εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 24 Δεκεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Nikos Nik (16/12):
Γεια σας, ήθελα την βοήθειά σας. Βγάλανε οι τριανταφυλλιές μου καινούργια φύλλα και μετά μου εμφανίσανε αυτά. Μπορείτε να μου προτείνετε κάτι για την θεραπεία τους;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Νίκο, από τη φωτογραφία που μας έστειλες, φαίνεται οι τριανταφυλλιές σου να έχουν προσβληθεί πάνω στα φύλλα τους από κοκκοειδή. Tα κοκκοειδή ή ψώρες είναι έντομα που κάνουν ζημιά καθώς απομυζούν τους χυμούς του φυλλώματος ή των βλαστών της τριανταφυλλιάς. Για να αντιμετωπίσουμε τα κοκκοειδή, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού, οικολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την τριανταφυλλιά σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κωνσταντίνος Απο (16/12):
Μπορώ να προστατέψω νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς, περίπου 230, από τις χαμηλές θερμοκρασίες τυλίγοντας τον κορμό με μονωτικά υλικά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κωνσταντίνε, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα νεαρά δενδρύλλια λεμονιάς, είναι πολύ ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά και μπορεί να καταστραφέι το φύλλωμα τους. Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσεις αντιανεμικό δίχτυ για να προστατεύσεις τον κορμό αλλά και το φύλλωμα των νεαρών δένδρων. Επίσης, μπορείς να ψεκάσεις τα φυτά σου με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση και προστασία από τον παγετό. Περισσότερους τρόπους για να προστατέψεις τα φυτά σου μπορείς να βρεις στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε για προστασία φυτών από το κρύο.

 

Μιχαήλ Δρα (16/12):
Συγχαρητήρια για την ωραία ιστοσελίδα σας. Θέλω να ρωτήσω όταν μεγαλώσει η πατάτα που έχω φυτέψει, με τι πρέπει να ψεκάζω τα φύλλα για τυχόν ασθένειες; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε Μιχάλη για τα καλά σου λόγια. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις τα φυτά σου με διάλυμα χαλκού για να προστατεύσεις με οικολογικό τρόπο τις πατάτες σου από τον περονόσπορο. Ο περονόσπορος είναι η σημαντικότερη μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει το φύλλωμα, τος βλαστούς και τους καρπούς της πατάτας. Επίσης, στο διάλυμα μπορείς να προσθέσεις και εκχύλισμα φυκιών, για τόνωση και προστασία των φυτών της πατάτας από την παγωνιά του χειμώνα.

 

Φιλιώ Ζερ (17/12):
Καλησπέρα! Έχω μια τρέλα με τις αζαλέες και έχω πολλές στο μπαλκόνι μου. Θα ήθελα να μου πείτε πώς να τις περιποιούμαι και τι λιπάσματα να βάζω. Το χώμα τους το άλλαξα πρόσφατα με φυτόχωμα και 2 γλάστρες τις κλάδεψα και νομίζω πως τις κλάδεψα πολύ, γιατί τις είχα χρόνια και τα φύλλα τους ήταν καχεκτικά και μικρά. Θέλω να μου κάνουν μεγάλα λουλούδια. Πότε ρίχνουμε λίπασμα; Μου είπαν να βάλω λίπασμα κάλιο. Εγώ ρίχνω λίπασμα 20-20-20. Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Φιλιώ και να ξέρεις ότι στα Μυστικά του Κήπου χαιρόμαστε με όλους εσάς, τους ερασιτέχνες κηπουρούς, που έχετε αυτή την ωραία τρέλα με τα φυτά. Σχετικά με τις αζαλέες σου, θέλουνε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο, μετά το τέλος του χειμώνα. Οι αζαλέες είναι σχετικά ευαίσθητα φυτά. Σχετικά με το λίπασμα, καλύτερα να αποφύγεις να βάλεις λίπασμα αυτή την εποχή που έχει παγωνιά και να to προσθέσεις το Φεβρουαριο. Χρησιμοποίησε καλύτερα υγρό λίπασμα ανθοφορίας (με περισσότερο κάλιο και ιχνοστοιχεία) για να έχεις πλουσιότερη ανθοφορία η αζαλέα σου και καταπράσινο φύλλωμα. Το λίπασμα 20-20-20 που χρησιμοποιείς επειδή έχει αρκετή περιεκτικότητα σε άζωτο ίσως προκαλέσει φυλλόπτωση στο ευαίσθητο φυτό της αζαλέας. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Σήφης Κου (17/10):
Καλημέρα! Έχω μία νεαρή καρυδιά την οποία φύτευσα πριν 6 χρόνια στο χωράφι και η οποία μέχρι πέρυσι έκανε ελάχιστα καρύδια. Φέτος, έκανε αρκετά παραπάνω, όμως τα περισσότερα καρύδια μέσα είναι τζούφια, δηλαδή κάπως ατροφικά και μαύρα. Γιατί συνέβη αυτό και τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Σήφη. Η καρυδιά σου έχει προσβλήθηκε πιθανότατα από το έντομο της καρπόκαψας της καρυδιάς που είναι σοβαρό πρόβλημα. Θα χρειαστει ψεκασμος κατά την καρπόδεση με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης και δυο επανάληψεις ανά είκοσι μέρες.

 

Vagelis (18/12):
Σας ευχαριστώ για τα βίντεο που ανεβάζετε, είναι πολύ χρήσιμα. Μια ερώτηση, πόσες φορές χρειάζεται να ρίξουμε θειάφι και θειοχαλκίνη σε όλη την περίοδο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βαγγέλη, ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λόγια σου. Στα Μυστικά του Κήπου, θέλουμε να προσφέρουμε άρθρα και βίντεο που να είναι χρήσιμα για όλους εσάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Σχετικά με το ερώτημα σου, στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο, ρίχνουμε θειοχαλκίνη και θειάφι, ανά 15 μέρες, 3-4 φορές συνολικά κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Προσέχουμε να μη ρίχνουμε στα νεόφυτα σπορόφυτα παρά μόνο αφού έχουν συμπληρωθεί 15-20 μέρες από τη φύτευση. Περισσότερες πληροφορίες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για το θειάφι και τη θειοχαλκίνη.

 

Παναγιώτα (18/12):
Πότε μπορώ να μεταφυτέψω την κρασούλα και οποιοδήποτε άλλο παχύφυτο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Παναγιώτα, η κρασούλα και τα παχύφυτα είναι ευαίσθητα στη μεταφύτευση κατά την περίοδο του χειμώνα. Θα τα μεταφυτέψετεις σε μεγαλύτερη γλάστρα στον κήπο στις αρχές της άνοιξης ή μέσα στο φθινόπωρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την κρασούλα στο σχετικό μας άρθρο, καθώς και συμβουλές για μεταφύτευση.

Λουκάς (19/12):
Καλησπέρα και πάλι. Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή για κάλιο στο δυόσμο, νομίζω πως έχει ήδη αρχίσει να συνέρχεται. Αυτή την φορά θέλω να ρωτήσω 2 πράγματα. Έχω ένα γιασεμί το οποίο συνεχώς πιάνει τετράνυχο και ξεραίνεται. Έχω εφαρμόσει κάποιες φορές αυστηρό κλάδεμα και κάποιες σαπουνόνερο και μοιάζει να επανέρχεται, αλλά όχι με φοβερά αποτελέσματα. Αυτή τη φορά έχει ξεραθεί ολόκληρο (βέβαια μπορεί να το έκαψε και το κρύο). Τι μπορω να κάνω; Επίσης, έχω ένα ρυγχόσπερμα σε σκιερό/ημισκιερό μέρος το οποίο έχει μείνει στάσιμο και τελευταία όλα του τα φύλλα κοκκίνισαν. Τι σημαίνει αυτό και τι μου προτείνεται να κάνω για να πάρει πάνω του; Ευχαριστώ πολύ ,καλή συνέχεια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Λουκα και χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθήσαμε με το πρόβλημα του δυόσμυο σου. Για το γιασεμί σου είτε έχει προσβληθεί από τετράνυχο ή παγωνιά, σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, θα χρειαστεί να κάνεις αυστηρό κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα μήπως και αναβλαστήσει μέσα στην άνοιξη. Καλό είναι να ψεκάζεις ανά 15-20 μέρες με θερινό πολτό σε προληπτικό επίπεδο για έντομα και τετράνυχο ή με το αυτοσχέδιο σκεύασμα που προτείνουμε στο άρθρο με τους 3 οικολογικούς τρόπους προστασίας φυτών. Σχετικά με το κοκκίνισμα στα φύλλα του ρυγχοσπέρματος οφείλεται πιθανότατα στην παγωνιά της νύχτας. Αυτή την περίοδο μπορείς να προσθέσεις εκχύλισμα με φύκια, για τόνωση στα φυτά σου και στις αρχές της άνοιξης να προσθέσεις υγρό λιπασμα για πράσινα φυτά. Βέβαια έλεγξε πρώτα μήπως έχεις καιρό το ρυγχόσπερμα στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη.

 

Άννα Προ (20/12):
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας! Έχω φτιάξει ένα μικρό λαχανόκηπο στο σπίτι μου, αλλά όλα τα φυτά ρόκας (10 φυτά) έχουν γεμίσει τρύπες και τα φύλλα καρουλιάζουν. Θεώρησα πως θα πρέπει να είναι κάποιο είδος σκουληκιού, αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάτι. Υπάρχει κάποια λύση χωρίς χημικά φάρμακα; Επίσης, δίπλα από τη ρόκα έχω φυτέψει σπανάκι. Μπορεί να εξαπλωθεί το πρόβλημα και σ’ αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλή συνέχεια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Άννα κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα,από τις φωτογραφίες που μας έστειλες η ρόκα σου έχει προσβληθεί από σαλιγκάρι ή γυμνοσάλιαγκα και όχι από κάμπια. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών μπορείς να χρησιμοποιήσεις στάχτη ή παγίδα από μπύρα. Μπορείς να δεις περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας για αντιμετώπιση σαλιγκαριών.

 

Ειρήνη Μαγ (21/12):
Καλησπέρα! Το αλεξανδρινό που μου πούλησαν σήμερα, όταν το έφερα σπίτι και το έβγαλα από την ζελατίνα είδα πως είναι μαραμένο και τα φύλλα του προς τα κατω. Είναι ποτισμένο πάντως. Πιθανών πάγωσε; Σώζεται ή πέταμα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Ειρήνη. Πιθανότατα, το αλεξανδρινό που αγόρασες, ήταν σε συσκευασία δώρου με τη ζελατίνα, και λόγω κακού αερισμού, μαράθηκαν τα κάτω φύλλα. Αφαίρεσε τα μαραμένα φύλλα και τοποθέτησε το αλεξανδρινό σου σε ηλιοφανές μέρος στο σπίτι, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα αλεξανδρινού στο σχετικό μας άρθρο που πρόσφατα δημοσιεύσαμε.

 

Νατάσα Σαλ (21/12):
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Έχω 1 γιασεμί και 1 φούλι, τα οποία τα βλέπω έχουν κιτρινίσει κάποια από τα φύλλα τους και είναι λίγο άτονα γενικά. Επίσης έχω 3 τριανταφυλλιές (σε γλάστρες όλα αυτά) που πιάνουν συχνά πυκνά κάμπιες! Τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Νατάσα και χρόνια πολλά από τα Μυστικά του Κήπου. Θα ήταν καλό να μεταφέρεις τις γλάστρες με το γιασεμί και το φούλι σε μέρος προστατευμένο από την παγωνιά και το βοριά. Επίσης, καλό είναι να ποτίσεις τα φυτά σου με εκχύλισμα φυκιών για να τονωθούν καθώς και να προσθέσεις υγρό λίπασμα σιδήρου για να πρασινίσει το φύλλωμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για το γιασεμί και το φούλι στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει. Σχετικά με τις τριανταφυλλιές σου, για να αντιμετωπίσεις τις κάμπιες, θα σκονίσεις στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας κάθε δεκαπέντε μέρες. Αν βρέξει, θα πρέπει να επαναλάβεις την εφαρμογή με βάκιλο.

 

Nikoleta Sym (22/12):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας .Ήθελα να σας ρωτήσω, έχω μια λεμονιά, έχει έδω και πολύ καιρό 4 λεμόνια στο μέγεθος καρυδιού και λίγο μεγαλύτερα και είναι μέσα στα λουλούδια. Την πήρα μέσα στο σπίτι, όμως ρίχνει μερικά λουλούδια και φύλλα σαν να κόβονται με μαχαίρι από το μίσχο. Τι να κάνω; Έχω να την ποτίσω αρκετό καιρό, ίσως μήνα και μια βδόμαδα περίπου μέσα στο σπίτι.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Νικολέτα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. H λεμονιά που έχεις σε γλάστρα καλό είναι να την έχεις σε εξωτερικό χώρο για καλύτερο αερισμό, προφυλαγμένο από την παγωνιά και τους βοριάδες. Χρειάζεται σταθερά ποτίσματα, οπωσδήποτε 1-2 φορές τη βδομάδα εκτός αν έχει βροχοπτώσεις και ποτίζεται. Τα λουλούδια και τα φύλλα πέφτουν λόγω της έλλειψης νερού και θρεπτικών στοιχείων. Καλό θα ήταν, αφού περάσουν οι παγωνιές να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την λεμονιά στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.