εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 14 Ιανουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2017

Φωτεινή Καζ (7/1):
Καλημέρα σας και Καλή Χρονιά! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με το Αλεξανδρινό μου. Το έχω μέσα στο σπίτι μακριά από τα καλοριφέρ, σε χώρο με φυσικό φως και προσέχω το πότισμα του (1 φορά την εβδομάδα). Παρόλ’ αυτά ρίχνει συνέχεια τα πράσινα φύλλα του. Τι φταίει και τι να κάνω για να το σώσω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα και καλή χρονιά Φωτεινή! Το αλεξανδρινό αν έχει πολύ ζέστη στο σπίτι ίσως να θέλει συχνότερα νερό. Διαφορετικά, αν η θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή μέσα στο σπίτι, ίσως υπάρχει πρόβλημα αποστράγγισης της γλάστρας και να μη φεύγει το νερό, οπότε τα φύλλα πέφτουν λόγω υπερβολικής υγρασίας. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αλεξανδρινού αφού περάσουν οι γιορτές, μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Βάσω Μπε (7/1):
Θέλω να φυτέψω ένα αβοκάντο στον κήπο μου, όμως δεν γνωρίζω αν χρειάζεται κι άλλο δέντρο για να καρποφορήσει. Γίνεται;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για την επικονίαση του αβοκάντο, είναι η σταυρεπικονίαση δηλαδή η μεταφορά γύρης από ένα δένδρο αβοκάντο μιας ποικιλίας στο άνθος ενός δέντρου μιας άλλης ποικιλίας. Συνεπώς, αν κοντά στο δέντρο αβοκάντο που έχουμε φυτεύσει δεν υπάρχει αβοκάντο άλλης ποικιλίας, η παραγωγή μας θα είναι πολύ μειωμένη. Γι’ αυτό καλό είναι να φυτεύουμε δυο δέντρα διαφορετικών ποικιλιών. Περισσότερες πληροφορίες για την φύτευση αβοκάντο και καλλιέργεια αβοκάντο μπορείς να βρεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ανδρέας Παπ (8/1):
Έχω στον κήπο μου πεύκα, ελιές, ροδιά, μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές και θέλω να ασβεστώσω τους κορμούς τους. Μπορώ να το κάνω σε όλα τα δέντρα; Και πότε; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ανδρέα μπορείς να ασβεστώσεις τους κορμούς των δέντρων που αναφέρεις για να τα προφυλάξεις από ασθένειες ξύλου, καθώς και να τα προστατεύσεις από λειχήνες, ενώ παράλληλα θα προστατεύεται ο κορμός κατά τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαιριού. Κατάλληλη εποχή για να ασβεστώσεις είναι μετά το τέλος το χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης, σε περίοδο που δεν θα έχει βροχές.

 

Θανάσης Στα (8/1):
Θέλω να κάνω μια καλλιέργεια αρωματικού φυτού σε δύο στρέμματα. Τι μου προτείνετε; Εγώ σκέφτομαι ρίγανη. Μπορώ να βάλω π..χ ρίγανη και να την αφήσω να γίνει άγρια; Και θέλω να την βάλω σπαρτά, ώστε να μην έχει κενά, δηλαδή δύο στρέμματα γεμάτο όλο. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θανάση είναι πολύ ενδιαφέρουσα η πρόθεση σου να φυτέψεις ρίγανη στο χωράφι των 2 στρεμμάτων. Πάντως, καλό είναι να γνωρίζεις ότι εϊναι δύσκολο να την βάλεις σπαρτά τη ρίγανη γιατί θα έχεις θέματα με διάφορα ζιζάνια, όπως η οξαλίδα, και θα είναι πολύ δύσκολο να την ξεβοτανίσεις όταν θα είναι μικρή. Ακόμα και αν καταφέρει να αναπτυχθεί, η πολύ πυκνή βλάστηση θα δημιουργήσει κακές συνθήκες αερισμού που θα προκαλέσουν ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος και ο βοτρύτης. Θα σου πρότεινα λοιπόν να φτιάξεις σπορείο και να δημιουργήσεις φυτώρια ρίγανης και στη συνέχεια να τα φυτέψεις σε αποστάσεις 30-40 εκ. Μεταξύ των φυτών και 60-80 εκ. Μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δες περισσότερες συμβολές για καλλιέργεια ρίγανης στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου!

 

Μιχαήλ Δρα (8/1):
Καλημέρα και καλή χρόνια! Έχω φυτέψει το κουκούτσι βερυκοκιά. Όταν θα γίνει δένδρο θα πρέπει να το μπόλιασω ή όχι; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μιχαήλ και καλή χρονιά. Ο σπόρος του βερίκοκου δεν θα δώσει φυτό βερικοκιάς που θα παράγει καρπούς ίδιους με την ποικιλία του καρπού που προέρχεται το κουκούτσι που φύτεψες. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει εμβολιασμός του φυτού με την επιθυμητή ποικιλία. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η βερικοκιά πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό που γίνεται σε συγγενικά υποκείμενα όπως αμυγδαλιά, καθώς επίσης ροδακινιά, κορομηλιά και δαμασκηνιά.

 

Efi Pap (9/1):
Τα τριαντάφυλλά μου ρίχνουν τα φύλλα που κιτρινίζουν, έτσι πρέπει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η τριανταφυλλιά είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος και είναι φυσιολογικό την διάρκεια του χειμώνα να κιτρινίζουν και να πέφτουν τα φύλλα της. Αυτή την περίοδο λοιπόν, είναι καλό να την ψεκάζετε με χαλκούχο διάλυμα για να την προστατεύσετε από την ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, ενώ σε λίγες βδομάδες θα πρέπει να την κλαδέψετε. Περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς, αλλά και για φροντίδα τριανταφυλλιάς μπορείς να βρεις στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Mairi Jan (10/1):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας. Με τα άρθρα σας είστε μεγάλη βοήθεια για έμας τους νέους κηπουρούς. Μια ερώτηση για το άρθρο της Κυριακής. Έχω σπόρους αστεροειδή γλυκάνισου. Με ποιον τρόπο μπορώ να τους προετοιμασω για φύτευση, ώστε να έχω το δικό μου δέντρο σε γλάστρα; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συνεχίστε την όμορφη δουλειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μαίρη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, πρέπει να πούμε ότι το αστεράκι του γλυκάνισου είναι ο καρπός του φυτού αστεροειδούς γλυκάνισου και περιέχει συνήθως 8 σποράκια. Ο αστεροειδής γλυκάνισος ως φυτό γίνεται θάμνος που σε πλήρη ανάπτυξη φθάνει σε ύψος περίπου τα 80 εκατοστά Αυτά τα σποράκια του γλυκάνισου μπορείς να τα φυτέψεις σε μια μικρή γλάστρα σε βάθος περίπου 1 εκατοστό, αυτήν την εποχή, για να σου δώσουν μετά από λίγο καιρό σπορόφυτα αστεροειδούς γλυκάνισου.

 

Christos Har (10/1):
Καλησπέρα και καλή χρονιά! Κάτω από μια ελιά στο χωριό έχουν φυτρώσει μικρά φυτά ελιάς, περίπου είκοσι με τριάντα εκατοστά. Τα έχω βγάλει προσεκτικά και τα έβαλα σε βάζο με νερό. Δεν ξέρω τι να κάνω μετά. Θέλω να τα μεγαλώσω και να τα βάλω στο περιβόλι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα. Χρήστο και καλή χρονιά. Τα μοσχεύματα ελιάς που έβγαλες και έχεις στο νερό καλό είναι να τα φυτέψεις σε μικρές γλάστρες χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσουν καλύτερα. Διατήρησε τις γλάστρες σε δροσερό μέρος και πρόσθεσε σταδιακά και λίγο λίπασμα για να αναπτυχθούν τα δενδρύλλια της ελιάς ώστε σε λίγους μήνες να είσαι σε θέση να τα φυτέψεις στο περβόλι σου.

Ελισάβετ Μιχ (10/1):
Πώς θα προστατέψουμε τη βερυκοκιά από τα βλαβερά έντομα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σου πρότεινα Ελισάβετ, στις αρχές τη άνοιξης να ψεκάσεις την βερικοκιά με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την πρόληψη από διάφορα έντομα που προσβάλλουν την βερικοκιά. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να προστατεύσεις τη βερικοκιά στα τέλη της άνοιξης από το έντομο της καρπόκαψας, που προσβάλλει τα βερίκοκα που σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να αντιμετωπίσουμε την καρπόκαψα, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

 

Chryso Eft (11/1):
Γεια σας! Μου έφεραν πέρυσι κοπριά αιγοπροβάτων και θέλω να ξέρω πότε να την ρίξω στα φυτά και στα δέντρα μου. Πόσο και πώς και αν μετά θέλουν πολύ νερό αν δεν βρέξει. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε κοπριά που θα έχει χωνευτεί, δηλαδή να έχει υποστεί ζύμωση, πριν ενσωματωθεί στο έδαφος, ώστε να προσληφθεί από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων. Την χωνεμένη κοπριά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία, ενώ δεν έχει πολύ έντονη μυρωδιά. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα κατά τη σπορά ή τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι το φθινόπωρο και η φύτευση των κηπευτικών μας να πραγματοποιείται την επόμενη άνοιξη. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για την κοπριά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Τάσος Καρ (12/1):
Γιατί αποκλείσατε την κοπριά από κότες;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πραγματικά, Τάσο, στα κατάλληλα υλικά για κομπόστ που προτείνουμε στο άρθρο μας αναφερόμαστε σε κοπριά από βοοειδή και αιγοπρόβατα και δεν αναφερόμαστε σε κοπριά από κότες, καθώς περιέχει υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακών αλάτων που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή ζύμωση του κομπόστ. Αν πάντως έχες κοπριά από κότες θα σου πρότεινα πρώτα να ζυμωθεί ξεχωριστά και να είναι καλά χωνεμένη και σε δεύτερη φάση να την προσθέσεις στο κομπόστ σε μικρή ποσότητα. Δες περισσότερες πληροφορίες με συμβουλές για τη δημιουργία κομπόστ στο σχετικό μας άρθρο.

 

Μαίρη Βεν (12/1):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας! Έχω μία δράκαινα μέσα στο σπίτι, αυτή με τα πλατιά φύλλα, και τις τελευταίες μέρες παρατηρώ αρχίζει να στρίβει τα φύλλα της ελαφρώς. Προσπαθεί να μου πει κάτι; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μαίρη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η δράκαινα που έχεις πιθανότατα στρίβει τα φύλλα της λόγω ύπαρξης κάποιου εντόμου, πιθανότατα μελίγκρας ή ψώρας που προκαλεί συστροφή φύλλου. Δες προσεκτικά στην κάτω επιφάνεια του φύλλου αν μπορείς να διακρίνεις κάτι. Θα σου πρότεινα σε κάθε περίπτωση να ψεκάσεις με διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας ή με διάλυμα θερινού πολτού για την καταπολέμηση της ψώρας.

 

Eleni Vic (12/1):
Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Μου φέρανε στις γιορτές ένα κυκλάμινο, το έχω μέσα στο σπίτι και κιτρινίζουν τα φύλλα του, μαραίνονται και πέφτουν και τα λουλούδια του. Τι φταίει; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ελένη και καλή χρονιά. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερό εξωτερικό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Αν θες πάλι να το κρατήσεις μέσα στο σπίτι, εξασφάλισε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρεις έξω στο μπαλκόνι. Πρόσεχε να το ποτίζεις αφού στεγνώνει το χώμα γιατί το κιτρίνισμα των φύλλων ίσως να οφείλεται στην υπερβολική υγρασία. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κυκλάμινου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Irini Hou (12/1):
Γεια σας και καλή χρονιά! Θα ήθελα να ρωτήσω για το κομπόστ. Έχω δει κάδους ειδικά για κομπόστ, βάζουν καθημερινά λαχανικά και φρούτα (φλούδες, σάπια κλπ) και ανοίγοντας τον κάδο παρατήρησα και την ύπαρξη κατσαρίδων. Το χρώμα τους ήταν ανοιχτόχρωμο… μου έκανε εντύπωση! Μάλλον κάτι δεν γίνεται σωστά. Ανησυχία για τον πολλαπλασιασμό τους υπάρχει αν γεννήσουν στο κόμποστ; Παρακαλώ την συμβουλή σας για τη σωστή χρήση και την αποφυγή πολλαπλασιασμού ζωιφίων, ώστε να έχουμε πραγματικά καλή ποιότητα λιπάσματος από το κομπόστ. Μπορώ να «σκοτώσω» φυσικά παράσιτα τέτοιου είδους; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ειρήνη και καλή χρονιά. Σίγουρα είναι σημαντικό να βάζεις κατάλληλη αναλογία στο κομπόστ μεταξύ των αποβλήτων της κουζίνας που έχουν αρκετή υγρασία και των ξερών χόρτων, ώστε να υπάρχει κάποια ισορροπία στο μείγμα που θα δημιουργηθεί. Επίσης, σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία καλού κομπόστ είναι η συχνή αναμόχλευση του μείγματος για να επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός. Αν κάνεις αυτές τις ενέργειες, η ύπαρξη κατσαρίδων θα είναι πιο περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια μεταλλική σίτα για να περάσεις το κομπόστ και να απομακρύνει κατσαρίδες, καθώς και ανεπιθύμητα σκουλήκια που δημιουργούν προβλήματα στα φυτά. Δες περισσότερες πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις στo άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για το κομπόστ και για τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ.

 

Alex Ni (14/2):
Γειά σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Πολύ χρήσιμη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την gaillardia. Πότε φυτεύεται ακριβώς; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Αλέξη και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η γκαιλάρντια (gaillardia) είναι ένα εντυπωσιακό λουλούδι που ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες H γκαιλάρντια είναι ιδανική επιλογή ανθόφτου για να γεμίσει ένα παρτέρι με πολύχρωμα λουλούδια. Φτάνει σε ύψος περίπου τα 60- 80 εκατοστά, και φυτεύεται αρχές της άνοιξης αν ρίξεις σπόρο ή από τον Απρίλη αν μεταφυτέψεις έτοιμο σπορόφυτο που θα προμηθευτείς από φυτώριο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.