εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 16 Ιουλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Chryso Eft (8/7):
Εδώ και δύο χρόνια φύτεψα φυτά λέιλαντ και τα μισά μεγαλώνουν, ενώ τα άλλα μισά έχουν μείνει μικρά και καχεκτικά. Τα ποτίζω καθημερινά λίγο. Πώς να τα φροντίσω να μεγαλώσουν κι αυτά; Μήπως φταίει το έδαφος, γιατί είναι άρρωστα όλα στην ίδια σειρά. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, στη σειρά που έχετε βάλει τα λέιλαντ το έδαφος είναι πιο συμπαγές και δεν στραγγίζει καλά. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, τα λέιλαντ και τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος. Θα σας έλεγα να τα ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα και όχι καθημερινά. Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας μία κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα.

 

Ιάκωβος Ιορ (8/7):
Έχω ποντίκια που μου τρώνε τις ντομάτες και τα κηπευτικά. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα στο λαχανόκηπο μας. Λόγω των προβλημάτων που προκαλούν, συνήθως λαμβάνουμε μέτρα αντιμετώπισης που βασίζονται στην εφαρμογή ποντικοδολωμάτων εμποτισμένα με τρωκτικοκτόνες ουσίες και στη χρήση παγίδων (κολλητικών, δολωματικών σταθμών, φακών και διάφορων άλλων). Η εφαρμογή γίνεται περιφερειακά του λαχανόκηπου ώστε να δημιουργηθεί ένα φράγμα προστασίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ποντίκια, είναι έξυπνα θηλαστικά που εύκολα προσαρμόζονται σε διάφορες συνθήκες, οπότε για την καταπολέμηση τους απαιτείται ένα συνδυασμός των παραπάνω μέτρων και εναλλαγές των εφαρμογών ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Ζαχαρούλα Καρ (8/7):
Πολλά μπράβο για το site σας και την πολύτιμη βοήθειά σας….. Έχουμε μια λεμονιά στον κήπο η οποία έχει βαμβακίαση. Ποιός είναι ο τρόπος αντιμετώπισής της; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την βαμβακάδα στη λεμονιά και σε άλλα εσπεριδοειδή, χρησιμοποιείστε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού . Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C. Δύο-τρεις μέρες μετά τον ψεκασμό, καλό είναι να ξεπλύνετε με νερό με πίεση τη λεμονιά, κατά το σούρουπο. Επαναλάβετε τον ψεκασμό με θερινό πολτό σε δεκαπέντε μέρες. Τον θερινό πολτό θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Pantelis Pan (9/7):
Έχω μια ελιά που από τον κορμό της τρέχει υγρο κάτι σαν… λάδι. Η ελιά, όμως, φαίνεται να είναι υγιής, έχω ρωτήσει ειδικούς, αλλά κανένας δεν μου έδωσε κάποια εξήγηση, και η έννοια μου είναι μήπως ξεραθεί.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ελιά σας έχει προσβληθεί πιθανότατα από μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί σηψιρριζίες, έκκριση κόμεος και σταδιακή καχεξία του δένδρου. Ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας. Δεν είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια στις ελιές αλλά χρειάζεται ειδική θεραπεία για να την καταπολεμήσετε. Συγκεκριμένα, μειώσετε το πότισμα και ριζοποτίστε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα), 5 κουταλιές της σούπας σε δέκα κιλά νερό και επαναλάβετε σε δεκαπέντε μέρες. Επίσης, κάντε επάλειψη του κορμού με βορδιγάλια πάστα, από το έδαφος μέχρι ένα μέτρο στο ύψος. Για την δημιουργία της βορδιγάλιας πάστας για επάλειψη ανακατέψτε 100 γραμμάρια βορδιγάλιου πολτού σε ένα λίτρο νερό.

 

Μαρία Λιο (9/7):
Μαρασμός των φύλλων της ορτανσίας. Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εξασφαλίστε μια δροσερή σκιερή θέση για την ορτανσία σας, και προσθέστε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά και σίδηρο τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την ορτανσία: http://www.mistikakipou.gr/pente-mistika-ortansia/

 

Χαρά Σαλ (9/7):
Πώς να μην γεννάει τα μπαλάκια ο φίκος δέντρο που έχω; Γίνεται ο χώρος γύρω στο σπίτι χάλια. Είναι γύρω στα 6 μέτρα ύψος το δέντρο. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αρκετά σύνθετη η ερώτηση σας, καθώς για να μη δημιουργούνται οι καρποί του φίκου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιφέρουμε την πτώση ή την καταστροφή των ανθέων του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με υπερβολικό πότισμα ή λίπανση με αμμωνία την περίοδο άνθισης για να ρίξει τα άνθη του ή με ψέκασμα με δυνατή δόση χαλκούχου διαλύματος 50γρ/10λίτρα όταν είναι ανθισμένο για να καταστραφούν τα άνθη.

 

Παντελής Πιτ (9/7):
Γειά σας, ζῶ εἰς τά Χανιά, μήπως μπορεῖτε νά μοῦ ὑποδείξετε, ποῦ μπορῶ νά βρῶ σπόρους, μη γενετικά τροποποιημένους; Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ, ἐκ τῶν προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι σπόροι που πωλούνται σε γεωπονικά καταστήματα, ποικιλίες ή υβρίδια, δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι καθώς απαγορεύεται από τη Εθνική Νομοθεσία. Αν σας ενδιαφέρουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να απευθυνθείτε στην εθελοντική ομάδα των Σποριτών στα Χανιά ή στην ομάδα του Πελίτι.

 

Loukas Zou (9/7):
Έχω μία τριανταφυλιά κλαίουσα της οποίας τα φύλλα καφετίζουν στις άκρες. Τι έπαθε; Πώς την θεραπεύω; Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, η τριανταφυλλιά σας είναι φυτεμένη σε γλάστρα και καφετίζει στις άκρες των φύλλων λόγω του καύσωνα. Μεταφέρετε τη σε σκιερό μέρος, ποτίζετε συχνά και προσθέστε εκχύλισμα φυκιών. Δείτε και το σχετικό άρθρο μας για την προστασία των φυτών από καύσωνα. http://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-apo-ton-kafsona/

Στέφανος Λιο (10/7):
Πολλά συγχαρητήρια για την σελίδα σας και για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Οι τριανταφυλλιες μου ρίχνουν τα φύλλα τους, αφού κάνουν εκτεταμένες καφέ κηλίδες (σχεδόν σε ολόκληρα τα φύλλα πέφτουν) . Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Οι τριανταφυλλιές σας έχουν προσβληθεί από τη μελανή κηλίδωση, μια μυκητολογική ασθένεια. Για την αντιμετώπιση της, καλό είναι να ψεκάσετε με διάλυμα χαλκού ανά δεκαπέντε μέρες, ενώ θα πρέπει να καθαρίσετε τα προσβεβλημένα φύλλα και βλαστούς.

 

Aliki Yia (10/7):
Kαλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την απάντησή σας σήμερα. Έκανα το τεστ με το ξύδι σε ξηρό χωμα και το ξύδι άφρισε. Απ’ ότι διάβασα, αυτό είναι σημάδι ότι το pH του εδάφους μου είναι πάνω από 7.5, έλεγε το βιβλίο. Έχω αγοράσει υγρό ασβέστιο. Θεωρείτε ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω τώρα και να βελτιώσω την κατάσταση ή έχω χάσει τις ελπίδες για καλή φετινή παραγωγή; Επίσης, συμβουλέψτε με για το τι πρέπει να κάνω για να επαναφέρω το σωστό pH στο χώμα του λαχανόκηπού μου, σας παρακαλώ! Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια, εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρησιμοποιείστε άμεσα το υγρό ασβεστιο και επαναλάβετε σε δεκα μέρες για να διορθώσετε την ξηρά κορυφή στις τομάτες. Για την διόρθωση του pH, μπορείτε να προσθέσετε θειάφι στο έδαφος ώστε να μειωθεί το pH και να γίνει πιο ισόρροπο το έδαφος. Επίσης η προσθήκη κοπριάς και ζεόλιθου θα βοηθήσει στη βελτίωση των ιδιοτήτων του εδάφους.

 

Ελένη Περ (11/7):
Γεια σας, χαίρομαι πραγματικά που υπάρχει αυτή η σελίδα γιατί μαθαίνουμε πολλά. Να είστε καλά! Θα ήθελα να σας πω και εγώ για ενα ροδόδεντρο που έχω, ενώ έβγαλε καινούργια φυλλαράκια, τώρα ξεραίνονται και πέφτουν! Τι να κάνω να το βοηθήσω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι, Σχετικά με το ροδόδενδρο, θα σας πρότεινα να εξασφαλίστε μια δροσερή σκιερή θέση καθώς είναι ευαίσθητα στον έντονο ήλιο. Ποτίζετε κάθε δύο μέρες αυτή την περίοδο και παράλληλα, προσθέστε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά και σίδηρο τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

 

Ελένη Γαρ (11/7):
Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω πως ενισχύουμε την γεύση της ντομάτας μας, οι δικές μου δεν είναι γλυκές.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να ωριμάσουν και να γλυκάνουν οι ντομάτες, χρειάζεται ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και το σχετικό άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/ennea-mistika-tomata/

 

Eleni Mpi (11/7):
Καλησπέρα ήθελα να ρωτήσω το φυτόχωμα εξωτερικού χώρου κάνει για φυτώριο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το φυτόχωμα εξωτερικού χώρου συνήθως δεν περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλύτερα να μην χρησιμοποιείται για φυτώριο σπορόφυτων, αλλά να προτιμάμε εξειδικευμένο χώμα για σπορείο που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

 

John Ra (12/7):
Παρακαλώ, η κάμπια στην ντομάτα καταπολεμάται με φυσικό τρόπο ή χρειάζονται χημικά φάρμακα για καλό αποτέλεσμα; Εν τω μεταξύ, πόσος χρόνος απαιτείται μετά το ράντισμα με χημικά για συγκομιδή;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κάμπια στη ντομάτα καταπολεμάται οικολογικά με τη συχνή χρήση του βάκιλου Θουριγγίας, είτε με σκόνισμα είτε με ψεκασμό. Στο εμπόριο υπάρχουν και διάφορα χημικά σκευάσματα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της που συνήθως απαιτούν να περάσει τουλάχιστον τρεις μέρες από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή.

 

Ζωή Αλε (13/7):
Καλησπέρα σας. Θα ηθελα να σας ρωτήσω τι μπορώ να κάνω σε φυτό λίλιουμ, το οποίο έχουν κιτρινίσει τα φύλλα. Αγορασμένα και φυτεμένα μαζί, το ένα είναι υπό κατάρρευση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να τα μεταφέρετε σε ημισκιερό χώρο, αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες, να ποτίζετε κάθε δυο μέρες και να προσθέσετε και λίγο σίδηρο κάθε είκοσι μέρες.

 

Aris Kor (14/7):
Καλημέρα! Σε δύο φυτώρια avocado, μετά τον πρόσφατο καύσωνα εμφανίστηκε έντονα σε όλα τους σχεδόν τα φύλλα αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες, δηλαδή σαν έντονο έγκαυμα. Είναι ασθένεια; Πρέπει να επιληφθώ άμεσα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα νεαρά φυτώρια αβοκάντο είναι ευαίσθητα στον καύσωνα και στο δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό το λόγο, αν τα έχουμε σε γλάστρα, πρέπει να τα διατηρούμε σε σκιερό χώρο ή αν είναι φυτεμένα στο έδαφος φροντίζουμε να τα καλύπτουμε με ένα ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας. Επίσης, συμπληρωματικά, μπορούμε να τα ψεκάζουμε με ζεόλιθο στο φύλλωμα για να μην παθαίνουν εγκαύματα, όπως στην περίπτωση σας, ενώ αλείφουμε και τον λεπτό ευαίσθητο κορμό τους με πάστα κλαδέματος για αποφυγή πρόσθετων εγκαυμάτων στο βλαστό.

 

Γιάννης Καρ (14/7) :
Καλημέρα. Έχω μια λεμονιά στο μπαλκόνι μου. Λόγω της ζέστης, αλλά και δικής μου αμέλειας επειδή έπρεπε να φύγω επαγγελματικό ταξίδι, έμεινε 4 ημέρες χωρίς νερό με αποτέλεσμα να ξεραίνεται. Η εικόνα της είναι αυτή στη φωτογραφία. Παρακαλώ την βοήθεια σας και πώς μπορώ να την σώσω. Από εχθές που επέστρεψα την ποτίζω συνέχεια, αλλά δεν βλέπω άμεση βελτίωση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τοποθετήσετε τη λεμονιά σε σκιερή θέση και πέραν του ποτίσματος στη γλάστρα, ρίξτε και αρκετό νερό στο πιατάκι της ώστε να τραβήξει νερό από κάτω. Προσθέστε και ένα διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ανά δέκα μέρες και η λεμονιά σας πρέπει να ξαναέλθει σε ισορροπία.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.