εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Mihaela Bo (26/11):
Καλημέρα σας! Σας παρακολουθώ και μας βοηθάτε πολύ, με τις συμβουλές σας! Τρεις ερωτήσεις έχω: 1. Μπορούμε να κάνουμε λίπανση, στις τριανταφυλλιές, αυτή την εποχή; 2. Πολλαπλασιασμός μπαμπού με μοσχεύματα, ποια εποχή; 3. Είναι καλή αυτή η εποχή για πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς, με μοσχεύματα, στην περιοχή της Θεσσαλίας; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Mέσα στον Δεκέμβρη θα σας έλεγα να αποφύγουμε τη λίπανση της τριανταφυλλιάς και να το καθυστερήσετε μετά από ένα μήνα εκτός αν προσθέσετε καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστ εφοδιάζοντας το χώμα με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Το μπαμπού πολλαπλασιάζεται με αποκοπή των ριζωμάτων του, στα τέλη του χειμώνα, και φύτευση στις νέες θέσεις. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα θα σας έλεγα στις αρχές της άνοιξης. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο.

 

Alexandros Mar (26/11):
Καλησπέρα σας, καταρχάς συγχαρητήρια για το ωραίο site, τα βιντεάκια και τις ενημερώσεις που κάνετε σχετικά με τον κήπο και τα φυτά. Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερώτησεις σχετικά με ένα Lucidum σε γλάστρα που το έχω στο μπαλκόνι. Τα Lucidum χρειάζονται κλάδεμα; Πρέπει να βάλω κάποιο λίπασμα τον χειμώνα; Επίσης, έχουν εμφανιστεί κάποια «πορτοκαλί» σημεία στα φύλλα του. Είναι ανησυχητικό; Έχετε να μου δώσετε κάποιες γενικές συμβουλές για την προστασία του συγκεκριμένου φυτού; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Θα κλαδέψετε το βιβούρνο “λούσιντουμ” στο τέλος του χειμώνα αν θέλετε να περιορίσετε τη βλάστηση του και να έχει μια πιο συμπαγή μορφή. Λίπανση θα κάνετε στο τέλος του χειμώνα. Τα πορτοκαλί σημάδια στα φύλλα πιθανότατα είναι από εγκαύματα στον ήλιο. Το λουσίντουμ καλό είναι να το έχετε σε ημισκιερή θέση ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

 

Nikos Nik (26/11):
Γεια σας, θα ήθελα να ρωτήσω πότε κλαδεύουμε το μπουγαρίνι και πώς.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το μπουγαρίνι ή φούλι ή αράβικο γιασεμί διακρίνεται για τα αρωματικά άνθη του που εμφανίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Κλαδεύουμε αυστηρά το μπουγαρίνι, στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει ο τελευταίος παγετός του χειμώνα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το φούλι και τη φροντίδα του στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Iakovos Das (26/11):
Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Ιάκωβος και θα ήθελα να σας υποβάλλω ένα ερώτημα. Κατά τη διάρκεια της ελαιοσυλλογής παρατήρησα ότι πολλοί καρποί είχαν υποστεί μουμιοποίηση. Παρακινούμενος από τον πατέρα μου που σας διαβάζει και στην εφημερίδα θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η επίδραση του βάκιλλου της Θουριγγίας στην ελιά, εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών. Επίσης εαν μπορεί να συνδυαστεί η δράση του με το χαλκό. Αναμένω απάντήσεις σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Ο βάκιλος Θουριγγίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βιολογική αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη στις ελιές, την άνοιξη και το καλοκαίρι αλλά δεν έχει έγκριση δράσης και αποτελεσματικότητα για άλλες εντομολογικές προσβολές της ελιάς όπως για το δάκο. Καλύτερα να αποφεύγουμε το συνδυασμό βάκιλου Θουριγγίας με χαλκό γιατί μειώνεται η αποτελεσματικότητα στη δράση του βάκιλου. Αν το κάνουμε, θα πρέπει να είναι μειωμένη η περιεκτικότητα του χαλκού. Καλύτερα για τις ελιές, να γίνεται ψεκασμός βάκιλου Θουριγγίας μαζί με βρέξιμο θειάφι για αύξηση της εντομολογικής αλλά και ακαρεοκτόνας δράσης του ψεκαστικού υγρού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον βάκιλο Θουριγγίας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Smouct Smo (26/11):
Μου έφεραν δώρο μια μικρή γλάστρα χρυσάνθεμο ,τα γνωστά δημητριάτικα και είναι γεμάτο άνθη. Πρέπει να το βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα; Το πότισμα πόσο συχνό να είναι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να μεταφυτέψετε το χρυσάνθεμο σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί καλύτερα. Θα χρειαστεί πότισμα μία φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή ανάλογα και αν είναι έκθετη η γλάστρα στις βροχοπτώσεις. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το χρυσάνθεμο στο σχετικό μας άρθρο.

 

Giota Kal (26/11):
Η λεμονιά μου έχει σε λίγα φύλλα άσπρα σημάδια. Είναι κάποια αρρώστια; Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πρόκειται πιθανότατα για την βαμβακάδα στη λεμονιά σας, μια εντομολογική προσβολή., Χρησιμοποιείστε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C. Επαναλάβετε τον ψεκασμό σε δεκαπέντε μέρες. Τον θερινό πολτό θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

Μιχάλης (26/11):
Καλησπέρα πότε ακριβώς σπέρνουμε τα φυτά χλωρης λίπανσης για χειμώνα και καλοκαίρι (μήνα) και πως? Μπορούμε σε σχετικά αφράτο χώμα να σπείρουμε στα πεταχτά πριν από αναμενόμενη βροχή? Τι είδους τριφύλλι προτείνετε για το καλοκαίρι; Ο βίκος μπορεί να μπει και καλοκαίρι;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα περισσότερα φυτά χλωρής λίπανσης, όπως και ο βίκος, φυτεύονται κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τριφυλλιού, ανθεκτικές για καλοκαιρινή καλλιέργεια. Ο βίκος δεν μπαίνει το καλοκαίρι. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φυτά για χλωρή λίπανση στο σχετικό μας άρθρο.

 

Γεώργιος Καρ (27/11):
Καλησπέρα. Το κυκλάμινο μπορεί να ευδοκιμήσει σε κλειστό τεράριουμ;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα τεράριουμ είναι μικροσκοπικοί κήποι που βρίσκονται συνήθως σε προστατευμένο περιβάλλον, όπως μια γυάλα. Αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για φυτά εσωτερικού χώρου, να αξιοποιήσουμε στο σπίτι μας. Το κυκλάμινο δεν αναφέρεται ως φυτό κατάλληλο για τεράριουμ. Ενδεικτικά φυτά για τεράριουμ, είναι η φυτόνια, το λυκοπόδιο, ο κάκτος αστερίας, η βιγόνια, ο κισσός και η σανσεβέρια.

 

Ειρήνη Μπε (28/11):
Καλημέρα. Έχω φυτό από κουκούτσι, ύψος ενάμιση μέτρο και φουντωτό καμαρωτό, Θα καρπίσει από δικού του ή πρέπει να το μπολιάσω και πώς; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Στην ερώτηση σας, δεν μας διευκρινίζετε για ποιο καρποφόρο δέντρο εννοείτε για να σας απαντήσουμε. Περιμένουμε νεότερα.

 

Sokratis Pap (30/11):
Καλημέρα! Πότε κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές και πώς;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Από τα τέλη Γενάρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για το χειμερινό κλάδεμα της τριανταφυλλιάς. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές στο μισό εκατοστό πάνω από το μάτι και με τομή που να κλίνει ελαφρώς από την αντίθετη πλευρά. Επίσης κλαδεύουμε σε μάτι που βλέπει προς τα έξω για να εξασφαλίσετε ανοιχτό κέντρο στο φυτό, κυκλοφορία του αέρα και την είσοδο του ηλιακού φωτός στα φύλλα. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

 

Τριαντάφυλλος Παν (30/11):
Θέλω να φυτέψω βερυκοκιά και αχλαδιά, αλλά δεν υπάρχουν κοντά ίδια δέντρα. Θα γίνει η επικονίαση; Αν βάλω δύο από κάθε είδος; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αχλαδιά χρειάζεται επικονιάστρια ποικιλία για να καρποφορήσει. Δεν έχει νόημα να βάλετε 2 δέντρα από κάθε είδος, Μπορείτε να εμβολιάσετε όμως ένα κλαδί από την αχλαδιά σας με την επιθυμητή επικονιάστρια ποικιλία ή το αντίστροφο. Για παράδειγμα αν έχετε μια κοντούλα αχλαδιά, μπορείτε να εμβολιάσετε λενα κλαδί της σε ποικιλία κρυστάλλι. Για την βερικοκιά δεν υπάρχει πρόβλημα να φυτέψετε και μεμονωμένο δέντρο καθώς οι περισσότερες ποικιλίες είναι αυτογόνιμες και καρποφορούν χωρίς να χρειάζεται επικονιάστρια ποικιλία.

 

Στέλλα Θωμ (1/12):
Γεια σας. Το εκχύλισμα φυκιών είναι καλό για αζαλέα; Μου έφεραν μια αζαλέα σε μορφή μικρού δένδρου με μπουμπούκια άσπρα και αναρωτιέμαι, αν πρέπει να κάνω κάτι και σε πόσο καιρό. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας. Ασφαλώς και το εκχύλισμα είναι κατάλληλο για την αζαλέα, τόσο για ριζοπότισμα αλλά και για διαφυλλικό ψεκασμό, ειδικά αυτή την περίοδο που μόλις μπήκε ο χειμώνας και έρχονται τα κρύα και οι άνεμοι. Επαναλάβετε τις εφαρμογές ανά δυο βδομάδες για όλη την περίοδο του χειμώνα. Δείτε περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες για τα φύκια, καθώς και για φροντίδα αζαλέας σε σχετικά μας άρθρα.

 

Efi Pap (1/12):
Τώρα τον χειμώνα μπορώ στις τριανταφυλλιές μου να βάλω κοπριά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βεβαίως, η προσθήκη κοπριάς, εμπλουτίζει το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά, και το συστήνουμε απόλυτα για την καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς για να αναπτυχθεί καλύτερα και να δώσει πλούσια ανθοφορία. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την κοπριά σε σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.