εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 9 Ιουλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Αλίκη Σχο (28/6):
Τον περασμένο χειμώνα χρησιμοποίησα ένα παχύ στρώμα φύλλων φλαμουριάς σαν εδαφοκάλυψη σ’ ένα κομμάτι του λαχανόκηπού μου. Την άνοιξη τα υπολείμματά του τα ενσωμάτωσα στο χώμα μαζί με κομπόστ δικό μου και ζεόλιθο. Φύτεψα ντομάτες, αλλά οι περισσότερες μου βγάζουν “τάπα”. Δεδομένου ότι υπάρχει και άλλο κομμάτι λαχανόκηπου στο οποίο δεν μπήκαν φύλλα φλαμουριάς, αλλά όλα τα υπόλοιπα, και υπόκεινται στις ίδιες συνθήκες ποτίσματος και τα δύο και οι ντομάτες δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αναρωτιέμαι αν υπάρχει περίπτωση τα φύλλα να άλλαξαν το pH του εδάφους ή είναι τυχαίο γεγονός και οφείλεται στην ποικιλία της ντομάτας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η εμφάνιση της τάπας της τομάτας ή ξηρά κορυφή οφείλεται βασικά στην έλλειψη ασβεστίου. Όμως η έλλειψη ασβεστίου επηρεάζεται από το pH εδάφους, από τα ακανόνιστα ποτίσματα, από την ποικιλία της τομάτας, από το αν έχει λιπανθεί το έδαφος με λίπασμα αμμωνίας, από τη διαφορά θερμοκρασίας μέρας-νύχτας. Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη των φύλλων της φλαμουριάς πιθανότατα συμβάλει στην μεταβολή του pH του εδάφους και στην εμφάνιση του φαινομένου.

 

Stauros Pas (28/6):
Σας παρακαλώ, θέλω να φυτέψω στον κήπο μου μία τσανεριά, πότε είναι η κατάλληλη εποχή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η πιο κατάλληλη εποχή για φύτευση καρποφόρων δέντρων και της τζανεριάς στην προκειμένη περίιπτωση είναι νωρίς την άνοιξη, Μάρτιο-Απρίλιο.

 

Erriketi Papada (29/6):
Καλησπέρα, έχουμε μια Δάφνη του Απόλλωνα που είναι περίπου 40 ετών. Ενώ ήταν πάντα καλά, εδώ και ένα μήνα κιτρινίζουν τα φύλλα της και πέφτουν… Τι θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να ποτίζετε τη δάφνη συχνότερα, να προσθέσετε λίπασμα και σίδηρο. Καλό θα ήταν να μας στέλνατε και μια φωτογραφία των φύλλων της μήπως υπάρχει προσβολή από κάποιο έντομο η ασθένεια. Ίσως χρειαστεί και ένα πιο αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης στις αρχές της επόμενης άνοιξης.

 

Maria Can (29/6):
Μου εμφανίστηκε άσπρη κάμπια, αυτή η λεπτή που παριστάνει το κλωναράκι στις γλάστρες μου. Εχω το φάρμακο αλλά αυτή τη φορά έχει κάνει επιδρομή στη γλιστρίδα μου και δε θέλω να το χρησιμοποιήσω γιατί δεν πρόκειται να τη φάω…. Υπάρχει κάτι οικολογικό που μπορώ να χρησιμοποιήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σκονίστε τη γλιστρίδα με βάκιλλο θουριγγίας, το βιολογικό σκεύασμα που καταπολεμά τις κάμπιες και φάτε άφοβα τη γλιστρίδα σας. Επαναλάβετε ανά δέκα μέρες την εφαρμογή.

 

Dimitra Tza (29/6):
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου πείτε, τι μπορώ να κάνω με τα κηπευτικά μου που έχουνε γεμίσει με μικρές ακρίδες; Υπάρχει κάποιο φάρμακο βιολογικό που θα μπορούσα να βάλω; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καταπολέμηση των ακρίδων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Δημιουγείστε αυτοσχέδιο σκεύασμα αναμιγνύοντας 5 κουταλιές της σούπας πιπέρι καγιέν μαζί με 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Ο ψεκασμός με το συγκεκριμένο διάλυμα είναι ενδεδειγμένη για την απώθηση των ακριδών. Βέβαια καλό είναι να ψεκάστε βραδάκι και τα φυτά να είναι ποτισμένα. Πάντως, ψεκάστε πρώτα δοκιμαστικά κάποιο φυτό και αφού περάσουν δυο μέρες χωρίς να έχουν εμφανιστεί εγκαύματα ή άλλα συμπτώματα, ψεκάστε και τα υπόλοιπα.

 

Giorgos Iak (30/6):
Γεια σας και να σας ευχαριστήσω και εγώ για το χρόνο και τη διάθεση σας να δίνεται συμβουλές. Έχω μια ντοματιά σε γλάστρα που είτε έχει αρρωστήσει, είτε έχει παθει μεγάλο σοκ. Το ιστορικό της είναι ότι την περασμένη Κυριακή, νωρίς το πρωί, ξαφνικά μαράθηκε η κορυφή της και τα φύλλα της κορυφής της κουλούριασαν προς τα πάνω. Στη συνέχεια και μέσα σε δύο ώρες όλο το φυτό μαράθηκε και όλα τα φυλλα του κουλουριάστηκαν προς τα πάνω. Επειδή το πρόβλημα συνέβη μετά απο διήμερο καύσωνα, σκέφτηκα ότι η ντοματιά έπαθε σοκ. Επίσης, με βάση πληροφορίες που βρήκα στο ίντερνετ για αρρώστιες/ιους που προκαλούν κουλούριασμα φύλλων, έψαξα το φυτό και θεώρησα ότι δεν έχει άλλα συμπτώματα. (π.χ οι καρποι του μου φαινονται καθαροί και αν κόψεις κάποιο κλαδί είναι πράσινο, χωρίς να φαίνεται καφέ χρώμα) Από τότε που συνέβη το πρόβλημα, πέρασαν πέντε μέρες και παρόλο που η θερμοκρασία μειώθηκε, η εικόνα του φυτού χειροτερεύει, γιατί άρχισαν να χαλάνε αρκέτα φύλλα του, κυρίως στο κάτω μέρος και τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέο καύσωνα. Από την άλλη πλευρά φαίνεται να προσπαθεί να κοκκινίσει δύο καρπούς, ενώ σηκώθηκαν και τα άνθη της κορυφής του. Θα ήθελα την εκτίμησή σας για το τι έχει η ντοματιά, αν μπορώ να κάνω κάτι και πόσο χρόνο να δώσω ακόμη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H ντοματιά σας λόγω ζέστης και συνεχούς ποτίσματος, πιθανότατα έχει προσβληθεί από το μύκητα του φουζάριου. Δείτε στη βάση του βλαστού της τομάτας πού ενώνεται με το χώμα και ελέγξτε αν ο βλαστός έχει πάρει καφέ χρώμα ή αν σαπίζει. Πάντως, η βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας είναι αρκετά δύσκολη και δεν επιτυγχάνει όταν η ασθένεια είναι πολύ προχωρημένη. Εφαρμόστε μείωση της συχνότητας και της ποσότητας του ποτίσματος, εξασφαλίστε ότι η γλάστρα σας έχει καλή αποστράγγιση και στη συνέχεια ποτίστε στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό). Επαναλάβετε την εφαρμογή σε μία βδομάδα.

 

Mina Sor (30/6):
Τι κάνουμε στα μεγάλα μαύρα μυρμήγκια; Πως τα αντιμετωπίζουμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η βιολογική καταπολέμηση των μεγάλων μαύρων μυρμηγκιών δεν είναι πολύ απλή υπόθεση και είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί στη φωλιά του. Μία λύση είναι να σιγοβράσετε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξετε στις φωλιές των μυρμηγκιών. Επίσης, η χρήση της διατομικής γης, ενός φυσικού ορυκτού απολιθωμάτων, αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα καταπολέμησης.

Chrisa Vas (1/7):
Καλημέρα και καλό μήνα! Πολύ χρήσιμες όλες οι αναρτήσεις, σας ευχαριστούμε. Θα ήθελα να ρωτήσω, έχω μια αχλαδιά Κοντούλα μικρή. Δένει πολλά αχλάδια, τα μεγαλώνει μέχρι ένα καρύδι περίπου και μετά τα ρίχνει. Όταν τα πιάσεις είναι σαν βρασμένα, μαλακά. Τι μπορει να φταίει; Μήπως είναι φυτεμένη ξέβαθα; Μήπως διψάει; Δεν φαίνεται να προχωράει όπως μια Κρυστάλλια που είναι μαζί φυτεμένες. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι στα νεαρά καρποφόρα δέντρα για τα 2-3 χρόνια μετά τη φύτευση δεν θέλουμε να κάνουν πολλούς καρπούς και να έχουν ικανοποιητική βλαστική ανάπτυξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαντλούνται και είναι ευαίσθητα σε προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως στην περίπτωση σας. Την επόμενη χρονιά, αφήστε πολύ λίγους καρπούς στην αχλαδιά σας και ψεκάστε και με χαλκούχο διάλυμα μετά το δέσιμο, δυο φορές ανά δεκάπεντε μέρες.

 

Διονυσία Καν (1/7):
Αυτή είναι η εικόνα του αγαπημένου μου κέδρου εδώ και τρία χρόνια. Ό,τι και αν έκανα δεν απέδωσε, είναι ακόμη ζωντανός και θέλω να τον σώσω. Πείτε μου τι να κάνω, ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο κέδρος προτιμά ηλιοφανή μέρη και εδάφη με καλή αποστράγγιση. Βάλτε του υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δεκαπέντε μέρες για να δούμε πως θα αντιδράσει και αν θα βγάλει καινούργιο φύλλωμα. Καλό θα ήταν να διαλύσουμε και γαλαζόπετρα (4 κουταλιές της σούπας σε 10 κιλά νερό) και να ποτίσουμε για απολύμανση του ριζικού συστήματος.

 

Anastasia Kon (2/7):
Καλημέρα,φέτος φύτεψα μια διπλαδένια σε γλάστρα, αλλά δεν έχει μεγάλη πρόοδο και ορισμένα φύλλα της κιτρινίζουν, καθώς και τα άνθη. Τι να φταίει; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τοποθετείστε την διπλαδένια σε ημισκιερό χώρο, σε σχετικά προφυλαγμένη θέση από ανέμους. Ποτίστε κάθε 2-3 μέρες και προσθέστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά κάθε δυο βδομάδες και σίδηρο μια φορά το μήνα. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη φροντίδα της διπλαδένιας στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/gnoriste-dipladenia/

 

Ledi Hox (2/7):
Καλημέρα και καλό μήνα. Επειδή σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, θέλω να σας δείξω κάποια από τα φυτά μου που θεωρώ ότι έχουν θέματα και αν μπορείτε να με βοηθήσετε να τα αντιμετωπίσω. Αντίστοιχα με τις φώτο είναι η λεμονιά, το νυχτολούλουδο, φούλι, ορτανσία, τριανταφυλλιά και ντομάτα.. Σας παρακαλώ όταν μπορείτε ασχοληθείτε και με το δικό μου θέμα. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, καλή Κυριακή να έχετε!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε. Τα φυτά σας, και τα λουλούδια και η λεμονιά και η τοματιά έχουν προσβληθεί από ένα μικρό αραχνάκι που λέγεται τετράνυχος. Ο τετράνυχος καταπολεμάται προληπτικά με θειάφι είτε με σκόνισμα ή με ψεκασμό. Επίσης το βρέξιμο των φύλλων τις νυχτερινές ώρες καταστέλλει τη δράση του τετράνυχου.

 

Ντίνα Λαπ (2/7):
Καλημέρα σας απο την όμορφη Καβάλα! Συγχαρητήρια για την γεμάτη γνώσεις σελίδα σας. Το ροδόδεντρό μου την τελευταία εβδομάδα είναι σαν μαραμένο. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Προφανώς το ροδόδενδρο σας ταλαιπωρήθηκε από τον καύσωνα. Εξασφαλίστε του σκιερή θέση, καλή αποστράγγιση και συχνό πότισμα. Κάντε λίπανση με εκχύλισμα φυκιών για να τονωθεί το φυτό και μετά από λίγες μέρες με υγρό λίπασμα για οξύφιλα φυτά για να αναβλαστήσει.

 

Δήμητρα Κλου (6/7):
Καλησπέρα! Μου φέρανε μια γαρδένια πριν 10 ημέρες περίπου. Δεν την μεταφύτευσα, λόγω καύσωνα. Την ποτίζω μόνο όταν στεγνώνει το χώμα. Τις τελευταίες μέρες έχει όψη σαν να έχει καεί. Έχει μαυρίσει σχεδόν η μισή. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε μια σκιερή και προφυλαγμένη από ανέμους θέση για τη γαρδένια σας και ποτίζετε οπωσδήποτε κάθε δυο μέρες. Επίσης, το βραδάκι, καλό είναι να βρέχετε με νερό τα φύλλα της για δροσισμό. Κλαδέψτε τα φύλλα που μοιάζουν καμένα και προσθέστε υγρό λίπασμα για γαρδένια για να αναβλαστήσει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Ntina Kor (6/7):
Kαλησπέρα σας! Έχω κάποιες απορίες σχετικά με τον τρόπο που κλαδεύουμε καρπούζι και πεπόνι. Είχα την εντύπωση ότι το καρπούζι καρποφορεί στον κεντρικό κορμό. Όσον αφορά το πεπόνι, γνωρίζω καρποφορεί στα παρακλάδια, αλλά τι κόβω στα δεύτερα; Μειώνω το μήκος τους για να προκύψει τρίτο παρακλάδι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το κλάδεμα και το κορφολόγημα του καρπουζιού και του πεπονιού γίνεται για να εξισορροπηθεί η βλαστική ανάπτυξη με την παραγωγική καρποφορία των φυτών. Στα πεπόνια γίνεται το δεύτερο κορφολόγημα για να προκύψουν πιο δυνατά παρακλάδια-βλαστοί που θα δώσουν καλύτερους καρπούς σε μέγεθος και σε ποιότητα.

 

Marita Sko (6/7):
Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την σελίδα.. Θα ήθελα την συμβουλή σας, αυτή η ορτανσία είναι πολύ σημαντική για μένα και τα φύλλα της έχουν αρχίσει να χάνουν το χρώμα τους. Άλλαξε περιβάλλον το μπαλκόνι μου είναι ηλιόλουστο. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε μια δροσερή σκιερή θέση για την ορτανσία σας, και προσθέστε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά και σίδηρο τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την ορτανσία http://www.mistikakipou.gr/pente-mistika-ortansia/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.