εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 6 Αυγούστου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Elena Chr (30/7):
Γεια σας, έχω ένα λουλούδι βίγκα στο μπαλκόνι. Πώς μπορώ να κρατήσω σπόρο για του χρόνου; Πότε δηλαδή και πώς θα τον καταλάβω τον Οκτώβριο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αφού πέσουν τα πέταλα των λουλουδιών, το φθινόπωρο μπορείτε να κόψετε τα στενόμακρα καρπίδια της βίγκα όταν από πράσινα γίνουν καφετί χρώμα. Περιέχουν μέσα τα μαύρα σπόρια του φυτού της βίγκα, που αρχικά θα τα αφήσετε σε ένα απορροφητικό χαρτί και μετά θα συντηρήσετε σε κρύο και ξηρό περιβάλλον. Έτσι θα τα διατηρήσετε μέχρι την επόμενη άνοιξη που θα τα φυτέψετε για να δώσουν τα νεά φυτά της βίγκα.

 

Dimitris (31/7):
Καλημέρα αγαπητοί φίλοι! Θα ήθελα να ρωτήσω αν η άμμος θαλάσσης βοηθάει το χώμα του κήπου μου. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλό είναι να βάζουμε ποταμίσια άμμο στον κήπο μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερη αποστράγγιση, όταν το χώμα μας είναι πολύ σφικτό. Δεν συνιστούμε άμμο θαλάσσης, γιατί ίσως δημιουργήσουμε πρόβλημα με αύξηση της αλατότητας στον κήπο μας.

 

Γαρυφαλλιά (1/8):
Το φυτό πορτουλάκα ή μετακίνηση ή νυχάκι το φύτεψα σε χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία, αλλά εσείς γράφετε θέλει φτωχό. Θα χαλάσει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η πορτουλάκα θα αναπτυχθεί πολύ ικανοποιητικά και σε έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της πορτουλάκα στο σχετικό μας άρθρο.
http://www.mistikakipou.gr/portoulaka-mia-alliotiki-glistrida/

 

Ερμιόνη Μασ (1/8):
Καλημέρα, καλό μήνα! Συγχαρητήρια για την σελίδα σας, σας ακολουθώ πάντα. Τι πρέπει να βάλω πρώτα μέσα σε ξύλινο τελαράκι και πλεχτό ψάθινο καλαθάκι για να προσθέσω χώμα και να φυτέψω λουλούδια; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρησιμοποιείστε γεωύφασμα για το ξύλινο τελαράκι και το πλεχτό ψάθινο καλαθάκι, ένα ειδικό στρώμα πλαστικού που επιτρέπει τη στράγγιση του νερού και παράλληλα συγκρατεί το χώμα ώστε να φυτευτούν τα φυτά που επιθυμείτε. Επίσης, θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανακύκλωση υλικών και την επαναχρησιμοποίηση τους για γλάστρες.

 

Λεωνίδας (2/8):
Χρησιμοποιείται ο βάκιλλος Θουριγγίας για την αντιμετώπιση της καραφατμέ στο γκαζόν;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών στο γκαζόν συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας. Βέβαια, πρέπει να ψεκάζουμε συχνά σε προληπτικό επίπεδο. ώστε να μη χρειαστεί λόγω μεγάλης προσβολής, να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο για να αντιμετωπίσουμε την καραφατμέ αποτελεσματικά. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και στο σχετικό μας άρθρο για την καραφατμέ: http://www.mistikakipou.gr/kampia-gkazon/

 

Natascha Kyr (2/8):
Γεια σας! Παρακολουθώ τις δημοσιεύσεις σας αρκετό καιρό. Είμαι εντυπωσιασμένη από τις συμβουλές και τις οδηγίες σας. Τώρα χρειάζομαι κι εγώ τη βοήθειά σας. Έχουμε μία δάφνη, πολλών ετών, η οποία δημιούργησε πρόβλημα στην μεσοτοιχία με το γειτονικό μας σπίτι και παράλληλα έσπασε το τοιχίο μας προς στον δρόμο. Την κόψαμε και της ρίξαμε κάποιο φάρμακο να ξεραθεί, αλλά συνέχεια ξαναζωντανεύει. Προσπαθήσαμε να αφαιρέσουμε τον κορμό που άφησε αυτός που την είχε κόψει απο τον Δήμο μας, αλλά είναι πολύ σκληρό το ξύλο της και δεν καταεφέραμε τίποτα. Μήπως θα μπορούσατε εσείς να μας πείτε την γνώμη σας, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να σταματήσει αρχικά να βγάζει νέα κλαδάκια και κατά δεύτερο, πώς μπορούμε να την αφαιρέσουμε; Ευελπιστώ στην βοήθειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η ξήρανση και αφαίρεση της δάφνης είναι μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση. Η μόνη λύση είναι με επάλειψη με πινέλο αδιάλυτου ζιζανιοκτόνου στις τομές που έχουν γίνει καθώς και η έγχυση ζιζανιοκτόνου σε τρύπες που θα γίνουν με τρυπάνι στις τομές του δένδρου. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά θα σταματήσει να βγάζει νέα κλαδιά και κάποια στιγμή θα ξεραθεί ώστε να μπορέσετε να την αφαιρέσετε.

 

Giota Nto (3/8):
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ γιατί έγινε ετσι η λεβαντα μου; Περίπου πριν ένα μήνα την πήρα. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η λεβάντα σας ξεραίνεται λόγω υπερβολικού ποτίσματος ενώ καλό είναι να την έχετε σε μια πιο ηλιοφανή θέση. Διασφαλίστε ότι η γλάστρα σας έχει καλή αποστράγγιση του νερού. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα της λεβάντας σε σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/frontida-levantas/

Αντωνία Μπι (3/8):
Στον κήπο του νηπιαγωγείου μου έχω μερικά φυτά που δυστυχώς δεν ξέρω να περιποιούμε πολύ καλά… αλλά προσπαθώ. Η αρμπαρόριζα όμως έχει γίνει θεόρατη και θα ήθελα να φυτέψω και σε μια γλάστρα στην αυλή μου που έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Θα τα καταφέρω αν πάρω κάποιο κομμάτι από το φυτό του σχολείου μου ή πως αλλιώς… Σ’ ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βέβαια, μπορείτε να πάρετε ένα μόσχευμα του φυτού και να το μεταφυτέψετε σε μια γλάστρα αφού έχετε εμβαπτίσει την τομή του μοσχεύματος με λίγη ορμόνη ριζοβολίας για να ριζώσει καλύτερα και πιο γρήγορα να δώσει ένα νέο φυτό. Τη γλάστρα αρχικά, για ένα μήνα τουλάχιστον, θα τη διατηρήσετε σε δροσερό σκιερό σημείο, θα ποτίζετε κάθε 2-3 μέρες και μετά αφού ριζώσει θα τη μεταφέρετε στην αυλή που έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό.

 

Kalliopi Kal (3/8):
Καλησπέρα, για άλλη μια φορά θα χρειαστώ και θα βασιστώ στις γνώσεις σας… το διάστημα αυτό έκανε πολύ ζέστη, το αγαπημένο μου Epiphyllum βρίσκεται σε θέση φωτεινή αλλά ήλιο έχει μόνο 2 περίπου ώρες το απόγευμα. Κι ενώ ήταν μια χαρά δροσερό και γερό, ξαφνικά άρχισε να ζαρώνει σε κάποια σημεία. Φοβάμαι μη το χάσω. Σας στέλνω φωτογραφίες για να δείτε κι εσείς και να μου πείτε τι να κάνω.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Προφανώς χρειάζεται περισσότερο πότισμα, και πιο συχνά για να επανέλθει λόγω του καύσωνα. Επίσης, καλό είναι να προσθέσετε και λίγο υγρό λίπασμα για κάκτους για να τονωθεί το φυτό σας αφού πρώτα έχετε ποτίσει.

 

Δέσποινα Δημ (3/8):
Έχω ένα φυσόκαρπο, το οποίο ενώ αναπτύσσεται, δηλαδή βγάζει κανονικά καινούρια φύλλα, τα προηγούμενα ξεραίνονται από έξω προς τα μέσα. Τι μπορεί να συμβαίνει; Σκέφτηκα ότι μπορεί να φταίει το άμεσο ηλιακό φως και το τράβηξα από τον ήλιο, αν και απ’ ότι ξέρω είναι φυτό που αγαπάει τον ήλιο, αλλά η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το φυσόκαρπο είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την τριανταφυλλιά. Θέλει δροσερό γόνιμο έδαφος, σχετικά συχνό πότισμα και καλή αποστράγγιση. Ευδοκιμεί σε ηλιοφανές και ημισκιερό περιβάλλον. Θα σας παρακαλούσαμε να μας στείλετε μια φωτογραφία του φυλλώματος για να διαπιστώσουμε αν έχει προσβληθεί από κάποια ασθένεια ή έντομο.

 

Όλγα Μου (4/8):
Καλημέρα σας, πρέπει να κλαδεύονται οι πιπεριές; και πώς να τις κλαδεύουμε; Ευχαριστω!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι πιπεριές δεν θα χρειαστούν άμεσα κλάδεμα, παρά στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς, για να δώσουν νέα βλάστηση την επόμενη χρονιά και νέα παραγωγή καθώς οι πιπεριές μπορούν να θεωρηθούν διετής καλλιέργεια. Επίσης, μπορείτε να καθαρίσετε τα κάτω φύλλα γύρω από τη ρίζα, για να αραιωθεί το φυτό και να αερίζετε καλύτερα ώστε αν μην αναπτύσσονται ασθένειες.

 

Ηρώ Ζησ (4/8):
Στα φύλλα της βουκαμβίλιας παρουσιάστηκε μια κολλώδης ουσία, καθώς επίσης ένα στρώμα σαν μπαμπάκι στα κλαδιά. Υπάρχει κάτι να χρησιμοποιήσω προκειμένου να σώσω το φυτό; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ψεκάστε τη βουκαμβίλια σας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, για να αντιμετωπίσετε τη βαμβακάδα που εμφανίστηκε στο φύλλωμα της. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει πάντοτε απόγευμα και με θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, και πρέπει να έχετε ποτίσει πρώτα το φυτό σας. Καλό είναι να επαναλάβετε την εφαρμογή κάθε δύο φορές ανά 7-10 μέρες.

 

Miranta Pa (5/8):
Γεια σας, θα ήθελα μια συμβουλή. Είχα φυτέψει κηπευτικά σε ζαρτινιέρες στην ταράτσα. Λόγω του καύσωνα και του τετράνυχου ξεράθηκαν. Πρέπει να κανω κάτι στο χώμα αυτό πριν ξαναφυτεψω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σίγουρα πρέπει να απομακρύνετε τα υπολείμματα των παλαιών καλλιεργειών από το χώμα, και να λάβετε τα προληπτικά μέτρα που προτείνουμε για την αντιμετώπιση του καύσωνα και του τετράνυχου στα δυο σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει στο παρελθόν και επισυνάπτουμε παρακάτω:
Καύσωνας: http://www.mistikakipou.gr/prostasia-fiton-apo-ton-kafsona/
Τετράνυχος: http://www.mistikakipou.gr/tetranixos-ston-kipo/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.