εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 13 Μαΐου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Christine Ste (5/5):
Γεια σας και συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά για τα όμορφα και ενδιαφέροντα θέματα για τα λουλούδια και τον κήπο! Η ερώτηση μου έχει να κάνει με ένα φυτό λεβάντας που έχω σε γλάστρα. Δυστυχώς για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω, το φυτό άρχισε να ξεραίνεται από το εσωτερικό μέχρι επάνω. Διάβασα στο μπλοκ σας για την λεβάντα και τα μυστικά της, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω τι έκανα λάθος και ξεράθηκε. Κάποια κλαδιά της είναι ακόμη χλωρά, αλλά είναι πολύ λίγα. Δεν την πότιζα πάρα πολύ και δεν άφηνα νερό στο πιατάκι επίσης. Λίπανση έκανα από τις αρχές της άνοιξης με κοκκώδες μπλε λίπασμα για φυτά με άνθη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας να ασχοληθείτε με την ερώτηση μου!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Χριστίνα. Η λεβάντα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και λιγότερο σε ημισκερές. Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη, γι’ αυτό το χώμα της πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση. Πιθανότατα, η λεβάντα σου προσβλήθηκε από μυκητολογική ασθένεια λόγω κακής στράγγισης και υπερβολικής υγρασίας. Ίσως να έριξες και παραπάνω ποσότητα λιπάσματος από όσο έπρεπε. Σε κάθε περίπτωση, κλάδεψε την και ψέκασε την με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την λεβάντα μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Niki Gia (6/5):
Καλημέρα! Τα φύλλα της γαρδένιας μου έχουν κιτρινήσει. Τι μπορώ να κάνω να την σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νίκη. Η έλλειψη σιδήρου στη γαρδένια ίσως είναι η πιο συχνή αιτία κιτρινίσματος των φύλλων. H γαρδένια, ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η ορτανσία, η καμέλια και η αζαλέα, για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει χρειάζεται υπόστρωμα με χαμηλό pH ενώ παρουσιάζει συχνά έλλειψη σιδήρου. Ειδικότερα, τα φύλλα της γαρδένιας κιτρινίζουν ανάμεσα στις νευρώσεις οι οποίες παραμένουν πράσινες. Το κιτρίνισμα ξεκινά από τα παλαιότερα φύλλα της γαρδένιας που βρίσκονται στη βάση του φυτού ακι συνεχίζεται στα νεότερα φύλλα. Προσθέτουμε λοιπόν κάθε μήνα λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και άμεσα απορροφούμενος από τα φυτά. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική ή μειωμένη ποσότητα νερού κατά το πότισμα της γαρδένιας προκαλούν επίσης φαινόμενα κιτρινίσματος των φύλλων. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα γαρδένιας, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Όλγα Θωμ (6/5):
Το ευώνυμο που έχω στην βεράντα μου πάσχει από ψώρα. Έχω δοκιμάσει διάφορες οικολογικές συνταγές και επειδή είναι μικρό σε μέγεθος πολλές φορές το καθαρίζω όσο μπορώ με το χέρι αφού βουτήξω τα δάκτυλά μου σε καθαρό οινόπνευμα. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Όλγα. Το ευώνυμο είναι αειθαλές θαμνώδες καλλωπιστικό φυτό που μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα σε μικρό δεντράκι. Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, το ευώνυμο χρησιμοποιείται ευρύτατα σε μπορντούρες, σε φύτευση συστάδων αλλά και για μεμονωμένες φυτεύσεις. Διαθέτει πυκνή και πλούσια βλάστηση του, με έντονο πράσινο φύλλωμα. Σχετικά με το έντομο της ψώρας που το προσέβαλε, θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού, που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Ο ψεκασμός να γίνει σούρουπο, σε ποτισμένο φυτό, με θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C και να επαναληφθεί μετά από 2 βδομάδες.

 

Deppi Kou (6/5):
Καλημέρα σας και καλή Κυριακή. Εδώ και δυο μήνες έχουμε κλαδέψει την βερίκοκια μας μάλλον περισσότερο από όσο έπρεπε. Αποτέλεσμα; Εδώ και αρκετές εβδομάδες τα φουντωτά η αλήθεια κλαδιά που δημιουργεί να σπάνε σαν χαρτί… Τι συμβαίνει; Σας επισυνάπτω κάποιες φωτογραφίες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα. Η βερυκοκιά σου χρειάζεται λίπανση για να δυναμώσουν οι βλαστοί της. Η βερικοκιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, κοπριά και κομπόστ Φεβρουάριο-Μάρτιο, ενώ μπορεί να γίνει μια συμπληρωματική λίπανση με κάλιο, αρχές Μαΐου για να βοηθήσει στην αύξηση του μεγέθους και στην ωρίμανση των καρπών. Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια βερικοκιάς, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μιχάλης (6/5):
Καλησπέρα, ψέκασα θειοχαλκίνη πριν 5 μέρες, άμα βρέξει πρέπει να ξαναβάλω; Πρέπει να υπάρχει συνέχεια στα φύλλα θειοχαλκίνη; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μιχάλη. Η θειοχαλκίνη αποτελεί μίγμα σκόνης θειαφιού σε ποσοστό 40%, μαζί με μεταλλικό χαλκό, συνήθως σε μορφή οξυχλωριούχου χαλκού. Η θειοχαλκίνη μπορεί να εφαρμοστεί με σκόνισμα πάνω στα φύλλα σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών. Επαναλαμβάνεται ανάλογα με την ένταση της ασθένειας, ενώ δεν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα. Με τη θειοχαλκίνη, σκονίζουμε όλα τα φυτά του λαχανόκηπου μας κάθε δεκαπέντε μέρες, ενώ σε περίπτωση που βρέξει πρέπει να επαναλάβουμε νωρίτερα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θειοχαλκίνη, δες το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Katerina Tza (6/5):
Καλησπέρα, συγχαρητήρια για τη χρήσιμη σελίδα σας. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Μετά τα κρύα του χειμώνα παρουσιάζεται έτσι η αλόη μου. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Κατερίνα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Από τις φωτογραφίες που μας έστειλες, προφανώς η αλόη σου έχει ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά του χειμώνα. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις τους ξερούς και σαπισμένους βλαστούς της αλόης και να την μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα. Όσον αφορά τη λίπανση, καλό είναι να προσθέτουμε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα αζώτου μία φορά το μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο. Επίσης, η προσθήκη χηλικού σιδήρου μια φορά το μήνα βοηθά στο πρασίνισμα και στην ευεξία του φυλλώματος της αλόης. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αλόης σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Olga Tri (6/5):
Καλησπέρα, μπορείτε να μου πείτε τi φυτό είναι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Όλγα. Το φυτό αυτό λέγεται αιώνιο (Aeonioum) και είναι ένα είδος παχύφυτου. Συγκερκιμένα, η συγκεκριμένη που έχεις είναι το Aeonium arboretum που διαθέτει ψηλά, λεπτά, καμπυλωτά κλαδιά, που έχουν στην κορυφή μια ροζέτα από σαρκώδη φύλλα. Τα είδη του Aeonium είναι εύκολα στην καλλιέργεια, όμως δεν είναι ανθεκτικά στην παγωνιά. Πολλαπλασιάζονται εύκολα με διαίρεση βλαστών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν μικρές εανέριες ρίζες, ή με σπόρο. Σχετικά με το πότισμα, τα παχύφυτα δεν χρειάζονται υπερβολικό πότισμα, καθώς απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Τα παχύφυτα χρειάζονται κανονικό πότισμα μια φορά τη βδομάδα και μόνο κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού λίγο συχνότερα, ειδικά αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες και βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση. Όσον αφορά τη λίπανση, δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε θρεπτικά στοιχεία. Εφαρμόζουμε λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε δυο βδομάδες, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαiριού. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες συμβουλές για φροντίδα παχύφυτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Christos Har (6/5):
Καλησπέρα. Έχω στο πεζοδρόμιο φυτέψει φίκους εδώ και 25 χρόνια. Φέτος πρόσεξα ότι σε δύο δέντρα ξεφλουδίζεται ο φλοιός των κορμών τους. Σας στέλνω φωτογραφία. Έχουν αρρωστήσει; Ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρήστο. Ο φίκος πιθανότατα έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια και θα ήταν καλό να τον ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα ενώ στα σκασίματα του κορμού να προσθέσεις πάστα κλαδέματος για αποφυγή νέων μολύνσεων. Επίσης, το ριζοπότισμα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού) θα βοηθήσει συνεργιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Aggelos (7/5):
Έχω ένα αβοκάντο 4 χρόνων περίπου, από κουκούτσι έχει γίνει τώρα 4 μέτρα. Όμως δεν έχω δει εως τώρα άνθη. Είναι σε ηλιόλουστη θέση, σε παραθαλάσσια τοποθεσία στα Πολίτικα Εύβοιας. Λίπασμα μία φορά τον χρόνο και κατά καιρούς προσθέτω χαλκούχο σκεύασμα με αμινοξέα. Τι λάθος κάνω και δεν ανθίζει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Άγγελε. Θα πρέπει να αναφέρουμε εισαγωγικά ότι το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Αν δεν ανθίζει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια ή έχει υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία, κοπριά) ή υπερβολικό πότισμα. Θα σου πρότεινα να μειώσεις λίγο το νερό για να δούμε αν θα ανθίσει. Ίσως, χρειάζεται να εμβολιαστεί και στην επιθυμητή ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην καλλιέργεια αβοκάντο επιλέγουμε να βάζουμε δυο διαφορετικές ποικιλίες γιατί γίνεται επικονίαση από το ένα δέντρο σε άλλο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια αβοκάντο, στο σχετικό μας άρθρο.

 

Σταύρος Ψαρ (7/5):
Έχω ενα δέντρο καλλωπιστικης δαμασκηνιάς, αλλά κάποιος μύκητας δεν μου αφήνει την βλάστηση σε ηρεμία. Πώς να το προστατέψω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σταύρο καλημέρα. Ο προύνος ή καλλωπιστική δαμασκηνιά είναι φυλλοβόλο δένδρο, με χαρακτηριστικό σκούρο κοκκινωπό χρώμα φύλλων. Έχει μέτριο ρυθμό ανάπτυξης και αρκετά πυκνή βλάστηση φτάνοντας σε ύψος τα 5 εως 7 μέτρα. Ο προύνος διαθέτει μικρά, αρωματικά άνθη ρόδινου χρώματος, που εμφανίζονται για ένα μήνα περίπου στις αρχές της άνοιξης. Ο καρπός του είναι μικρός, στρογγυλός, πορτοκαλί χρώματος και μπορεί να φαγωθεί. Ο προύνος αναπτύσσεται καλά σε όλα τους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα πλούσια, γόνιμα και καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Καλό είναι να ψεκάσεις την καλλωπιστική δαμασκηνιά, στις αρχές του χειμώνα, με χαλκούχο διάλυμα, για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Επίσης, καλό είναι να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα στα τέλη του χειμώνα, μετά το κλάδεμα και όταν οι νέοι βλαστοί έχουν μήκος 10-15 εκατοστά. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα καλλωπιστικής δαμασκηνιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ηλίας (8/5):
Καλησπέρα Κώστα! Αν σε ένα κομμάτι του κήπου που δεν έχει φυτά, σκάψω και ρίξω μέσα τις πρώτες ύλες που αναφέρεις παραπάνω και κάνω και την διαδικασία του ανακατέματος, συμπληρώνοντας και πρώτες ύλες όποτε έχω… θα δουλέψει καθόλου ως προς την ενίσχυση του χώματος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Ηλία. Η ενσωμάτωση των υλικών απευθείας στο χωράφι μπορεί να γίνει και θα αποσυντεθεί σταδιακά σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια η αποσύνθεση θα καθυστερήσει αρκετά αλλά ο εμπλουτισμός θα επιτευχθεί ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις στον κήπο σου, την επόμενη χρονιά. Κατάλληλη υλικά για κομπόστ είναι τα παρακάτω: φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, ξερά φύλλα από φυτά, δέντρα και άχυρα, κλαδιά δένδρων και θάμνων αρκεί να έχουν τεμαχιστεί, στάχτη από φυσικό ξύλο και πριονίδια ξύλου μη εμποτισμένα σε χημικά, φυτικά υπολείμματα κουζίνας νωπά ή βρασμένα που να μην περιέχουν λάδια, φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια σε μικρές ποσότητες, τσόφλια από αυγά, υπολείμματα καφέ και τσαγιού, φύκια θάλασσας τεμαχισμένα και ξεπλυμένα, κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα. Περισσότερες πληροφορίες για την δημιουργία κομπόστ μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Να αναφέρουμε επίσης ότι ετοιμάζουμε βίντεο για τη δημιουργία κομπόστ που σύντομα θα δημοσιεύσουμε.

 

Vlassis (8/5):
Γεια σας, η ερώτησή μου είναι: Πώς γινεται το φυτώριο της μουριάς, δηλαδή να φτιάξω δικό μου δέντρο από την αρχή και αν υπάρχει τρόπος να βάλω βέργα, και ποιον μήνα, από δικιά μου μουριά, ευχαριστώ! ΥΓ. Λένε ότι είμαι άριστος γνώστης του κλαδέματος… έχω αρκετές μουριές άνω των 30 ετών, ευτυχώς χωρίς μούρα και της κλαδεύω αρχές Νοεμβρίου πριν πέσουν τα φύλλα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Βλάσση. Ο πολλαπλασιασμός της μουριάς γίνεται με μοσχεύματα, που λαμβάνονται το καλοκαίρι και τοποθετούνται σε γλάστρα με ελαφρύ αμμώδες έδαφος. Απαραίτητη είναι η χρήση ορμόνης ριζοβολίας για να εξασφαλίσεις επιτυχία. Σχετικά με το κλάδεμα της μουριάς, συνήθως γίνεται μέσα στο χειμώνα, κατά την περίοδο του ληθάργου. Το κλάδεμα της μουριάς, αρχές Νοεμβρίου, που αναφέρεις, ενέχει τον κίνδυνο, πρώιμης αναβλάστησης μέσα στο χειμώνα, και κάψιμο των φρέσκων τρυφερών κλαδιών από την παγωνιά. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα μουριάς, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κώστας Κον (8/5):
Γεια σας, σας παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε γιατί τα φύλλα της λεμονιάς μου έγιναν έτσι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κώστα. Βλέποντας την φωτογραφία που μας έστειλες, η λεμονιά σου έχει εντομολογική προσβολή από θρίπα και καλό να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού ή φυσικής πυρεθρίνης για να το αντιμετωπίσεις. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια λεμονιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ελευθερία Παπ (8/5):
Γειά σας κύριε γεωπόνε! Τα γεράνια μου ύστερα από μια πολύ πλούσια ανθοφορία άρχισαν να μοιάζουν σαν ταλαιπωρημένα, δηλαδή λιγότερα άνθη και μακριοί βλαστοί με αραιό φύλλωμα. Πρέπει να τα κλαδέψω; Ήταν νέα φυτά φυτεμένα το φθινόπωρο σε ζαρντινιέρες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ελευθερία. Το γεράνι πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Μετά το κλάδεμα, καλό θα ήταν να προσθέσεις και λίγο λίπασμα. Για να ενισχύσεις την ανθοφορία, του γερανιού, χρησιμοποιείστε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κοκκώδες κάθε 20-30 ημέρες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γερανιού, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κυριάκος Καλ (8/5):
Ζητώ τη βοήθεια σας για το ακόλουθο πρόβλημα: μόλις δημιουργήθηκαν τα σύκα, παρουσιάστηκαν στον καρπό μικρές σταγόνες με χρώμα μελί και υφή κολλώδη. Πέρυσι αυτή η ασθένεια κατέστρεψε όλα τα σύκα. Πώς λέγεται αυτή η ασθένεια και πως καταπολεμάται; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κυριάκο. Η συκιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από μυκητολογική ασθένεια. Καλό είναι να ριζοποτίσεις στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα και να επαναλάβεις σε 15 μέρες. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Zannet Lar (9/5):
Καλησπέρα σας! Για ακόμα μια φορά θα ήθελα τις γνώσεις σας. Πέρυσι μου χάλασαν 14 λουλούδια και ήταν όλα καινούργια, με καλό χώμα και πολύ αγάπη φυτεμένα. Μετά από ένα μήνα τα έβλεπα να μαραζώνουν. Τα πότιζα κανονικά, τα σκάλισα να πάρουν λίγο αέρα, τίποτα. Ώσπου τα έχασα. Πάω να τα βγάλω για να τα πετάξω και τι να δω; Κάτι σκουλήκια, άσπρα, θεριά. Άνοιξα όλες τις γλάστρες, αμέτρητα. Τα πατούσα, τα έλιωνα. Διάβασα ότι ευθύνονται τα σκαθάρια και έχουμε πολλά, και χρυσομπούμπουρες όπως τα λέμε. Έβαλα φέτος σε όλες τις γλάστρες τούλι, αλλά σαν κάτι να τα έφταιγε και τα έβγαλα. Μήπως έχετε κάποια συμβουλή να μου δώσετε για να μην μπαίνουν στις γλάστρες; Ως και το υγρό με το ξύδι-σαπούνι-οινόπνευμα-νερό ρίχνω γύρω στην βεράνατα μου. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για τον χρόνο σας και φυσικά για τις γνώσεις σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ζανέτ. Για την οικολογική αντιμετώπιση των σκουληκιών στο έδαφος, θα σου πρότεινα να ρίξεις οικολογική σκόνη φυσικής πυρεθρίνης μέσα στο χώμα και να το ανακατέψεις.

 

Erriketi Pap (9/5):
Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω για την φραγκοσυκιά μου. Είναι 3 ετών και έχει ύψος περίπου 1 μέτρο. Εδώ και λίγες μέρες έχει κάτι σαν αλεύρι πάνω της. Όποτε μπορείτε θα χαιρόμουν για την συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ και καλό ξημέρωμα!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ερρικέτη. Η φραγκοσυκιά σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από κοκκοειδή (ψώρα). Θα σου πρότεινα να ρίξεις με πίεση νερό βραδινές ώρες, και το επόμενο σούρουπο να την ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού. Ο ψεκασμός να γίνει με θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C και να επαναληφθεί μετά από 2 βδομάδες.

 

Βασίλης Σκο (10/5):
Η διατομική γη δεν κάνει τίποτα! Νομίζω ότι την μαζεύουν μη σου πω. Απομάκρυναν την σκόνη και συνέχισαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πιπέρι θέλει συνέχεια γιατί φεύγει με το πότισμα. Υπάρχει τίποτα άλλο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα, Βασίλη. Για αυτοσχέδια συνταγή αντιμετώπισης των μυρμηγκιών με φυσικά υλικά, μπορείς να βράσεις για 15 λεπτά φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι) και να ρίξεις το διάλυμα στις φωλιές των μυρμηγκιών. Πάντως, ως ύστατη λύση, οικολογικής αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, αναζήτησε από γεωπονικά καταστήματα, φυσική πυρεθρίνη για σκόνισμα ή υγρό για ψεκασμό.

 

Μανόλης Τρι (10/5):
Έχω μία κρεβατίνα του πατέρα μου την οποία φέτος θα περιποιηθώ εγώ για πρώτη φορά. Την κλάδεψα κανονικά με το τέλος του χειμώνα και της έδωσα το σχήμα που θέλω. Τώρα έχουν αρχίσει και πετάγονται βλαστοί προς διάφορες κατευθύνσεις. Μπορώ να τους κόψω αυτούς ή δεν πρέπει; Εδώ που ρώτησα μου είπαν να μην την πειράξω τώρα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μανόλη. Το βλαστολόγημα του αμπελιού είναι καλλιεργητική εργασία του αμπελιού που αρχίζει από τα μέσα της άνοιξης, ανάλογα με την ανάπτυξη του αμπελιού. Ο βασικός στόχος του βλαστολογήματος είναι να μειώσει τη βλάστηση του αμπελιού ώστε να ενισχυθεί η καρποφορία και η ωρίμανση των σταφυλιών. Το βλαστολόγημα γίνεται με το χέρι και πρέπει να γίνει όταν έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν οι ταξιανθίες αλλά σε κάθε περίπτωση πριν την άνθιση. Συνήθως το αμπέλι, ανάλογα και με την ποικιλία είναι σε αυτό το στάδιο τον Απρίλιο – Μάιο, όταν οι βλαστοί έχουν μήκος 20-30 εκατοστά και διαθέτουν αρκετά φύλλα. Στις πολύ ζωηρές ποικιλίες αμπελιού, ίσως κάνουμε και δεύτερο βλαστολόγημα μες στο καλοκαίρι, μετά το δέσιμο των καρπών.

 

Γρηγόρης (10/5):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας. Περίπου τέλη Μαρτίου, έβαλα στο σπίτι σε παρτέρι, μαρούλια, τα οποία έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ, και εχθές έκοψα, αλλά πίκριζαν πολύ. Μπορείτε να μου πείτε το λόγο; Σας ευχαριστω εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γρηγόρη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια . Τα μαρούλια θέλουν συχνό και τακτικό πότισμα, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό. Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη, και ίσως καθημερινή σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρεί το μαρούλι δροσερά και τρυφερά φύλλα. Αν παρουσιαστεί έλλειψη νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται πρόωρα το ανθοφόρο στέλεχος. Αν ξαναφυτέψεις μαρούλια, αυτή την περίοδο, διάλεξε μια ημισκιερή θέση για να ευδοκιμήσουν. Περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια μαρουλιού μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Valia Gia (11/5):
Έχω ένα μπένζαμιν και τα φύλλα του μαζεύουν μια μαύρη σκόνη και μαζεύονται μύγες και δεν το αφήνουν να αναπτυχθεί. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Βάλια. O φίκος μπέντζαμιν με το χαρακτηριστικό γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα του, είναι από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου που χρειάζεται φωτεινά μέρη για να ευδοκιμήσει. Θα σου πρότεινα να τον ψεκάσεις σούρουπο, με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις τις εντομολογικές προσβολές και την μυκητολογική προσβολή της καπνιάς που εκδηλώνεται με τη μορφή της μαύρης σκόνης. Ο ψεκαμός να γίνει σούρουπο, σε ποτισμένο φυτό, με θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C και να επαναληφθεί μετά από 2 βδομάδες. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φίκου, μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Δημήτρης (11/5):
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την στήριξη αναρριχώμενης ντομάτας. Πήρα πλέγμα μεταλλικό για να το τοποθετήσω στις ντοματιές μου. Θα το κάνω κυκλικό με διάμετρο περίπου 60 πόντους και ύψος 2 μέτρα. Το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα από την υπερθέρμανση του πλέγματος; Το κάνω αυτό για να αποφύγω την στήριξη με τα καλάμια και τους σπάγγους που είναι δύσκολο να κρατήσουν το βάρος από τους καρπούς όσο μεγαλώνει το φυτό. Η ντομάτα είναι ποικιλία μαύρη Κριμαίας. Ξέρετε κάτι για αυτή την ποικιλία; Από εκεί που μου στείλανε τους σπόρους δεν μου είπανε αν είναι αναρριχώμενη ή καθιστή. Αλλά όπως τις βλέπω να μεγαλώνουν μάλλον για αναρριχώμενες τις κόβω. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δημήτρη. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι αναρριχώμενη και φτάνει τα 1,5 -2 μέτρα. Τοποθέτησε το μεταλλικό πλέγμα καθώς δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα από την υπερθέρμανση του πλέγματος. Δες περισσότερες πληροφορίες στα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για καλλιέργεια ντομάτας και στήριξη φυτών στον λαχανόκηπο.

 

Πόπη Γιω (11/5):
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω τι θα μπορούσα να κάνω στην αζαλέα που έχω από πέρυσι και τώρα 1-2 μήνες ενώ πάει να βγάλει νέα φυλλαράκια, μαυρίζουν, και τα μπουμπούκια ξεραίνονται. Την έχω σε φωτεινό σημείο και ποτίζεται όποτε στεγνώσει το χώμα της.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Πόπη. Η αζαλέα χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Πιθανότατα η αζαλέα σου, με τα συμπτώματα που παρουσιάζει, έχει θέμα λίπανσης. Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, ενσωματώνουμε πλήρες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα. Επίσης, αν παρατηρούμε κλειστά άνθη της αζαλέας, αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική υγρασία λόγω του ποτίσματος ή στην κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Σε αυτήν την περίπτωση, μείωσε τη συχνότητα του ποτίσματος και έλεγξε κατά πόσο απομακρύνεται το νερό από τη γλάστρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αζαλέας, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Giorgos Iak (11/5):
Θα ήθελα τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σας για θέματα σχετικά με τα φυτά μου που με απασχολούν. Ο κάκτος παρουσίασε άσπρες κηλίδες κοντά στα αγκάθια, τι συμβαίνει; Η δεύτερη ερώτηση αφορά κρίνους που μου τους φέραν ανθισμένους, μετά χάλασαν τα λουλούδια και πέσαν όλα τα φύλλα όμως στην βαση των βλαστών φαίνονται ενεργά μάτια, να περιμένω κάτι ή να βγάλω τους βολβούς; Τέλος, θα ήθελα να μου πείτε πως λέγεται ένα θαμνώδες φυτό με τα ροζ λουλούδια και ποιο είναι το σπορόφυτο με τα γυαλιστερά φύλλα; Σας στέλνω φωτογραφίες για όλα τα παραπάνω και σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ο κάκτος σου έχει προσβληθεί από το έντομο της ψώρας και πρέπει να ψεκαστεί με διάλυμα θερινού πολτού. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει σούρουπο, σε ποτισμένο φυτό, με θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C και να επαναληφθεί μετά από 2 βδομάδες. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κάκτων στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τους κρίνους, πότιζε κανονικά μήπως έχουμε ανάπτυξη μιας νέας ανθοφορίας, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, διαφορετικά, μπορείς μέσα στο καλοκαίρι, να απομακρύνεις τους βολβούς από τη γλάστρα. Σχετικά με τα φυτά που μας έστειλες προς αναγνώριση, το ανθοφόρο φυτο που απλώνει λέγεται οινόθηρα (Oenothera speciosa) ενώ το μικρό σπορόφυτο με τα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα πιθανότατα είναι σάλβια.

 

Βαγγέλης Τζο (11/5):
Γεια σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας! Θα ήθελα τη βοήθεια σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με τις τριανταφυλλιές μου. Στα φύλλα τους υπάρχουν τρύπες οι οποίες στο περίγραμμα μοιάζουν να έχουν καεί. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Βαγγέλη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Για το πρόβλημα στις τριανταφυλλιές σου, θα θέλαμε να μας στείλεις μια φωτογραφία για να σιγουρευτούμε. Πιθανώς να είναι κάμπιες που προσβάλλουν το φύλλωμα και δημιουργούν τρύπες. Θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις με σκόνισμα με βάκιλλο Θουριγγίας. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα τριανταφυλλιάς, λίπανση τριανταφυλλιάς και κλάδεμα τριανταφυλλιάς, μπορείς να δεις στα σχετικό άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.