εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 23 Ιουλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Πολυ Κου (16/7):
Στη γαρδένια μου έχουν φύγει τα φύλλα της από όλα τα κλαδιά και έχουν μείνει λίγα στις κορυφές, έχουν μπούμπουκια και ανοίγουν. Της έβαζα κάθε 20 μέρες σίδηρο και τροφή εναλλάξ, μετά μόλις είδα και μου έπεφταν τα φύλλα (μαύρισαν σιγά σιγά και κιτρίνιζαν τα μπουμπούκια στη ρίζα τους, σταμάτησα να της βάζω λίπασμα και σίδηρο). Τώρα είναι με φύλλα και μπουμπούκια στις κορφές. Και αρχίζει να πετά από κάτω καινούρια βλαστάρια. Τι να κάνω με το λίπασμα; Μήπως έβαζα πολύ συχνά; Πότε να την κλάδεψω; Σας παρακαλώ απαντήστε μου και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας, σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Καταρχήν, εξασφαλίστε μια σκιερή προφυλαγμένη θέση για τη γαρδένια. Η υπερβολική και πολύ συχνή λίπανση, και ειδικά με αμμωνιακά λιπάσματα κατά την περίοδο των θερμών μηνών, μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για τη γαρδένια. http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Σαρμελ Ρου (16/7):
Έχω μία τριανταφυλλιά στο μπαλκόνι, τα φύλλα της γίνονται καφέ στις άκρες και χαλάνε. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Παρατηρώντας τη φωτογραφία με την τριανταφυλλιά σας, θα σας έλεγα να προσθέσετε υγρό λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο, για να αποκτήσει ξανά πλούσιο υγιές φύλλωμα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη λίπανση της τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/lipansi-triantafillias/

 

Περσεφόνη Λαζ (16/7):
Καλησπέρα, σας εύχομαι καλό καλοκαίρι και καλές συγκομιδές. Έχουμε δύο καρυδιές, η μία μαυρίζει και ρίχνει τα καρύδια, αλλά αυτά που κρατάει μαυρίζουν και σαπίζουν. Η άλλη χάνει φύλλα και καρύδια από το κοτσάνι κάθε χρόνο με αποτέλεσμα τώρα να είναι γυμνή από φύλλα και καρπό. Τι πρέπει να κάνω για να φάμε καρύδια; Ευχαριστώ πολύ για τις πάντα εμπεριστατωμένες συμβουλές σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλό καλοκαίρι και σε σας. Θα σας πρότεινα να ψεκάζετε με χαλκούχο διάλυμα την καρυδιά στα τέλη του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη για αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, και κυρίως την ανθράκωση την πιο σημαντική ασθένεια της καρυδιάς που δημιουργεί αποφύλλωση. Επίσης, μετά την καρπόδεση ο ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας είναι απαραίτητος για τις εντομολογικές προσβολές.

 

Χρήστος Στρα (16/7):
Έχω στον κήπο μου, σε παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, τρεις φοίνικες με παλαμοειδή φύλλα, τύπου Washingtonia filifera, περίπου 6-8 μέτρα ύψος. Κάθε χρόνο, μετά την ανθοφορία, πέφτουν χιλιάδες σπόροι που αφενός γεμίζουν τα πάντα και αφετέρου βλασταίνουν πολύ εύκολα, μέσα σε γλάστρες, στο χορτάρι, παντού… πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ανθοφορία; Λόγω ύψους δεν μπορώ πλέον να κλαδέψω τους ανθοφόρους βραχίονες… Τι μπορώ να κανω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
O φοίνικας της Καλιφόρνιας, όπως λέγεται, Washinghtonia filifera, πραγματικά παράγει σπόρους που βλαστάνουν πολύ εύκολα. Η μόνη λυση είναι να ανεβείτε σε σκάλα και να χρησιμοποιήσετε ειδικά κονταροψάλιδα που φθάνουν σε μήκος τα 5-6 μέτρα και να αφαιρεσετε τις ανθοταξίες του φοίνικα.

Maria Kon (17/7):
Έχω ένα φοίνικα με πολύ ψηλό και αδύνατο κορμό στο εξοχικό μου σπίτι στην Αίγινα. Είναι ταλαιπωρημένος από το σκαθάρι και ο γεωπόνος τον καθάρισε και του έριξε φάρμακο πριν ένα μήνα περίπου. Φαίνεται σαν το επάνω μέρος του να αδυνατίζει λίγο-λίγο και βλέπουμε τακτικά πουλιά να τσιμπάνε την πάνω άκρη του κορμού. Επειδή είναι στην άκρη του σπιτιού προς τον δρόμο, ανησυχούν οι γείτονες ότι μπορεί να πέσει κάποια στιγμή και να χτυπήσει κάποιον. Το ενδεχόμενο να πέσει με ανησυχεί. Θα ήθελα να προσπαθήσω να μην τον κόψω για συναισθηματικούς λόγους. Θα ήθελα την συμβουλή σας και την συμβολή σας εαν είναι δυνατόν.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καταπολέμηση του σκαθαριού του φοίνικα είναι δύσκολη υπόθεση, χωρίς εξασφαλισμένο αποτέλεσμα. Η χημική καταπολέμηση πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά, κάθε μήνα και είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον περιβάλλοντα χώρο. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο σχετικά με το σκαθάρι του φοίνικα που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. http://www.mistikakipou.gr/skathari_sto_foinika/

 

Δέσποινα Αμπ (17/7):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες για το σκεύασμα Θουριγγίας που αναφέρετε για την αποθήκευση της πατάτας. Δηλαδή πώς θα το χρησιμοποιήσω και από που θα το προμηθευτούμε, καθώς το φακελάκι που πήραμε είναι πανάκριβο και οι οδηγίες λένε για υγρό ψεκασμό. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Προφανώς προμηθευτήκατε βάκιλλο Θουριγγίας για ψεκασμό και όχι για σκόνισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκεύασμα που αγοράσατε και να ψεκάσετε τις πατάτες σας αφού πρώτα τις απλώσετε. Διαλύστε μία κουταλιά του γλυκού βάκιλο σε πέντε λίτρα νερό και κάντε μια καλή διαβροχή στις πατάτες. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι οικολογικό σκεύασμα και εκτός από τις πατάτες, χρησιμοποιείται για τις κάμπιες σε λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα καθώς και για την αντιμετώπιση της Tuta στην τομάτα.

 

Στέλλα Θωμ (18/7):
Γεια σας. Τα σκουλήκια στην γλάστρα, αυτά τα χοντρά-απαίσια, πώς μπορούμε να τα εξαφανίσουμε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα σκουλήκια στη γλάστρα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αν τις ποτίσουμε με διάλυμα καπνού (50 γραμμάρια καπνού σε ένα λίτρο νερό) ή με διάλυμα σκόνης μουστάρδας (50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό). Η γλάστρα μας θα πρέπει να είναι ήδη ποτισμένη όταν θα ρίξουμε το διάλυμα.

 

Γιώτα Τερ (19/7):
Καλή σας μέρα! Αυτή είναι η καμέλια μου… τα φύλλα καφετίζουν από υπερβολικό πότισμα ή υπάρχει κάποιος μύκητας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε κακή αποστράγγιση της γλάστρας. Ποτίζετε μόλις στεγνώσει το χώμα της γλάστρας για να διορθωθεί το πρόβλημα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την καμέλια στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. http://www.mistikakipou.gr/camellia/

 

Eleni Sag (20/7):
Καλημέρα σας, να σας ρωτήσω η γλάστρα μου με τον βασιλικό έχει βγάλει αυτά τα μαύρα. Να τα αφαιρέσω; Τι λέτε κι εσείς;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αφαιρέστε τους μικρούς μαύρους καρπούς για να τονώσετε τον πολυετή βασιλικό σας. Επίσης καλό θα ήταν να τον κορφολογήσετε για να έχει πιο συμπαγή κόμη, ενώ η προσθήκη βιολογικής λίπανσης και σιδήρου θα δημιουργήσει πιο πλούσιο και καταπράσινο φύλλωμα. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τη φροντίδα του βασιλικού. http://www.mistikakipou.gr/deka-simvoules-gia-ton-vasiliko/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.