εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 1 Απριλίου 2018

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Panos Sot (24/3):
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη! Ήθελα να ρωτήσω για τον υάκινθο. Είχα πάρει ένα βολβό τον Νοέμβριο, στον οποίο είχαν βγει πολύ λίγο τα φύλλα του. Μεγάλωσε γρήγορα όταν τον έβαλα στον κήπο, αλλά το άνθος του ήταν προβληματικό και τα φύλλα του κιτρίνισαν, λόγω απουσίας ήλιου, υγρασίας και δυνατών ανέμων. Τώρα βρίσκεται σε αυτή τη φάση που σας δείχνω στη φωτογραφία. Θα ξαναβγάλει άνθος μέσα στην άνοιξη; Τι πρέπει να κάνω; Να κόψω τα φύλλα του; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Πάνο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ο υάκινθος σου έχει ολοκληρώσει την ανθοφορία του, αν και ήταν προβληματική όπως μας ανέφερες. Σε αυτή τη φάση διακόπτουμε το πότισμα και απομακρύνουμε τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν καλά μέχρι να τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε μικρά ή μεγαλύτερα χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Πρόσεξε την επόμενη χρονιά να τους φυτέψεις σε μέρος πιο κατάλληλο, ηλιοφανές και με χώμα που να διαθέτει καλύτερη αποστράγγιση. Δες περισσότερες πληροφορίες για φύτευση και φροντίδα υάκινθου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Seva Ioa (25/3):
Γεια σας! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Θέλω να μπολιάσω μηλιά. Δοκίμασα και Απρίλιο και Αύγουστο αλλά δεν έπιασε. Το μάτι ήταν από νέο κλαρί. Τι μπορεί να φταίει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Σέβα. Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση σου. Η επιτυχία του εμβολιασμού στα καρποφόρα δέντρα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η σωστή τεχνική του εμβολιασμού και η κατάλληλη εποχή του εμβολιασμού (για να υπάρχει κίνηση χυμών). Επίσης, τα εμβόλια πρέπει να είναι ώριμα με καλούς ανεπτυγμένους οφθαλμούς και να είναι απαλλαγμένα από εχθρούς και ασθένειες. Θα πρέπει να επικρατούν κατάλληλες θερμοκρασίες (15-35°C) για να έχουμε παραγωγή επουλωτικού ιστού στο εμβόλιο. Η μηλιά εμβολιάζεται με κοιμώμενο ενοφθαλισμό (κοιμώμενο μάτι) Τ, την περίοδο του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου και με ενοφθαλμισμό (μάτι που βλαστάνει) Τ. Επίσης, μεγάλα δέντρα μηλιάς μπορεί να πολλαπλασιαστούν με υπόφλοιο εγκεντρισμό (με κομμάτι βλαστού που περιέχει οφθαλμούς) στις αρχές της άνοιξης.

 

Ιάσων Καρ (25/3):
Έχω μια ορτανσία σε γλάστρα στο εξοχικό μου στη Βόρεια Εύβοια (Κανατάδικα Ιστιαίας), κάτω από χαγιάτι και εδώ και 2 χρόνια μετά απο μεταφύτευση, ενώ παρουσιάζει εντυπωσιακή φυλλική ανάπτυξη με ζωηρά πράσινα φύλλα δεν βγάζει κανένα λουλούδι. Μήπως επειδή είναι πάρα πολλοί βλαστοί από την ριζα δίνει ανάπτυξη μόνο σε φύλλα; Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ιάσονα! H ορτανσία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους σε κήπους, αυλές και μπαλκόνια. Με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία, η ορτανσία ξεχωρίζει για τα μεγάλα άνθη, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα που εμφανίζονται όλο το καλοκαίρι. Για να επιτύχεις πλούσια ανθοφορία για την ορτανσία σου, θα σου πρότεινα να μειώσεις λίγο το πότισμα και να την έχεις σε σχετικά ηλιοφανή θέση. Σχετικά με το κλάδεμα που αναφέρεις, κλαδεύουμε την ορτανσία στο τέλος του χειμώνα, κατά το μήνα Φλεβάρη, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής ανάπαυσης. Κλαδεύουμε αυστηρά αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα απομακρύνουμε το άχρηστο φυτικό υλικό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για φροντίδα ορτανσίας.

 

Νικόλαος Μπα (25/3):
Χρόνια πολλά! Θέλω να φυτέψω στον κήπο μου ντομάτες, αλλά το χώμα του έχει ανάγκη από ασβέστιο και πέρυσι είχαν αποτυχία. Τι λίπασμα να βάλω φέτος εκτός από κομπόστ και κοπριά; Σας ευχαριστώ! Μήπως συνεργάζεστε με κάποιο κατάστημα στην Αθήνα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νίκο και χρόνια πολλά! H ντομάτα είναι η πιο δημοφιλής καλλιέργεια κηπευτικών που φυτεύεται στον κήπο αν και τα τελευταία χρόνια την φυτεύουν και στο μπαλκόνι. Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της προσθήκης κομπόστ και κοπριάς, κατά τη φύτευση, προσθέτουμε πλήρες λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο περίπου 20 μέρες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε ανά 20-30 μέρες. To κάλιο βοηθά στην παραγωγή ζουμερών νόστιμων ντοματών. Επίσης, η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, καθώς παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου και γι’ αυτό απαιτείται προσθήκη βιολογικού λιπάσματος ασβεστίου για να το αντιμετωπίσουμε. Δες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για καλλιέργεια ντομάτας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Nikos Nik (26/3):
Γεια σας κύριε Κώστα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν πάρω μανόλια, θα μπορώ να την έχω σε γλάστρα ή όχι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η μανόλια γίνεται ένα μικρό δέντρο ή θάμνος, αειθαλές ή φυλλοβόλο ανάλογα με την ποικιλία. Συνήθως, φυτεύεται σε παρτέρια, σε γκαζόν, σε βραχόκηπους, σε μεμονωμένες φυτεύσεις. Σε γλάστρα, κάποια είδη μπορούν να φυτευθούν, αλλά θα έχουν πιο περιορισμένη ανάπτυξη. Οι μανόλιες είναι οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα που ευδοκιμούν σε πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη, με χαμηλό PH, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Αν φυτέψεις τη μανόλια σε γλάστρα, θα χρειαστεί να προμηθευτείς ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, και καλό είναι να βάλεις και στη βάση της γλάστρας μια στρώση βότσαλων για εξασφάλιση καλύτερης στράγγισης. Επίσης, θα πρέπει να προσθέτεις συχνά λίπασμα για οξύφιλα φυτά, που να περιέχει και σίδηρο καθώς η μανόλια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου.

 

Γιώτα Τερ (28/3):
Καλησπέρα, αυτή είν’ η εικόνα της αζαλέας μου, θα ήθελα να μου πείτε αν πάσχει από κάποιο μύκητα ή αν έχει πέσει νερό στα φύλλα της και είν’ έτσι. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γιώτα. Η αζαλέα σου δεν υποφέρει από κάποιο μύκητα, ούτε έχει πέσει νερό στα φύλλα της. Απλά, θα πρέπει να την φροντίσεις λίγο περισσότερο. Καταρχήν, η αζαλέα πρέπει να τοποθετείται σε ημισκιερά μέρη, προστατευμένα από βοριάδες, καθώς προτιμά τις μεσαίες θερμοκρασίες και την υψηλή υγρασία. Η αζαλέα αγαπά το φως της ημέρας, αλλά όχι τον έντονο και καυτό ήλιο του μεσημεριού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει εξασφαλίζουμε σκιερή θέση στην αζαλέα μας, διαφορετικά θα παρουσιάσει σημαντική φυλλόπτωση. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσεις πλήρες λίπασμα στην αζαλέα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κώστας Χει (27/3):
Καλή σας μέρα! Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, τη διαβάζω εδώ και πολύ καιρό, καθώς τη βρίσκω πολύ χρήσιμη και πολύ ενημερωτική για όλους εμάς που μας αρέσει να μην έχει μυστικά από εμάς ο κήπος μας. Θα ‘θελα να σας ρωτήσω τι δέντρα και τι φυτά θα μπορούσα να φυτεύσω σε ενα παραθαλάσσιο (35 μέτρα επι 25 μέτρα) κήπο (λιβάδι) με νότιο προσανατολισμό που το χειμώνα κρατάει νερό. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κώστα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η επιλογή φυτών για παραθαλάσσια μέρη δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην έντονη ηλιοφάνεια, στους ανέμους και στην εδαφική αλατότητα. Για δέντρα, πολύ καλή επιλογή είναι η ακακία, η μουριά, το αρμυρίκι και η αλβίζια για να φυτέψεις κοντά στη θάλασσα. Από καλλωπιστικούς θάμνους, θα σου πρότεινα να φυτέψεις φωτίνια, ελαίαγνο, πικροδάφνη, βιβούρνο, αγγελική, πυξάρι, λιγούστρο, γεράνια και λαντάνες.

Olympia Len (28/3):
Καλησπέρα σας! Έχουμε μια λεμονιά δίφορη στον κήπο η οποία έχει λευκά κουκούλια στα κλαδιά, μαύρα κολλώδη στίγματα στο πίσω μέρος των φύλλων και ρίχνει τα άνθη. Επίσης ένα μέρος των κλαδιών μαυρίζει και ξεραίνεται. Θα ήθελα να σώσω το δέντρο (είναι 20 χρόνων). Είναι δυνατόν με βιολογικό τρόπο; Γιατί έχω κατοικίδια στην αυλή που ανεβαίνουν στο δέντρο. Επισυνάπτω φωτο. Σας ευχαριστώ κ συγχαρητήρια για τη σελίδα σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ολυμπία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από ψευδόκοκκο, ένα έντομο που προσβάλλει τα εσπεριδοειδή αλλά και καλλωπιστικά φυτά. Επίσης, καλό είναι να κλαδέψεις ελαφρά την λεμονιά, καθαρίζοντας τα ξερά και μαυρισμένα κλαδιά. Μετά, θα ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και χαλκού, για να αντιμετωπίσεις τον ψευδόκοκκο και παράλληλα να προστατευθεί η λεμονιά από μυκητολογικές προσβολές. Τα σκευάσματα του χαλκού και της φυσικής πυρεθρίνης είναι εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια. Βέβαια, την ώρα που θα ψεκάζεις, καλό είναι να τα απομακρύνεις, αλλά μετά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ανεβαίνουν στα δέντρα.

 

Πάνος Κρι (29/3):
Κώστα καλησπέρα. Πριν ένα μήνα περίπου φύτεψα μια μουρνιά απο γλάστρα στο χώμα. Ξεκίνησε να βγάζει φύλλα, αλλά πρόσφατα διαπίστωσα ότι έχουν ξεκινήσει να μαυρίζουν στις άκρες και να ξεραίνονται. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Πάνο! Η μουριά αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυλλοβόλα δέντρα που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην κηποτεχνία λόγω της πυκνής σκιάς που δημιουργεί το πλούσιο φύλλωμα της και αποτελεί όαση δροσιάς τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Για τη νεαρή μουριά, που έκανες μεταφύτευση, πιθανότατα την άφησες απότιστη ή την ποτίζεις υπερβολικά, ή έχεις βάλει μεγάλη ποσότητα λιπάσματος και παρουσιάζει τις ξηράνσεις στο φύλλωμα. Επίσης, ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα στο φύλλωμα της μουριάς, θα συντελέσει στην προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα μουριάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Όλγα Θαν (29/3):
Χαίρετε! Θα ήθελα να σας απασχολήσω πάλι για ένα θέμα σχετικά με τις φωτίνιες που έχω σε γλάστρες και είναι αρκετά μεγάλες. Κόβονται πολύ εύκολα τα φύλλα τους και τα παλιά και μολονότι βγαίνουν πολλά καινούργια, πέφτουν και κάποια από αυτά. Μου έχουν δώσει διάφορες συμβουλές, όπως το να μην τις ποτίζω συχνά ή και το αντίθετο. Πριν από κάποιο διάστημα μου είχατε πει ότι ίσως χρειάζονται μεταφύτευση, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει γιατί δεν έχουν ούτε χρόνο που τις μεταφυτεύσαμε. Κάποια από τα φύλλα έχουν και καποιες κηλίδες καφέ στη μέση ή στις άκρες.Τελικά πόσο νερό χρειάζονται οι φωτίνιες;Σας ευχαριστώ πολύ για όλα και σας συγχαίρω για τη σελίδα σας, σας διαβάζω ανελλιπώς. Καλή Ανάσταση!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Όλγα και καλή Ανάσταση. Ευχαριστούμε για τα θερμά σου λόγια για την ιστοσελίδα μας. Η φωτίνια είναι αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης, ύψους 3-4 μέτρων, που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο, λαμπερό και φωτεινό κόκκινο φύλλωμά της. Καταρχήν, για τις κηλίδες στα φύλλα της φωτίνιας, πρόσεχε να μην βρέχεις το φύλλωμα τους, τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Καλό θα ήταν να κλαδέψεις τη φωτίνια και μετά να την ψεκάσεις με ένα χαλκούχο σκεύασμα για απολύμανση. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις, υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 15 μέρες για όλη την περίοδο της άνοιξης για να αναπτυχθεί ζωηρή και υγιής νέα βλάστηση. Το πότισμα της φωτίνιας , αυτή την εποχή πρέπει να γίνεται κάθε 4-5 μέρες και 2 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φωτίνιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαρία (30/3):
Κύριε Κώστα, με πολύ προσοχή διαβάζω όλες τις συμβουλές σας και χαίρομαι πολύ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω με τις φρέζιες που τυχαίνει να είναι μέσα σε άλλα φυτά, μπορώ όταν τελειώσει η ανθοφορία να τις αφαιρέσω με ένα μικρό κουτάλι και να τις αφήσω να στεγνώσουν; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Μαρία. Χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλές μας για τα φυτά. Η φρέζια είναι αγαπημένο βολβώδες φυτό που διακρίνεται για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία της φρέζιας, μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα για να ξεραθούν τα φύλλα και ο βολβός της. Ασφαλώς και μπορείς, μετά να βγάλεις προσεκτικά τους βολβούς από το χώμα της γλάστρας, να τους καθαρίσεις, να τους αφήσεις να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια να τους αποθηκεύσεις σε μέρος χωρίς υγρασία, σε χάρτινα κουτιά, ανοίγοντας και μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα φρέζιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Μαίρη Παπ (30/3):
Καλό σας μεσημέρι! Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν ξέρετε φυσικά, πότε φυτεύουμε τους σπόρους των κατηφεδων. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Μαίρη! O κατηφές είναι ετήσιο καλοκαιρινό ανθόφυτο, με καταγωγή από το Μεξικό που ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Φυτεύουμε τους σπόρους του την άνοιξη κατευθείαν σε αφράτο χώμα είτε μπορούμε να φτιάξουμε σπορείο και να ετοιμάσουμε μικρά ανθόφυτα. Ο κατηφές ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα εδάφη αν και προτιμά τα πλούσια και γόνιμα, ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Παρουσιάζει αρκετή αντοχή στην ξηρασία του καλοκαιριού αλλά είναι ευαίσθητο στις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. Είναι σημαντικό στον κατιφέ να κόβουμε τα υπερώριμα και ξερά άνθη για να ενισχύουμε την παρατεταμένη ανθοφορία του. Ο κατηφές φυτεύεται στο λαχανόκηπο, συνήθως μαζί με βασιλικό για να προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φύτευση κατηφέ και βασιλικού στο λαχανόκηπο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Έφη Παπ (30/3):
Τα άνθη της πλουμέριας που έχω δεν ευωδιάζουν. Γιατί; Παλαιότερα είχα μια πλουμέρια που είχα αγορασει στην Κάρπαθο και μοσχοβολούσε. Αυτή που αγόρασα πριν ένα χρόνο μου φαίνεται διαφορετική. Σας ευχαριστώ, δίνετε πολύ σωστές συμβουλές και σας παρακολουθώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Έφη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. H πλουμέρια είναι ένα μικρό καλλωπιστικό δέντρο με εντυπωσιακά λευκοκίτρινα αρωματικά άνθη, πολύ διαδεδομένο σε νότιες περιοχές όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Το συναντάμε και με την ονομασία ινδικό φούλι, αιγυπτιακό φούλι, ροδίτικο φούλι και φραντζιπάνι. Πιθανότατα, το φυτό που αγόρασες να είναι κάποιο υβρίδιο του φυτού που τα λουλούδια του δεν μυρίζουν. Θα σου πρότεινα να πολλαπλασιάσεις το φυτό της πλουμέρια που διαθέτει αρωματικά άνθη. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της πλουμέριας, κόβεις μοσχεύματα ώριμων βλαστών και τα εμβαπτίζεις σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτεύεις τα μοσχεύματα της πλουμέριας σε γλάστρες με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα διατηρείς σε δροσερό σκιερό περιβάλλον μέχρι να ριζοβολήσουν και βλαστήσουν. Δες περισσότερες πληροφορίες για την πλουμέρια στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Δημήτρης (30/3):
Γεια σας! Το γεράνι μου έχει αρχίσει και βγάζει άνθη, αλλά τα φύλλα του από πράσινα έχουν γίνει κόκκινα. Είναι φυσιολογικό; Όπως καταλάβατε δεν ξέρω και πολλά… Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Δημήτρη! Το γεράνι είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα που το συναντάμε σχεδόν σε όλους τους κήπους, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις βεράντες και τα πάρκα της χώρας μας. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς. Συγκεκριμένα, την περίοδο του χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, είναι φυσιολογικό τα φύλλα του γερανιού να χάνουν το πράσινο χρώμα και να αποκτούν ένα κοκκινωπό. Τώρα, την άνοιξη χρησιμοποιείστε υγρό λίπασμα για να ενισχύσεις το πράσινο φύλλωμα και την ανθοφορία του γερανιού κάθε 20-30 ημέρες. Επίσης, καλό είναι να κλαδεύεις το γεράνι αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα γερανιού, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Christos Har (31/3):
Έχω αγοράσει μια βατομουρια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να την φυτέψω σε γλάστρα. Δεν ξέρω τι χρειάζεται να κάνω. Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Με έχουν βοηθήσει πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρήστο, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια. Επέλεξε ποικιλία βατόμουρου, που να είναι σχετικά ορθόκλαδη κι όχι αναρριχόμενη για να σε διευκολύνει και διάλεξε φυτόχωμα που να στραγγίζει καλά. Φύτεψε το βατόμουρο σε ηλιοφανή θέση αν και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ίσως να το πας σε μια πιο ημισκιερή για να μην έχουν εγκαύματα τα φύλλα του. Πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης. Πάντως, οι πρώτοι βλαστοί του φυτού βλαστάνουν την άνοιξη και σχηματίζουν καρπούς το δεύτερο χρόνο. Στις ορθόκλαδες ποικιλίες α φυτά διαμορφώνονται με το κλάδεμα σε σχήμα θάμνου και δε χρειάζεται ιδιαίτερη υποστύλωση. Η παραγωγή ξεκινά το 2ο έτος και διατηρείται για δέκα χρόνια περίπου. Τα βατόμουρα είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί και μπορούν να συντηρηθούν 4-5 μέρες στο ψυγείο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.