εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 9 Απριλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 9 Απριλίου

Antonia Koy (2/4):
Τι μπορώ να βάλω στην ταράτσα μου χειμώνα – καλοκαίρι που να αντέχει;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι ταράτσες των σπιτιών και των πολυκατοικιών είναι ένας σημαντικός χώρος στο αστικό περιβάλλον που μπορεί να αξιοποιηθεί για φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών. Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί λόγω του αέρα κατά τους χειμερινούς μήνες, και την έντονη ηλιοφάνεια και ζέστη κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Θα μπορούσαν να φυτευτούν ανθεκτικά αρωματικά φυτά όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα, η λεβαντίνη, η αρτεμισία, η δάφνη. Ανθόφυτα ανθεκτικά είναι το γεράνι, η μαργαρίτα, η διμορφοθήκη, η λαντάνα, η κουφέα, ενώ θάμνοι ανθεκτικοί είναι η αγγελική, η φωτίνια, το βιβούρνο, η πικροδάφνη, το λιγούστρο, το πυξάρι. Καλές φυτεύσεις!

 

Σοφία Ζου (2/4):
Έχω ένα μικρό οικόπεδο όπου έχω φυτέψει μέσα γκαζόν φεστούκα και έχω και ένα μικρό μποστανάκι, αλλά σε ένα κομμάτι του έχει εμφανιστεί αγριάδα. Είναι τόσο γρήγορη η ανάπτυξη της που ήδη μου έχει πνίξει τις φράουλες. Επειδή δε θέλω να ψεκάσω λόγω των κηπευτικών, υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να εξαφανιστεί η αγριαδα. Επίσης πώς διώχνουμε τις ζήνες από τα οπωροφόρα δέντρα; (π.χ. αχλαδιες) Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ένας σχετικός περιορισμός της αγριάδας και άλλων ζιζανίων επιτυγχάνεται με τη χλωρά λίπανση, δηλαδή τη χειμωνιάτικη φύτευση διάφορων ειδών σιτηρών και ψυχανθών που αναπτύσσονται ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ζιζάνια. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για τη χλωρή λίπανση πατώντας εδώ: http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/ . Άλλη οικολογική μέθοδος, είναι να ρίχνετε άχυρα, ανάμεσα από τις φράουλες ή πευκόφλουδα για να περιορίσετε την ανάπτυξη της αγριάδας. Και φυσικά τα σκαλίσματα και τα ξεβοτανίσματα. Σχετικά με τις ζήνες στην αχλαδιά, αναφέρεστε στο έντομο οπλοκάμπη της αχλαδιάς. Το έντομο αφήνει τα αυγά του στον κάλυκα των ανθέων και οι κάμπιες του δημιουργούν στοές στους αναπτυσσόμενους καρπούς, οι οποίοι πολύ σύντομα μαυρίζουν και πέφτουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ψεκάστε με βιολογικό σκέυασμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης αμέσως μετά την ανθιση και επαναλάβετα ξανά σε είκοσι μέρες. Καλή επιτυχία!

 

Georgios Sa (2/4):
Καλημέρα σας! Σε μπαλκόνι βορειοανατολικό τι μπορώ να φυτέψω; Έχει ήλιο μέχρι τις 11 το πρωί και πολύ αέρα όταν πιάνουν βοριάδες. Ευχαριστώ για την βοήθειά σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το βορειοανατολικό μπαλκόνι θέλει σχετικά ανθεκτικά φυτά λόγω της έκθεσης σε βοριάδες. Από ανθόφυτα, θα επιλέγαμε γεράνια, λαντάνες και αγγελικές. Από αρωματικά φυτά λεβάντες και δεντρολίβανα και καλλωπιστικούς θάμνους: ηβίσκους, πυξάρια, λιγούστρα, αγγελικές, και φωτίνιες.

 

Κώστας Κο (3/4):
Κάθε χρόνο, οι φράουλες δεν μου γλυκαίνουν. Τι πρέπει να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι φράουλες για να ωριμάσουν καλά και να γλυκάνουν χρειάζονται μια σχετική έκθεση στον ήλιο για να σχηματιστούν τα σάκχαρα. Επίσης, η προσθήκη οικολογικού λιπάσματος θειικού καλίου, κατά τη φύτευση, και την περίοδο ανάπτυξης θα βοηθήσει ώστε να γίνουν ζουμερές και πιο γλυκές. Καλή συγκομιδή!

 

Γιάννης Κα (3/4):
Καλησπέρα! Το διαμέρισμά μας είναι ρετιρέ, δυτικό, με μεγάλο μπαλκόνι. Το καλοκαίρι δέχεται ήλιο σχεδόν όλη τη μέρα και είναι εκτεθειμένο στον άνεμο. Τι θα μας προτείνατε να φυτέψουμε για να ομορφύνει ο χώρος τώρα που ανοίγει ο καιρός; Ευχαριστούμε πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Θα μπορούσαν να φυτευτούν αρκετά αρωματικά φυτά όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δίκταμο, το θυμάρι. Θα επιλέγαμε ανθόφυτα όπως το γεράνι, η μαργαρίτα, η διμορφοθήκη, η λαντάνα, τα γαρυφαλλάκια, η σερφίνια ενώ θάμνοι είναι η αγγελική, η φωτίνια, το βιβούρνο, η πικροδάφνη, το λιγούστρο, το πυξάρι. Καλές φυτεύσεις!

 

Stauros Pa (5/4):
Σας παρακαλώ πολύ, έχω ένα πρόβλημα στον κήπο μου με την αγριάδα. Πως μπορώ να την βγάλω; …μου παρουσιάστηκε από την κοπριά που αγόρασα.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η κοπριά που αγοράζουμε κατευθείαν από κτηνοτρόφους δεν έχει απολυμανθεί και μπορεί να μεταφέρει σπόρους ζιζανίων που μπορούν να αναπτυχθούν στο χωράφι μας. Πάντως, ένας σχετικός περιορισμός της αγριάδας και άλλων ζιζανίων επιτυγχάνεται οικολογικά με τη χλωρά λίπανση, δηλαδή τη χειμωνιάτικη φύτευση διάφορων ειδών σιτηρών και ψυχανθών που αναπτύσσονται ανταγωνιστικά σε σχέση με τα ζιζάνια. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη χλωρή λίπανση πατώντας εδώ http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/ Καλή επιτυχία!

Ιωάννης Δε (6/4):
Τι μπορώ να κάνω ώστε τα κεράσια μου στην Εύβοια να μην έχουν σκουλήκι?
Πού μπορώ να βρω αυτά που θα μου προτείνετε?
Ευχαριστώ θερμά!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την οικολογική αντιμετώπιση της ραγολέτιδος, της μύγας του κερασιού, που προκαλεί τα σκουλήκια στα κεράσια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλαστικές οικολογικές παγίδες με νερό και αμμωνία ή υδρολυμένη πρωτεΐνη, αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση του δάκου των ελιών. Συνεργιστικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οικολογικά σκευάσματα από Θερινό πολτό, Βάκιλλο Θουρηγγίας και φυσική πυρεθρίνη. Όλα τα παραπάνω σκευάσματα θα τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ενώ παγίδες μπορείτε να φτιάξετε και με τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών νερού.

 

Μιχάλης Πρα (6/4):
Οι τριανταφυλλιές μου προσβάλλονται από μελίγκρα κάθε χρόνο. Πως να τις προστατεύσω οικολογικά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι τριανταφυλλιες προσβάλονται από μελίγκρα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Για την οικολογική αντιμετώπιση, μπορείτε να ψεκάσετε με διάλυμα μιας κουταλιάς της σούπας πράσινου σαπουνιού και μιας κουταλιάς του γλυκού οινοπνεύματος σε ένα λίτρο νερό. Επίσης, από γεωπονικά καταστήματα, μπορείτε να προμηθευτείτε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου.

 

Μαρία Σα (6/4):
Καλησπερα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Έχω μια καμέλια σε γλάστρα. Ενώ την είχα στο μπαλκόνι, όταν φετος το χειμώνα είχε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, την τοποθέτησα σε εσωτερικό κοινόχρηστο χώρο για να μην παγώσει. Όταν ανέβηκαν οι θερμοκρασίες, την ξανά τοποθέτησα στο μπαλκόνι, αλλά τα φύλλα της άρχισαν να αλλάζουν χρώμα σαν να σαπίζουν ή να παγώνουν και να πέφτουν. Πώς μπορώ να την «σώσω»;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η μεταφορά τη καμέλιας σε εσωτερικό χώρο, κοντά σε θερμαντικό σώμα και η μεταφορά στο εξωτερικό περιβάλλον είχε σαν αποτέλεσμα τα φύλλα να αλλάζουν χρώμα και να σαπίζουν πιθανότατα σαν αποτέλεσμα μιας μυκητολογικής ασθένεια. Θα σας πρότεινα να την κλαδεύατε, ίσως χρειάζεται να τη μεταφυτεύσετε και να προθέσετε λίπασμα ανάπτυξης ώστε να αναβλαστήσει.

 

Φωτεινή Κα (6/4):
Γεια σας. Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με την Πασχαλιά – Κουτσουπιά:
1)Μπορώ να την πολλαπλασιάσω με μόσχευμα τώρα την άνοιξη;
2)Αντέχει σε χώρο ηλιόλουστο αλλά με πολύ νότιο άνεμο;
Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Μπορείτε να πολλαπλασιάσετε την πασχαλιά με ημιώριμα ξυλοφόρα μοσχεύματα τώρα την άνοιξη (αν και η πιο κατάλληλη εποχή είναι στα τέλη του καλοκαιριού), αρκεί το μόσχευμα να το εμβαπτίσετε σε ορμόνη ριζοβολίας και να το φυτέψετε σε δροσερό χώρο με υγρασία, ώστε να βοηθηθεί η ριζοβολία του φυτού. Η πασχαλιά αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις και είναι ανθεκτική στους ανέμους.

 

Γιώτα Μου (7/4):
Μόνο καλά λόγια μπορώ να πω για το site σας. Έχω ψάξει αρκετά στο internet και μόνο αυτό το site με έχει κρατήσει και το διαβάζω συστηματικά! Μπράβο σας!
Τώρα όμως χρειάζομαι συγκεκριμένη συμβουλή: έχω μία φτέρη εδώ και δύο χρόνια, την έχω μεταφυτέψει σε μεγάλη ζαρντινιέρα σε σκιερό μέρος μαζί με ένα πλατύφυλλο (δεν ξέρω την ακριβή του ονομασία) αλλά σε αποσταση μεταξύ τους, δεν έχει βγάλει ούτε ένα καινούργιο φύλλο και είναι τελείως τσουρομαδημένη, όμως ακόμα παραμένουν πάνω της ίχνη πρασινάδας! Πώς να την βοηθήσω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά λόγια. Σχετικά με την ερώτηση σας, θα σας έλεγα τα εξής:
Μεταφέρετε την φτέρη σε ημισκιερό μέρος και κλαδέψτε την καθώς πιθανότατα έχει ταλαιπωρηθεί και από τον δύσκολο χειμώνα. Αφού έχει ίχνη πρασινάδας, θα αναβλαστήσει ειδικά αν προσθέσετε και λίπασμα ανάπτυξης για πράσινα φυτά.

 

Χρύσα Γεω (8/4):
Καλημέρα! Είχα αγοράσει πριν χρόνια δύο κερασιες, έτσι μου είχαν πει από το φυτώριο που τις πήρα. Η μία, ενώ έβγαζε πολλά κεράσια μου ξεραθηκε. Η άλλη, ενώ έχει πολύ ανθολογία δένει κάτι κεράσια αλλά τα αποβάλλει. Από τη ρίζα της έχει προκύψει και άλλη κερασιά, η οποία έδεσε μόλις κάνα-δυο κερασακια. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την κερασιά που ξεράθηκε, θα ήθελα να σας πω ότι όταν φυτεύουμε μικρά δεντράκια, για τα πρώτα δυο-τρία χρόνια τουλάχιστον αφήνουμε πολύ λίγους καρπούς για να πιστοποιήσουμε την ποικιλία που είναι το δεντράκι μας και τους υπόλοιπους τους αφαιρούμε έγκαιρα, ώστε να μην εξαντληθεί το δέντρο και είναι εύαίσθητο σε μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Το άλλο δεντράκι δένει τα κεράσια, αλλά τα ρίχνει λόγω νεότητας, κάτι που είναι φυσιολογικό ή λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή λόγω υπερβολικής ποσότητας αμμωνιακού λιπάσματος. Σχετικά με το βλαστό που έχει προκύψει από τη ρίζα της κερασιάς, πιθανότατα βλαστάνει κάτω από το σημείο εμβολιασμού και είναι άγριο, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.