εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου

Mara Pa (19/2):
Καλημέρα και συγχαρητήρια! Έχω μια όμορφη μονστέρα, μέσα στο σπίτι. Άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της τις μέρες που είχε θέρμανση το σπίτι και την έβγαλα έξω. Σωτηρία δεν είδα. Ποιες συμβουλές θα μου δίνατε για φροντίδα και πότισμα; Ευχαριστώ πολύ! Μ.Π.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η μονστέρα θέλει εσωτερικούς χώρους που δέχονται αρκετό φως, αλλά όχι απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ηλίου. Επιλέγουμε θέσεις που να αερίζονται, μακριά από θερμαντικά σώματα. Η μονστέρα χρειάζεται αρκετή υγρασία και ποτίζουμε πιο συχνά το καλοκαίρι εφόσον το χώμα αρχίσει να στεγνώνει, ενώ τον χειμώνα περιορίζουμε το πότισμα. Λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, κάθε 15 ημέρες ώστε να βοηθήσουμε το φυτό. Σημαντικό είναι τα φύλλα της να ψεκάζονται και να καθαρίζονται με χλιαρό νερό, ώστε να περιορίσουμε τις ασθένειες. Τέλος, λόγω της σχετικά γρήγορης ανάπτυξη της, συστήνουμε να την μεταφυτεύετε σε καινούργια γλάστρα κάθε 1-2 χρόνια.

 

Katerina Li (19/2):
Καλημέρα έχω πάρει μία λεμονιά περίπου 1,3m σε γλάστρα. Πείτε μου πότε μπορώ να της αλλάξω την γλάστρα και αν πρέπει να την κλαδεψω. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η λεμονιά είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει σε γλάστρα και μπορεί να τα καταφέρει μόνο με ιδιαίτερη φροντίδα. Μόλις μπει η άνοιξη και τελειώσουν οι τελευταίες παγωνιές του χειμώνα, μπορείτε να τη μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη οι ρίζες της. Μπορείτε, συγχρόνως, να την κλαδέψετε για να της δώσετε μια πιο συμπαγή κόμη στο δέντρο.

 

Αγγελική Γκι (19/2):
Καλημέρα σας, θα ήθελα να μάθω για την παιώνια. Πέρσι φύτεψα τους βολβούς σε γλάστρα και δεν άνθισαν. Τον Σεπτέμβριο, τα μεταφύτεψα στην γη και ακόμα δεν έβγαλαν βλαστάρια. Μπορείτε να μου πείτε το μυστικό τους; Γιατι θέλω να φυτέψω και άλλες πεώνιες, μου αρέσουν πολύ! Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Εάν φυτέψετε ριζώματα παιώνιας που προέρχονται από διαίρεση την άνοιξη, είναι πιθανό να μην ανθίσουν για ένα – δύο χρόνια. Επίσης, εξασφαλίσετε ότι τα μάτια των ριζωμάτων δεν θα βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο από 5 εκατοστά όταν θα έχει ολοκληρωθεί το φύτεμα γιατί αλλιώς η παιώνιά σας μπορεί να μην ανθίσει. Όμως οι παιώνιες που είναι ήδη φυτεμένες σε γλάστρα μπορούν να σας ανθίσουν από τον πρώτο χρόνο, όταν μεταφυτευτούν νωρίς την άνοιξη στον κήπο σας.

 

Athina Sta (21/2):
Καλημέρα!
Ζούμε σ’ ένα ημιορεινό χωριό στη νότια Κρήτη και μόλις έκοψα ένα λάχανο από τον κήπο. Η καρδιά του είναι λίγο μωβ, ενώ δε φαίνεται να έχει άλλο πρόβλημα. Αν και λίγο σκληρό είναι νόστιμο. Τι φταίει για το μωβ του χρώμα? Σας ευχαριστούμε!!!!!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μωβ χρώμα μπορεί να οφείλεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (παγετός) που επικράτησαν κατά την φετινή χρονιά ή από έλλειψη ιχνοστοιχείων που δεν βοήθησαν στη φυσιολογική ωρίμανση του λάχανου. Ο ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών ή μίγμα ιχνοστοιχείων θα μπορούσε να βοηθήσει άλλη φορά στην προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Georgios Sa (22/2):
Πείτε μας για την Λουΐζα Κάθε χρόνο αγοράζουμε. Δώστε μας οδηγίες παρακαλώ. Καλό μεσημέρι!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H Λουίζα προτιμά θέση προστατευμένη από τον έντονο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Για την καλύτερη προστασία ενάντια στον έντονο ήλιο, επιλέγουμε να την φυτέψουμε σε μεγάλες γλάστρες, καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η γλάστρα τόσο περισσότερο θα είναι και το νερό που συγκρατεί. Επίσης, θέλουμε θέση προστατευμένη από τους βοριάδες και την έντονη παγωνιά του χειμώνα. Προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου, μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Περισσότερες πληροφορίες σε σχετικό άρθρο που θα δημοσιεύσουμε για τη Λουΐζα μέσα στο Μάρτιο.

 

Ουρανία Βγε (22/2):
Έχω στον κήπο μου δύο αχλαδιές, ποικιλία κρυστάλια. Κάθε χρόνο είναι φορτωμένες καρπό, όμως όλα σκουλικιάζουν. Μέχρι τώρα δεν έχω κάνει τίποτα γι’ αυτό. Τι πρέπει να κάνω; Είναι δε πολύ μεγάλες σε ύψος. Πρέπει να τις κλαδέψω; Και πώς; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να προστατεύσετε την αχλαδια από το σκουλήκι (καρπόκαψα) που την προσβάλλει, θα πρέπει να ψεκάσετε με βάκιλο Θουρηγγιάς ή φυσική πυρεθρίνη μόλις πέσουν τα άνθη, και να επαναλάβετε ξανά δυο φορές ανά είκοσι μέρες. Σχετικά με το κλάδεμα, θα την κλαδέψετε μέσα στο Γενάρη -Φλεβάρη, διατηρώντας το κυπελλοειδές σχήμα, αραιώνοντας τους εσωτερικούς κλάδους που εμποδίζουν τον αερισμό και την είσοδο του φωτός στο εσωτερικό της κόμης και συντέμνοντας κατά το ⅓ των κλάδων που φεύγουν πιο ψηλά. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκό.

Φωτεινή Κα (23/2):
Γεια σας. Θέλω να φυτέψω μια νάνα τριανταφυλλιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου. Μου λένε, όμως, ότι δεδομένου ότι τριγύρω στο σπίτι υπάρχουν δέντρα η τριανταφυλλιά θα αρρωσταίνει συνέχεια και θα προσελκύει βλαβερά έντομα: μελίγκρα, αφίδες κλπ. Οπότε θα κολλάει και τα άλλα λουλούδια μου. Ποια είναι η γνώμη σας; Τι πρέπει να προσέξω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η τριανταφυλλιά σε μέρος ζεστό και σχετικά κλειστό που δεν αερίζεται καλά, σίγουρα μπορεί να προσβληθεί από τη μελίγκρα (αλλιώς αφείδα). Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος να μην τη φυτέψετε καθώς ο προληπτικός βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό ή σαπώνων αλάτων καλίου, θα σας βοηθήσει να την προστατέψετε ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

 

Antonia Koy (23/2):
Η λεμονιά μου είναι σε γλάστρα, έχει ξεραθεί, δεν έχει φύλλα, μόνο κλαδιά. Να την πετάξω; Τι να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Προτού την πετάξετε, κλαδέψτε την μέσα στον Μάρτη αφού περάσουν οι παγωνιές, πάνω από την ένωση του εμβολίου και αν δείτε το ξύλο του κορμού εσωτερικά να είναι πράσινο τότε σημαίνει ότι θα επιζήσει και θα αναβλαστήσει. Αν είναι ξερός ο βλαστός και έχει καφετί χρώμα στο εσωτερικό του, σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε να προμηθευτείτε ένα καινούργιο δενδρύλλιο λεμονιάς.

 

Andreas Pa (24/2):
Γεια σας, έχω μία απορία. Η κοπριά είναι αρκετή για την λίπανση των εσπεριδοειδών ή χρειάζονται και λίπασμα; Επειδή τους βάζω κοπριά και τα φύλλα δεν είναι ολοπράσινα, δεν ξέρω, επειδή είναι χειμώνας άραγε? Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κοπριά για να χρησιμοποιηθεί στα εσπεριδοειδή θα πρέπει να είναι καταρχήν καλά χωνεμένη («σβησμένη» που λένε), να έχει διαβραχεί με το νερό της βροχής ή να την έχουμε ποτίσει για περίοδο τουλάχιστον δυο μηνών. Κατά τα άλλα, τα εσπεριδοειδή χρειάζονται πρόσθετο κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο που δεν περιέχονται στην κοπριά σε επαρκείς ποσότητες, οπότε θα χρειαστεί σίγουρα λίπανση καλίου μέσω του εδάφους και μαγνησίου και σιδήρου, μέσω διαφυλλικής λίπανσης, για να βοηθήσετε στο έντονο πρασίνισμα των φύλλων των εσπεριδοειδών.

 

Kalliopi Ka (25/2):
Έχω μια «γλωσσοκοπάνα» (epiphyllum) που όμως κάποια από τα φύλλα της – αν λέγονται φύλλα – μοιάζουν αφυδατωμένα, φοβάμαι ότι αυτό επεκτείνεται και στα υπόλοιπα! Τι μπορεί να συμβαίνει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H «γλωσσοκοπάνα» ή επίφυλλο που αναφέρεται και ως ορχιδέα-κάκτος, προφανώς, ταλαιπωρήθηκε από την παγωνιά του φετινού χειμώνα. Θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε και να την διατηρήσετε σε φωτεινό μέρος που να την κτυπά απογευματινός ήλιος. Επίσης, σιγουρέψετε ότι στραγγίζει το νερό του υποστρώματος της. Αν δεν στραγγίζει προσθέσετε άμμο σε αναλογία 1:3 στο υπόστρωμα της. Λιπαίνετε με υδατοδιαλυτό λίπασμα για κάκτους κάθε 15 μέρες για να βλαστήσει ξανά και να ανθοφορήσει.

 

Stavroula Gi (25/2):
Ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά τα πολύ χρήσιμα μου μας βάζετε. Έχω μια γαρδένια σε ενα απάνεμο μέρος με ειδικό χώμα αλλα δεν μεγαλώνει, όλο και πιο μπασμένη γίνεται. Τι να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η γαρδενια θα πρεπει να είναι σε φωτεινό μέρος και αν είναι σε μικρή γλάστρα θα πρέπει να μεταφυτευτεί. Είναι απαραίτητο κάθε μήνα την περίοδο της άνοιξης να προσθέτετε λίπασμα για οξύφιλα φυτά, καθώς και χηλικό σίδηρο μια φορά το μήνα για να ενισχυθεί η υγιής ανάπτυξη και η ανθοφορία της γαρδένιας σας.

 

Ανέτα Λια (25/2):
Καλημέρα σας!
Έχω στο μπαλκόνι μου, σε γλάστρες, μία ροδιά, μία ελιά και μία λεμονιά.
Πότε είναι η καλύτερη εποχή να τους αλλάξω χώμα και να τα κλαδέψω;
Με την εκτίμησή μου,
Ανέτα Λια*

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αλλάξτε γλάστρες την άνοιξη, Μάρτη – Απρίλη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση στην καινούργια γλάστρα, τοποθετώντας χαλίκια στη βάση. Κλαδέψτε την ελιά και τη ροδιά, άμεσα, μέσα στο Μάρτη ενώ για τη λεμονιά καλύτερα να περιμένετε να μπει ο Απρίλης καθώς τα εσπεριδοειδή είναι πιο ευαίσθητα. Μετά τη μεταφύτευση και το κλάδεμα, προσθέσετε βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα φυτά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.