εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Elena (9/12):
Αγόρασα ένα αλεξανδρινό το οποίο είναι μικρούτσικο, έτσι μου το δώσανε. Πώς το φροντίζω για να το έχω και του χρόνου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Έλενα, θα πρέπει την εορταστική περίοδο να μην έχεις το αλεξανδρινό πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως τζάκι, καλοριφέρ. Στη συνέχεια την άνοιξη,αφού το κορφολογήσεις, θα πρέπει να το μεταφυτεύσεις σε μια μεγαλύτερη γλάστρα για να αναπτυχθεί το φύλλωμα του. Κατά το φθινόπωρο, θα το σκεπάσεις με ένα ύφασμα ή με μια σακούλα για αρκετές ώρες τη μέρα για να κοκκινίσουν τα φύλλα του, μέχρι να έρθουν οι γιορτές της επόμενης χρονιάς. Δες αναλυτικότερες πληροφορίες στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε για το αλεξανδρινό.

 

Σοφία Συρ (10/12):
Γεια σας πολύ ωραία οι συμβουλές σας. Ήθελα να ρωτήσω για τον ιβίσκο, τον έχω μέσα στο σπίτι αλλά έχει μπουμπούκια και δεν ανθίζουν.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σου Σοφία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τον ιβίσκο, θα σου πρότεινα να τον έχεις σε ηλιοφανή θέση για να ανοίξουν τα μπουμπούκια του. Μόλις περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, η προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, μια φορά το μήνα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη πλούσιας ανθοφορίας. Επίσης, ο ιβίσκος θέλει σταθερά ποτίσματα και όταν στεγνώνει το χώμα να επαναλαμβάνεις το πότισμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Antzela Mar (10/12):
Καλημέρα, έχω φυτέψει αβοκάντο από κουκούτσι. Το έχω μέσα, δίπλα στην πόρτα. Χτες πρόσεξα ότι τα φύλλα έχουν κλίση προς τα κάτω και δυο φύλλα στις άκρες μαυρίζουν. Τι μπορεί να είναι; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Άντζελα! Το αβοκάντο που έχεις σε γλάστρα είναι καλύτερα να το διατηρείς σε εξωτερικό μέρος που να έχει καλύτερο αερισμό και φωτισμό, προφυλαγμένο βέβαια από την παγωνιά και τους δυνατούς ανέμους. Θα μπορούσες να το προφλάξεις και με ειδικό αντιανεμικό δίχτυ. Το αβοκάντο θα χρειαστεί σταθερά ποτίσματα, μια φορά τη βδομάδα, μέσα στο χειμώνα. Καλό εiναι την άνοιξη να το μεταφυτέψεις στο χώμα, σε μέρος που να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φύτευση αβοκάντο στο σχετικό μας άρθρο.

 

Grigoria Kok (10/12):
Καλημέρα! Έχω φυτέψει βολβούς για τουλίπες και, παρότι διάβασα το σχετικό κείμενο στη σελίδα σας, θα ήθελα κάποιες διευκρινίσεις. Αρχικά, φυτεύοντας τον βολβό, θα πρέπει να είναι εντελώς καλυμμένος από χώμα 2-3 εκατοστά; Κι επίσης στην περίπτωση μου, που έχει αρχίσει κιόλας (μετά από σχεδόν 1 μήνα που τους έχω φυτέψει) να ξεφυτρώνει ο ένας βολβός, είναι φυσιολογικό; Έχω κάνει λάθος με το πότισμα ή έχει συμβεί λόγω καιρού και ηλιοφάνειας; Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Γρηγορία! Οι βολβοί τουλίπας θα πρέπει να φυτευτούν και να είναι εντελώς καλυμένοι από χώμα περίπου 3-4 εκατοστά. Για να φυτρώσουν οι βολβοί χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας, δροσερό περιβάλλον και όχι πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι φυσιολογικό να περάσει ένας μήνας, μέσα στις συνθήκες που περιγράφεις, μεχρι να σου φυτρώσουν οι βολβοί. Επίσης, με το πότισμα δεν πρέπει να το παρακάνεις για να μη σαπίσουν οι βολβοί. Περισσότερες πληροφορίες για φύτευση τουλίπας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Tasos Kas (12/12):
Καλησπέρα. Έχω μια λεμονιά πολύφορη Αδαμοπούλου. Είναι σε γλάστρα, μέσα στο σπίτι, γιατί ζω Αλεξανδρούπολη και η θερμοκρασία έξω είναι χαμηλή, ειδικά το βράδυ. Μέσα η θερμοκρασία κυμαίνεται από 17 έως 21. Βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο με πολύ φως. Έχει χάσει πολλά φύλλα από το καλοκαίρι που την πήρα και μερικά κλαδιά έχουν μείνει γυμνά. Μόνο τα πάνω κλαδιά πλέον έχουν φύλλα. Την ποτίζω μια φορά εβδομαδιαία. Κατά καιρούς έχω δει στο χώμα να βγαίνουν μανιτάρια. Έχει 4-5 λεμόνια, ακόμα πράσινα, που δεν μεγαλώνουν εδώ και δύο μήνες. Κατά καιρούς έχω εντοπίσει και αφαιρέσει έντομα (σαν βρωμούσες). Επίσης, το καλοκαίρι είχε βγάλει ένα λευκό χνούδι, την ράντισα με φάρμακο από γεωπόνο και έφυγε. Εν κατακλείδι κάτι δεν πάει καλά με το φυτό και δεν ξέρω τι να κάνω. Επίσης είναι κοντά σε καλοριφέρ που ανάβει 1 ώρα το βράδυ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Τάσο! Η λεμονιά σου, μέσα στο σπίτι, δεν έχει καλό αερισμό και ηλιοφάνεια και λόγω του καλοριφέρ πέφτουν τα φύλλα της. Προφανώς συνθήκες ζέστης και υγρασία, βοήθησαν στο να αναπτυχθούν τα μανιτάρια (μύκητες) στη γλάστρα και τα έντομα πάνω στο φύλλωμα της λεμονιάς. Θα σου πρότεινα την περίοδο του χειμώνα να διατηρήσεις τη γλάστρα έξω για καλύτερο αερισμό και φωτισμό και να τη καλύψεις με ένα αντιανεμικό ή με ειδικό ύφασμα αντιπαγετικής προστασίας. Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε αναλυτικό άρθρο για την προστασία των φυτών από το κρύο και την παγωνιά.

 

Λεωνίδας Μακ (12/12):
Ποιους καλλωπιστικούς θάμνους μπορώ να φυτέψω για φράκτη που να αντέχουν σχετικά την παγωνιά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Λεωνίδα, για καλλωπιστικούς θάμνους που αντέχουν την παγωνιά σου προτείνω το βιβούρνο, την πικροδάφνη, τη φωτίνια και την αγγελική. Οι συγκεκριμένοι θάμνοι μπορούν να φυτευθούν σε όλους τους τύπους των εδαφών καθώς δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

 

Μιχάλης Κακ (13/12):
Καλημέρα στα Μυστικά του Κήπου. Σας παρακολουθώ από την αρχή του χρόνου και με βοηθάτε πολύ με τις πληροφορίες που δίνετε. Πείτε μου πώς μπορώ να αφρατέψω το χώμα του κήπου μου. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μιχάλη, ευχαριστούμε για τα θερμά σχόλια σου. Για να αφρατέψεις το χώμα στον κήπο σου μπορείς να ενσωματώσεις καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ, φύκια για να αυξήσεις παράλληλα την οργανική ουσία και τα θρεπτικα συστατικά στο χώμα. Παράλληλα, μπορείς να προσθέσεις και ποταμίσια άμμο στον κήπο για να δημιουργήσεις καλύτερη αποστράγγιση, αν το χώμα είναι πολύ σφικτό.

 

Αργυρώ Βα (13/12):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ γιατί λεβάντα μου ξεραίνεται; Την αγόρασα πριν λόγο καιρό και την φροντίζω συνέχεια. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αργυρώ, σε ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Η λεβάντα σου ξεραίνεται πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Καλό είναι να την έχεις σε μια πιο ηλιοφανή θέση. Διασφάλισε επίσης ότι η γλάστρα σου έχει καλή αποστράγγιση του νερού. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα λεβάντας σε σχετικό μας άρθρο.

Πάνος Κρα (13/12):
Καλησπέρα σας! Πώς μπορώ να δυναμώσω και να απολυμάνω τα φυτά με ψέκασμα; Σας ευχαριστώ και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα Πάνο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Για την τόνωση των φυτών σου ενόψει του χειμώνα μπορείς να ψεκάσεις τα φυτά σου με οικολογικά σκευάσματα από εκχύλισμα φύκιων ή μίγμα αμινοξέων. Επίσης, ο ψεκασμός με βιολογικά χαλκούχα διαλύματα προσφέρει απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειας στα κηπευτικά, στα καλλωπιστικά αλλά και στα καρποφόρα δένδρα.

 

Αντριάννα Γεω (13/12):
Καλησπέρα. Μεταφύτευσα τον προηγούμενο μήνα μια αλόη σε γλάστρα, της άλλαξα και το χώμα, έβαλα κομπόστ, την ποτίζω κάθε τρεις μέρες. Τι άλλο να προσέξω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αντριάννα καλησπέρα. Μετά τη μεταφύτευση εξασφάλισε μια ημισκιερή θέση για την αλόη σου, ώστε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και προσθέστε με το πότισμα και διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για να ριζοβολήσει καλύτερα. Επανέλαβε σε δέκα μέρες την εφαρμογή. Πότιζε 1-2 φορές τη βδομάδα και σταδιακά προσθέσετε μέσα στον επόμενο μήνα λίγη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αλόης σε σχετικό μας άρθρο.

 

Δημήτρης Παπ (13/12):
Γεια σας και συγχαρητήρια για την χρήσιμη ιστοσελίδα. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω πως θα αντιμετωπίσω τα καρκινώματα στις ελιές μου στο Ρέθυμνο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δημήτρη ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. H καρκίνωση ή φυματίωση είναι μια σοβαρή βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει την ελιά και είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας αυτής είναι η εμφάνιση μικρών σφαιρικών όγκων, των φυμάτιων, κυρίως κατά μήκος των νεαρών κλάδων αλλά και των πιο ηλικιωμένων, ακόμη και στον κορμό. Η μόλυνση της ασθένειας γίνεται από πρόσφατες πληγές του ελαιόδεντρου μετά από χαλάζι, παγετό, καθώς και το ράβδισμα της ελιάς κατά τη συγκομιδή. Μετά από παγετό και χαλάζι, ή μετά το ράβδισμα ή το κλάδεμα της ελιάς πρέπει να ψεκάσετε με χαλκούχα σκευάσματα σε μορφή βορδιγάλειου πολτού, υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχος χαλκού. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για την καρκίνωση ελιάς.

 

Aris Kor (14/12):
Καλησπέρα, σε μια πορτοκαλιά (η οποία ως είδος μοιάζει κάτι ενδιάμεσο μανταρινιάς και πορτοκαλιάς και ως καρπός πιο κοντά στο πορτοκάλι) παρατηρείται σε αρκετούς βλαστούς του πάνω μέρους να έχουν ξεραθεί κυρίως τα φύλλα, όπως στις φωτογραφίες. Θα μπορούσε να οφείλεται σε νοτιάδες σε συνδυασμό με ανομβρία ή θα μπορούσε να είναι ένδειξη κάποιας ασθένειας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Άρη καλησπέρα. Η πορτοκαλιά σου δείχνει να υποφέρει από έλλειψη νερού σε συνδυασμό με συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών ή νοτιάδων όπως σωστά υποθέτεις. Η πορτοκαλιά θέλει δροσερό περιβάλλον και σταθερά ποτίσματα. Επίσης, ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του στρες που έχει υποστεί λόγω της ανομβρίας και των ζεστών ανέμων. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα πορτοκαλιάς στο πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε.

 

Χρίστος (14/12):
Είμαι ερασιτέχνης γεωργός. Μένω στην πόλη και κάθε Σάββατο πηγαίνω στο χωριό. Έχω φυτέψει πατάτες στο χωριό μου μεταξύ 20 Σεμπτεβρίου και 4 Οκτωβρίου. Πότε πρέπει να τις βγάλω; Πρώτη φορά έβαλα. Είναι πολύ όμορφες, δεν έχουν αρωστησει. Και μία ακόμη ερώτηση, γιατί πρέπει να απομακρύνω τα ζιζάνια το χειμώνα, είναι σωστό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρίστο, χαιρόμαστε που βοηθάμε όλους εσάς τους ερασιτέχνες γεωργούς που αγαπάτε τα φυτά και τις καλλιέργειες Σχετικά με το ερώτημα σου, οι πατάτες φθινοπωρινής φύτευσης βγαίνουν συνήθως τρεισήμισι μήνες μετά τη φύτευση, ανάλογα την περιοχή την ποικιλία και τις επικρατούσες συνθήκες. Συνεπώς, θα σου έλεγα να τις συγκομίσεις στις αρχές του χρόνου. Βέβαια, μπορείς να βγάλεις μερικές ολόφρεσκες πατάτες δειγματοληπτικά μέσα στις γιορτές και να τις μαγειρέψεις και στο γιορτινό τραπέζι. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη συγκομιδή πατάτας στο σχετικό μας άρθρο.
Όσον αφορά τα ζιζάνια, είναι συνήθως ανεπιθύμητα χόρτα που απορροφούν θρεπτικά συστατικά και νερό από τα φυτά που καλλιεργούμε είτε κηπευτικά, είτε καλλωπιστικά, είτε καρποφόρα δένδρα. Αρκετές φορές, μπορούμε να τα αφήνουμε στο χωράφι, αν υπάρχουν εδώδιμα χόρτα ή αν σε επικλινή εδάφη, για να μην έχουμε διάβρωση των εδαφών λόγω ορμητικής απορροής του νερού. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων πρέπει να γίνεται με οικολογικό τρόπο όπως άλλωστε προτείνουμε και στο σχετικό μας άρθρο.

 

Yatsu (15/12):
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τις απαντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτά που σας στέλνω είναι δείγματα μύκητα σε σκίνο; Φαίνεται να προσβάλλει κάθε φυτό που συναντά, από κέδρο μέχρι λαδανιές, ρίκια, αβόρατους κλπ. Κάποια συμβουλή για την φύση του, αντιμετώπισή του; Ακόμα ιβίσκος κοντά με πεύκο, με ροδιά, με ελιά; Και τελευταιό… κάποια φυσική αλοιφή για τα κλαδεμένα τμήματα των προσβεβλημένων σκίνων; Ευχαριστούμε από πριν!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα από τα Μυστικά του Κήπου! Είναι χαρά μας να απαντάμε στις ερωτήσεις σας. Τα φυτά και τα δέντρα που βλέπουμε στις φωτογραφίες που έστειλες έχουν προσβληθεί από λειχήνες και θα πρέπει να ψεκαστούν με χαλκούχο διάλυμα ή με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου για να απαλλαγούν. Σχετικά με τον ιβίσκο, μπορεί να φυτευτεί σχετικά κοντά σε ροδιά και ελιά, αλλά καλύτερα να αποφύγεις να το φυτέψεις κοντά σε πεύκο γιατί δεν θα ευδοκιμήσει. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα ιβίσκου σε σχετικό μας άρθρο . Τέλος για τις τομές των κλαδεμένων σχίνων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις πάστα κλαδέματος που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα ή αλλιώς φτιάξε αυτοσχέδια πάστα με θειικό χαλκό (γαλαζόπετρα) σε αναλογία 100 γραμμάρια γαλαζόπετρας σε 1 λίτρο νερό.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.