εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 13 Αυγούστου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Ευαγγελία Ανδ (5/8):
Είχαμε αγοράσει πολύ ωραία φυντάνια κολοκυθιάς που φυτεύτηκαν στις 23 Απριλίου. Είχαν πολύ καλή απόδοση. Όμως εδώ και 15 μέρες έχουν αρρωστήσει, τα κολοκύθια κιτρινίζουν και δεν μεγαλώνουν σωστά, ενώ τα φύλλα τους έχουν κάτι σαν άσπρη σκόνη. Το μόνο που έχω κάνει είναι να αφαιρώ τα άρρωστα φύλλα, φοβάμαι όμως μην μεταδοθεί η ασθένεια και στα άλλα φυτά του κήπου. Υπάρχει σωτηρία ή μήπως πρέπει να τα ξεριζώσω;
Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι κολοκυθιές σας έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου που παρουσιάζει συμπτώματα όπως το άσπρισμα στα φύλλα και τα κολοκυθάκια που κιτρινίζουν μικρά και δεν μεγαλώνουν κανονικά. Για την αντιμετώπιση τους, ρίχνουμε θειάφι στο έδαφος, γύρω από τη ρίζα και ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα. Αν η προσβολή είναι πολύ μεγάλη, και λόγω εξάντλησης των φυτών, θα μπορούσαμε να τα ξεριζώσουμε και να φυτέψουμε όψιμα κολοκύθια αυτή την εποχή που θα μας δώσουν παραγωγή στα τέλη του Σεπτέμβρη.

 

Μαρία Δια (5/8):
Καλησπέρα από τον όμορφο Βόλο. Έχω βάλει στον κήπο μου λίφια (λούφα). Ενώ βγάζει λουλούδια, τα ρίχνει και δεν έχει δέσει καρπό ακόμα. Όταν φυτέψαμε το σπόρο είχαμε βάλει πολλά. Αν τα αραιώσω, μπορώ να τα βοηθήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αναφέρεστε στη λούφα, ένα φυτό που δίνει ένα καρπό που μοιάζει με αγγούρι και κολοκύθι και φτιάχνουμε το φυτικό σφουγγάρι. Η αραίωση των φυτών σίγουρα θα λειτουργήσει ευεργετικά στην ανάπτυξη των καρπών. Όμως, για να δέσουν οι καρποί, θα σας συνιστούσα να μειώσετε λίγο το νερό και να κορφολογήσετε τα φυτά της λούφας, κόβοντας τις άκρες αρκετών από τους βλαστούς της.

 

Takis Kol (5/8):
Καλησπέρα! Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές που μας δίνετε κάθε εβδομάδα. Έχω δύο μεγάλες συκιές στην περιοχή της Νέας Μάκρης, αρκετών ετών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως τόσο οι καρποί, όσο και τα φύλλα τους είναι μικρού μεγέθους πλέον. Δεν έχει δηλαδή αυτή την πυκνότητα και την ζωντάνια που βλέπεις ακόμα και σε συκιές που βρίσκονται στους δρόμους. Τι νομίζετε πως πρέπει να κάνω; Και πώς πρέπει να ποτίζονται τα δέντρα; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι σε όλους εσάς που ασχολείστε με τον κήπο και τα φυτά. Θα σας πρότεινα να ποτίζετε τις συκιές σας την περίοδο του καλοκαιριού, για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να δώσουν πιο ποιοτική καρποφορία. Σίγουρα, θα πρέπει να τις ποτίζετε μια φορά τη βδομάδα, την περίοδο του καλοκαιριού και κάθε δεκαπέντε την περίοδο της άνοιξης. Επίσης, θα πρέπει να προσθέσετε πλήρες βιολογικό λίπασμα στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης για να βοηθήσετε την ανάπτυξη και την καρποφορία τους. Καλή επιτυχία!

 

Mihaela Bo (6/8):
Καλημέρα! Οι πολλές ερωτήσεις του κόσμου είναι δείγμα σοβαρής ενημέρωσης που παρέχετε κ γι΄αυτό, σας ευχαριστούμε! Έχω δύο ερωτήσεις: Οι κάμπιες στις τριανταφυλλιές καταπολεμούνται με τον ίδιο τρόπο όπως και στο γκαζόν; Υπάρχει οικολογικός τρόπος καταπολέμησης της βαμβακάδας σε πιπεριές, ντομάτες, πελαργόνιο; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και επιθυμούμε να σας ενημερώνουμε πάντοτε, σε θέματα κηπουρικής με εγκυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση. Σχετικά με τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές σας, μπορούν να αντιμετωπισθούν οικολογικά με σκόνισμα ή ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας ή με ψεκασμό με φυσική πυρεθρίνη. Η βαμβακάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συχνό ψεκασμό ανά βδομάδα με θερινό πολτό στο πελαργόνι, ενώ στην τομάτα και στην πιπεριά θα χρειαστεί είκοσι μέρες για να συγκομίσετε. Αν υπάρχει θέμα σύντομης συγκομιδής, ψεκάστε τα κηπευτικά σας με αλάτα καλίου λιπαρών οξέων που μπορείτε να συλλέξετε άμεσα καρπούς. Τον βάκιλο Θουριγγίας, τον θερινό πολτό καθώς και τα άλατα καλίου λιπαρών οξέων, μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κώστας Koυ (7/8):
Πότε κλαδεύουμε τον ιβίσκο γιατί έχει φουντώσει πολύ το φύλλωμα του;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο ιβίσκος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, νωρίς την άνοιξη για να διαμορφώσουμε το σχήμα του. Ο ιβίσκος μπορεί να διατηρηθεί σε σχήμα θάμνου, συντέμνοντας του βλαστούς που αναπτύσσονται στο μισό μήκος. Βέβαια, μπορούμε να διαμορφώσουμε τον ιβίσκο και σε σχήμα μικρού δέντρου, αν αφαιρέσουμε του χαμηλούς βλαστούς, κρατήσουμε έναν κεντρικό κορμό και τέσσερις βραχίονες που θα τους συντμήσουμε ομοιόμορφα στην κορυφή.

AK (8/8):
Συγχαρητήρια για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας χαρίζετε. Ξαφνικά βγήκαν στα φύλλα και τα άνθη του γαριδακιού μου μαύρα στίγματα. Τι φταίει; Επίσης, αγόρασα μια διπλαδένια αρχές Μαΐου, το φυτό έχει μεγαλώσει πολύ και φαίνεται υγιές, όμως δεν ανθίζει. Τι φταίει; Το άλλαξα θέση δύο φορές σε σημεία που να μην έχει άμεση επαφή με τον ήλιο.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, Πιθανότατα, το γαριδάκι σας έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που παρουσιάζει μαύρα στίγματα στα φύλλα και στα άνθη. Βεβαιωθείτε ότι το φυτά σας είναι σε μέρος καλά αεριζόμενο και ψεκάστε με σκεύασμα υγρού χαλκού, βραδινές ώρες, ώστε να μη γίνουν εγκαύματα. Τον υγρό χαλκό, θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Σχετικά με τη διπλαδένια θέλει μια φωτεινή θέση, καλύτερα ημισκιερή που να την βλέπει ο απογευματινός ήλιος. Μην την ποτίζετε υπερβολικά γιατί δεν θα ανθίσει και φροντίστε να την λιπαίνετε με υγρό λίπασμα ανθοφορίας κάθε δυο βδομάδες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τη διπλαδένια: http://www.mistikakipou.gr/gnoriste-dipladenia/

 

Διονυσία Καν (10/8):
Αν αφήσουμε τις ντάλιες στο χώμα δεν θα ανθίσουν τον επόμενο χρόνο;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πολύ εύστοχη ερώτηση. Αν αφήσουμε τις ντάλιες όταν ξεραθούν στο έδαφος, και το νερό στραγγίζει, θα ξαναφυτρώσουν και την επόμενη χρονιά και θα δώσουν ξανά την ανθοφορία τους. Είναι πιθανό όμως, να σαπίσουν οι κόνδυλοι από τις βροχοπτώσεις του χειμώνα αν δεν υπάρχει καλή αποστράγγγιση. Για ασφάλεια, καλό είναι να τους βγάζουμε τους κόνδυλους της ντάλιας από το έδαφος και να τους αποθηκεύουμε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις ντάλιες στο σχετικό μας άρθρο. http://www.mistikakipou.gr/fitevoume-ntalies/

 

Niki Ta (11/8):
Καλή σας μέρα, παρακολουθώ την σελίδα σας και σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές! Έχω ένα πρόβλημα με ένα δέντρο εσπεριδοειδές, περγαμόντο, είναι τώρα η τριτη χρονιά που το καλοκαίρι γύρω στον Ιούλιο μήνα τα φρούτα παθαίνουν αυτό που όπως βλέπετε σας στέλνω στην φωτό. Μου είπαν ότι είναι τετράνυχος και έχουμε ραντίσει αλλά δεν φαίνεται να κάνει κάτι και κάθε χρόνο επανεμφανίζεται. Παρακαλώ να μου πείτε την γνώμη σας και ειδικά πως πρέπει να το αντιμετωπίσω για να μην ξαναεμφανιστεί! Ευχαριστώ πολυ για την προσοχή σας και τις πολύτιμες συμβουλές!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Eυχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και χαιρόμαστε που βρίσκετε πολύτιμες τις συμβουλές μας. Το περγαμόντο σας έχει προσβληθεί από θρίπα, ένα έντομο που προκαλεί επιδερµικές αλλοιώσεις (ξηράνσεις, νεκρωτικά στίγµατα) στους καρπούς κυρίως στα σηµεία που εφάπτονται µεταξύ τους, υποβαθµίζοντας την εµπορική τους αξία. Μόλις δέσουν οι καρποί την επόμενη χρονιά, μπορείτε να ψεκάζετε με θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη κάθε δεκαπέντε μέρες. Ο θερινός πολτός χρησιµοποιείται σε θερµοκρασίες κάτω των 30°C σε δέντρα ποτισµένα και σε καλή θρεπτική κατάσταση.

 

Μιχάλης Λομ (11/8):
Καλησπέρα! Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να συγκομίσω αρωματικά βότανα;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H συλλογή των φύλλων και των ανθέων θα πρέπει να γίνεται όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη καθώς σε αυτό το στάδιο έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Είναι προφανές ότι η κατάλληλη εποχή συλλογής είναι διαφορετική για κάθε αρωματικό φυτό ανάλογα με την εποχή άνθισης του. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εποχή συγκομιδής του κάθε αρωματικού βοτάνου είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, κι από χρονιά σε χρονιά, λόγω της πρωίμισης ή της οψίμησης της άνθισης του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού.

 

Γιολάντα Παπ (11/8):
Συγχαρητήρια για τη σελίδας σας και για την ενημέρωση που προσφέρετε σε εμάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Θα ήθελα να ρωτήσω πως να προστατέψω τις τοματιές μου από την tuta που έχει καταφάει τις τομάτες μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Πραγματικά, η Tuta absoluta είναι ένα έντομο που αποτελεί τον πιο επικίνδυνο εχθρό της καλλιέργειας της τομάτας και μπορεί να επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής της. Δείτε πως μπορείτε να προστατέψετε οικολογικά τις τοματιές σας στο σχετικό άρθρο που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει. http://www.mistikakipou.gr/tuta-ntomata/

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.