εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 27 Αυγούστου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Erriketi Pap (18/8):
Καλησπέρα! Ποια εποχή να φυτέψω ένα κουκούτσι βερυκοκιάς ή δαμασκηνιάς; Ευχαριστώ πολύ. Καλό βράδυ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας! Η κατάλληλη εποχή για φύτευση σπόρου είναι η άνοιξη, όταν το έδαφος έχει πια ζεσταθεί (θερμοκρασίες πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου), σε μίγμα χώματος και τύρφης σε αναλογία 1:1, σε βάθος ενός εκατοστού, ενώ θα πρέπει να καλυφθεί και από πάνω με στρώμα άμμου πάχους δύο εκατοστών. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν φυτέψετε κουκούτσι κάποιας ποικιλίας βερυκοκιάς ή δαμασκηνιάς, δεν θα έχει απόλυτα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σπόρου που φυτέψατε και θα πρέπει να την εμβολιάσετε την επόμενη χρονιά για να έχετε την επιθυμητή ποικιλία.

 

Lena Mak (18/8):
Τα σύκα μας ανοίγουν, τι φταιει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η συκιά χρειάζεται σταθερά ποτίσματα για την αποφυγή του σκασίματος των καρπών την καλοκαιρινή περίοδο. Αν και θεωρείται σχετικά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, η συκιά για να δώσει μια πλούσια και ποιοτικά ικανοποιητική παραγωγή θα απαιτηθούν αρκετά ποτίσματα την καλοκαιρινή περίοδο, ειδικά σε μέρη που παρουσιάζουν φαινόμενα ξηρασίας.

 

Dimitra Mir (19/8):
Καλησπέρα σας! Στα νεαρά φύλλα και στους νεαρούς βλαστούς της κουμαριάς μου εμφανίστηκε κάτι σαν βαμβάκι. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ψεκάστε τη κουμαριά σας με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού, για να αντιμετωπίσετε τη βαμβακάδα που εμφανίστηκε στο φύλλωμα της. Ο ψεκασμός πρέπει να γίνει πάντοτε απόγευμα και με θερμοκρασία μικρότερη των 28°C, και πρέπει να έχετε ποτίσει πρώτα το φυτό σας. Καλό είναι να επαναλάβετε την εφαρμογή δύο φορές ανά 7-10 μέρες.

 

Giorgos Chr (20/8):
Έχω φυτέψει φυτά λέιλαντ σε σκληρό έδαφος και παραμένουν μικρά και καχεκτικά. Πώς να τα φροντίσω να μεγαλώσουν; Μήπως φταίει το έδαφος;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, στη σειρά που έχετε βάλει τα λέιλαντ το έδαφος είναι πιο συμπαγές και δεν στραγγίζει καλά. Σε περιβάλλον υψηλής υγρασίας και ζέστης, τα λέιλαντ και τα κυπαρισσοειδή είναι ευαίσθητα στο μύκητα φυτόφθορα, μια σοβαρή ασθένεια του ριζικού συστήματος. Καλό είναι να ριζοποτίσετε στις ρίζες με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), εφαρμόζοντας μία κουταλιά της σούπας σε πέντε λίτρα νερό, μετά το πότισμα. Θα σας έλεγα να τα ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα και να προσθέτετε λίπανση μια φορά το μήνα ενσωματώνοντας κομπόστ και σβησμένη καλοχωνεμένη κοπριά.

 

Elena Dia (20/8):
Καλησπέρα, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το φυτόχωμα εξωτερικού χώρου κάνει για φυτώριο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το φυτόχωμα εξωτερικού χώρου συνήθως δεν περιέχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό καλύτερα να μην χρησιμοποιείται για φυτώριο σπορόφυτων, αλλά να προτιμάμε εξειδικευμένο χώμα για σπορείο που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.

 

Διονυσία Καν (20/8):
Ευχαριστώ για τις κυριακάτικες συμβουλές σας! Και πάλι θα ζητήσω τη βοήθειά σας. Είναι η εποχή των asters, αστράκια τα ελεγε η μητέρα μου. Γεμάτος ο κήπος μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εγώ δεν έχω καταφέρει να διατηρήσω τα φυτά για τον επόμενο χρόνο. Τ’ αγαπώ, τα φροντίζω αλλά δεν τα διατηρώ. Τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα αστράκι (aster) είναι πολυετές ποώδες λουλούδι, που κάνει άνθη που μοιάζουν με το χρυσάνθεμο. Αναπτύσσεται καλύτερα σε πλούσια γόνιμα εδάφη που έχουν αρκετή οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται τακτικό πότισμα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας ενώ τα φυτά θα πρέπει να κλαδεύονται στο τέλος του χειμώνα για να δώσουν καλύτερη ανθοφορία την επόμενη χρόνια.

Τakis Pap (20/8):
Σε νεαρά δενδρύλλια avocado, μετά τον καύσωνα του καλοκαιριού, εμφανίστηκε κάτι σαν έντονο έγκαυμα στα περισσότερα φύλλα. Τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα νεαρά φυτώρια αβοκάντο είναι ευαίσθητα στον καύσωνα και στο δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό το λόγο, αν τα έχουμε σε γλάστρα, πρέπει να τα διατηρούμε σε σκιερό χώρο ή αν είναι φυτεμένα στο έδαφος φροντίζουμε να τα καλύπτουμε με ένα ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας. Επίσης, συμπληρωματικά, μπορούμε να τα ψεκάζουμε με ζεόλιθο ή καολίνη στο φύλλωμα για να μην παθαίνουν εγκαύματα, όπως στην περίπτωση σας, ενώ αλείφουμε και τον λεπτό ευαίσθητο κορμό τους με πάστα κλαδέματος για αποφυγή πρόσθετων εγκαυμάτων στο βλαστό.

 

Ρούλα Για (21/8):
Καλημέρα σας! Έχω ένα αγιόκλημα σε μία πολύ μεγάλη γλάστρα και φέτος έχει αρχίσει να κιτρινίζει τα φύλλα, ενώ δεν βγάζει βλαστούς και άνθη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα σας πρότεινα να ελέγξετε μήπως ποτίζετε πολύ συχνά το αγιόκλημα και κιτρινιζουν τα φύλλα του. Επίσης, Θα πρέπει να εξετάσετε για το αγιόκλημα μήπως το έχετε πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται μεταφύτευση; Θα σας πρότεινα να προσθέσετε και λίγο λίπασμα σιδήρου στο αγιόκλημα σας κάθε είκοσι μέρες για να πάρει πιο έντονο χρώμα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συμβουλές φροντίδας για το αγιόκλημα στο σχετικό άρθρο.
http://www.mistikakipou.gr/simvoules-agioklima/

 

Μαρία Ξεν (21/8):
Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ψεκάσω με σκεύασμα Θουριγγίας για την αποθήκευση της πατάτας. Πως θα το προμηθευτώ;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Προμηθευτείτε βάκιλλο Θουριγγίας για ψεκασμό και όχι για σκόνισμα από γεωπονικά καταστήματα. Μπορείτε να να ψεκάσετε τις πατάτες σας αφού πρώτα τις απλώσετε. Διαλύστε μία κουταλιά του γλυκού βάκιλο σε πέντε λίτρα νερό και κάντε μια καλή διαβροχή στις πατάτες. Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι οικολογικό σκεύασμα και εκτός από τις πατάτες, χρησιμοποιείται για τις κάμπιες σε λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα καθώς και για την αντιμετώπιση της Tuta στην τομάτα. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο για τον Βάκιλο Θουρηγκίας. http://www.mistikakipou.gr/vakilos-thourigias/

 

Γεράσιμος Μαρ (21/8):
Συγχαρητήρια. Η ιστοσελίδα σας είναι εξαιρετική και πολύ χρήσιμη για μας τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Eχω φυτέψει ντομάτες, βάζω κοπριά, έχουν πάρει αρκετό ύψος αλλά ξεραίνουν τον ανθό. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Οι ντοματιές σας λόγω κοπριάς έχουν πολύ ανάπτυξη, αλλά ξεραίνονται τα άνθη τους. Θα σας συμβούλευα να μην προσθέσετε άλλη κοπριά και επίσης να πραγματοποιείται σταθερά ποτίσματα τουλάχιστον κάθε δυο μέρες αυτή την εποχή και να ψεκάζετε με εκχύλισμα φυκιών, οικολογικό σκεύασμα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, θα ήταν καλό για το μήνα Αύγουστο να καλύψετε τις ντοματιές με ένα πράσινο δίχτυ για την ηλιοπροστασία για να αποφύγετε πιθανή ξήρανση των ανθέων. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές το κορφολόγημα των φυτών βοηθά στην καρπόδεση των ανθέων.

 

Γιάννης Σερ (22/8):
Ο τετράνυχος μου έχει καταστρέψει φέτος το λαχανόκηπο μου. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο τετράνυχος, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, είναι ο σημαντικότερος εχθρός του λαχανόκηπου μας που κάνει εκτεταμένες ζημιές όπως στην περίπτωση σας. Για την αντιμετώπιση του σε προληπτικό επίπεδο, δείτε το σχετικό μας άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες. http://www.mistikakipou.gr/tetranixos-ston-kipo/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.