εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έστειλαν οι αναγνώστες μας την περασμένη εβδομάδα.

 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου

Stavroula Gi (29/01) :
Καλημέρα, έχω μερικά γούκα πολύ μεγάλα. Πώς μπορώ να τα βγάλω γιατί ενοχλούν τα άλλα φυτά γύρω τους με τις ριζες τους που είναι πάρα πολλές και δεν τα αφήνουν να αναπτυχθούν. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα γιούκα έχουν πολύ δυνατή ανάπτυξη με το ριζικό τους σύστημα και είναι δυσεξόντωτα. Θα πρέπει να κοπούν από το έδαφος και για οριστική λύση να αλειφθούν στις τομές με αδιάλυτο χημικό ζιζανιοκτόνο.

 

Eleni V-K (29/01):
Καλημέρα! Έχω μια υπομονή. Ήταν γεμάτη μπουμπούκια, εννοείται την έχω μέσα στο σπίτι, ανθίσανε μερικά και ανακάλυψα ότι τα υπόλοιπα ξεραθήκανε. Τι φταίει; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το παχύφυτο “υπομονή” ανθίζει σε εσωτερικό χώρο που έχει αρκετό φυσικό φωτισμό, ενώ χρειάζεται γλάστρα με χώμα που να έχει καλή στράγγιση. Για να διατηρήσει τα άνθη του χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα και προσθήκη υγρής λίπανσης για κάκτους 1-2 φορές το μήνα περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

 

Stelios S. (29/01):
Είσθε πάντα επίκαιρος και πολύ βοηθητικός. Θέλω αν μπορείτε να ανεβάσετε βήμα-βήμα πώς μπορούμε να φτιάξουμε με τελάρα πλαστικά φρούτων αυτοποτιζόμενο σύστημα. Το είχα δει στο youtube, αλλά δεν μπορώ να το καταλάβω. Σας ευχαριστώ για τη καλή σας πρόθεση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δεν έχουμε υπόψη μας κάτι σχετικό για αυτοποτιζόμενο σύστημα με τελάρα πλαστικά φρούτων ενώ δεν βρήκαμε κάτι σχετικό στο youtube για αυτό που αναφέρεστε. Αν θα ήταν εύκολο, παρακαλούμε να μας αποστείλετε το σχετικό video για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.

 

Μαριάννα Φ. (29/1):
Εχω δυο λεμονιές τις οποίες τις έχω σε εσωτερικό χώρο και οι οποίες έχουν ρίξει όλα τα φύλλα και αρχίζουν και μαυρίζουν τα κλαδιά. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε και τι μου προτείνετε. Ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δυστυχώς, οι λεμονιές είναι δέντρο που δεν μπορείτε να τις κρατήσετε για πολύ σε γλάστρα και πόσο μάλλον σε εσωτερικό χώρο. Λόγω έλλειψης ήλιου, και αερισμού δεν επιβιώνουν και για αυτό ρίχνουν τα φύλλα και μαυρίζουν τα κλαδιά. Θα πρέπει να τη βγάλετε σε εξωτερικό χώρο και κάποια στιγμή, την περίοδο της άνοιξης, να τη μεταφυτεύσετε στο έδαφος.

 

Argiris Tz. (29/1):
Καλησπέρα …Μπράβο στην σελίδα …με την σειρά μου θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση…Στην Κρήτη στο Ρέθυμνο χρειάστηκε να βάλουμε χωμα…το χώμα που μας έφεραν είχαν μέσα σπορο απο καλαμουρα..σε 3χρόνια εξαπλώθηκε σε όλο το οικόπεδο …βάζαμε τον καταστροφεα Αλλά αυτός θεριεύει…Υπάρχει κάποια λύση helpp?

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καλαμούρα, καλαμάγρα ή βέλιουρας είναι από τα δυσεξόντωτα ζιζάνια σιτηρών που εξαπλώνονται με το όργωμα. Για να περιοριστεί θα πρέπει να κάνετε σπορά με βίκο και βρώμη το χειμώνα, σαν χλωρά λίπανση και να κάνετε ενσωμάτωση στο χωράφι την άνοιξη.

Νικόλ Μ. (29/1):
Καλησπέρα, μια ερώτηση για το σπορείο μου. Θα το βάλω μέσα στο σπίτι, επειδή έχει ζέστη, αλλά δεν έχει πολύ φως, μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ειδικές λάμπες. Θα κάνουν δουλειά ή δεν θα μου φυτρώσουν καθόλου?

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι ειδικές λάμπες φθορισμού για σπορείο θα βοηθήσουν να αναπτυχθούν τα μικρά σπρόφυτα αφου φυτρώσουν. Κάνουν. Οι λάμπες πρέπει να είναι σε απόσταση γύρω στα 3εκ πάνω από τα φυτά και όπως θα μεγαλώνουν, θα πρέπει να μετακινούμε και τις λάμπες ανάλογα προς τα πάνω.

 

Panagioths Ts (29/1):
Ψάχνω να βρω οινοθήρα σε άλλο χρώμα εκτός από ροζ. Γνωρίζεις κάτι; Και δεύτερον, πώς μπορώ να επηρεάσω τα χρώματα των λουλουδιών και να βγάλω νέα, διάφορα, και καλύτερα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
To οινόθηρα (Oenothera speciosa) έχει ροζ λουλούδι και μόνο. Η ένταση του χρώματος των λουλουδιών έχει σχέση με την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία, τη λίπανση. Σε χώρες του βορρά, τα λουλούδια έχουν πολύ πιο έντονο χρώμα. Η ήπια καλιούχα λίπανση και το μέτριο πότισμα βοηθάει.

 

Γιώτα Κ. (30/1):
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να επανέλθουν τα φυτά μετά το χιόνι και την παγωνιά. Συγκεκριμένα θέλω να ρωτήσω πως ακριβώς μπορώ να επαναφέρω τα με ξερά ένα φύλα φυτά μου όπως η βουκαμβίλια, διπλαδένια, ιβύσκο και μπενζαμιν. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας. Γιώτα από Βριλήσσια.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κλαδέψτε και αφαιρέστε τα ξερά, ένα μήνα μετά τον παγετό, αφού έχει φανεί η συνολική ζημιά και ψεκάστε με διάλυμα χαλκού για απολύμανση. Επίσης, προσθέσετε στο πότισμα υγρό εκχύλισμα φυκιών άμεσα για τόνωση ενώ συστήνουμε και βιολογικό λίπασμα αζώτου για να αναπτύξουν καινούργιο φύλλωμα αρχές Μάρτη.

 

Markos K (31/1):
Μπράβο Κώστα, πολύ καλές συμβουλές, πέσμου σε παρακαλώ σχετικά με τη λίπανση της αμυγδαλιάς, ποιό λίπασμα είναι κατάλληλο, πότε λιπαίνουμε, και αν χρειάζεται ψεκασμούς ή κάποια άλλη περιποίηση.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τη λίπανση της αμυγδαλιάς συστήνουμε, την ενσωμάτωση ενός πλήρους βιολογικού λιπάσματος την περίοδο του Φεβρουαρίου και συμπληρωματικά το Μάη από ένα κιλό περίπου κάθε φορά. Ψεκασμός χρειάζεται μετά το δέσιμο των ανθέων με βιολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης για το έντομο ευρύτομο της αμυγδαλιάς. Θα αναφερθούμε σε ειδικό άρθρο σύντομα. Επίσης ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα μετά το δέσιμο των καρπών βοηθά για την αντιμετώπιση διάφορων μυκητολογικών ασθενειών της αμυγδαλιάς.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.