εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Νάντια Λου (23/7):
Τα φύλλα της πασχαλιάς μοιάζουν λίγο “σκουριασμένα” στις άκρες, τα φύλλα της πετούνιας δείχνουν σαν καμμένα, κάποια κλαδιά του δενδρολίβανου και της λεβάντας ξεράθηκαν από τη βάση τους… πείτε μου τις συμβουλές σας, παρακαλώ! Και μία ακόμα ερώτηση: Γιατί ο ιβίσκος μου στη γλάστρα, ενώ έβγαλε καινούρια φυλλαράκια την άνοιξη, αυτά δε μεγαλώνουν αλλά συχνά κιτρινίζουν; Θέλει να ρίχνω συχνά σίδηρο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και θερμά συγχαρητήρια για την άμεση ανταπόκριση και την υπομονή σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Τα φυτά σας όπως φαίνεται έχουν ταλαιπωρηθεί αρκετά από τον καύσωνα της τελευταίας καλοκαιρινής περιόδου. Δείτε σχετικό πρόσφατο άρθρο για την προστασία των φυτών την περίοδο του καύσωνα. http://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-apo-ton-kafsona/

Σχετικά με τον ιβίσκο σας, πιθανότατα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί η νέα βλάστηση, ενώ η προσθήκη σιδήρου, μια φορά το μήνα, θα βοηθήσει σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα του ιβίσκου στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/simvoules-gia-ivisko/

Tina Gen (23/7):
Μήπως μπορείτε να μου πείτε γιατί τα ρόδια στον κήπο μου σκάνε; Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Το σκάσιμο των καρπών αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καλλιέργειας της ροδιάς, το οποίο συντελείται στα τέλη του καλοκαιριού εως τις αρχές του φθινοπώρου. Βασικό αίτιο του σκασίματος των καρπών αποτελεί η απουσία ποτίσματος κατά τους θερινούς μήνες ή τα ακανόνιστα ποτίσµατα. Επίσης το φαινόμενο ενισχύεται και διευκολύνεται κι από τη σκλήρυνση, µέχρι και νέκρωση, της φλούδας από ηλίαση σε δέντρα με λιγοστό φύλλωμα. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών, θα σας συνιστούσα να ποτίζετε τη ροδιά σας σταθερά τους θερινούς μήνες 1-2 φορές τη βδομάδα.

 

Kostas Mix (24/7):
Καταρχάς πολλά συγχαρητήρια για την υπομονή σας και τον κόπο σας! Κατά δεύτερον, έχω πρόβλημα με τα καρπούζια μου. Σχίζονται πριν ωριμάσουν. Γιατί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον κόπο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Τα καρπούζια σχίζονται πριν ωριμάσουν λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας, λόγω υψηλών διαφορών θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας την περίοδο του καλοκαιριού ή λόγω ακανόνιστων ποτισμάτων. Θα σας συμβούλευα να ποτίζετε κάθε μέρα σταθερά, την περίοδο των έντονων θερμοκρασιών τις πολύ πρωινές ώρες για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 

Κώστας Κου (24/7):
Ο τετράνυχος μέσα σε τρεις μέρες μου διέλυσε το λαχανόκηπο, πώς θα μπορούσα να είχα αποφύγει αυτή την καταστροφή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο τετράνυχος, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, είναι ο σημαντικότερος εχθρός του λαχανόκηπου μας που κάνει εκτεταμένες ζημιές όπως στην περίπτωση σας. Για την αντιμετώπιση του σε προληπτικό επίπεδο, δείτε το σχετικό μας άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες. http://www.mistikakipou.gr/tetranixos-ston-kipo/

 

Χαρούλα Τζι (25/7):
Καλημέρα σας! Μήπως μπορείτε να δημοσιεύσετε συμβουλές για το αγιόκλημα; Έχω ένα σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα και φέτος έχει αρχίσει να κιτρινίζει τα φύλλα, δεν βγάζει βλαστούς.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να ελέγξετε μήπως ποτίζετε πολύ συχνά το αγιόκλημα και κιτρινιζουν τα φύλλα του. Επίσης, Θα πρέπει να εξετάσετε για το αγιόκλημα μήπως το έχετε πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται μεταφύτευση; Θα σας πρότεινα να μας στείλετε και μια φωτογραφία για να δούμε μήπως υπάρχει προσβολή από κάποιο έντομο ή τετράνυχο για το αγιόκλημα σας. Μπορείτε να διαβάσετε συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα στο σχετικό άρθρο.
http://www.mistikakipou.gr/simvoules-agioklima/

 

Paulos Kiosses (26/7):
Καλό μεσημέρι, έχω να κάνω μια ερώτηση. Είμαι αγρότης, φυτεύω κήπους και έχω ένα σοβαρό πρόβλημα. Το τζιτζικάκι, πώς μπορώ να το καταπολεμήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πρόκειται για ένα ανοικτού πράσινου χρώματος έντομο, μήκους 2-3 χιλιοστών που μοιάζει με μικρό τζιτζικάκι και προσβάλλει κηπευτικές καλλιέργειες, αμπέλια και καρποφόρα δένδρα. Οι ζημιές που προκαλούνται από το τζιτζικάκι δεν είναι συνήθως πολύ σοβαρές, καθώς οι πληθυσμοί του εντόμου τις περισσότερες φορές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα από την δράση φυσικών εχθρών. Σε περιπτώσεις έξαρσης του τζιτζικακιού, για την οικολογική αντιμετώπιση του, πρέπει να γίνεται ψεκασμός ανά δέκα μέρες με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης και σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων.

Δέσποινα Κατ (26/7):
Eχω φυτέψει ντομάτες, τις οποίες καλλιεργώ μόνο με κοπριά. ΄Εχουν γίνει πολύ ψηλές, πάνω απο ενάμιση μέτρο, κάνουν ανθό, όχι πολύ αλλά ξεραίνεται. Μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι ντοματιές σας λόγω κοπριάς έχουν πολύ ανάπτυξη, αλλά ξεραίνονται τα άνθη τους. Θα σας συμβούλευα να μην προσθέσετε άλλη κοπριά και επίσης να πραγματοποιείται σταθερά ποτίσματα τουλάχιστον κάθε δυο μέρες αυτή την εποχή και να ψεκάζετε με εκχύλισμα φυκιών, οικολογικό σκεύασμα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, θα ήταν καλό για το μήνα Αύγουστο να καλύψετε τις ντοματιές με ένα πράσινο δίχτυ για την ηλιοπροστασία για να αποφύγετε πιθανή ξήρανση των ανθέων. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές το κορφολόγημα των φυτών βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων.

 

Lefki Ma (27/7):
Μου δώρισαν την προηγούμενη εβδομάδα δύο μικρές κρασούλες. Πότε μπορώ να κάνω τη μεταφύτευση και κάθε πότε πρέπει να τις ποτίζω; Ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για την απάντηση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλό θα ήταν να μεταφυτέψετε την κρασούλα αρχές Σεπτέμβρη, όταν έχουν τελειώσει οι έντονες ζέστες του Αυγούστου. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και το υφθινοπώρου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για τη φροντίδα της κρασούλας. http://www.mistikakipou.gr/gnoriste-tin-krasoula/

 

Quercus Cal (28/7):
Καλημέρα. Δεν ξέρω αν θα μπορούσατε να μου λύσετε μια απορία.. Αν διαλύσουμε τη σκόνη βάκιλλου θουριγγίας για να ψεκάσουμε, το διάλυμα μπορούμε να το κρατήσουμε για καιρό ή αχρηστεύεται μετά από μέρες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο βάκιλος Θουριγγίας, το οικολογικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της κάμπιας σε διάφορα φυτά κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης επίπασης (γα σκόνισμα) και σε μορφή βρέξιμης σκόνης για ψέκασμα. Όταν τη βράξιμη σκόνη τη διαλύσετε στο νερό, το διάλυμα δεν μπορείτε να το διατηρήσετε για καιρό πέραν της ημέρας που ψεκάζετε γιατί αλλοιώνεται. Επίσης, θα πρέπει να αποθηκεύεται τα σκευάσματα του βακίλου σε δροσερό περιβάλλον, στην αποθήκη σας, γιατί σε υψηλές θερμοκρασίες αλλοιώνεται και χάνει τις ιδιότητες του.

 

Ελισάβετ Μιχ (28/7):
Στο άρθρο για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών, αναφερθήκατε σε ένα ορυκτό που ονομάζεται διατομική γη. Τι ακριβώς είναι και πώς το ζητάμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H διατομική γή είναι ένα φυσικό ορυκτό απολιθωμένων φυτικών υπολειμμάτων. Εάν τη δούμε μικροσκοπικά τη διατομική γη, οι κόκκοι της είναι πολύ αιχμηροί και προσκολλούνται στα σώματα των βαδιστικών εντόμων, όπως περπατούν, και τελικά να πεθαίνουν μετά από μερικές μέρες. Τη διατομική γη, σε μικρές ή σε μεγαλύτερες συσκευασίες, μπορείτε να την προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών: http://www.mistikakipou.gr/mirmigkia-ston-kipo/

 

Μιχάλης Λιο (28/7):
Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη για όλους εμάς τους ερασιτέχνες καλλιεργητές που θέλουμε να καλλιεργούμε με οικολογικό τρόπο. Θα ήθελα να κάνω και μια ερώτηση. Γιατί κάθε χρόνο μου μαυρίζουν οι ντομάτες από την κάτω μεριά και πως να το αντιμετωπίσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά λόγια. Πραγματικά, θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι σε όλους εσάς τους ερασιτέχνες καλλιεργητές και να προτείνουμε οικολογικούς τρόπους καλλιέργειας και προστασίας των φυτών. Σχετικά με το μαύρισμα της τομάτας, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή μη μεταδοτική ασθένεια που πλήττει τις τομάτες κάθε καλοκαίρι και λέγεται ξηρή κορυφή τομάτας, η οποία αναφέρεται και ως ξηρή σήψη τομάτας, τάπωμα ή «τάπα» τομάτας. Συνήθως προκαλείται από την έλλειψη ασβεστίου αλλά και από άλλους παράγοντες. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες καθώς και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. http://www.mistikakipou.gr/xiri-korifi-ntomatas/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.