εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Tonia Kal (2/12):
Καλησπέρα! Έχω μια ορχιδέα όπου πριν 2 εβδομάδες έκανα το λάθος να την ποτίσω για 4 ώρες (είχα ξεχάσει ότι την είχα βάλει να ποτίζεται). Μέσα σε αυτές τις 2 εβδομάδες έριξε όλα τα άνθη της τα οποία εδώ και 2 μήνες διατηρούνταν τέλεια. Τώρα έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και οι μίσχοι της. Μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε αν μπορώ να κάνω κάτι για να την σώσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τόνια καλησπέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Το υπερβολικό πότισμα στην ορχιδέα έφερε την πτώση των λουλουδιών και το κιτρίνισμα των μίσχων. Θα ήταν καλό να αφαιρέσεις με ένα ψαλίδι τους κιτρινισμένους μίσχους της ορχιδέας. Αν κιτρινίζουν και οι βλαστοί (δεν φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία) θα χρειαστεί να τους κλαδέψεις στο πρώτο ή δεύτερο γόνατο (μικρό εξόγκωμα) του βλαστού. Στη συνέχεια να να πρόσθεσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για ορχιδέες στο επόμενο πότισμα, μετά από λίγες μέρες. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορχιδέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Τάσος Ιορ (2/12):
Καλήμερα με λένε Τάσο και είμαι ερασιτέχνης καλλιεργητής για την οικογένεια μου. Έχω ένα πρόβλημα με τα μπρόκολα τα οποία έχουν κάνει μεγάλους βλαστούς και άρχισαν να ανθίζουν. Μπορώ να κάνω κάτι; Σας ευχαριστώ.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Τάσο και χαιρόμαστε που καλλιεργείς για την οικογένεια σου. Πιθανότατα έχεις βάλει πολύ αζωτούχο λίπασμα ή κοπριά και έχουν μεγάλη ανάπτυξη οι βλαστοί του μπρόκολου. Πάντως δεν είναι πρόβλημα ότι ανθίζει το φυτό καθώς αυτό που τρώμε ως μπρόκολο είναι οι ταξιανθίες του φυτού που μαζί με τους υπανάπτυκτους οφθαλμούς σχηματίζουν την εδώδιμη ανθοκεφαλή. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια μπρόκολου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Κατερίνα Νικ (2/12):
Καλημέρα! Έχω μουσμουλιά σε γλάστρα που αυτή την εποχή έχει μόνο πολύ φύλλωμα και καθόλου ανθοφορία. Πώς την κλαδεύω και τι χρειάζεται για να έχει ανθούς που αν δεν κάνω λάθος είναι εποχή για να έχει; Να πω ότι θέλω να την κρατήσω σε σχετικά χαμηλό ύψος και μου έχουν πει να μην κόψω τα κάτω-κάτω κλαδιά γιατί θα πάρει ύψος. Είναι 2 και κάτι μέτρα. Σωστό ή λάθος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Κατερίνα. Καταρχήν ελπίζουμε να έχεις σε μεγάλη γλάστρα την μουσμουλιά για να ευδοκιμήσει, να ανθίσει και να σου καρποφορήσει. Η μουσμουλιά κλαδεύεται μετά το τέλος της καρποφορία της, στα τέλη της άνοιξης. Προσπαθούμε κατά το κλάδεμα να αφαιρούμε εσωτερικά και αδύναμα κλαδιά που συντέμνονται ώστε να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό και ηλιοφάνεια στο δένδρο.

 

Maria Sou (3/12):
Έχω μια απορία που θα ήθελα να μου λύσετε αν μπορείτε. Φυτεύω στον κήπο μου ρίζες σέλινου και δυστυχώς εξαφανίζονται. Τι τις τρώει άραγε; Βλώπω μια λακούβα, κανένα ίχνος.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μαρία, όταν έχουμε μικρές λακούβες, ίσως έχουμε πρόβλημα με τον πρασάγγουρα ή κρεμμυδοφάγο, ένα έντομο εδάφους που τρώει τις ρίζες των φυτών ή να υπάρχει πρόβλημα με πουλιά που τσιμπολογούν τα νεαρά φυτά. Αν είναι μεγάλες οι λακούβες ίσως έχουμε πρόβλημα με τυφλοπόντικες. Αυτοί τρέφoνται κυρίως με έντομα και με σκουλήκια και δεν προσβάλλουν τα φυτά, μόνο τα εκριζώνουν. Οι τυφλοπόντικες ανοίγουν συνεχώς στοές στο χώμα, προσπαθώντας να βρουν τροφή και καταστρέφουν τα φυτά.

 

Anatoli Tar (3/12):
Καλημέρα, πώς να φροντίσω τη βουκαμβίλια; Την έχω πάρει μέσα στο σπίτι, έχει βγάλει φύλλα, είναι τρυφερά και τα ρίχνει. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλημέρα Ανατολή. Η βουκαμβίλια είναι φυλλοβόλος αναρριχητικός θάμνος και είναι φυσιολογικό να ρίχνει τα φύλλα του το χειμώνα. Πάντως, αν βάζεις την βουκαμβίλια σε εσωτερικό χώρο, δεν είναι τόσο καλό καθώς λόγω μειωμένου φωτισμού και αερισμού μπορεί να προκληθεί πτώση φύλλων. Βέβαια, πτώση των φύλλων μπορεί να προκληθεί και από το υπερβολικό πότισμα ή την υπερβολική λίπανση. Περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βουκαμβίλιας μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό μας άρθρο.

 

Fotini Pan (3/12):
Μπορείτε να μου πείτε, έχω μια ροδιά που ενώ κάνει πολλά άνθη, τα ρίχνει. Τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Φωτεινή, η πτώση των ανθέων είναι φυσιολογική αν η ροδιά σου είναι μικρή 2-3 ετών. Αν η ροδιά σου είναι μεγάλο δεντρό, η πτώση των ανθέων μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα, σε απουσία λίπανσης ή σε υπερβολική λίπανση με αζωτούχα λιπάσματα (αμμωνία). Ακόμα και οι μεγάλες διακυμάνσεις των ημερήσιων θερμοκρασιών μπορούν να συμβάλλουν στην πτώση των ανθέων. Πάντως, θα σου πρότεινα να ψεκάσεις τη ροδιά σου, με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τις χρήσεις που έχουν τα φύκια στον κήπο στο σχετικό μας άρθρο.

 

Kiriaki Kon (3/12):
Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι ότι τον καλοκαίρι πέθαναν τρεις ορχιδέες από ένα άσπρο έντομο που έχει γύρω γύρω κάτι σαν ιστό.. Τώρα έχασα τρία νεαρά παχύφυτα από τον ίδιο. Επειδή αγαπώ τα φυτά και έχω παρά πολλά, αυτό το έντομο έχει εγκατασταθεί σπίτι μου ή είναι σύμπτωση; Το καταπολεμώ με ένα φάρμακο που μου έδωσε ο γεωπόνος σε σταγόνες. Αν δεν πεθαίνει το φυτό έχει αποτέλεσμα. Αλλά μερικές φορές δεν τα προλαβαίνω. Το δεύτερο ερώτημα είναι φροντίδα μπιγκόνιας, πότισμα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Κυριακή, βεβαίως μπορείς να μας κάνεις δύο ερωτήματα και είναι χαρά μας να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζονται στον κήπο. Μπορείς να ψεκασεις προληπτικά τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού με διάλυμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις τα έντομα προσέχοντας να μην διαβρέχεις τα άνθη των φυτών. Ο θερινός πολτός είναι οικολογικό εντομοκτόνο που μπορείς να το προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα. Για τη μπιγκόνια, εξασφάλισε μια ημισκιερή θέση προφυλαγμένη από τους ανέμους και τον παγετό. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα βιγόνιας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Δέσποινα (6/12):
Πήρα μέσα στο σπίτι το αγκάθι του Χριστού πριν 10 μέρες περίπου και ρίχνει φύλλα αφού τα κιτρινίζει πρώτα. Δεν ποτίζω πολύ. Τι μπορεί να φταίει; Ρίχνει φύλλα το χειμώνα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δέσποινα, το αγκάθι του Χριστού ή εουφόρμπια είναι καλύτερα να τοποθετείται σε εξωτερικό περιβάλλον για να έχει καλύτερο αερισμό. Συνήθως μέσα στο χειμώνα χάνει λίγα φύλλα και κάποια κιτρινίζουν. Θα μπορούσες να τονώσεις το φυτό σου κάνοντας πότισμα με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που μπορείς να προμηθευτείς σε γεωπονικά καταστήματα. Δες περισσότερες πληροφορίες για το αγκάθι του Χριστού στο σχετικό μας άρθρο.

 

Zimba (7/12):
Καλησπέρα σας! Διαθέτουμε ένα ζεύγος παπάγιας (αρσενικό-θηλυκό) σε γλάστρα, το οποίο έχει υποστεί σοκ από το κρύο. Βρισκόμαστε σε κήπο με περιορισμένη ηλιοφάνεια, δίπλα από ρέμα. Θα συνιστούσατε την διατήρηση της σε γλάστρα και με τι φροντίδα; Ή την μεταφύτευσή της στο χώμα; Έπίσης, υπάρχει πιθανότητα να μην απολαμβάνει την παρέα με : θυμάρι, λαδανιά, θρούμπι, πεύκο; Οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεκτη και αναγκαία, τα φυτά χρειάζονται άμεση επέμβαση. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα από τα Μυστικά του Κήπου. Η παπάγια είναι καλύτερο για να ευδοκιμήσει να την μεταφυτέψεις στο έδαφος, την περίοδο της άνοιξης, μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Σίγουρα, καλό είναι να είναι να φυτευτεί σε ηλιοφανή θέση προστατευμένη από τον αέρα και ειδικά τους βοριάδες. Θα σου πρότεινα να φυτεύσεις τις παπάγιες μακριά από το πεύκο και από τη λαδανιά για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα.

 

Γρηγόρης Νια (8/12):
Καλημέρα. Θέλω να πολλαπλασιάσω μια παλιά ποικιλία αρωματικης τριανταφυλλιάς για να μην τη χάσω. Τι πρέπει να κάνω για να ριζοβολήσει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γρηγόρη καλη σου μέρα. Αρχές της άνοιξης, επέλεξε μοσχεύματα από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται, μήκους 20-25 εκατοστών. Πάρε το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς και φυτέψε το σε μια γλάστρα, αφού έχεις εμβαπτίσει την τομή του μοσχεύματος με λίγη ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα και πιο γρήγορα να δώσει ένα νέο φυτό. Ορμόνη ριζοβολίας μπορείς να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Τη γλάστρα αρχικά, για ένα μήνα τουλάχιστον, θα τη διατηρήσεις σε δροσερό σκιερό σημείο και θα ποτίζεις κάθε 2-3 μέρες και μετά αφού ριζώσει θα τη μεταφέρεις σε πιο ηλιοφανή θέση. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς.

 

Δημήτρης Καρ (8/12):
Πώς πρέπει να κλαδέψω τον ιβίσκο γιατί έχει φουντώσει και πιάσει τα τρία μέτρα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Δημήτρη, ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα σε ετήσια βάση, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. Μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας του βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος. Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε του χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή. Δες περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ιβίσκου στο σχετικό μας άρθρο.

 

Eleni Vic (8/12):
Καλημέρα σας, θα μου πείτε σας παρακαλώ γιατί τα ωραιόφυλλα μου ρίχνουν τα φύλλα τους; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ελένη καλή σου μέρα από τα Μυστικά του Κήπου. To ωραίο φύλλο συνήθως δεν αντέχει το χειμώνα λόγω της παγωνιάς και μόλις χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες αρχίζει να χάνει τα φύλλα του. Θα σου πρότεινα να το βάλεις σε μια σχετικά προφυλαγμένη θέση και να προσθέσεις εκχύλισμα φυκιών για να τονωθούν καλύτερα τα φυτά. Δες περισσότερες πληροφορίες για το ωραίο φύλλο στο σχετικό μας άρθρο.

 

Giorgos Iak (8/12):
Καλησπέρα σας, πολλά συγχαρητήρια για την πολύ χρήσιμη στήλη σας «Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν». Έχω μια αλόη βέρα η οποία εχει μεγαλώσει και νομίζω ότι έβγαλε αρκετές παραφυάδες, οπότε θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς να τις διαχειριστώ. Δηλαδή αν θα πρέπει να αποκοπούν από το κεντρικό φυτό (είναι και ενσωματωμένος στο κεντρικο φυτό και εχουν και ρίζες;), πότε πρεπει να γίνει αυτο και πώς; Επίσης μια άλλη ερώτηση μου αφορά ένα χειμερινό βασιλικό, ο οποίος στο πάνω μέρος έχει βγάλει πολλά μικρά κόκκινα φύλλα, είναι κάτι φυσιολογικό αυτό; Τέλος, θα ήθελα να μάθω αν τα δύο φυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες και εμφανίστηκαν σε γλάστες είναι ζιζάνια. Σας στέλνω φωτογραφίες απο την αλόη, τον βασιλικο και τα αγνωστα σε μένα φυτα. Ευχαριστω πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σου λόγια. Μετά το τέλος του χειμώνα και μόλις περάσουν οι παγωνιές, θα αποκόψεις τις παραφυάδες και θα τις φυτέψεις σε νέα γλάστρα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ορμόνη ριζοβολίας, στην τομή που θα δημιουργηθεί για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Δες περισσότερες πληροφορίες και στο άρθρο μας για την μεταφύτευση αλόης.
Σχετικά με τα κόκκινα φύλλα του βασιλικού, βγαίνουν, είναι μικρότερα και εμφανίζουν μαζί και τα άνθη. Πρέπει να αφαιρέσεις τα άνθη που έχουν δημιουργηθεί για να δώσεις. Δες περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για τον βασιλικό.
Και τα δυο φυτά που έχεις στις δυο γλάστρες είναι ζιζάνια οπότε καλό είναι να τα αφαιρέσεις και να φυτέψεις καινούργια φυτά την ερχόμενη άνοιξη που θα έχουν φύγει οι παγωνιές του χειμώνα.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλε τη δική σου ερώτηση χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διάβασε τις απαντήσεις εδώ.