εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 11 Μαρτίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Αντωνία Θωμ (3/3):
Γεια σας, θα ήθελα την βοήθειά σας, γιατί το κυκλάμινο που έχω, ενώ είναι ακόμα σε ανθοφορία, έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν τα φύλλα του. Το πότισμα του το κάνω όπως συμβουλεύετε, το έχω στο μπαλκόνι σε σκιερό μέρος και αφαιρώ κατά διαστήματα τα ξεραμένα άνθη του. Τα φύλλα που κιτρινίζουν τα κόβω και αυτά, αλλά έχει φτάσει σε σημείο να είναι περισσότερα τα άνθη του από τα φύλλα του. Τι δεν κάνω σωστά ή γενικότερα τι φταίει; Δεν θέλω να μου ξεραθεί. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου, Αντωνία. Καλό είναι να διαπιστώσεις αν η γλάστρα σου στραγγίζει επαρκώς, γιατί αλλιώς η υπερβολική υγρασία δημιουργεί κιτρίνισμα στα φύλλα. Επίσης, καλό είναι να προσθέσεις ένα υγρό λίπασμα στο κυκλάμινο σου για να ενισχύσεις την ανάπτυξη και την ανθοφορία του. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα κυκλάμινου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ανθούλα Παπ (3/3):
Έχω μια νάνα τριανταφυλλιά που εδώ και 2 μήνες είναι γεμάτη τριαντάφυλλα και ας είναι χειμώνας. Την κλαδεύω ή όχι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
O ήπιος χειμώνας φέτος βοήθησε ώστε να έχουμε ανθοφορία κάποιων ειδών τριανταφυλλιάς. Μπορείς να κλαδέψεις την τριανταφυλλιά σου μόλις τελειώσει η ανθοφορία της και να ψεκάσεις με ένα χαλκούχο σκεύασμα μετά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο και βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Στυλιανός (3/3):
Πόσο κοστίζουν τα φυτά της φωτίνιας; Μπορεί κάποιος να τα φτιάξει μόνος του και πώς;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα φυτά της φωτίνιας δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα την ανάπτυξη του φυτού και το μέγεθος της γλάστρας που είναι φυτεμένο. Αν θες να φτιάξεις τα δικά σου φυτά, θα πρέπει να τα πολλαπλασιάσεις με μοσχεύματα. H φωτίνια ολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται στα τέλη του καλοκαιριού. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας βοηθά πολύ στην επιτυχία του πολλαπλασιασμού της φωτίνιας. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα φωτίνιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει.

 

Δημήτρης Καΐ (4/3):
Κώστα καλημέρα και συνέχισε την όμορφη ενημέρωση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τα φυτά και ιδιαίτερα με τα γεράνια, είδα αυτή την ασπρίλα να έχει καλύψει ένα φυτό ενώ το διπλανό στην ίδια γλάστρα δεν έχει θέμα. Πιθανόν να είναι κάποιο είδος μύκητα πάντως με το χέρι ή με πλύσιμο δεν φεύγει και είναι μέρος του φύλλου.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δημήτρη καλημέρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τη φωτογραφία του γερανιού που μας έστειλες, πραγματικά φαίνεται για μυκητολογκή προσβολή. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με ένα μίγμα χαλκού και θειαφιού σε βρέξιμη μορφή το φύλλωμα του γερανιού. Θα θέλαμε πάντως να μας στείλεις και μια φωτογραφία που να βλέπαμε την κάτω επιφάνεια των φύλλων του γερανιού για να είμαστε πιο σίγουροι.

 

Rose-marie (4/3):
Καλημέρα σας! Να σας κάνω μια ερώτηση παρακαλώ! Έχει ξεραθεί ένα δέντρο. Μπορώ να φυτέψω νέο δέντρο στον ίδιο λάκκο ή θα ήταν καλύτερα δίπλα; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Θα ήταν προτιμότερο να φυτέψεις το νέο δέντρο σε διπλανό λάκκο για να μην υπάρχουν πιθανά υπολείμματά ασθένειας. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις 1 κουταλιά της σούπας γαλαζόπετρα σε ένα λίτρο νερό και να ποτίσεις γύρω από τη ρίζα του νέου δένδρου για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Μαίρη Κυρ (4/3):
Ευχαριστώ για τις υπέροχες και εποικοδομητικές συμβουλές. Θα ήθελα μια και εγώ. Έχω φύτεψει νέους ιβίσκους, είναι 6 μηνών περίπου στο έδαφος και χρειάζονται βοήθεια για την ανάπτυξη τους. Υπόψιν ότι έχουν την απαραίτητη ηλιοφάνεια αλλά είναι κοντά στη θάλασσα και εκτίθενται σε ανέμους. Ευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μαρία σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Καλό είναι να προσθέσεις υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο κάθε δεκαπέντε μέρες για να βοηθήσεις στην ανάπτυξη των νέων ιβίσκων. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Christos Har (4/3):
Καλησπέρα. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Πολύ αποδοτικές. Θα ήθελα να ρωτήσω. Έχω δύο μηλιές στο κτήμα, αλλά λιώνουν τα μήλα. Δεν ξέρω τι να ψεκάσω. Επίσης, έχω βάλει σε σπορείο διάφορα λαχανικά, πιπεριές, ντομάτες, κολοκύθι. Υπάρχει κάποιο ψέκασμα για όλα αυτά; Πρώτη φορά θα το κάνω! Και μία τελευταία ερώτηση. Έχω φυτέψει τις φθινοπωρινές πατάτες και στη συγκομιδή κάθε ρίζα έκανε δύο με τρεις. Δεν ήταν άρρωστες απλά άφησα την φύση να ενεργήσει. Έπρεπε να κάνω κάτι άλλο για περισσότερη παραγωγή; Πρώτη φορά βάζω λαχανικά και δεν ξέρω. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Σας παρακολουθώ ανελλιπώς.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Χρήστο κι ευχαριστούμε για τα καλά λόγια σου. Σχετικά με τις μηλιές, όταν λες ότι λιώνουν, τι ακριβώς εννοείς; Καλό είναι να μας το διευκρινίσεις. Μήπως εννοείς σαπίζουν; Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης για να αντιμετωπίσεις την καρπόκαψα της μηλιάς, ένα γκριζο-καφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού, που αποτελεί σοβαρό εχθρό της μηλιάς αλλά και άλλων καρποφόρων δέντρων όπως της αχλαδιάς, της καρυδιάς, της βερικοκιάς και της κυδωνιάς. Σχετικά με την ερώτηση σου για τις πατάτες, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας είναι πολύ λιγότερο αποδοτική από της ανοιξιάτικη. Μπορεί λόγω θερμοκρασιών ή αν τις φύτεψες αργά, μέσα στον Οκτώβριο, για αυτό να είχαν πολύ μικρή παραγώγή. Σε κάθε περίπτωση, δες στο σχετικό μας άρθρο με σημαντικές πληροφορίες για την καλλιέργεια πατάτας.

 

Sandra Got (4/3):
Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω την κατάλπη την κλαδεύω τώρα; Είναι η δεύτερη χρονιά της και δεν την έχω κλαδέψει ποτέ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κατάλπη είναι φυλλοβόλο καλλωπιστικό δέντρο που φθάνει τα 3 έως 5 μέτρα σε ύψος και χαρίζει πλούσια σκιά. Έχει πλατιά καρδιόσχημα φύλλα σε σχήμα και κάνει όμορφα λευκά λουλούδια με κόκκινη απόχρωση στο εσωτερικό. Κλαδεύεται στα τέλη του χειμώνα. Μπορείς να την κλαδέψεις ελαφρά ώστε να διαμορφωθεί σε δέντρο με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 βραχιόνες.

 

Rea Vas (4/3):
Καλησπέρα, η ζάμια μου γέμωσε αυτά τα άσπρα που βλέπετε στη φωτογραφία. Γνωρίζετε τι είναι; Νομίζω είναι μύκητες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Ρέα. Πραγματικά, γύρω από το χώμα της ζάμιας έχουμε ανάπτυξη μυκήτων λόγω υπερβολικής υγρασίας και ζέστης. Πρέπει να ελέγξεις αν στραγγίζει καλά η γλάστρα. Πάντως αραίωσε τα ποτίσματα και απομάκρυνε τη ζάμια από θερμαντικό σώμα αν τυχόν βρίσκεται κοντά. Θα ήταν καλό να κάνεις μεταφύτευση τη ζάμια σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινούργιο φυτόχωμα.

 

Ρένα Σαρ (5/3):
Καλημέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μια λεμονιά μετά από κλάδεμα, επειδή έμεινε χωρίς νερό και κάηκε, όταν ξαναμεγάλωσε το δέντρο έγινε μανταρινιά! Πώς έγινε αυτό; Και θα μπορούσα να την ξανακάνω λεμονιά; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ρένα. Η λεμονιά σου πιθανότατα ήταν εμβολιασμένη πάνω σε μανταρινιά ή κάποιο άλλο υποκείμενο εσπεριδοειδών που ο καρπός του μοιάζει με μανταρίνι. Για να την κάνεις λεμονιά θα πρέπει να την εμβολιάσεις.

 

Σωτήρης Μαν (5/3):
Γεια σας! Έχω ένα χρυσάνθεμο και έχουν γεμίσει τα φύλλα του κάτι μαυραδάκια. Σας στέλνω και εικόνα. Με τέτοια είχε γεμίσει και ένας βασιλικός που είχα. Ξέρετε τi είναι αυτά; Mπορείτε να με βοηθήσετε ώστε να τα εξαφανίσω και να περιποιούμαι καλύτερα τα λουλουδάκια μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Σωτήρη. Τα χρυσάνθεμα σου και πιθανότατα ο βασιλικός σου είχαν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις αυτή την εποχή το χρυσάνθεμο και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση. Μπορείς να διαβάσεις αναλυτικότερες πληροφορές για την φροντίδα χρυσάνθεμου αλλά και τη φροντίδα βασιλικού στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κυριακή Κον (6/3):
Πριν μερικούς μήνες είχαν πάθει κάτι τα παχύφυτα μου και μου είχατε απαντήσει να τα ψεκάσω με θερινό πολτό. Δυστυχώς, δεν αποθήκευσα την απάντηση, τα φυτά πέρασαν τον χειμώνα μέσα στο σπίτι και τώρα τα βγάζω έξω σιγά σιγά. Θα ήθελα να τα ψεκάσω για προστασία, σε τι αναλογία να τον χρησιμοποιώ; Ακόμα, μπορείτε να μου πείτε πότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζωύφια και πότε μύκητες; Θέλω απλά να χρησιμοποιώ μόνο δύο σκευάσματα π.χ. έχω καταλάβει ότι μύκητες είναι ο ένας έχουν μια άσπρη πάχνη και όταν έχουν κάτι στίγματα. Και ζωύφια όταν κάτι τρώει τα φύλλα ή κάνει λευκά κουκούλια. Και επίσης έχω καταλάβει ότι τα ζωύφια τα αντιμετωπίζω με θερινό πολτό, ενώ τους μύκητες προφανώς με κάτι άλλο. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο θερινός πολτός είναι ένα οικολογικό εντομοκτόνο και διαλύεται σε αναλογία 10ml ανά λίτρο. Προτιμούμε να ψεκάζουμε τα φυτά μας σούρουπο όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 30°C για να μην δημιουργούνται εγκαύματα. Για τους μύκητες μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μίγμα από βρέξινο χαλκό και βρέξιμο θειάφι, για να ψεκάζεις τα φυτά σου προληπτικά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων προληπτικά, μπορείς να ψεκάζεις με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

 

Ιωάννης (7/3):
Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Έχω 5-6 κρεμμύδια που ήδη έχουν αναπτύξει μόνα τους ψηλό φύλλωμα (30-40 εκατοστά) όντας αφημένα μέσα σε πανέρι στην κουζίνα. Μπορώ να τα μεταφυτεύσω σε γλάστρα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ιωάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να μεταφυτέψεις τα κρεμμύδια που φύτρωσαν σε μια γλάστρα για να αναπτυχθούν περισσότερο και να έχεις φρέσκο κρεμμυδάκι στις σαλάτες σου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Αλεξάνδρα Χατ (7/3):
Ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να ρίξω στον κομποστοποιητή τις ελιές που επειδή δεν τις μαζέψαμε έχουν πέσει.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Αλεξάνδρα. Μπορείς να βάλεις ελιές στον κομποστοποιητή αλλά μέχρι ένα ποσοστό του όγκου του (περίπου 10%) γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει πολύ όξινο το μείγμα σου λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει ο καρπός της ελιάς. Δες περισσότερες πληροφορίες για το κομπόστ στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Mihaela Bo (7/3):
Καλησπέρα σας! Πείτε μου ,σας παρακαλώ, ποια εποχή πολλαπλασιάζουμε το μπαμπού με μοσχεύματα. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μιχαέλα. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό μπαμπού είτε με κομμάτι του ριζικού συστήματος, είτε με μόσχευμα στις αρχές της άνοιξης. Το μόσχευμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 2-3 γόνατα, και πρέπει να διατηρηθεί σε δροσερό περιβάλλον για να ριζοβολήσει.

 

Αναστασία Σαρ (9/3):
Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας δείξω και να ρωτήσω γιατί η καμέλια έγινε έτσι και αν μπορώ να την σώσω. Είχα άλλη μία, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να την κρατήσω. Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Αναστασία. Η καμέλια σου χρειάζεται μεταφύτευση σε μια μεγαλύτερη γλάστρα γιατί δυσκολεύεται η ανάπτυξη της. Επίσης, καλό θα ήταν να προσθέσεις και λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο για να πρασινίσει το φύλλωμα της. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα καμέλιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.