εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 30 Απριλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 30 Απριλίου

Κώστας Κου (23/4):
Κατά πρώτον, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αξιόλογη και ιδιαίτερα προσεγμένη ιστοσελίδα σας και, κατά δεύτερον, να σας ευχαριστήσω για τις πολύτιμες συμβουλές που μας παρέχετε και μάλιστα αναλώνοντας αρκετά μεγάλο από τον προσωπικό σας χρόνο προκειμένου εμείς να πετύχουμε ό,τι καλύτερο. Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το τι είναι η φυσική πυρεθρίνη, που μπορούμε να την προμηθευτούμε και πόσο διάστημα θα πρέπει να περάσει για συγκομιδή μετά την εφαρμογή της με θερινό πολτό για την καταπολεμιση του φυλοκνίστη. Σας ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Η φυσική πυρεθρίνη ή φυσικό πύρεθρο είναι οικολογικό εντομοκτόνο που εξάγεται από το χρυσάνθεμο και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην οικολογική γεωργία. Η συγκομιδή γίνεται 2 μέρες μετά τον ψεκασμό με φυσική πυρεθρίνη και 20 μέρες μετά τον ψεκασμό με θερινό πολτό. Ο θερινός πολτός έχει σαν βάση το παραφινέλαιο. Αναζητήστε την φυσική πυρεθρίνη και τον θερινό πολτό στα γεωπονικά καταστήματα.

 

Γιάννης Μπε (23/4):
Έχω μία αβοκαντιά πολλών χρόνων στον κήπο μου, την είχε φυτέψει ο πατέρας μου και είναι πάνω από 10 μέτρα ύψος. Το τελευταίο διάστημα τα φύλλα της έχουν αποχρωματιστεί, είναι καφέ ξεραμένα στις άκρες, πιο μέσα κίτρινα και μόνο το κεντρικό μέρος και προς το κοτσάνι είναι πράσινο. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η αβοκαντιά πιθανότατα έχει ταλαιπωρηθεί από την τελευταία παγωνιά του χειμώνα. Είναι ευαίσθητη σε υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων, αλλά και στην τροφοπενία καλίου. Θα σας πρότεινα να την ψεκάσετε με εκχύλισμα φυκιών και βιολογικό σκεύασμα ιχνοστοιχείων για να τονωθεί και να αντιμετωπιστούν οι τροφοπενίες. Η προσθήκη χηλικού σιδήρου μέσω του ποτίσματος θα βοηθήσει επίσης.

 

Γιώτα Τερ (24/4):
Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω τι φροντίδα χρειάζεται η λεμονογαρδένια. Ευχαριστώ για την πληροφόρηση και τα όμορφα άρθρα σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η λεμονογαρδένια έχει ανάλογο υπόλευκο χρωματισμό με τη γαρδένια και εξίσου απαλή ευωδιά του λουλουδιού. Είναι πολύ πιο ανθεκτική από τη γαρδένια στον ήλιο στους ανέμους. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας για όλη την άνοιξη και το καλοκαιρι. Η καλλιέργεια της δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Δεν χρειάζεται όξινο χώμα όπως η γαρδένια, θέλει όμως σχετικά συχνό πότισμα, οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Αθανασία Χα (24/4):
Εχω τρία πήλινα πυθάρια στα οποία ό,τι λουλούδια φυτέψω δεν αναπτύσσονται σωστά όπως στις πλαστικές γλάστρες. Ποια η γνώμη σας για αυτά και τι λουλούδια θα μπορουσα να φυτέψω; Τις πήρα για γεράνια, αλλά η ανάπτυξή τους είναι ελάχιστη.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Νομίζω ότι στα πυθάρια τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν εξίσου καλά με τις πλαστικές γλάστρες. Θα πρέπει να λιπαίνετε τα γεράνια σας και να αφαιρείτε τα ξερά λουλούδια όταν τελειώσει η ανθοφορία τους, για να βγαίνουν καινούργια. Δείτε και τις σχετικές συμβουλές για τα γεράνια, στο άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. http://www.mistikakipou.gr/gerani-frontida/
Θα μπορούσατε επίσης να φυτέψετε γκαζάνιες, γεράνια, διμορφοθήκες, αργυράνθεμα, κουφέα. Είναι πολυετή ανθόφυτα, ανθεκτικά χειμώνα καλοκαίρι.

 

Όλγα Θα (24/4):
Χαίρετε! Θα ήθελα να ρωτήσω για τη γαρδένια, έχω μία στο μπαλκόνι, δεν την βλέπει ο ήλιος, φροντίζω να βάζω μπροστά μια ομπρέλα όταν χτυπάει ο ήλιος το πρωί, δεν την ποτίζω συχνά, αλλά φαίνεται να μην αναπτύσσεται και δεν ανθοφορεί. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Έχω επιχειρήσει κι άλλες φορές με γαρδένια αλλά δεν πέτυχε. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η γαρδένια θέλει δροσερό και υγρό περιβάλλον, σε μέρος προστατευμένο από τον αέρα. Θα σας πρότεινα, καταρχήν, να την ποτίζετε πιο συχνά. Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγξετε μήπως η γαρδένια σας είναι πολλά χρόνια στην ίδια γλάστρα και χρειάζεται μεταφύτευση για να μπορέσουν οι ρίζες να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά στοιχεία. Αν δεν χρειάζεται μεταφύτευση, προσθέσετε λίπασμα ειδικό για οξύφιλα φυτά στην γαρδένια κάθε είκοσι μέρες, καθώς και χηλικό σίδηρο για να τονωθεί. Δείτε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την γαρδένια και στο σχετικό μας άρθρο: http://www.mistikakipou.gr/gardenia-frontida/

 

Maria Pa (25/4):
Καλημέρα! Ήθελα την συμβουλή σας για ένα πρόβλημα που έχω στον κήπο μου. Τα φύλλα απ’ τις τριανταφυλλιές μου έχουν σε όλη την έκταση τους μικρές τρυπίτσες. Τι είναι αυτό και πώς να το αντιμετωπίσω; Έχω ρίξει διάφορα φάρμακα, αλλά δεν έγινε τίποτα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Θα ήταν καλό να ψεκάσετε με σκεύασμα χαλκού και θειαφιού, προσέχοντας να μην ψεκάσετε τα ανοιχτά τριαντάφυλλα. Το σκόνισμα με θειάφι γύρω από τη ρίζα θα βοηθήσει επίσης. Καλό είναι να μη βρέχετε τα φύλλα κατά το πότισμα.

 

Σταυρούλα Γεω (25/4):
Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την όμορφη σελίδα σας! Έχω ένα φυτούλι, ζάμια μου είπαν πως λέγεται όταν το αγόρασα πριν 7-8 χρόνια. Εδώ και λίγες μέρες και για πρώτη φορά, έχει βγάλει κάτι σαν ανθό που μοιάζει με κλειστό πράσινο κρινάκι (δεν έχει ανοίξει ακόμη) και όταν ακουμπήσεις τα φύλλα, αφήνουν πάνω σου σαν σταγονίτσες νερό, ενώ δεν φαίνονται υγρά όταν τα κοιτάζεις. Πρώτη φορά συμβαίνει στα τόσα χρόνια… έχει σχέση με την ανθοφορία; Θα πρέπει να το ενισχύσω – βοηθήσω με κάποιο τρόπο;
Ευχαριστω εκ των προτέρων για το χρόνο σας!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα! Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Η ζάμια σας ανθοφορεί μετά από πολλά χρόνια. Η υγρασία στα φύλλα δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τα στοιχεία που μου δίνετε και δεν μπορεί να συνδεθεί με την ανθοφορία του φυτού. Βλέπετε τίποτα έντομα, τίποτα ψώρες στα φύλλα; Η λίπανση με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά μια φορά το μήνα, όταν την ποτίζετε, θα βοηθήσει πολύ.

 

Nikos Klo (25/4):
Γιατι σταχτίζουν τα σταφύλια όταν είναι άγγουρα ακόμα; Με τι να ψεκάσω και πότε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το ωίδιο αποτελεί σοβαρή μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού που παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση στις ξηροθερμικές περιοχές, όπου το κλίμα και οι ποικιλίες οι οποίες καλλιεργούνται την ευνοούν. Προσβάλλει όλα τα πράσινα μέρη του αμπελιού, καταρχήν στα φύλλα, όπου σχηματίζονται χλωρωτικές κηλίδες και σταδιακά ένα αραχνοειδές γκρίζο επίχρισμα με αποτέλεσμα το φύλλο να καρουλιάζει. Επίσης, στους βλαστούς σχηματίζονται καστανές κηλίδες και είναι ιδιαίτερα έντονες στις ώριμες κληματίδες. Τέλος, στα σταφύλια εμφανίζονται τεφρόλευκες εξανθήσεις και μοιάζουν σαν να είναι σκονισμένα ενώ οι ράγες σχίζονται. Τα σταφύλια προσβάλλονται όταν είναι άγουρα μέχρι και το στάδιο του γυαλίσματος. Για την οικολογική αντιμετώπιση του ωιδίου, χρησιμοποιούμε θειάφι είτε σε ψεκαστή μορφή, βρέξιμο θείο όπως λέγεται, είτε σε μορφή σκόνης, εφαρμόζοντας κάθε δεκαπέντε μέρες ξεκινώντας όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός.

 

Παναγιώτα Σαρ (25/4):
Έχω δει βολβούς διπλούς της αμαρυλλίδας! Το χωρίζω ή το φυτεύω έτσι διπλό; Δεν έχω συναντήσει μονό βολβό, σαν μονό κρεμμύδι. Τι πρεπει να κανω; Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Βεβαίως μπορείτε να διαχωρίσετε τους βολβούς, να τους αφήσετε λίγο να αποξηρανθούν και να επουλωθούν οι πληγές για να τους φυτέψετε. Η αμαρυλλίδα είναι ένα υπέροχο βολβώδες ανοιξιάτικο φυτό. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας: http://www.mistikakipou.gr/amaryllida/

Ειρήνη Μοσ (26/4):
Καλημέρα σας, μήπως ξέρετε να μου πείτε τι θέλουν αυτοί οι “ύποπτοι τύποι” στον κήπο μου; Να τους εξολοθρεύσω ή να τους αφήσω να επιβιώσουν; Ευχαριστώ πολύ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα δενδρολίβανα σας έχουν προσβληθεί από ένα έντομο που λέγεται το σκαθάρι του δενδρολίβανου (επιστημονικό όνομα Chrysolina americana). Τρώει τα φύλλα του δενδρολίβανου. Προσβάλει επίσης τη λεβάντα, το θυμάρι, το φασκόμηλο. Ψεκάστε με σκευάσματα θερινού πολτού και σαπώνων αλάτων καλίου για να το αντιμετωπίσετε οικολογικά.

 

Μαρία Παπ (26/4):
Καλησπέρα, αντιμετωπίζω προβλήματα μελίγκρας στις τριανταφυλλιές μου και πέρα του ότι απομυζούν τις τριανταφυλλιές, επεκτείνονται και στα άλλα φυτά του κήπου, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω χωρίς βλαβερά χημικά;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στην τριανταφυλλιά, χρησιμοποιείστε αυτοσχέδιο οικολογικό παρασκεύασμα, διαλύοντας μία κουταλιά σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Ψεκάστε κάθε τρεις μέρες τα φυτά σας. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικό σκεύασμα αλάτων καλίου ή θερινό πολτό για να ψεκάσετε τις τριανταφυλλιές σας. Σύντομα, θα έχουμε ειδικό άρθρο για την μελίγκρα της τριανταφυλλιάς, στην ιστοσελίδα μας.

 

Χρήστος Στρα (26/4):
Κύριε Λιονουδάκη,
Σας εγραψα στις 9/4 σχετικα με πρόβλημα στις τριανταφυλλιές μου. Μου απαντήσατε από την στήλη της Κυριακης 16/4, ζητώντας καλύτερες φωτογραφίες. Δεν τα κατάφερα καλά στις φωτογραφίες, αλλά στέλνω ό,τι καλύτερο μπορεσα.
Σημειωση… το πρόβλημα επεκτείνεται. Είδα το ίδιο και σε νέο βλαστό κάποιου δένδρου!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας. Οι φωτογραφίες σας είναι αρκετά κατατοπιστικές . Το πρόβλημα στις τριανταφυλλιές σας οφείλεται σε έναν ιό που τις προσβάλει και δημιουργεί αυτό το σχήμα στα φύλλα και στους βλαστούς. Το σύμπτωμα αυτό λέγεται “σκούπα της μάγισσας”. Ο ιός μεταφέρεται μέσω ακάρεων σε άλλες τριανταφυλλιές. Είναι πολύ σοβαρή ιολογική ασθένεια που δεν έχει θεραπεία.. Καλό είναι να ξεριζωθούν οι προσβεβλημένες τριανταφυλλιές και να καούν οι βλαστοί. Επίσης θα πρεπει να γίνει ψεκασμός με ακαρεοκτόνο σκεύασμα για να μην μεταδωθεί η ασθένεια στις υγιείς τριανταφυλλιές.

 

Κωνσταντίνος Πελ (27/4):
Καλημέρα σας,
Σας ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σας σχετικά με τα μυρμήγκια που δημοσιεύσατε στις απαντήσεις της Κυριακής. Μία ερώτηση, αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Στο ίδιο περιβόλι (Σαντορίνη), φύτεψα πριν 20-25 μέρες φυτάκια άσπρης μελιτζάνας, αλλά δεν πάνε καλά θεωρώ. Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες να δείτε.
Από λίπασμα, είχα βάλει κομπόστ στο φρεζάρισμα και κατά τη φύτευση. Στις αρχή τις πείραζε ο αέρας, αλλά εδώ και μία εβδομάδα, τις έχω απανεμίσει πολύ καλά.
Άλλος είπε ότι μπορεί να έχει πολύ κοπριά το χώμα, άλλος είπε ότι μπορεί να φταίει το νερό (ή πολύ ή όχι καλής ποιότητας). Μήπως θα πάνε καλύτερα πιο μετά άμα ριζώσουν; Μήπως θέλουν απλά πιο πολύ ζέστη; Επίσης, 2-3 φυτά που τα έσπασε ο αέρας στην αρχή, έμεινε μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του κορμού. Από αυτό το κομμάτι πολύ σύντομα πετάξανε φύλλα, αλλά τελικά ψοφήσανε πριν 2-3 μέρες.
Εμένα, πάντως, μου φαίνονται ότι έχουν την εικόνα «άρρωστου» φυτού.
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας,
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Η μελιτζάνα είναι θερμόφιλο φυτό, και θέλει σχετικά ζεστό περιβάλλον. Σίγουρα, τα νεαρά φυτά σας, ταλαιπωρήθηκαν από τον άνεμο και πιθανότατα από την παγωνιά της νύχτας. Επίσης το κομπόστ αν μπει σε μεγάλη ποσότητα στο λάκκο φύτευσης, χωρίς να ανακατευθεί με το χώμα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές και κάψιμο στα νεαρά ευαίσθητα φυτά. Πάντως, θα σας πρότεινα όταν μεταφυτεύετε νεαρά φυτάρια να τα ψεκάσετε με εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσουν το μεταφυτευτικό στρες. Δείτε και σχετικές πληροφορίες για την μελιτζάνα στο παρακάτω άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα: http://www.mistikakipou.gr/melitzana-se-glastra/

 

Γιώργος Ντε (27/4):
Γεια σας! Έχω μία βερικοκιά και μία ροδακινιά στον κήπο μου και έχουν καρποφορήσει. Με τι να τις ραντίσω για μην πέσουνε;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για να μην πέσουν τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, πρέπει να αντιμετωπίσετε την καρπόκαψα, το έντομο που τα προσβάλει και τα σκουληκιάζει Δείτε και το σχετικό αναλυτικό άρθρο μας:
http://www.mistikakipou.gr/skouliki-verikokia/

 

Lego Pa (28/4):
Καλησπέρα σας.
Έχω ένα πρόβλημα με το μπαλκόνι μου.
Είναι μπροστά στην θάλασσα,το βλέπει ο ήλιος ανελέητα όλη μέρα και δυστυχώς έχω και δυνατό αέρα.
Έχω πάρει πολλά φυτά, αλλά νιώθω ότι δυσανασχετούν.
Μόνο οι κάκτοι και τα παχύφυτα μου δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Αλλά θα ήθελα και λίγο χρώμα.
Παίρνω κάθε χρόνο γεράνια, όλη την άνοιξη ανθίζουν υπέροχα, μέχρι όμως αρχές Ιούλη. Εκεί σταματάνε να ανθίζουν και μαραζώνουν.
Θα ήθελα να με συμβούλεψετε τι λουλούδια να βάλω. Κάνω κάτι λάθος εγώ ή είμαι τόσο άτυχη με αυτό το μπαλκόνι και πρέπει να το πάρω απόφαση ότι δεν θα υπάρχει λουλούδι στην Σαχάρα μου;
Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα σας. Τα γεράνια είναι ανθεκτικά για παραθαλάσσιες συνθήκες με πολύ ήλιο και αέρα. Θα πρέπει να τα λιπαίνετε και να αφαιρείτε τα ξερά λουλούδια όταν τελειώσει η ανθοφορία τους, για να βγαίνουν καινούργια. Δείτε και τις σχετικές συμβουλές για τα γεράνια στο άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα. http://www.mistikakipou.gr/gerani-frontida/

Θα μπορούσατε επίσης να φυτέψετε γκαζάνιες, γεράνια, διμορφοθήκες, αργυράνθεμα, κουφέα. Είναι πολυετή ανθόφυτα, ανθεκτικά χειμώνα καλοκαίρι σε παραθαλλάσιες συνθήκες ηλιοφάνειας και αέρα.

 

Φωτεινή Καζ (29/4):
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας για τις ζίνιες. Είναι πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον.
Έχω όμως δύο απορίες:
1) Κάθε χρόνο οι ζίνιες μου έχουν πρόβλημα στήριξης, και πρέπει να τις δένω με πασαλάκια, κάτι που δεν βλέπω σε άλλους κήπους. τι λέτε να φταίει;
2) Πέρυσι ενώ η ανθοφορία κράτησε μέχρι αρχές φθινοπώρου, από τα μέσα του καλοκαιριού ξεραίνονταν τα φύλλα τους απο κάτω προς τα πάνω όχι σαν τα άσπρα στίγματα του ωίδιου. Τι λέτε γι΄αυτό;
Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λογια!

1. Υπάρχουν οι κοντές ζίνιες που δεν θέλουν στήριξη και οι ψηλότερες που μπορεί να χρειαστούν. Αν παίρνετε ετοιμα φυτά, φυτέψτε τις λιγο βαθύτερα για να έχουν καλύτερη στήριξη. Επίσης πότισμα με υγρό λίπασμα φωσφόρου βοηθα στο να κάνουν χοντρότερο βλαστό ακι καλύτερο ριζικό συστημα για να έχουν καλύτερη στήριξη.

2. Αυτό το μαύρισμα είναι πιθανότατα εγκαύμα που προκαλείται όταν μείνουν για λίγο απότιστες μέσα στο καλοκαίρι και έχει δυνατό ήλιο.

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.