εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Λουκάς (3/2):
Καλησπέρα! Φέτος έκανα την πρώτη μου σπορά, με λουλούδια που ελπίζω να ανθίσουν την άνοιξη. Δεν έχω θερμοκήπιο και τα έχω βάλει μες στο σπίτι μπροστά από το μεγάλο παράθυρο. Για να προκληθεί μεγαλύτερη θερμότητα, μπορώ να χρησιμοποιήσω σελοφάν/διαφανή μεμβράνη μαγειρικής για να τα καλύψω; Είναι 42 μικρά σπορεία στη σειρά. Επίσης, κάθε πότε πρέπει να τα ποτίζω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Λουκά καλημέρα. Πολύ καλά έκανες και ξεκίνησες να φτιάχνεις σπορείο για να δημιουργήσεις ανθόφυτα από σπόρο. Αν ο χώρος του σπιτιού, έχει θερμοκρασία 18-21°C, και μια σχετική υγρασία, οι σπόροι θα φυτρώσουν. Αν οι θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, η χρήση ναύλον, θα βοηθήσει. Βέβαια, μόλις φυτρώσουν οι σπόροι, θα πρέπει να αφαιρεθεί για να μπορέσουν τα νεαρά φυτάρια να αναπτυχθούν. Καλό είναι να τα ψεκάζεις με ένα ψεκαστηράκι κάθε 1-2 μέρες για να διατηρείς νοτερό (σχετικά υγρό) το χώμα. Προσπάθησε να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα γιατί μπορεί να σαπίσουν οι σπόροι. Δες περισσότερες πληροφορίες για την δημιουργία σπορείου στο σχετικό άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Ερμιόνη (3/2):
Καλησπέρα! Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το πόση ποσότητα λιπάσματος πρέπει να ρίχνω στα φυτά μου είτε είναι υδατοδιαλυτό είτε είναι στερεό. Για παράδειγμα, αν ρίχνω 1 κ.γ λίπασμα σε 1 λίτρο νερό, πόσο απ΄ αυτό το νερό μπορώ να ρίξω για να ποτίσω μια τριανταφυλλιά; Όσο θα την πότιζα κανονικά με νερό ή διαφορετική ποσότητα νερού;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ερμιόνη. Πολύ χρήσιμη η ερώτηση σου, σχετικά με την ποσότητα λιπάσματος υγρού ή υδατοδιαλυτού που βάζουμε στα φυτά. Θα πρέπει να αναφέρουμε καταρχήν, ότι πριν τη προσθήκη λιπάσματος, τα φυτά μας θα πρέπει να είναι ποτισμένα και να έχουν μια σχετική υγρασία για να μην έχουμε περιπτώσεις στρεσαρίσματος των φυτών. Επίσης, έτσι είναι εύκολο να διαλυθεί και να απορροφηθεί πιο εύκολα το υγρό λίπασμα γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών. Ενδεικτικά, για λίπανση τριανταφυλλιάς που είναι φυτεμένη σε έδαφος, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας (15-20 γραμμάρια) κρυσταλλικό (υδατοδιαλυτό) λίπασμα σε 1 λίτρα νερό και την ποτίζουμε ομοιόμορφα γύρω από το ριζικό της σύστημα. Αν θέλαμε να λιπάνουμε ένα μικρό ανθόφυτο πχ πετούνια, από αυτό το διάλυμα, θα βάζαμε ένα κρασοπότηρο (100ml), ενώ για ένα μεγάλο γεράνι θα βάζαμε μισό λίτρο διαλύματος. Γενικότερα, καλύτερα να αραιώνουμε σε μεγάλη ποσότητα νερού, το υδατοδιαλυτό ή το υγρό λίπασμα και να κάνουμε πιο συχνά λιπάνσεις για να μην πέσει περισσότερο λίπασμα και καούν τα φυτά μας.

 

Μίλτος (4/2):
Έχω μια φασκομηλιά 30 ετών και κάποιος ηλίθιος την έκοψε από τον πάτο όταν έλειπα διακοπές το καλοκαίρι. Θα ξαναπετάξει; Μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω το φυτό; Στο σημείο κοπής έχει ψιλοξεραθεί.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μίλτο, θα σου συνιστούσα, μόλις περάσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα, να κλαδέψεις λίγο πιο κάτω τους εναπομείναντες βλαστούς του φασκόμηλου, για να δεις αν είναι μέσα στο εσωτερικό, πράσινοι οι βλαστοί ή αν έχουν ολοκληρωτικά ξεραθεί. Καλό θα ήταν αρχές άνοιξης να προσθέσεις και λίγο βιολογικό λίπασμα αζώτου για να βοηθήσεις τη φασκομηλιά να αναπτυχθεί περισσότερο. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φασκόμηλου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Χαρίλαος Σια (5/2):
Γεια σας. Με συγχωρείτε που σας πολυζαλίζω με τις ερωτήσεις μου σχετικά με την λεμονιά, αλλά το πρόβλημά μου είναι το εξής. Η λεμονιά μου, μου είπε ο γεωπόνος ότι έχει τετράνυχο. Κάνει να την ραντίσω σε περίοδο ανθοφορίας;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Χαρίλαε και φυσικά δεν μας ζαλίζεις με την ερώτηση σου, είναι χαρά μας να βοηθάμε τους ερασιτέχνες κηπουρούς! Θα σου πρότεινα να μην ψεκάσεις την περίοδο της ανθοφορίας για να μην δημιουργηθούν εγκαύματα στα άνθη και να εφαρμόσεις τον ψεκασμό αμέσως μετά την καρπόδεση.

 

Βασίλης Γαγ (6/2):
Καλημέρα, έχω αυτή την όμορφη λεμονιά. Τι να κάνω, μέρα με τη μέρα τη βλέπω να αργοσβήνει. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Βασίλη, η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από ψώρα καθώς και από μελίγκρα. Γι’ αυτό παρατηρούμε συστροφή των φύλλων των κορυφαίων βλαστών, καθώς και κιτρίνισμα των φύλλων. Θα σου πρότεινα να την ψεκάσεις με θερινό πολτό και να επαναλάβεις τον ψεκασμό μετά από 15-20 μέρες. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα λεμονιάς και την αντιμετώπιση της μελίγκρας στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Στρατής Μπα (6/2):
Καλησπέρα! Έχω φυτέψει φθινοπωρινούς βολβούς, όπως τουλίπες, φρέζιες, κρόκο, νεραγκούλα κλπ, τους οποίους περιμένω να ανθίσουν τους επόμενους μήνες. Θα ήθελα να με ενημερώσετε, όταν περάσει η ανθοφορία τους, μπορώ να τους χρησιμοποιήσω ξανά του χρόνου; Αν ναι, ποια είναι η διαδικασία και πότε πρέπει να το κάνω; Τέλος, έχω βάλει υάκινθο βολβό σε ειδικό ποτήρι, του οποίου έχει τελειώσει η ανθοφορία του, ενώ παραμένουν καταπράσινα τα φύλλα του. Τι πρέπει να κάνω για να τον χρησιμοποιήσω του χρόνου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Στρατή. Για να διατηρήσουμε τους φθινοπωρινούς βολβούς (όπως οι τουλίπες και οι φρέζιες) και την επόμενη χρονιά, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Μετά το τέλος της ανθοφορίας τους, στα τέλη της άνοιξης, διακόπτουμε το πότισμα τους (στην περίπτωση του υάκινθου, τον βγάζουμε από το ειδικό βάζο) και όταν ξεραθεί το φύλλωμα τους και τους απομακρύνουμε από το χώμα της γλάστρας για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν καλά μέχρι να τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε μικρά ή μεγαλύτερα χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό.

 

Δήμητρα Αμε (6/2):
Καλησπέρα σας! Φανταστική η σελίδα σας. Έχω μια λεμονιά δίφορη, είναι συνέχεια φορτωμένη. Φέτος, όμως, τα καινούργια φύλλα της βγαίνουν ζαρωμένα και ήθελα να ρωτήσω τι να κάνω. Επίσης, κλαδεύεται; Και πώς; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Δήμητρα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από μελίγκρα που δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και φύλλων με τη μορφή καρουλιάσματος. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό της λεμονιάς, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Για την αντιμετώπιση της, μπορείς να ψεκάσεις με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που θα προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό μας άρθρο. Σχετικά με το κλάδεμα της λεμονιάς, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των όψιμων λεμονιών έχει μειωθεί και είναι μικρός ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Οι λεμονιές λόγω της τάσης τους να αναπτύσσονται πιο ελεύθερα χρειάζονται κάποιο κλάδεμα άλλα όχι τόσο αυστηρά όσο γενικά συνηθίζεται στα υπόλοιπα καρποφόρα δέντρα.

Ιωάννης Κικ (6/2):
Γεια σας, είμαι ερασιτέχνης κηπουρός και θέλω να ρωτήσω για την βιολογική προστασία στα φασολάκια. Επειδή έχω μπερδευτεί λίγο, σας παρακαλώ να μου απαντήσετε αν ραντίζοντας τα φασολάκια με θερινό πολτό ανά 10 ημέρες και θειαφίζοντας ανά 15 ημέρες προστατεύονται από όλες τις αρρώστιες ή πρέπει να κάνω και κάτι άλλο. Επίσης, αν το θειάφισμα πάνω στον καρπό στα φασολάκια είναι βλαβερό για την υγεία. Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ιωάννη. Ο ψεκασμός με θερινό πολτό γίνεται προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν την φασολιά. Αν και οικολογικό σκεύασμα, ο θερινός πολτός, χρειάζεται να γίνει είκοσι μέρες πριν τη συγκομιδή ο τελευταίος ψεκασμός. Αντίστοιχα, και με το θειάφι, θα πρέπει να περάσει μία βδομάδα πριν καταναλωθούν οι καρπού από το τελευταίο σκόνισμα ή από τον τελευταίο ψεκασμό αν χρησιμοποιήσουμε βρέξιμο θειάφι (για ψεκασμό). Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του φασολιού, αλλά και για το θειάφι στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ξένια Οικ (7/2):
Γεια σας! Συγχαρητήρια για την τόσο ωφέλιμη για όλους μας σελίδα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πότε μπορώ να μεταφέρω τη λεμόνια και τη μουριά από το ένα μέρος του κήπου σε άλλο σημείο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ξένια κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Σχετικά με την μεταφύτευση των δενδρυλλίων, θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την μουριά άμεσα αυτή την εποχή καθώς το δενδρύλλιο βρίσκεται σε λήθαργο. Αντίθετα, τη λεμονιά καλό είναι να την μεταφυτέψεις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα για να μην παρουσιάσει πρόβλημα. Κατά τη μεταφύτευση, καλό είναι να ποτίσεις τα φυτά σου με εκχύλισμα φυκιών που ενεργοποιούν την αύξηση του ριζικού συστήματος.

 

Mairi Jan (7/2):
Καλησπέρα σας! Σήμερα παρατήρησα ότι σε μια ζαρντινιέρα, στην οποία έχω βάλει μια πετούνια και ένα πανσέ, έχουν εμφανιστεί μικρά έντομα κάτω από τα φύλλα. Σας στέλνω φωτογραφία ώστε να τα δείτε όσο φαίνονται. Τι ακριβώς είναι και πώς θα τα αντιμετώπισω πριν σκοτώσουν το φυτό; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Μαίρη. Η πετούνια και ο πανσές έχουν προσβληθεί από μελίγκρα. Για την αντιμετώπιση της, διάλυσε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψέκασε τα φυτά σου. Πραγματοποίησε τρεις συνολικά ψεκασμούς ανά δέκα μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να ψεκάσεις με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή με σάπωνες αλάτων καλίου που θα βρεις σε γεωπονικά καταστήματα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Giannis Tzi (7/2):
Το νυχτολούλουδο άρχισε να μου κιτρινίζει τα φύλλα από κάτω κυρίως και προς την μέση. Είναι φυσιολογικό ή έχει κάποια αρρώστια; Ο ήλιος το βλέπει κανονικά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιάννη, το νυχτολούλουδο θεωρείται ημιαειθαλές φυτό, δηλαδή το χειμώνα μέρος του φυλλώματος κιτρινίζει φυσιολογικά και πέφτει. Βέβαια, ίσως να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται και στο υπερβολικό πότισμα πάντως. Θα ήταν αλό να μας διευκρινίσεις πότε άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα του καθώς και να μας στείλεις μια φωτογραφία για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Σιμόνε Μαν (8/2):
Προ καιρού αγόρασα κινέζικο λάχανο. Αφού το φάγαμε βλέπω ότι έχει βγάλει ρίζες και καινούργια φύλλα. Γίνεται κάτι; Το έχω στο νερό φυτεύεται ή το πετάω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σιμόνε, το κινέζικο λάχανο μεγαλώνει πολύ γρήγορα σε λίγες μέρες, καθώς αναγεννιέται από το κέντρο της βάσης του. Το κινέζικο λάχανο αν τοποθετηθεί σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, αναβλαστάνει και αναπτύσσεται εντυπωσιακά. Στη συνέχεια μπορείς να το μεταφυτέψεις σε χώμα για να μεγαλώσει κι άλλο.

 

Χάρης Χρη (9/2):
Όσες φορές προσπάθησα να αντιμετωπίσω το σκουλήκι του καρπού στις βερικοκιές με βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Πώς και σε ποια στάδια πρέπει να εφαρμόζονται τα παραπάνω για να είναι αποτελεσματικά; Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας μεταδίδετε!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χάρη, για την αντιμετώπιση της ανάρσια που προσβάλλει τα βερίκοκα, απαιτείται ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και βάκιλο θουριγγίας. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες από το στάδιο της πτώσης των πετάλων του άνθους της βερικοκιάς μέχρι λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προσβληθούν.

 

Αντώνης Καλ (9/2):
Καλησπέρα σας! Ενδιαφέρομαι για καλλιέργεια σπαραγγιών, ποτέ τα φυτεύουν και τι φροντίδα χρειάζονται. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το σπαράγγι είναι φυτό πολυετές, το οποίο καλλιεργείται για τους εδώδιμους βλαστούς του, που συγκομίζονται πράσινοι ή λευκοί. Από τον μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Απρίλιο γίνεται η σπορά του σπαραγγιού και οι σπόροι φυτεύονται ένας- νας ανά 30–60 εκατοστά και σε μικρό βάθος 2,5–5 εκατοστών. Το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες αρχίζουν και πέφτουν απομακρύνεται και καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα. Ακολουθεί η εξαγωγή των ριζωμάτων και η μεταφύτευση λίγο πριν την άνοιξη. Η παραγωγή λευκών βλαστών σπαραγγιού επιτυγχάνεται με την κατασκευή “σαμαριών” (αναχωμάτων) πάνω από τη γραμμή φύτευσης των φυτών, 1-2 μήνες πριν από την έναρξη της συγκομιδής τους. Οι βλαστοί αναπτύσσονται μέσα στο ανάχωμα, προστατευμένοι από το φως και συγκομίζονται μόλις η κορυφή τους εμφανισθεί στην επιφάνεια του αναχώματος. Η διάρκεια της περιόδου συγκομιδής κατά την άνοιξη είναι συνήθως περί τους δυο μήνες, στη συνέχεια τα “σαμάρια” καταστρέφονται και οι εκπτυσσόμενοι βλαστοί σχηματίζουν τη βλάστηση. Για την παραγωγή πράσινων βλαστών δεν κατασκευάζονται “σαμάρια”, καθώς οι βλαστοί αναπτύσσονται σε περιβάλλον με φως. Να σε ενημερώσουμε ότι μέσα στο Μάρτιο, θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο για τα σπαράγγια στην ιστοσελίδα μας.

 

Βασίλης Σικ (10/2):
Γεια σας. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν είναι εφικτό να καλλιεργήσουμε τσουκνίδα σε έκταση έως και 5 στρεμμάτων; Ευχαριστώ για το χρόνο σας και τις πολύτιμες συμβουλές σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Βασίλη. Πολύ ενδιαφέρουσα η σκέψη σου να καλλιεργήσεις τσουκνίδες. Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή θρέψης, αλλά και φυτοπροστασίας για τα φυτά στον κήπο μας. Το τσουκνιδόζουμο χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυτοδιεγερτικό στις καλλιέργειες, αλλά και σαν οικολογικό εντομοκτόνο. Θα πρέπει να διερευνήσεις πολύ προσεκτικά αν είναι για καλλιέργεια 5 στρεμμάτων. Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις καλλιεργώντας πειραματικά, σε μικρότερη κλίμακα, πχ μισό στρέμμα, προκειμένου να δεις όλες τις λεπτομέρειες της καλλιέργειας. Επίσης, είναι σημαντικό να βρεις σπόρο από κατάλληλη ποικιλία. Τέλος, θα πρέπει να διερευνήσεις πώς θα διαθέσεις το προϊόν που θα παράγεις. Δες περισσότερες πληροφορίες για τις τσουκνίδες στο σχετικό μας άρθρο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.