εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 20 Αυγούστου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Διονυσία Κα (13/8):
Χρειάζομαι εκ νέου τη βοήθεια σας… στις διαφορες σχετικές σελίδες βλέπω οδηγίες για κούρεμα τις λεβάντας κατα το 1/2. Επειδή στην Ελλάδα οι συνθηκες ειναι διαφορετικες θα ηθελα τη δική σας γνωμη για το πως να φροντίσουμε τις λεβάντες μας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευσή της λεβάντας, θα χρειαστεί να την κλαδέψουμε ελαφρά την περίοδο του φθινοπώρου για να αποκτήσει ωραίο σχήμα το φυτό μας. Στο τέταρτο χρόνο, αφού έχει διαμορφωθεί το σχήμα του φυτού, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα (κατά το ½ ακόμα και κατά τα ⅔) αρχές άνοιξης, έτσι ώστε να αναβλαστάνει το φυτό και να πάρει δύναμη να ξαναπετάξει άνθη. Περισσότερες πληροφορίες για το πως να φροντίσουμε τη λεβάντα, μπορείτε να δείτε το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. http://www.mistikakipou.gr/frontida-levantas/

 

Όλγα Μου (14/8):
Καλημέρα σας! Ευχαριστούμε για τις τόσο πολύτιμες συμβουλές σας οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για τους αρχάριους, μας βοηθάτε να αγαπήσουμε περισσότερο την καλλιέργεια φυτών χωρίς να απογοτευόμαστε. Οι τομάτες ξεραίνουν τα φύλλα και μένει μόνο ο κορμός με τους καρπούς, δεν ξέρω αν είναι τετράνυχος ή Tuta συμβαίνει μόνο στις ντομάτες. Έχω πιπεριές και μελιτζάνες εκεί, δεν έχω παρατηρήσει το ίδιο, μόνο οι πιπεριές λίγο τα φύλλα τους κατσαρώνουν αλλά όχι σε όλες. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και πράγματι στόχος μας είναι να σας μεταδώσουμε την αγάπη μας για τα φυτά και την κηπουρική. Σχετικά με το ερώτημα σας, αν οι καρποί στις τοματιές σας δεν έχουν τρύπες, τότε πιθανότατα η ξήρανση στις τομάτες και στις πιπεριές οφείλεται σε τετράνυχο. Σιγουρα, μια φωτογραφία θα μας βοηθούσε να σας πούμε πιο σίγουρα. Δείτε και στις μελιτζάνες αν έχουν τα φύλλα κίτρινα στίγματα, χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από τετράνυχο ή αν είναι ολοπράσινα.

 

Νίκη Κου (15/8):
Οι σεφλέρες μου έχουν πιάσει πολύ βαμβακάδα. Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω οικολογικά και να σώσω τα φυτά μου;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την βαμβακάδα στις σεφλέρες, χρησιμοποιείστε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που θα προμηθευτείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C και να επαναληφθεί μετά από δέκα μέρες.

 

Stella Ni (15/8):
Έχω μια γαρδένια και δεν ξέρω να τη φροντίσω, πώς να την μεταφυτέψω, πώς να την ποτίζω, σε τι θέση να την βάλω; Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H γαρδένια είναι ένα από τα πιο καλομαθημένα φυτά του μπαλκονιού μας και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Εξασφαλίστε στη γαρδένια σας, μια θέση δροσερή, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου, καλά προφυλαγμένη από βοριάδες και νοτιάδες. Σχετικά με τη φροντίδα της, διαβάστε το αναλυτικό μας άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για τη γαρδένια για να την περιποιηθείτε: http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida

 

Nikitas Geo (16/8):
Καλή σας μέρα και συγχαρητήρια για τη συνέπεια και τη βοήθεια που δίνετε σε μας τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι ντοματιές σε γλάστρα που έχω χρειάζονται προστασία από την απευθείας έκθεση στον ήλιο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και χαιρόμαστε που βοηθάμε όλους εσάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Oι ντοματιές που είναι φυτεμένες σε γλάστρα, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και καρποφορίας, είναι καλό να έχουν τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια. Όμως, την περίοδο των θερμών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου, θα ήταν πολύ καλό να καλυφθούν με δίχτυ σκίασης 40%, ώστε να αποφευχθούν τα εγκαύματα από τον ήλιο στα φύλλα και στους καρπούς, και για να έχουν ένα καλύτερο δροσισμό.

 

Babis Pap (16/8):
Στην αυλή μου, έχω γλάστρες με λουλούδια, τα οποία έχω αρκετά χρόνια και είναι ταλαιπωρημένα αυτή την εποχή. Τι πρέπει να κάνω για να ξανανιώσουν; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για τα φυτά σας, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα φυκιών για την τόνωση των φυτών σας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που δυσκολεύονται. Βέβαια, θα πρέπει να δείτε μήπως κάποια φυτά σας που είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα, χρειάζονται μεταφύτευση. Αυτό θα το κάνετε αρχές Σεπτέμβρη, μόλις περάσουν οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, τα φυτά σας, ίσως απαιτούν ελαφρύ κλάδεμα και απομάκρυνση των αποξηραμένων λουλουδιών και βλαστών για να τονωθεί και να ενισχυθεί η νέα βλάστηση και η ανθοφορία.

Ιωάννα Μπο (17/8):
Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για την καλλιεργειά του κρόκου; Απ’ ότι έχω καταλάβει θέλει ηλιόλουστη θέση. Η μητέρα μου το ποτίζει σχετικά συχνά. Πίστευα ότι θα σαπίσουν, μιας και από ότι ξέρω οι βολβοί συνήθως δεν θέλουν συχνό πότισμα.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο κρόκος είναι ένα αγαπημένο βολβώδες ανοιξιάτικο λουλούδι που συναντάμε στους κήπους Τα φυτά του κρόκου φτάνουν τα 10-15 εκατοστά ύψος και διαθέτουν χαρακτηριστικά φύλλα που μοιάζουν με φύλλα από γρασίδι, και φέρουν στη μέση μια λεπτή ρίγα. Τα λουλούδια έχουν σχήμα κυπέλου και χρώμα κίτρινο, χρυσοκίτρινο, μωβ, λευκό και λιλά, αν και υπάρχουν επίσης δίχρωμες και πολύχρωμες ποικιλίες. Σχετικά με το πότισμα, θέλουν σχετικά συχνό πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και λιγότερο την άνοιξη. Όταν ξεραθεί το άνθος και το φύλλωμα, καλό είναι να βγάζουμε τους βολβούς και να τους αποθηκεύουμε μέχρι να τους ξαναφυτέψουμε.

 

Dimitris Ka (16/8):
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μου; Τι πρέπει να κάνω; Έχουν πιάσει και μελίγκρα. Μήπως φταίει αυτό;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Σιγουρα, δεν φταίει η μελίγκρα για το κιτρίνισμα των φύλλων. Πιθανότατα, τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μπορεί να κιτρινίζουν από το υπερβολικό πότισμα ή από έλλειψη σιδήρου. Σχετικά με τη μελίγκρα, υπάρχουν οικολογικές μέθοδοι αντιμετώπισης, όπως η αυτοσχέδια συνταγή για ψεκασμό του φυτού με διάλυμα που περιέχει μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό. Δείτε και το σχετικό μας άρθρο για την καταπολέμηση της μελίγκρας: http://www.mistikakipou.gr/pente-tropoi-katapolemisis-tis-meligras/

 

Efi Kal (16/8):
Σε μεγάλη γλάστρα αν φυτευτεί η συκιά μπορεί να δώσει καρπούς;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H συκιά έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα και είναι δύσκολο να καρποφορήσει ικανοποιητικά σε γλάστρα. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε πάντως, επιλέξτε γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 50-60εκατοστών και ανάλογο ύψος και εξασφαλίστε ικανοποιητική αποστράγγιση. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της συκιάς, τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται για να καρποφορήσει, δείτε και στο σχετικό άρθρο που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει. http://www.mistikakipou.gr/simvoules-sikia/

 

Αργύρης Κρη (17/8):
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Έχω ένα δέντρο μουσμουλιά και θέλω να το μπολιασω. Με τι δέντρο μπορώ; Διάβασα, χωρίς να ξέρω αν είναι αλήθεια, ότι γίνεται αχλαδιά ή κυδωνιά… Αν ναι με ποιο τρόπο θα προτείνατε το μπόλιασμα και αν γίνεται και αυτό την άνοιξη όπως τα ξινά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αχλαδιά, η κυδωνιά και η μουσμουλιά ανήκουν στην ίδια οικογένεια των μηλοειδών. Η μουσμουλιά εμβολιάζεται πάνω σε μουσμουλιά ή κυδωνιά, δεν μπορεί να γίνει το αντίθετο, δηλαδή πάνω σε μουσμουλιά να εμβολιαστούν κυδωνιά ή αχλαδιά.

 

Giota Nto (17/8):
Γεια σας. Ο ιππότης μου, νεαρός στην ηλικία, με το που γέμισε ανθάκια, μετά από λίγο καιρό ξεράθηκαν πάνω στα κλαράκια του. Ευχαριστώ για την όποια συμβουλή!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ιππότης σας (το νυχτολούλουδο) θα πρέπει να είναι σε ημισκιερή θέση, γιατί πιθανότατα καίγονται τα λουλουδάκια του λόγω της ζέστης των καλοκαιρινών μηνών. Ποτίζετε σταθερά ανά τρεις μέρες και προσθέστε υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δυο βδομάδες.

 

Persefone Laz (17/8):
Καλησπέρα, χρόνια πολλά! Τι μπορώ να κάνω να σώσω ό,τι απόμεινε από τα μήλα; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα μήλα σας έχουν προσβληθεί από καρπόκαψα, ένα έντομο που προσβάλλει τα μήλα και κάνει σκουλήκια στους καρπούς. Για την οικολογική αντιμετώπιση της καρπόκαψας, μπορείτε να ψεκάσετε με βάκιλο Θουριγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Την επόμενη χρονιά, καλό είναι να ξεκινήσετε τους ψεκασμούς μόλις δέσει το άνθος της μηλιάς και να ψεκάζετε ανά είκοσι μέρες.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.