εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έστειλαν οι αναγνώστες μας την περασμένη εβδομάδα.

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου

Katerina Tz (5/2):
Καλημέρα σας! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας, είναι παρα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας. Παρακαλώ θα ήθελα να ξέρω πώς μπορώ να αδειάσω το παλιό χώμα που έχει πετρώσει, από ζαρντινιέρες. Είναι σαν πέτρινες πολύ βαριές και δεν μπορώ να τις αναποδογυρίσω. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αυτό το ερώτημα αναφέρεται σε ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο μπαλκόνι μας. Για να μπορέσετε να αδειάσετε το παλιό πετρωμένο χώμα από τη ζαρντινιέρα, ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία: Ποτίστε καλά τη ζαρντινιέρα σε όλη την επιφάνεια της και αφήστε τη να στραγγίσει λίγη ώρα. Ποτίστε ξανά ώστε να εξασφαλίσετε ότι έχει υγρανθεί όλη η επιφάνεια του χώματος. Στη συνέχεια, αφήστε τη να στραγγίσει καλά για λίγη ώρα και με ένα μεταλλικό φτυαράκι κήπου αφαιρέστε σιγά σιγά το χώμα της ζαρντινιέρας.

 

Maria Pe (5/2):
Καλημέρα, έχω μια Καλαθέα η οποία εδω κ λίγο καιρό είχε αρχίζει να καφετιζει στα φύλλα. Διάβασα ότι μπορεί να φταίει το air condition. Το άλλαξα θεση το ψεκαζω στα φύλλα του με νερο αλλά αυτό συνεχιζει να χαλάει. Μπορώ να κανω κάτι για να το σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η καλαθέα θέλει μια θέση φωτεινή, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, μακριά από θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, air-condition, τζάκι). Κλαδέψτε και αφαιρέστε τα καφετιασμένα φύλλα και προσθέσετε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά ανά δεκαπέντε ημέρες. Ποτίζετε μια φορά τη βδομάδα και εξασφαλίσετε ότι η γλάστρα σας στραγγίζει το νερό. Περισσότερες πληροφορίες σε επόμενο άρθρο αφιερωμένο στην καλαθέα που θα δημοσιευτεί μέσα στο Φεβρουάριο.

 

Ελισσάβετ Οικ (5/2):
Έχω ένα δέντρο Λεμονιας αλλά δεν ξέρω πώς να το προστατεψω. Αρχικά αρρωστησε. Ένα άσπρο ζιζανιο γεμιζε τα φύλλα της . Την ψεκασα αρκετές φορές μετά από οδηγίες που πήρα από έναν γεωπονο. Ύστερα έπιασε άλλο ζιζανιο φυλλοκνίστης. Τώρα ρίχνει τα φύλλα της και ξεραινει τα κλαδιά της. Είχε επάνω της 3 λεμονια (είναι διφορη και γεμιζε λεμονια) τώρα μόνο αυτά. Τί να κάνω; Θέλω πάλι το δέντρο μου γερό και φουντωτο!!!!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Oι λεμονιές υποφέρουν από την προσβολή εντόμων όπως ο ψευδόκοκκος, η βαμβακάδα, ο φυλλοκνίστης και άλλα. Πάντως, η πτώση των φύλλων και η ξήρανση των κλαδιών, μπορεί να οφείλεται στον δριμύ παγετό της τελευταίας περιόδου. Θα περιμένετε να τελειώσει ο χειμώνας, και τέλη Μάρτη, θα την κλαδέψετε και θα την ψεκάσετε με βιολογικό χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές ασθένειες. Για τα έντομα που προσβάλλουν κατά καιρούς τη λεμονιά, ψεκάζετε μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και καλοκαιριού με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, τέλος Μάρτη, προσθέσετε βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα και επαναλάβετε μέσα στο Μάη, για να δείτε τη λεμονιά σας, πάλι γερή και φουντωτή.

Νίκη Νι (6/2):
Χαίρεται,
Η ερώτηση μου αφορά μια καλλωπιστική ελιά που έχω φυτέψει σε πυθάρι.
Η ελιά μου έχει πιάσει κάτι άσπρο κάτω από τα φύλλα της με μαύρα ζουζούνια. Θα χρειαστεί να την κλαδέψω; Θα μπορέσει να σωθεί & να απαλλαχθεί από αυτά ή θα πρέπει να την αντικαταστήσω με καινούργια;
Επίσης πότε είναι η σωστή εποχή κλαδέματος & πότε να ξεκινήσω το λίπασμα (για την ελιά ρωτάω πάντα);
Πως μπορώ να της δώσω σχήμα;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τα έντομα που έχουν προσβάλει την ελιά σας, ψεκάζετε ανά 15 μέρες με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Πάντως, μην ανησυχείτε, η ελιά ακόμα και σε σχήμα μπάλας είναι ανθεκτική στη γλάστρα και δεν θα χρειαστεί να προμηθευτείτε καινούργια. Σχετικά με το κλάδεμα, για να το διατηρήσετε ή να διαμορφώσετε το σχήμα της ελιάς, θα πρέπει κάθε μήνα, από την αρχή της άνοιξης, να την κλαδεύετε ελαφρά, στην ουσία να κορφολογείτε τους καινούργιους βλαστούς που ξεφεύγουν από την επιθυμητή μορφή. Η συχνή προσθήκη λίπανσης μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης θα βοηθήσει στο γρήγορο φούντωμα της ελιάς σας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό άρθρο μας για την ελιά μπάλα.

 

Kiki (9/2):
Έχω το Αγκάθι του Χριστού και ξαφνικά κιτρίνισαν τα φύλλα του. Τι φταίει; Τι να κάνω; Από πάνω το χώμα είναι ξηρό αλλά μέσα έχει λίγη υγρασία. Έχει τώρα 8 μέρες που το πότισα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το Αγκάθι του Χριστού, ή εουφόρμπια, είναι καταρχήν ένας πολύ ανθεκτικός κάκτος. Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στην παγωνιά του τελευταίου διαστήματος. Την εουφόρμπια την ποτίζουμε ανά 10 μέρες την περίοδο του χειμώνα. Εξασφαλίσετε πάντως ότι στραγγίζει η γλάστρα σας και προσθέσετε υγρό λίπασμα για κάκτους ανά 15 μέρες την περίοδο της άνοιξης. Είναι σίγουρο ότι το Αγκάθι του Χριστού θα επανακάμψει για να σας χαρίσει την όμορφη ανθοφορία του.

 

Κώστας Κ (9/2):
Γεια σας! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με μία κρασούλα που έχω στην αυλή μου και βλέπω τώρα ένα μαύρισμα φύλλων που εμφανίστηκε της τελευταίες εβδομάδες. Τι μπορώ να κάνω για να φύγει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μαύρισμα των φύλλων πιθανότατα οφείλεται στην παγωνιά του τελευταίου διαστήματος. Εξασφαλίσετε μια προφυλαγμένη θέση για την κρασούλα μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο και προσθέσετε με πότισμα εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες από τον παγετό. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση και την προστασία φυτών από τον παγετό μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.