εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 11 Ιουνίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 11 Ιουνίου

Eudokia Dou (4/6):
Καλημέρα σας. Παρακολουθώ την σελίδα σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Έχω και εγώ να σας κάνω μια ερώτηση. Γιατί κάποια λουλούδια μου έχουν κάνει κάτι σαν κόλλα; Ο πελαργός, η σκουλαρικιά και η γαρδένια μου.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα σας. Τα φυτά σας έχουν προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας. Ψεκάστε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 28°C για να μην προκληθούν εγκαύματα. Επαναλάβετε τον ψεκασμό σε δυο βδομάδες. Εξασφαλίστε και καλύτερο αερισμό στα φυτά σας, πραγματοποιώντας ένα ελαφρύ κλάδεμα για να μην αναπτύσσονται εύκολα οι ασθένειες.

 

Kostas Ane (4/6):
Καλημέρα! Σε μια ελιά που έχω στον κήπο εμφανίστηκαν αυτά της φωτογραφίας. Μάλλον κάποιος μύκητας. Με τι τον ψεκάζω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα σας. Η ελιά στον κήπο σας δεν έχει προσβληθεί από μύκητα αλλά από έντομο. Αντιμετωπίστε τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα) της ελιάς με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Ψεκάστε απογευματινές ώρες όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 28°C για να μην προκληθούν εγκαύματα και επαναλάβετε τον ψεκασμό σε 10-15 μέρες.

 

Maria Bon (28/5)Ευάγγελος Κακ (4/6):
Καλημέρα! Σας παρακολουθώ καιρό τώρα και η βοήθεια με τις πληροφορίες που μας παρέχετε είναι σημαντική. Μου έδωσαν φέτος ντοματιές Χίου και δεν ξέρω πώς να τις δουλέψω, σαν αναρριχώμενες που θέλουν κορφολόγημα ή σαν αυτοκλαδευόμενες που αφήνεις τα μασκαλαρια να μεγαλώσουν? Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα σας. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Συνήθως οι ντόπιες ποικιλίες έχουν υψηλή σχετική ανάπτυξη. Αφήστε το φυτό να μεγαλώσει χωρίς να το κλαδέψετε για να δείτε την ανάπτυξη του. Αν παρατηρήσετε μεγάλη ανάπτυξη και το φυτό υπερβαίνει τα 1,5-2 μέτρα ύψος, κορφολογήστε το για να βοηθήσετε τον σχηματισμό ανθέων και την καρπόδεση.

 

Roula Vat (4/6):
Καλημέρα σας! Θα ήθελα τις γνώσεις σας σχετικά με τη διμορφοθήκη. Πριν δύο μήνες είχα αγοράσει μερικές ανθισμένες, αλλά από τότε βγάζουν μόνο φύλλα και όχι λουλούδια, παρότι βρίσκονται στον ήλιο και τους βάζω λίπασμα. Μερικές βρίσκονται φυτεμένες στο χώμα και άλλες σε γλάστρα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να μειώσετε το νερό του ποτίσματος στις διμορφοθήκες για να βοηθήσετε στο σχηματισμό της νέας ανθοφορίας. Επίσης, θα βοηθήσει και η απομάκρυνση των ξερών λουλουδιών που έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία τους.

 

Μαίρη Μαι (4/6):
Καλημέρα σας! Θα ήθελα τις γνώσεις σας για την γαρδένια μου. Στο σημείο που ξεκινάει το μπουμπούκι πιανει κάτι σαν βαμβάκι και ιστό από αράχνη. Τι να κάνω; Είναι κρίμα γιατί είναι γεμάτη μπουμπούκια. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Ψεκάστε για την βαμβακάδα στη γαρδένια σας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Ψεκάστε απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 28°C για να μην προκληθούν εγκαύματα. Τα φυτά σας να είναι ποτισμένα πριν τον ψεκασμό. Επαναλάβετε τον ψεκασμό σε 10-15 μέρες.

 

Αγγελική Ανδ (4/6):
Την επόμενη Κυριακή σας παρακαλώ, αν σας είναι εύκολο συμπεριλάβετε και οδηγίες για τη φροντίδα της λεμονογαρδένιας (όπως τι χώμα χρειάζεται, πόσο πότισμα, τι θέση θέλει να τοποθετηθεί όσον αφορά ήλιο ή σκιά). Ευχαριστώ εκ των προτερων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η λεμονογαρδένια είναι αρκετά πιο ανθεκτική από τη γαρδένια. Χρειάζεται αφράτο χώμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Φυτέψτε την σε ημισκιερή θέση και ποτίστε την ανά 2-3 μέρες.

 

Ασημένια Φλω (5/6):
Θέλω να φυτέψω τριανταφυλλιές σαν φράχτη. Τι τριανταφυλλιές και πόσο κοντά η μία με την άλλη για να κλείσει ο φράχτης; Να μην περνάει κανείς! Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν θέλετε χαμηλό φράκτη γύρω στο μισό μέτρο, μπορείτε να φυτέψετε νάνες τριανταφυλλιές ανά 60-80 εκατοστά. Αν θέλετε ψηλότερο φράκτη, γύρω στο 1 με 1-5 μέτρο, επιλέξτε θαμνώδεις τριανταφυλλιές φυτεύντας τις ανά 1 μέτρο. Τέλος, αν θέλετε ψηλότερο φράκτη που να φθάνει στα δύο μέτρα επιλέξτε δενδρώδεις τριανταφυλλιές ή αναρριχόμενες και φυτέψτε τις ανά 1,5 μέτρο.

 

Νούλα (6/6):
Γεια σας! Θα ήθελα αν είναι δυνατόν τη συμβουλή σας για δυο φυτά που έχω στο μπαλκόνι μου σε γλάστρες! Τριανταφυλλιά νάνος και διπλαδένια, και τα δυο αυτά παρουσιάζουν σχεδόν το ίδιο πρόβλημα… Δεν αναπτύσσονται, δε μεγαλώνουν, είναι σα να σταμάτησε ο χρόνος! Έχει καιρό που τα φύτεψα μα ούτε μισό πόντο δεν πήραν και η τριανταφυλλιά δεν ανθίζει καθόλου, ούτε καν μπουμπούκια. Να σημειώσω ότι και τα δύο φαίνονται υγιή, δεν είναι μαραμένα, είναι καταπράσινα, μα σταμάτησε εντελώς ο χρόνος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να τους προσθέσετε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε δεκαπέντε μέρες για να βελτιωθεί η βλαστική τους ανάπτυξη, καθώς και ο σχηματισμός λουλουδιών. Η εφαρμογή του λιπάσματος θα πρέπει να γίνεται αφού έχουν ποτιστεί τα φυτά.

 

Aggela Kam (6/6):
Πήρα δύο ηλίανθους σε γλάστρες. Έχουν μεγάλο άνθος και πολλά μπουμπούκια. Πολύ γρήγορα οι ανθοί χαμήλωσαν και χάνουν τα πέταλα. Τι φταίει; Θέλει κάθε μέρα νερό ή όχι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι ηλίανθοι, όταν είναι φυτεμένοι σε γλάστρα, θέλουν άφθονο νερό κάθε δυο-τρεις μέρες και υγρό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Καλό θα ήταν να τους μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον ηλίανθο στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει, πατώντας εδώ: http://www.mistikakipou.gr/ilianthos-louloudi-tou-iliou/

Kostas Mix (7/6):
Καλησπέρα! Έχω ένα λαχανόκηπο όπου σε κάποιο σημείο του, έχω μαζί 12 ντοματιές ποικιλίας “Καρδιά Βουβαλιού”. Σήμερα είδα ότι σε μία ντοματιά μόνο, γεμάτη ντομάτες, δύο ντομάτες από ένα σύνολο τουλάχιστον δέκα στο φυτό, δεν ήταν φυσιολογικές. Υπήρχε και μια τρίτη αλλά η ζημιά είναι πολύ μικρή. Επισυνάπτω φωτο. Μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς συμβαίνει; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H ντοματιά πιθανότατα έχει προσβληθεί από ίωση. Αφαιρέστε τους καρπούς και αν οι καινούργιοι καρποί βγαίνουν παραμορφωμένοι, καλό θα ήταν να ξεριζώσετε την τοματιά και να κάψετε τα υπολείμματα καθώς δεν υπάρχει θεραπεία.

 

Eleni Kal (8/6):
Πότε μπορώ να κάνω μεταφύτευση της γαρδένιας; Μου ξεραίνει στην άκρη το φύλλο και κιτρινίζει. Την έχω σε μέτρια γλάστρα και πιστεύω έχει γεμίσει ρίζες.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πραγματοποιείστε άμεσα την μεταφύτευση της γαρδένιας, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα. Αφαιρέστε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό σας, διατηρώντας την μπάλα χώματός του, και σπάστε τα λεπτά ριζίδια στις άκρες ώστε να ανανεωθούν και να μπορούν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά. Προσθέστε λίπασμα σίδηρου και μαγνήσιου μετά τη μεταφύτευση Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/10-simvoules-gia-metafitefsi/

 

Παναγιώτης Χλι (8/6):
Η αντιμετώπιση της οξαλίδας δεν γίνεται με ζιζανιοκτόνα. Υπάρχει άλλος τρόπος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την αντιμετώπιση της οξαλίδας, δεν συνιστούμε χημικά ζιζανιοκτόνα. Συνιστούμε την κοπή της με τη χρήση χλοοκοπτικού μηχανήματος για να περιοριστεί η ανάπτυξη του φυλλώματος. Βέβαια, η καλύτερη οικολογική μέθοδος είναι η χλωρά λίπανση, η καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών σιτηρών και ψυχανθών στον κήπο ή στο χωράφι που ανταγωνίζονται την ανάπτυξη της οξαλίδας στο χώμα. Δείτε περισσότερα για την οξαλίδα στο σχετικό μας άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/antimetopiste-tin-oxalida/

 

Νίκος Για (8/6):
Μετά από αυτές τις βροχές ψεκάζουμε με υγρό θειάφι το αμπέλι αλλά και τα λαχανικά μας;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μετά από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, πρέπει να ψεκάσουμε το αμπέλι μας με βρέψιμο θειάφι και βρέψιμο χαλκό για να τα προστατεύσουμε από τους μύκητες του ωιδίου και του περονόσπορου αντίστοιχα. Πραγματοποιείστε άμεσα τον ψεκασμό.

 

Αθανασία Κα (8/6):
Γεια σας θα ήθελα να με συμβουλέψετε πώς μπορούμε να εξολοθρεύσουμε την αγριάδα που είναι μέσα στα παρτέρια με τα λουλούδια. Κάθε φορά την βγάζω, αλλά γίνεται πάλι; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αγριάδα είναι δυσεξόντωτο ζιζάνιο λόγω των ριζωμάτων που σχηματίζει στο έδαφος. Είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείτε οριστικά. Συνεχίστε χειρωνακτικά να την βγάζετε και προτιμάτε φυτά εδαφοκάλυψης ή φυτά με δυνατό ριζικό σύστημα για να περιορίσουν τη δράση της. Για παράδειγμα, λαντάνα, διμορφοθήκη, γκαζάνια.

 

Dimitra Tza (9/6):
Γεια σας! Θα ήθελα να σας κάνω δυο ερωτήσεις. Αν βάζουμε θειοχαλκίνη στις κολοκυθιές και στις αγγουριές… και πόσο γρήγορα μπορούμε να φάμε μετά που θα βάλουμε θειοχαλκίνη στα κηπευτικά μας; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βάζοντας θειοχαλκίνη στα κηπευτικά μας, συγκομίζουμε καρπούς 7 ημέρες μετά την τελευταία εφαρμογή. Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την εφαρμογή της θειοχαλκίνης στις κολοκυθιές και στις αγγουριές, καθώς υπερβολική ποσότητα κατά την εφαρμογή ίσως εμφανίσει κάποια φυτοτοξικότητα στα άνθη τους, ειδικά όταν είναι πολύ ζεστός ο καιρός, πάνω από 28°C.

 

Athina Kar (10/6):
Καλημέρα! Μου έφεραν την ορτανσία, άλλαξα γλάστρα και μέσα σε 2 ημέρες έγινε έτσι. Νομίζω ότι εγώ έκανα λάθος, δεν μου είπαν και κάτι στο φυτώριο που πήγα για χώμα και πήρα όξινο χώμα. Αυτά που ξεράθηκα πήραν ένα χρώμα κάπως μπλε. Έμαθα εκ των υστέρων ότι το όξινο χώμα δίνει μπλε άνθη. Τώρα βέβαια νομίζω ότι δεν θα έχω ούτε μπλε, ούτε ροζ. Οντως είναι αυτό το λάθος μου; Θα ζήσει το λουλουδάκι μου; Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Aφαιρέστε τα ξεράμενα λουλούδια της ορτανσίας και τοποθετείστε την σε ημισκιερή θέση. Όντως, το χρώμα επηρεάζεται από την οξύτητα του εδάφους αλλά δεν έχει σχέση με την επιβίωση της ορτανσίας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την ορτανσία στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/pente-mistika-ortansia/

 

Νίκη (10/6):
Φύτεψα μια αγγουριά, έχει μεγαλώσει, έβγαλε μικρά αγγουράκια, μερικά είναι κίτρινα και ήθελα να μάθω γιατί κιτρινίζουν. Ο μπίσκος ο μισός είναι ξερός και ο άλλος μισός είναι χλωρός και το κλαδέψανε. Είναι σωστό αυτό που κάνανε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αγγουριά σας έχει προσβληθεί από ωίδιο γι’ αυτό κιτρινίζουν τα αγγουράκια. Προσθέσετε λίγο θειάφι γύρω από τη ρίζα και ψεκάστε με βρέψιμο θειάφι το φυτό ανά δεκαπέντε μέρες για να διορθωθεί. Τα επόμενα αγγουράκια θα πρέπει να είναι μια χαρά. Σχετικά με το μπίσκο, αν εννοείται τον ηβίσκο, είναι καλό που κλαδεύτηκε. Αν εννοείτε κάτι άλλο, ενημερώστε μας.

 

Georgia Drou (10/6):
Τα φύλλα της γαρδένιας μου στην άκρη τους αποκτούν κίτρινο και μετά καφέ χρώμα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε μια δροσερή και σκιερή θεση για τη γαρδένια και προσθέστε λίγο λίπασμα μαγνησίου για να μην έχει πρόβλημα τροφοπενίας που εμφανίζεται στα φύλλα. Αν βρίσκεται πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, θα χρειαστεί μεταφύτευση. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.