εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 2 Ιουλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Chryso Eft (24/6):
Γεια σας! Αγόρασα “PYROFLAN S” και μου είπαν ότι κάνει και για να ψεκάσω το γρασίδι, αλλά έχω σκυλάκι και θέλω να ξέρω αν κάνει και πότε να ξαναπατήσουμε πάνω ή αν ξέρετε κάτι άλλο να μου πείτε.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα θέλαμε να μας προσδιορίσετε τι είναι το σκεύασμα που αναφέρεστε, γιατί δεν το έχουμε υπόψη μας. Είναι εντομοκτόνο ή μυκητοκτόνο και ποια είναι η δραστική του ουσία που αναφέρεται στην ετικέτα του; Μόνο αν μας διευκρινίσετε αυτά, θα είμαστε σε θέση να σας πούμε για το αν κάνει για το γρασίδι, για ποιο λόγο και αν χρειάζονται προφυλάξεις για εσάς και το σκυλάκι σας.

 

Kostas Lio (25/6):
Υπάρχει κάποιο είδος από τα μπέρρις που να είναι ανθεκτικό σε αρρώστιες και να μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα εύκολα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα είναι αρκετά ανθεκτικά στις ασθένειες, αρκεί να τα έχετε σε δροσερό σκιερό περιβάλλον και σε γόνιμο χώμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Το συχνό πότισμα και η λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ευδοκιμήσουν στη γλάστρα οι συγκεκριμένοι καρποφόροι θάμνοι.

 

Mary Kou (25/6):
Καλημέρα! Πριν δύο μήνες αγόρασα μία ορτανσία. Φούντωνε και όλα πήγαιναν καλά. Απουσίασα από το σπίτι για μία εβδομάδα και όταν γύρισα τα φύλλα της είχαν πάρει ένα γκρι χρώμα και ξεραίνονταν. Τα αφαίρεσα. Τώρα τα νέα φύλλα μαυρίζουν. Τι φταίει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το γκρι χρώμα των φύλλων πιθανότατα μπορεί να οφείλεται σε μυκητολογική αιτία. Το μαύρισμα στα φύλλα μπορεί να συμβαίνει όταν προσθέτουμε υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και όταν δεν γίνεται καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Κάτι ανάλογο παρουσιάζεται και όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Επίσης, παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται όταν την ορτανσία την χτυπά απευθείας το ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Νατάσα Σφε (25/6):
Καλησπέρα! Σας στέλνω φωτογραφία με ένα λευκό έκκριμα που εμφανίστηκε σε μια βουκαμβίλια και ένα νυχτολούλουδο που έχω. Τι είναι; Προς το παρών τις κλάδεψα όσο μπορούσα, αλλά δεν νομίζω ότι καθάρισαν εντελώς. Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η βουκαμβίλια και το νυχτολούλουδο σας έχουν προσβληθεί από ψευδόκοκκο που δημιουργεί το λευκό έκκριμα που εμφανίζεται. Θα πρέπει να ψεκάσετε με μίγμα οικολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ανά δεκαπέντε μέρες. Ο καλός αερισμός των φυτών με το κλάδεμα βοηθά στην μείωση της έντασης της προσβολής. Επίσης, 2-3 μέρες μετά το ψέκασμα, η διαβροχή των φυτών το βραδάκι, με πίεση, βοηθά στην έκπλυση των υπολειμάτων των προσβολών.

 

Areti Shi (25/6):
Γεια σας, ωραία η σελίδα σας! Έχω δυο κλημεντίνες, μου κάνουν αρκετούς ανθούς αλλά όχι καρπούς. Τα δέντρα είναι 7 χρόνων. Που οφείλεται;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι μανταρινιές κλημεντίνες που έχετε, μπορεί να μην καρποφορούν για διαφόρους λόγους. Πιθανόν να μην λιπαίνονται επαρκώς ή να έχουν ανεπαρκές πότισμα ή υπερβολικό πότισμα. Ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών των ανθέων θα βοηθήσει στην καρπόδεση. Μαζί με τη διόρθωση των παραπάνω πιθανών αιτιών που προαναφέραμε, πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί η καρποφορία των μανταρινιών σας και θα καταφέρετε να φάτε τα νόστιμα μανταρίνια κλιμεντήνες που ωριμάζουν πρώιμα στα τέλη του φθινοπώρου.

Χρήστος Ξου (25/6):
Καλησπέρα σας. Έχω βάλει σε γλάστρες μελιτζάνες, βγάζει τα άνθη και μετά τα μαραίνει και τα ρίχνει. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το υπερβολικό πότισμα, η κακή αποστράγγγιση της γλάστρας μπορεί να προκαλεί τη μάρανση και πτώση των ανθέων της μελιτζάνας. Μειώστε λίγο το νερό, εξασφαλίστε ότι η γλάστρα στραγγίζει, ψεκάστε και με εκχύλισμα φυκιών που βοηθάει στην καρπόδεση.

 

Panos Tls (25/6):
Η λεμονιά μου αρχίζει και αρρωσταίνει. Για ποιο λόγο τα φύλλα κιτρινίζουν-ξεραίνονται και κάνουν σαν λακκούβες-τρύπες, ενώ δεν βλέπω να υπάρχουν έντομα; Τι μπορώ να κάνω για να την σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν πρόκειται για μικρή λεμονιά, το κιτρίνισμα, συστροφή και ξήρανση των φύλλων με παράλληλη δημιουργία τρυπών στα φύλλα, οφείλεται στο φυλλοκνίστη ή σε ένα άκαρι που προσβάλει τη λεμονιά. Θα επιθυμούσαμε να μας στείλετε μια φωτογραφία για να είμαστε σίγουροι για τη διάγνωση μας ώστε να σας προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία.

 

Nikos Pap (26/6):
Χαίρετε, έχω ένα «θέμα» με τη λεμονιά μου, είναι σε γλάστρα και έχουν εμφανιστεί μυρμήγκια. Τι μπορεί να συμβαίνει; Παρακάτω σας αποστέλω μερικές φώτο. Ευχαριστώ και πολλά μπραβο γι’ αυτό που που κάνετε! Καλή συνέχεια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε, καταρχήν, για τα καλά σας λόγια. Σχετικά με τη λεμονιά σας στη γλάστρα, έχει προσβληθεί από έντομα κοκκοειδή και λόγω των μελιτωμάτων που δημιουργούνται προσελκύονται και μυρμήγκια για την αναζήτηση τροφής. Ο ψεκασμός με θερινό πολτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικό σκεύασμα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

 

Magda Mos (26/6):
Καλησπέρα! Έχω ένα αναρριχώμενο φυτό με φυλλαράκια σαν καρδιά και πολύ λεπτό μίσχο, το οποίο βγάζει και κάτι μωβ-ροζ λουλούδια που μοιάζουν με χωνάκια. Αναπτύσσεται κάθε μέρα 5-7 εκατοστά, τυλίγεται γύρω απο τα στηρίγματα πολύ γρήγορα. Τις τελευταίες μέρες είδα οτι αρκετά φύλλα του είναι φαγωμένα στις άκρες και έχουν τρυπούλες και στην μέση του φύλλου. Είναι κάποιο έντομο; Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, η προσβολή των φύλλων του αναρριχόμενου φυτού σας να οφείλεται σε κάποιο έντομο. Ο ψεκασμός με θερινό πολτό μαζί με φυσική πυρεθρίνη θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιστη της εντομολογικής προσβολής. Ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη είναι οικολογικά σκευάσματα που εφαρμόζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 28°C, κατά το σούρουπο και πάντα φροντίζουμε νωρίτερα τα φυτά να έχουν ποτιστεί.

 

Vag Ka (26/6):
Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για την δουλεια σας! Έχω στον κήπο μου τα δύο παρακάτω δέντρα και τον τελευταίο χρόνο η ανάπτυξη τους έχει σταματήσει. Το μεν πρώτο ξεραίνεται σιγά σιγά, τι να κάνω πάσχει από κάποια ασθένεια ή μήπως δεν βρήκε από κάτω η ρίζα το μέρος της με αυτό το αποτέλεσμα; Στο δε δεύτερο δεν υπάρχει τόσο πρόβλημα, μόνο που οι άκρες του κιτρινίζουν και σπάνε σα να ξεράθηκαν. Τι μπορεί να συμβαίνει και εδώ; Κάθε βοήθεια σας χρήσιμη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, σας στέλνω κ τις φωτό.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα κυπαρισσοειδή που έχετε, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, έχουν προσβληθεί από μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος των κυπαρισσοειδών. Ριζοποτείστε στις ρίζες με γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας 1 κουταλιά της σουπας σε 5 λίτρα νερό, μετά το πότισμα. Επίσης ψεκάστε με λίπασμα φωσφονικου καλίου ανά δεκαπέντε μέρες, στο φύλλωμα των φυτών.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.