εικόνα

Τρία μυστικά για νόστιμες φράουλες

Καλλιέργεια φράουλας

Τρία μυστικά για νόστιμες φράουλες

Η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα που φυτεύουμε το καλοκαίρι στον κήπο μας. Μπορεί να φυτευτεί με ευκολία στο μπαλκόνι, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και στο έδαφος για να μας χαρίσει λαχταριστούς πεντανόστιμους καρπούς. Ανακαλύψτε τρία μυστικά για να απολαμβάνετε τις πιο νόστιμες φράουλες.

 

Εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση στις φράουλες
 
Αν φυτέψετε τις φράουλες σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, τοποθετήστε στη βάση μια λεπτή στρώση χαλικιών ή βότσαλων για να εξασφαλίσετε καλή αποστράγγιση ώστε να μην αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες του ριζικού συστήματος. Αν φυτέψετε τις φράουλες στο έδαφος, διαμορφώστε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχετε πρωιμότητα στην παραγωγή.

 

Ποτίζετε συχνά τις φράουλες
 
Οι φράουλες διαθέτουν ρηχό ριζικό σύστημα και απορροφούν μόνο το επιφανειακό νερό. Ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, οι φράουλες θα πρέπει να ποτίζονται κάθε μέρα. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Κατά το πότισμα, σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, μην βρέχετε το φύλλωμα της φραουλιάς γιατί δημιουργούνται εγκαύματα.

 

Λιπαίνετε τις φράουλες σε τακτικά διαστήματα
 
Ενσωματώστε πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη φύτευση της φραουλιάς για την πρώτη ανάπτυξη της φράουλας. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτετε βιολογικό λίπασμα καλίου κάθε 20-30 μέρες, ώστε οι φράουλες να αποκτήσουν καλή παραγωγή, ικανοποιητικό μέγεθος και γλυκιά γεύση.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (9)

σχολιαστής
Μιχαήλ 17 Οκτωβρίου 2020

Αὐτὴν τὴν ἐποχὴ (μέσα Ὀκτωβρίου) τί εἶναι καλὸ νὰ κάνουμε γιὰ τὴν περίπτωση τῆς φράουλας σὲ ὀρεινὴ περιοχή; Νὰ σπείρουμε σπόρο, ἢ νἀ φυτέψουμε φυτά; Σημειωτέον ὅτι δὲν θὰ ἔχουν συχνὴ «ἐπίβλεψη» ἀνθρώπινου παράγοντα.

Ἐπίσης τί μέρος εἶναι καλὸ νὰ φυτευτοῦν; Κάτω ἀπὸ δένδρα μὲ σχεδὸν μηδενικὴ ἔκθεση στὸν ἥλιο, ἢ θὰ πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ τὶς βλέπει ὁ ἥλιος;

Κάποτε σὲ μιὰ πορεία μου μέσα σὲ ἐλατόδασος εἶχα ἀνακαλύψει ἀγριοφράουλες (μικρότερες κατὰ πολὺ σὲ μέγεθος ἀπὸ τὶς κοινές) ποὺ εἶχαν φυτρώσει σὲ μέρος γεμᾶτο ὑγρασία (ἀκόμα καὶ τὸ καλοκαίρι ποὺ τὶς συνάντησα) καὶ ἀνήλιο. Ἀναῤῥωτιέμαι ἂν καὶ στὶς «ἥμερες» φράουλες συμβαίνει τὸ ἴδιο.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2020

  Καλημέρα Μιχαήλ. Μπορείς να φυτέψεις φυτά φράουλας αυτή την εποχή αλλά θα πρέπει να τα προφυλάξεις από την έντονη παγωνιά του χειμώνα σκεπάζοντας με ειδικό νάυλον. Διαφορετικά, μπορείς να τις φυτεύσεις στις αρχές της άνοιξης. Καλύτερα να επιλέξεις ημισκιερό περιβάλλον για να φυτεύσεις τις φράουλες.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μιχαήλ 18 Οκτωβρίου 2020

   Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Χαραλαμπος 19 Οκτωβρίου 2018

ψαχνω 10-15.000 χιλ. φυτά φράουλας προς
άμεση φύτευση

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρίνα 4 Αυγούστου 2018

Ποια εποχή αραιώνουμε τις φράουλες;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 4 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Μαρίνα. Υποθέτω ότι εννοείς στην ερώτηση σου για αραίωση των φυτών φράουλας. Κατάλληλη εποχή αραίωσης των φυτών φράουλας, είναι μέσα στο φθινόπωρο μετά το τέλος της καρποφορίας, ή στις αρχές της άνοιξης, μετα τον χειμερινό παγετό. Αν όμως μιλάμε για αραίωση καρπών φράουλας, για να γίνουν μεγαλύτερες οι φράουλες και για να ωριμάσουν καλύτερα αυτό γίνεται όταν έχουν μέγεθος ρεβιθιού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μαρίνα 10 Αυγούστου 2018

   Καλησπέρα, εννοούσα για την αραίωση των φυτών της φράουλας. Είναι η δεύτερη χρονιά που έχω τις φράουλες και είχα καλή παραγωγή φέτος αλλά έχουν πολλαπλασιαστεί τα φυτά κι έχει γεμίσει ο χώρος που τις έχω φυτέψει. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που τις αραιώνουμε; π.χ. πρέπει τα φυτά να έχουν συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους; Σ’ ευχαριστώ για τις συμβουλές, με βοηθούν πολύ τα μικρά σου μυστικά γιατί είναι καινούρια η ασχολία μου με τα κηπευτικά και προσπαθώ να κάνω βιολογικά προϊόντα για δική μας κατανάλωση.

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 12 Αυγούστου 2018

    Καλημέρα. Κάνε αραίωση των φυτών της φράουλας, σε αποστάσεις 30 εκατοστά μεταξύ τους και μεταφύτεψε τα φυτά που βγάζεις, σε νέο χώρο στον κήπο σου που θα έχεις κάνει αφράτο ενσωματώνοντας κοπριά και κομπόστ. Κατά τη μεταφύτευση, φρόντισε να αποκόψεις τα φυτά που θα αραιώσεις διατηρώντας χώμα στις ρίζες τους.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.