανταφυλλιά την μια δεν μπόρεσα να την σώσω παρόλο που πήγα σε φυτώριο και της έβαλα φάρμακο ξεράθηκε τελικά. Αυτή έμεινε και παρόλο που πάει να πάρει τα πάνω της τα φύλλα κιτρινίζουν, δεν άνθισε ποτέ το τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εύχομαι να αναφερθείτε στα επόμενα άρθρα σας για τέτοια προβλήματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Άννα και χαιρόμαστε που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας. Μας αρέσει πολύ που βοηθάμε όλους εσάς τους νέους φίλους της κηπουρικής. Σχετικά με τη διπλαδένια, θα σου πρότεινα να τη μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα, αν δεν το έχεις κάνει ήδη και να προσθέσεις υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δύο βδομάδες, καθώς και σίδηρο μια φορά το μήνα για να πρασινίσουν ξανά τα φύλλα της. Σχετικά με τα έντομα που προσβάλλουν την διπλαδένια, καθώς και την κρασούλα θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις. Έκανες πολύ καλά που καθάρισες τα ξερά κλαδιά της αρμπαρόριζας και θα σου πρότεινα να σκονίσεις με βάκιλλο Θουριγγίας για αντιμετωπίσεις το σκουλήκι που κάνει τις μικρές τρύπες στα χοντρά κλαδιά της. Όσον αφορά την τριανταφυλλιά σου, θα σου πρότεινα να την κλαδέψεις και να προσθέσεις υγρό λιπασμα ανθοφορίας κάθε δύο βδομάδες. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο και στο βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κωνσταντίνος (14/3):
Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγρό με ελαιόδεντρα στην επαρχία Τυρνάβου στο δημοτικό διαμέρισμα Αργυροπούλιου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 περίπου μέτρων και θέλω να βάλω κάποια καινούργια δεντράκια. Τι ποικιλία να επιλέξω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κωνσταντίνε! Για τα καινούργια δεντράκια ελιάς που θέλεις να φυτέψεις θα πρέπει να δεις αν θέλεις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες για παραγωγή ελαιολάδου ή επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς για παραγωγή βρώσιμων ελιών. Βρίσκεσαι σε ημιορεινό μέρος όποτε θα χρειαστείς ποικιλίες με μια σχετική ανθεκτικότητα στο ψύχος. Για επιτραπέζιες ποικιλίες μπορείς να φυτέψεις κονσερβολιά, καρυδολιά, μηλολιά, θρουμπολιά, στρογγυλολιά ενω για ελαιοποιήσιμες ποικιλίες μπορείς να φυτέψεις μαστοειδής (τσουνάτη) και μυρτολιά που κάνουν ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Dimitris Kar (12/3):
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις υπέροχες πληροφορίες σας. Έχω να κάνω μια ερώτηση. Έχω διαβάσει σε διάφορα site και βιβλία οτι η γαρδένια κυρίως πρέπει να ποτίζεται με απιονισμένο νερό (άνευ χλωρίου και αλάτων) και επίσης να βρέχονται τα φύλλα της με αυτό. Πήρα σήμερα από super market (γράφει πάνω οτι είναι για σιδέρωμα, ψυγεία αυτοκινητου κλπ) αλλά διστάζω να το χρησιμοποιήσω μήπως την βλάψω… Τι με συμβουλεύετε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δημήτρη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Είναι πολύ σωστό και ωφέλιμο για τη γαρδένια να ποτίζεται με απιονισμένο νερό ή με βρόχινο νερό που είναι και πιο οικονομικό καθώς δεν περιέχουν χλώριο και άλατα. Μπορείς άφοβα λοιπόν να χρησιμοποιήσεις τον νερό που αγόρασες αρκεί να μην περιέχει πρόσθετα στοιχεία. Η γαρδένια είναι ευαίσθητη σε τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων στη γλάστρα. Επίσης, ο ψεκασμος με απιονισμένο νερό στο φύλλωμα της είναι πολύ χρήσιμο για να δροσίζονται τα φύλλα και να μην καίγονται στις άκρες ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο ψεκασμός πάντως πρέπει να γίνεται σούρουπο ή νωρίς το πρωί. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα γαρδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας Βασ (12/3):
Έχω ελαιώνα στο Ρέθυμνο Κρήτης (Μυλοπόταμο), πότε πρέπει να βάλω τις δακόφακες, ποια περίοδο, μέσα Μαϊου; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κώστα! Καλό είναι να τοποθετήσεις παγίδες για το δάκο μέσα στο Μαίο καθώς είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τον πληθυσμό των ενήλικων του δάκου στα ελαιόδεντρα μας, ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πότε είναι οι κατάλληλες χρονικές στιγμές για να κάνουμε μαζική ανάρτηση των παγίδων για να τον αντιμετωπίσουμε. Για τη δημιουργία παγίδων παρατήρησης, χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια με νερό που περιέχουν συνήθως διάλυμα 2%-3% θειικής αμμωνίας ή υδρολυμένης πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου 1 κουταλιά της σούπας σε μισό λίτρο νερό. Θειική αμμωνία και υδρολυμένη πρωτεΐνη θα βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα. Δες πιο αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του δάκου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Anna Lag (12/3):
Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί δεν ανθίζει η μαγνόλια μου; Την έχω 3 χειμώνες τώρα. Πρώτα σε τενεκέ, μετά την μεταφύτεψα σε ένα μεγάλο πήλινο. Βγάζει βλαστούς και φύλλα, όχι όμως άνθη. Έχει ύψος πάνω από 1 μέτρο. Είναι το είδος με τα ροζ μεγάλα άνθη. Αυτή την εποχή ήδη οι μαγνόλιες στο πάρκο της Δράμας έχουν μπουμπούκια μεγάλα, έτοιμα να ανθίσουν. Η δική μου έχει μόνο »μάτια» όσο ένα εκατοστό. Τι να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Άννα! Η μανόλια είναι δένδρο με αργή ανάπτυξη που την φυτεύουμε σε ηλιόλουστες αλλά και ημισκιερές θέσεις, σχετικά προφυλαγμένες από τον παγωμένο αέρα του χειμώνα. Έχει αντοχή σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά δυσκολεύεται την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και χρειάζεται καθημερινό πότισμα. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα εδάφη, ευδοκιμεί καλύτερα σε όξινα. Πάντως, μην την παραποτίζεις την περίοδο του φθινοπώρου και ούτε να δίνεις υπερβολική λίπανση ειδικά σε άζωτο (αμμωνία) γιατί αυτό συντελεί στην ανάπτυξη της βλάστησης και όχι στην ανθοφορία της. Προτίμησε λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

 

Σοφία Χατ (13/3):
Για την γουιστέρια μπορείτε να γράψετε συμβουλές;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, η γουιστέρια ή γλυτσίνια είναι αναρριχητικό φυτά φυλλοβόλο που διακρίνεται για τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια τους, που μοιάζουν με τσαμπιά από σταφύλια και το ελαφρύ άρωμα των ανθέων. Η μοβ γλυτσίνια που συναντάμε στην Ελλάδα έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και κυριαρχεί στο σημείο που φυτεύεται στον κήπο σε σχέση με τα άλλα φυτά και δέντρα του κήπου. Για να εισέλθει σε ανθοφορία η γλυτσίνια περνάνε πάντως αρκετά χρόνια. Δεν φυτεύεται σε γλάστρα αλλά σε κήπο καθώς έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα που δεν χωράει μέσα στη γλάστρα. Χρειάζεται πλούσιο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθεί η βλάστηση αλλά και για να ανθοφορήσει γι’ αυτό φύτεψε την σε ηλιοφανές σημείο. Η ανθοφορία της διαρκεί από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Σχετικά με το κλάδεμα της γλυτσίνια, θα την κλαδέψουμε την άνοιξη, λίγο πριν την ανθοφορία και αφού έχουν ήδη σχηματισθεί τα μπουμπούκια της. Σχετικά με τη γλυτσίνια και τη φροντίδα της, θα αναφερθούμε σε αναλυτικό μας άρθρο μέσα στον επόμενο μήνα.

 

Λίτσα Σαμ (13/3):
Έχω αγοράσει σπόρους τριανταφυλλιάς. Θα ήθελα την βοήθειά σας ως προς την φύτευση, τι χώμα να προτιμήσω, σε τι μέρος να τους τοποθετώσω. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Λίτσα! Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρους, με μοσχεύματα, με καταβολάδες και με εμβολιασμό. Βέβαια, όταν παίρνουμε σπόρους τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε, δεν είναι δυνατόν να μας δώσουν φυτά ολόιδια με εκείνα τα φυτά από τα οποία προέρχονται οι σπόροι. Συνήθως πολλαπλασιάζουμε με σπόρο άγριες ανθεκτικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς που φυτεύονται με σπόρο και στη συνέχεια εμβολιάζουμε με ενοφθαλμισμό τις επιθυμητές ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Επίσης, χρησιμοποιούμε σπόρο όταν ευελπιστούμε ότι από την διασταύρωση ενδιαφερουσών ποικιλιών τριανταφυλλιάς θα προκύψει μια νέα ποικιλία που θα έχει επιθυμητά χαρακτηριστικά πχ άρωμα, χρώμα, αντοχή σε ασθένειες. Φυτεύουμε τους σπόρους τριανταφυλλιάς σε βάθος 2-3 εκατοστά, σε μίγμα ποταμίσιας άμμου, καλοχωνεμένης κοπριάς και τύρφης σε αναλογία 1:1:1 και τους διατηρούμε σε σχετικά ζεστό μέρος, με υψηλή σχετική υγρασία, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Περισσότερες πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ελευθερία Βιγ (15/3):
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη στερλίτσια: πώς μπορώ να την πολλαπλασιάσω; Μου είπαν από φυτώριο ότι δεν είναι εύκολο, γιατί η ρίζα της είναι ενιαία και μπορεί να σπάσει κατά τον τεμαχισμό, ισχύει; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τη σελίδα και τις συμβουλές σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ελευθερία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! H στρελίτσια ή στερλίτσια είναι αειθαλές καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά πορτοκαλί-μπλε άνθη που θυμίζουν ράμφος παραδείσιου πουλιού. Ο ευκολότερος τρόπος για τον πολλαπλασιασμό της στερλίτσιας είναι μέσω του διαχωρισμού των ριζών της. Επιλέγουμε ώριμα φυτά στερλίτσιας που ανθοφορούσαν συνεχώς τα τρία τελευταία χρόνια για τον διαχωρισμό των ριζών. Δημιουργούμε νέα φυτά στερλίτσιας, απόκοπτοντας νέους βλαστούς από το φυτό ή σκάβοντας και βγάζοντας τα παλιά ριζώματα και διαχωρίζοντας τα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ο διαχωρισμός των ριζών γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν την έναρξη της νέας βλάστησης, βγάζοντας το φυτό από το έδαφος ή τη γλάστρα και διασφαλίζοντας κατά τον τεμαχισμό ότι κάθε τμήμα που κόβεται περιέχει ριζώματα και βλαστό με φύλλωμα. Θα φυτέψεις τα ριζώματα σε γλάστρες με φυτόχωμα που εξασφαλίζουν καλή στράγγιση, θα ποτίσεις καλά και θα τα διατηρήσεις σε συνθήκες σχετικής ζέστης, υγρασίας και μη απευθείας ηλιακού φωτός για περίπου 2 μήνες μέχρι το φυτό να ριζώσει καλά. Μετά μπορείς να μεταφυτεύσεις τα φυτά της στερλίτσια σε νέες θέσεις στον κήπο ή στη βεράντα σου πιο ηλιοφανείς. ΣΪγουρα θα χρειαστεί να περάσουν τρία χρόνια για να ανθοφορήσουν τα καινούργια φυτά της στερλίτσια. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της στερλίτσια, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Δες περισσότερες πληροφορίες για την στερλίτσια στο σχετικό μας άρθρο.

 

Kostas K (15/3):
Μπορούμε να φτιάξουμε δική μας πάστα κλαδέματος κι αν ναι τι θα χρειαστούμε και σε ποιες ποσότητες;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η πάστα κλαδέματος χρησιμοποιείται για να καλύπτουμε τις μεγάλες τομές που γίνονται κατά το κλάδεμα των δένδρων για να αποφύγουμε την είσοδο παθογόνων μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως για παράδειγμα το βακτήριο της καρκίνωσης της ελιάς. Κυκλοφορούν πολλά προιόντα πάστας κλαδέματος από πολλές εταιρείες σε γεωπονικά καταστήματα. Αν θέλουμε να παρασκευάσουμε δική μας πάστα κλαδέματος, ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Παίρνουμε ένα κιλό κερί και ένα λίτρο λαδιού και τα λιώνουμε με τη μέθοδο μπεν μαρίν σε ένα σκεύος που βρίσκεται μέσα σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό. Μόλις βράσει το μίγμα, το απομακρύνουμε από τη φωτιά, το ανακατέβουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας κανέλλα που διαθέτει αντιμυκητιακή δράση. Συνεχίζουμε να το ανακατέβουμε μέχρι να κρυώσει το μίγμα και η αυτοσχέδια πάστα κλαδέματος είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί.

 

Μαίρη Μαι (15/3):
Καλή μέρα σας! Θα ήθελα την συμβουλή σας. Πώς μπορώ να διατηρήσω ένα ανθούριο μέσα στο σπίτι η έξω, γιατί τα φύλλα του έχουν σημάδια σαν καμενα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαίρη! To ανθούριο είναι ένα σχετικά ευαίσθητο φυτό εσωτερικού χώρου και καλύτερα να αποφύγεις να το διατηρείς σε εξωτερικό χώρο γιατί θα υποφέρει από την παγωνιά της νύχτας. Θα πρέπει να επιλέξεις φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι για το ανθούριο, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα του. Πιθανότατα,το ανθούριο σου έχει αυτά τα συμπτώματα. Επίσης, το ανθούριο πρέπει να το τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ και τζάκι. Καλό είναι να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας μια φορά το μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο για να διατηρήσεις την καλή ανάπτυξη και έντονο χρωματισμό στα φύλλα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ανθούριου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Στρατής Μπα (16/3):
Καλησπέρα! Ήθελα να μου διευκρινήσετε ακριβώς τη διαδικασία αφαίρεσης βολβών από τη γλάστρα για να τους χρησιμοποιήσω την επόμενη χρονιά. Πότε τους αφαιρώ, τι κάνω μετά την αφαίρεσή τους, πού τους φυλάω μέχρι να τους ξαναφυτέψω, χρειάζεται κάποια μυκητοκτόνο σκόνη, έχετε κάποια να προτείνετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Στρατή! Μόλις ξεραθεί το άνθος είτε των φθινοπωρινών βολβών (φρέζια, ζουμπούλι, τουλίπα) είτε των ανοιξιάτικων βολβών (αμαρυλλίδα, ντάλια, γλαδιόλα, λίλιουμ) διακόπτουμε σταδιακά το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα όταν έχει ξεραθεί το φύλλωμα των βολβών. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τους βολβούς απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος για να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη για να απορροφήσει την υγρασία.

 

Σάσα (16/3):
Kαλησπέρα, πρόσφατα κλάδεψα την ορχιδέα μου, αλλά μάλλον κάτω από το πρώτο γόνατο! Υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα το φυτό μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Σάσα! Μην σε στεναχωρεί που κλάδεψες την ορχιδέα σου κάτω από το πρώτο γόνατο. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η ορχιδέα σου θα καθυστερήσει αρκετά περισσότερο να βγάλει νέο ανθοφόρο βλαστό και να σου χαρίσει καινούργια λουλούδια. Συνήθως κλαδεύουμε την ορχιδέα όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε τη νέα ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις υγρό ειδικό λίπασμα για ανθοφορία της ορχιδέας κάθε δύο βδομάδες. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ορχιδέας στο σχετικό μας άρθρο (link άρθρου), καθώς και στο σχετικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.