εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 4 Ιουνίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 4 Ιουνίου

Haris Bek (28/5):
Καλημέρα! Έχω ένα φοίνικα 35 ετών που πάγωσε, έχω αφαιρέσει τα ξερά κλαδιά και περιμένω να δω αν θα είναι στους τυχερούς που πρασινίζουν ξανά. Υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν το φυτό θα επανέλθει; Υπάρχει περίπτωση να μη βλαστησει φέτος και να επανέλθει του χρόνου; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει, ελέγξετε στην κορυφή του φοίνικα, στην καρδιά όπως το ονομάζουμε, μήπως έχει σαπίσει από την παγωνιά ή μήπως υπάρχει προσβολή από σκαθάρι του φοίνικα. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και ο φοίνικα σας θα αναβλαστήσει.

 

Maria Bon (28/5):
Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας. Μου έφεραν πρόσφατα μια γαρδένια. Ξέρω ότι είναι δύσκολο φυτό και όσες φορές είχα στο παρελθόν δεν κατάφερα να την κρατήσω! Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές; Μπορώ να αλλάξω γλάστρα τώρα; Που είναι ειδικά να την μεταφυτέψω; Πώς πρέπει να την ποτίζω; Τι άλλο πρέπει να ξέρω για την φροντίδα της; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H γαρδένια είναι ένα από τα πιο καλομαθημένα φυτά του μπαλκονιού μας. Εξασφαλίστε της θέση δροσερή, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, καλά προφυλαγμένη από βοριάδες και νοτιάδες. Σχετικά με τη φροντίδα της, διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για τη γαρδένια για να την περιποιηθείτε: http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Ειρήνη Μαγ (30/5):
Καλησπέρα έχω ένα νυχτολούλουδο και μετά από λίγο καιρό αρχίζει και βγάζει άσπρο σκουλήκι πάνω του σαν βαμβάκι, τι να το ψεκάζω για να μην το πάθει; Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε και τρόπο για να μην κολλάνε οι πετούνιες μου, αν υπάρχει κάτι να τα ψεκάζω κατά προτίμηση φυσικό τρόπο.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τη βαμβακάδα στο νυχτολούλουδο, ψεκάστε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Σχετικά με την κόλλα στις πετούνιες, έχουν προσβληθεί από μελίγκρα. Αναζητείστε οικολογικούς τρόπους αντιμετώπισης της μελίγκρας, στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει: http://www.mistikakipou.gr/pente-tropoi-katapolemisis-tis-meligras/

 

Κώστας Κεφ (30/5):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιές χρειάζονται απευθείας έκθεση στον ήλιο και πόσες περίπου ώρες. Είναι μήπως καλύτερα να τις έχω στο μπαλκόνι κάτω από τέντα σε πολύ φωτεινό σημείο; Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Oι ντοματιές σας προφανώς είναι φυτεμένες σε γλάστρα. Σίγουρα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, ας τις μεταφέρετε στο μπαλκόνι εκείνη την περίοδο.

Μαρία Μιχ (31/5):
Καλημέρα σας, συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, βοηθάτε όλους εμάς που αγαπάμε τα φυτά αλλά δε γνωρίζουμε και πολλά. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για ένα δέντρο μπονσάι, Carmona microphylla λέγεται, το οποίο έπιασε τετράνυχο. Εδώ και πολύ καιρό το καθαρίζω και συνέχεια αυτό γίνεται. Μέχρι που αγόρασα το vavel από το γεωπόνο. Ακολούθησα τις οδηγίες και το ψέκασα όμως το φυτό μου έχει μαραθεί σα να είναι απότιστο και τώρα είδα πως ο τετράνυχος είχε κάνει εστίες και μεσα στο φλοιό του. Δε ξερω τι πρέπει να κάνω εκτός από υπομονή. Δε θέλω να το χάσω, έχω χάσει ήδη ένα από τετράνυχο. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να του προσφέρω σας παρακαλώ γράψτε μου. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, το χημικό ακαρεοκτόνο που χρησιμοποιήσατε με βάση την δραστική ουσία abamectin, σας καλύπτει και η προσβολή θα πρέπει να υποχωρήσει. Βέβαια, τα bonsai είναι ευαίσθητα φυτά στους χημικούς ψεκασμούς ειδικά αν γίνονται ζεστές ώρες τη μέρας και πιθανώς το φυτό σας να ταλαιπωρήθηκε και γι’ αυτό να δείχνει μαραμένο. Ψεκάστε καλά τις επόμενες μέρες με δροσερό νερό και προσθέσετε υγρό λίπασμα για Bonsai. Στείλετε μια κατατοπιστική φωτογραφία από το φύλλωμα και τον κορμό του για να δούμε το μέγεθος της προσβολής και τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Μαρία Π (1/6):
Καλησπερα! Εφοσον φτιαξω τις οικολογικές συνταγές για προστασία των φυτών που αναφέρεται στο άρθρο σας και κάνω μια εφαρμογή, μπορώ να τα κρατήσω στο ντουλάπι μου ως την επόμενη? Αν ναι, μέχρι πόσες μέρες μπορώ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σχετικά με τις οικολογικές συνταγές που προτείναμε στο άρθρο μας, μπορείτε να τις διατηρήσετε για 1 βδομάδα σε δροσερό μέρος, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, για παράδειγμα στο ντουλάπι σας και να τα επαναχρησιμοποιήσετε. http://www.mistikakipou.gr/prostatepste-ta-fita-sas/

 

Dora Mol (1/6):
Καλό μήνα και συγχαρητήρια που μας βοηθατε με την σελίδα σας αυτη! Έχω ένα πρόβλημα εδώ και δύο χρόνια με τη μπουκαμβίλια μου, μόλις βγάλει φύλλα και λουλούδια γεμίζει το φύλλο από κάτω και ο κορμός του ένα ψηλό και άσπρο μαμούνι. Έχω δοκιμάσει τα πάντα και τώρα αναγκάζομαι να κόβω τα φύλλα που έχουν προσβληθεί. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ψεκάστε τη βουκαμβίλια σας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, πάντοτε απόγευμα και με θερμοκρασία μικρότερη των 28°C και επαναλάβετε δύο φορές ανά εβδομάδα. Ψεκάστε την βουκαμβίλια και την επόμενη χρονιά προληπτικά, νωρίς την άνοιξη, πριν βγάλει φύλλα και λουλούδια.

 

Lilia Pap (2/6):
Καλημέρα! Θα ήθελα κάποιες συμβουλές για τα φυτά μου! Η ορτανσία μου άρχισε ξαφνικά να μαραίνεται. Ενώ είναι καλά ποτισμένη, μοιάζει σαν να είναι απότιστη από μέρες. Τι μπορώ να κάνω; Επίσης η καμέλια μου εκεί που άρχισε να πετάει καινούργιους βλαστους, ξαφνικά ρίχνει τα φύλλα της και μαυρίζει ο κορμός της. Τι φταιει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε μια δροσερή θέση, μακριά από απευθείας ήλιο για την ορτανσία. Δείτε και αναλυτικότερες συμβουλές για την φροντίδα της ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/pente-mistika-ortansia/ . Σχετικά με την καμέλια, θα σας έλεγα να την καλαδέψετε άμεσα και να την ψεκάσετε με χαλκό. Εξασφαλίστε μια δροσερή θέση και για την καμέλια, αποφεύγοντας τον δυνατό πρωινό και μεσημεριανό ήλιο. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για τις καμέλιες. http://www.mistikakipou.gr/camellia/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.