εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

Ευτυχία Γ (12/2):
Καλημέρα, καλή Κυριακή! Θα ΄θελα να μου πείτε πότε κλαδεύω τον Ιβίσκο για να μην παγώσει.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ιβίσκος θα πρέπει να κλαδευτεί μόλις τελειώσει ο χειμώνας και περάσουν οι παγωνιές. Θα έχουμε αναλυτικό άρθρο με συμβουλές φροντίδας για τον ιβίσκο, σε λίγες μέρες.

 

Stavroula Gi (12/2):
Καλήμερα, έχω έναν βασιλικό. Mέχρι τον περασμένο μήνα ήταν καλά, τώρα έχουν πέσει τα φύλλα του. Tον έχω μέσα στο παράθυρο της κουζίνας, τον βλέπει για λίγη ώρα ο ήλιος. Πώς μπορώ να τον φροντίσω; Ευχαριστώ πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, λόγω γειτνίασης με το παγωμένο τζάμι και λόγω ελλιπή φωτισμού, ο βασιλικός ταλαιπωρήθηκε με αποτέλεσμα να πέφτουν τα φύλλα του. Θα σας πρότεινα να τον κλαδέψετε μόλις περάσουν οι παγωνιές και να του προσθέσετε υγρό λίπασμα με φύκια για να συνέλθει και να αναπτυχθεί ξανά.

 

Giannis E (14/2):
Έχω ένα φυτό στέβιας και δεν ξέρω πώς να το φροντίσω. Πώς και πότε πρέπει να την κλαδέψω; Πώς να τη χρησιμοποιήσω; Σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα κλαδέψετε τη στέβια στα τέλη του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγωνιές καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο κρύο. Σχετικά με τη χρήση της, θα αποξηράνετε σε σκιερό μέρος τα φύλλα της, και αφού τα τρίψετε θα τα χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντική ουσία στο ρόφημα ή στα γλυκά σας. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας για την στέβια θα έχουμε σε άρθρο μας, μέσα στο Μάρτιο.

 

Νηρηίδα Ω (14/2):
Καλημέρα σας! Έχω βάλει κλαδιά αγριελιάς για να ριζώσουν και να γίνουν μοσχεύματα. Τα έβαλα το Νοέμβριο και ψεκάζω κάθε μέρα τα φύλλα τους για να ελαττώσω την εξατμισοδιαπνοή. Τα εμβάπτισα πριν τα φυτέψω σε ορμόνη ριζοβολίας σε μορφή σκόνης και τα ποτίζω με διάλυμα ορμόνης ριζοβολίας υγρής. Παρ’ ότι δείχνουν σχετικά καλά (δεν έχουνε ρίξει τα φύλλα τους), εδώ και 3 μήνες δεν έχουνε βγάλει ρίζες ακόμα. Βρίσκομαι στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και τα έχω σε ηπίνεμο μέρος και ηλίολουστο. Οι αντίστοιχες κουφοξυλιές που έβαλα , ήδη ξεκίνησανε έστω και μετά από 3 μήνες και βγάλανε νέα φύλλα. Τι μπορεί να συμβαίνει?
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, θα πρέπει να είναι σε φωτεινό χώρο αλλά να μην το κτυπά απευθείας ο ήλιος. Επίσης επιλέγετε φυλλοφόρα μοσχεύματα ελιάς επάκριας βλάστησης 12-15εκ και αφήστε 4-6 φύλλα πάνω στο μόσχευμα. Καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η συλλογή μοσχευμάτων γίνεται από τα μέσα Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλιο. Η μεταχείριση με ορμόνες ριζοβολίας όπως κάνατε, είναι επιβεβλημένη. Επίσης όταν στην βάση των μοσχευμάτων παρέχεται θερμοκρασία 24-26°C, ευνοείται η ριζοβολία. Τέλος, για υπόστρωμα προτιμήστε μίγμα τύρφης και περλίτη.

 

Marianne B (15/2):
Γεια σας και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Κάποτε είχα διαβάσει για ένα φυτό που διώχνει τις γάτες και μυρίζει πολύ άσχημα. Μήπως ξέρετε ποιο είναι?

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:  
Ο απήγανος είναι το φυτό που λόγω της δυσάρεστη μυρωδιάς του απομακρύνει τις γάτες. Βέβαια, αυτό συντελείται σε μια περιορισμένη περιοχή γύρω από το φυτό και δεν εξασφαλίζει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Elina C (15/2):
Καλησπέρα, χάρηκα πολύ όταν είδα ότι υπάρχει μία σελίδα όπως η δική σας. Θέλω να σας ρωτήσω, έχω αγοράσει σε γλαστράκι Υπερικόν (βαλσαμόχορτο). Μένω σε πόλη και το ένα μπαλκόνι πρωί -μεσημέρι έχει ήλιο. Είναι καλό να το έχω μόνιμα εκεί ή να το έχω στο μπροστινό μπαλκόνι που έχει ήλιο το απόγευμα μόνο;Και θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με το πότισμα ,είναι πολύ μικρό ακόμα το φυτό. Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:  
Το βαλσαμόχορτο είναι ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό, ποώδες και πολυετές. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις, οπότε προτιμήστε το μπαλκόνι με το συνεχή ήλιο. Σχετικά με το πότισμα, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό. Μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού. Για το βαλσαμόχορτο θα έχουμε αναλυτικό αφιέρωμα με άρθρο τις πρώτες μέρες του Μάρτη.

 

Maria Ni (16/2):
Προχθές πρόσεξα ότι υπάρχουν μυγάκια στο χώμα της Καλέντουλας σε καινούργια γλάστρα με καινούριο χώμα, για εξωτερικό χώρο, το οποίο δεν είχε πρόβλημα… Μπορώ να κάνω ένα ψέκασμα με νερό και πράσινο σαπούνι ή δεν θα έχει αποτέλεσμα;
Αγαπώ τα φυτά μου και δυστυχώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην φροντίδα τους.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:  
Δοκιμάστε να ψεκάσετε με διάλυμα πράσινου σαπουνιού σε νερό (1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) και επαναλάβετε σε μια βδομάδα. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, ψεκάστε με βιολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Giorgos Ka (16/2):
Έχω μια βερικοκιά 5 χρόνων και τα βερίκοκα της, πέρυσι, είχαν μέσα σκουλήκι άσπρο. Τι μπορώ να κάνω για μην έχω πρόβλημα φέτος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:  
Τα βερίκοκα σας προσβληθήκαν από την καρπόκαψα της βερικοκιάς, ενός εντόμου πεταλούδας που γεννά αυγά στους καρπούς, τα οποία εκκολάπτονται στα λευκά σκουλήκια που αντικρύσατε. Η καταπολέμηση του γίνεται με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης ή βάκιλου Θουρηγγίας. Και τα δυο σκευάσματα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Evi K (17/2):
Καλησπέρα σας, ήθελα να σας ρωτήσω τι φταίει και η λεμονιά μαζεύει τα φύλλα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Υποθέτω ότι όταν λέτε ότι «η λεμονιά μαζεύει τα φύλλα», εννοείται ότι τα φύλλα «στρίβουν». Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προσβολή από το έντομο μελίγκρα (αφίδες) ή από το φυλλοκνίστη. Απαιτείται ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου ή με θερινό πολτό κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

 

Γιώργος Ντ (17/2):
Έχω μία σεφλέρα κι έναν ιβίσκο και τα έκαψε η παγωνιά. Τι να κάνω; Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ιβίσκος, αλλά και η σεφλέρα, θα πρέπει να κλαδευτούν μόλις τελειώσει ο χειμώνας και περάσουν οι παγωνιές. Καλό είναι να προστεθεί και διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών με ριζοπότισμα για να αντιμετωπίσουν το στρες και να τα μπορέσουν να αναπτυχθούν με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη. Σας ενημερώνουμε ότι μέσα στον Μάρτιο, θα έχουμε αναλυτικά άρθρα με συμβουλές φροντίδας για τον ιβίσκο αλλά και για τη σεφλέρα.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.