εικόνα

Οι απαντήσεις της Κυριακής 23 Απριλίου 2017

«Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν»

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στα μηνύματά σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.

 

Κυριακή 23 Απριλίου

Κάτια Σχι (16/4):
Θα ήθελα να ρωτήσω… έχω ένα γιασεμί με τα κίτρινα άνθη, το έχω βάλει σε μια γωνία του κήπου. Ενώ μεγαλώνει, δεν έχει ανθίσει ποτέ. Γιατί;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Το κίτρινο γιασεμί ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και ανθοφορεί Φλεβάρη- Μάρτη. Μήπως είναι πολύ σκιερό μέρος εκεί που τη φυτέψατε; Επίσης, λίπανση θα χρειαστεί την περίοδο της άνοιξης που ανθοφορεί αλλά και την περίοδο του φθινοπώρου. Δεν χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα παρά μόνο το καλοκαίρι. Φέτος, μην το κλαδέψετε πολύ αυστηρά, για να μην ενθαρρύνουμε τόσο πολύ την βλαστική ανάπτυξη του φυτού, αλλά την ανθοφορία. Καλή επιτυχία!

 

Antrianna Tso (16/4):
Καλημέρα, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη! Θα ήθελα παρακαλώ αν γίνεται να μου πείτε ονομασίες λουλουδιών που αντέχουν χειμώνα-καλοκαίρι. Έχω βαρεθεί να ξοδεύω κάθε χρόνο λεφτά. Έχω ένα διάδρομο 1 επί 1,5 σε αυλή, που θέλω να βάλω λουλούδια και πέτρες γύρω-γύρω, διότι το γκαζόν που είχαμε τόσο καιρό το χαλάνε οι γάτες. Ευχαριστώ θερμά, καλημερα!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρόνια σας πολλά! Η επιθυμία για ανθεκτικά φυτά που δίνουν λουλούδια είναι εύλογη ειδικά σε καιρούς κρίσης, όπου δεν υπαρχει οικονομικό περιθώριο για σπατάλες χρημάτων. Στο διάδρομο σας, θα μπορούσατε να φυτέψετε γκαζάνιες, γεράνια, διμορφοθήκες, αργυράνθεμα, κουφέα. Εϊναι πολυετή ανθόφυτα, ανθεκτικά χειμώνα καλοκαίρι. Επίσης, θα σας πρότεινα να σκεφτείτε και μία εναλλακτική πρόταση, να φυτέψετε αρωματικά φυτά που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και έχουν πολύ όμορφη ανθοφορία όπως η λέβάντα και το δενδρολίβανο. Καλές φυτεύσεις!

 

Anastasia Ana (17/4):
Καλησπέρα, χρόνια πολλά! Πριν 6 χρόνια περίπου, βάλαμε χώμα στο οικόπεδο μας, το οποίο μάλλον είχε σπόρους πικραγγουριάς, με αποτέλεσμα τώρα που τελείωσε το σπίτι και μετακομίσαμε να εχω 6 στρέμματα πικραγγουριάς έξω. Έχω αφαιρέσει μία-μία από τα δύο στρέμματα, αλλά οι ρίζες είναι τεράστιες κι αν μείνει λίγο στο χώμα, μετά από λίγο ξαναπετάει. Υπάρχει τρόπος να απαλλαγώ από αυτές;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
H πικραγγουριά είναι σημαντικό ζιζάνιο που συναντάται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι φυτό πολυετές με σαρκώδεις βλαστούς που έρπουν προς όλες τις κατευθύνσεις και πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Όταν ωριμάζουν οι καρποί της πικραγγουριάς, με την παραμικρή κίνηση σπάνε και εκτινάσσουν τους σπόρους τους σε απόσταση αρκετών μέτρων.
Για την οικολογική καταπολέμηση της, θα σας πρότεινα τη μέθοδο της χλωρής λίπανσης δηλαδή την καλλιέργεια σιτηρών και ψυχανθών για τον περιορισμό της ανάπτυξης ζιζανίων, όπως η πικραγγουριά. Δείτε και περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας, πατώντας εδώ: http://www.mistikakipou.gr/xlori-lipansi/
Καλή επιτυχία!

 

Χρύσα Γεω (17/4)
Καλησπέρα σας. Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη! Έχω μια κερασιά, μόλις εδεσε καρπούς. Λέω να την ραντίσω με Καράτε και κάποιον οξυχλωριούχο χαλκό. Το συνιστάτε; Πόσες φορές θέλει ράντισμα και αν πρέπει να περνάω και ροδακινιές και βερυκοκιά. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη! Το Καράτε είναι χημικό πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διαφόρων εντόμων σε καρποφόρα δέντρα αλλά δεν έχει έγκριση για τις κερασιές και πιο συγκεκριμένα για τη ραγολέτιδα του κερασιού, του εντόμου που προσβάλει τη σάρκα των κερασιών. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, σεβόμενοι τις αρχές της οικολογικής γεωργίας, θα σας πρότεινα να το αντιμετωπίσετε οικολογικά χρησιμοποιώντας σκευάσματα Βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης. Όσον αφορά τον οξυχλωριούχο χαλκό, είναι εγκεκριμένος για την βιολογική γεωργία και τον συνιστούμε για την αντιμετώπιση μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών καρποφόρων δένδρων, όπως της κερασιάς. Καλή επιτυχία!

 

Καλλιρόη (19/4):
Τα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς μου έχουν κάτι άσπρα σαν ψύλλους, τι μπορώ να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Πιθανότατα, αναφέρεστε στον αλευρώδη, ένα λευκό κουνουπάκι που προσβάλλει την τριανταφυλιά, τόσο τους βλαστούς, τα φύλλα και τα άνθη. Αντιμετωπίστε το οικολογικά ψεκάζοντας με σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου που θα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε ένα αυτοσχέδιο διάλυμα, αναμειγνύοντας μία κουταλιά της σουπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Ψεκάστε την τριανταφυλλιά κατά το σούρουπο για να μην έχουμε φόβο πρόκλησης εγκαυμάτων στα φύλλα και επαναλάβετε σε μια βδομάδα. Καλή επιτυχία!

 

Konstantinos Pe (19/4):
Καλησπέρα! Μία ερώτηση σχετικά με μυρμήγκια.
Ξεκίνησα να καλλιεργώ στο περιβόλι μου στη Σαντορίνη. Δίπλα στα φυτά της κολοκυθιάς (κολοκύθι στρογγυλό μικρό) εμφανίστηκαν μυρμήγκια, αυτά που είναι μεγάλα, με τις δαγκάνες μπροστά. Έβαλα πιπέρι καγιέν μέσα στις φωλιές τους, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Τους χάλασα, μετά, τη φωλιά και απλά πήγανε πιο δίπλα. Δοκίμασα, επίσης, ξύδι μέσα στη φωλιά, τίποτα. Τώρα έχουνε πάει τη φωλιά γύρω από τη ρίζα μιας κολοκυθιάς και δεν την αφήνουν, φαντάζομαι, να αναπτυχθεί. Ένας γείτονας, επίσης, μου είπε ότι ο λόγος που πολλές ντοματιές δεν φυτρώσανε παραδίπλα είναι ότι μάλλον πήρανε το σπόρο τα μυρμήγκια. Καμιά ιδέα;
Ευχαριστώ πολύ!!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Τα μυρμήγκια αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στον κήπο, ειδικά όταν ρίχνουμε σπόρο φυτών στο χώμα. Ενώ εμείς περιμένουμε να φυτρώσει ο σπόρος μέσα στο έδαφος, αυτός βρίσκεται αποθηκευμένος στις φωλιές των μυρμηγκιών για να αποτελέσει την τροφή τους τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η οικολογική απομάκρυνση των μυρμηγκιών δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς δεν θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε και την τριμμένη κανέλα στο χώμα, αφού με το πιπέρι καγιέν δεν είχατε αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν να ετοιμάζετε σπορόφυτα σε γλαστράκια φυτωρίου αντί να φυτεύετε το σπόρο κατευθείαν στο έδαφος και να τα μεταφυτεύετε όταν έχουν μεγαλώσει. Καλή επιτυχία!

 

Grigoris Pan (19/4):
Καλησπέρα και Χρόνια πολλά! Μένω Αθήνα και στον κήπο μου έχω διάφορα δέντρα, όπως πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές. Αυτήν τη στιγμή όμως, οι πορτοκαλιές και οι μανταρινιές είναι γεμάτες αφίδες, ψώρα, και τα φύλλα με αλευρώδη. Η ανθοφορία είναι στο τέλος και έχουν σχηματιστεί καρποί πολύ μικροί. Πρέπει να ψεκάσω και με τι; Ευχαριστώ πολύ, αναμένω!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Αφίδες, ψώρα και αλευρώδης αποτελούν πολύ σημαντικές εντομολογικές ασθένειες που προσβάλουν τα εσπεριδοειδή δένδρα όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά και η λεμονιά. Θα σας πρότεινα, λοιπόν, να τις αντιμετωπίσετε οικολογικά, ψεκάζοντας τα δέντρα σας με ειδικό διάλυμα που θα αναμίξετε σκεύασμα θερινού πολτού σε αναλογία 10cc/1lt και σαπώνων αλάτων καλίου σε αναλογία 20cc/1lt για να αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα έντομα. Θα σας πρότεινα να επαναλάβετε τον ψεκασμό εντός δεκαπέντε ημερών. Υπενθυμίζουμε, ότι κατά τον ψεκασμό, τα φυτά σας πρέπει να είναι ήδη ποτισμένα καθως και να αποφεύγετε τον ψεκασμό όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 28°C για να μην στρεσαριστούν τα φυτά σας και έχουμε ως αποτέλεσμα μια πιθανή φυλλόπτωση. Τα προτεινόμενα σκευάσματα θα τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα. Καλή επιτυχία!

 

Έλλη Σπυ (20/4):
Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με τον φίκο μπέντζαμιν και πώς μπορώ να “συνεφέρω” τα φυτά του φίκου μετά από την παγωνιά. Ευχαριστώ!

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο φίκος μπέντζαμιν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου, που το συναντάμε τόσο σε σπίτια όσο και σε χώρους εργασίας. Είναι φυτό με πλούσιο, λεπτό οβάλ φύλλωμα, και δενδροειδή ανάπτυξη. Αν και θεωρείται κατά βάση φυτό εσωτερικού χώρου, στη χώρα μας τα καταφέρνει εξίσου καλά και στη βεράντα και φτάνει σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη αν φυτευτεί σε αρκετά μεγάλη γλάστρα και τον φροντίσετε όπως πρέπει. Σύντομα, μέσα στο Μάιο, θα έχουμε άρθρο στην ιστοσελίδα μας, αφιέρωμα στον φίκο μπέντζαμιν. Όσον αφορά τη φροντίδα του φίκου μετά την παγωνιά, θα σας συνιστούσα να κλαδέψτε αυτή την εποχή τα ξερά κλαδιά του φίκου, και να ψεκάσετε με χαλκούχο σκεύασμα. Επίσης, ποτίστε με υγρό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για να βοηθήσετε να τονωθεί το φυτό και να αναβλαστήσει. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία των φυτών στον παγετό, δείτε και το σχετικό μας άρθρο, πατώντας εδώ: http://www.mistikakipou.gr/fita-ston-pageto/

 

Κατερίνα Τζα (21/4):
Καλημέρα, αγαπώ πάρα πολύ την σελίδα σας και σας παρακολουθώ ανελλιπώς. Πρόσφατα, αγόρασα ένα νυχτολούλουδο και ένα ρυγχόσπερμα. Σας παρακαλώ, μπορείτε να με συμβουλεύσετε πώς να τα φροντίσω; Είναι σε γλάστρα μικρή. Θέλουν άμεσα μεταφύτευση; Και σε ποια θέση πρέπει να τα βάλω; Η βεράντα μου είναι Νοτιοανατολική και Βορειοδυτική. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τις πληροφορίες σας.

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καταρχήν, ευχαριστούμε πολύ για τα θερμά σας λόγια. Αυτή την εποχή της άνοιξης, είναι η κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψετε τα φυτά σας, καθώς συμπιέζονται οι ρίζες τους στις μικρές γλάστρες των φυτωρίων. Αν τα κρατήσετε παραπάνω διατηρήστε τα σε ημισκιερή θέση και ποτίζετε τα μόλις στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες. Το ρυγχόσπερμα είναι αρκετά πιο ανθεκτικό από το νυχτολούλουδο ως προς το κρύο και τους βοριάδες και μπορείτε να το φυτέψετε στην βορειοδυτική πλευρά της βεράντας ενώ το νυχτολούλουδο από τη νοτιανατολική πλευρά. Καλές φυτεύσεις!

 

Φωτεινή Κα (21/4):
Με δική σας προτροπή αγόρασα μια νάνα τριανταφυλλιά. Από το φυτώριο, όμως, μου είπαν να την μεταφυτέψω μετά από τουλάχιστον 1-2 μήνες. Εγώ την βλέπω να ασφυκτιά στο γλαστράκι της. Επίσης ενώ την έχω τουλάχιστον 15 μέρες ακόμη δεν έχει ανθίσει. Εσείς τι λέτε να κάνω;

Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Χαιρόμαστε που σας παροτρύναμε ένα αγοράσετε ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό όπως η νάνα τριανταφυλλιά. Από το φυτώριο, πιθανότατα σας είπαν να την μεταφυτέψετε μετά από 1-2 μήνες για να ριζώσει καλύτερα στη γλάστρα, καθώς πιθανότατα ήταν φρεσκοφυτεμένη ως γυμνόριζο μόσχευμα. Πάντως είναι φυσιολογικό που δεν έχει ανθίσει μετά από δύο εβδομάδες. Μεταφυτεύστε στο χώμα ή σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από 2-3 βδομάδες, μέσα στο Μάιο.
Αν έχει αναπτύξει νέους φρέσκους βλαστούς μήκους 10-15 εκατοστών, σημαίνει ότι αναπτύσσεται κανονικά και σύντομα θα ανθοφορήσει. Καλή επιτυχία!

Κάθε Κυριακή τα «Μυστικά του Κήπου» απαντούν στις ερωτήσεις σας. Στείλτε τις ερωτήσεις σας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας της ιστοσελίδας μας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στη σελίδα μας στο facebook και διαβάστε τις απαντήσεις εδώ.