εικόνα

Μάθε παιδί μου… κηπευτικά

Μάθε παιδί μου... κηπευτικά

Μάθε παιδί μου… κηπευτικά

Απευθυνόμαστε σε όλους τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στον κήπο για να ανακαλύψουν την τεράστια χαρά της καλλιέργειας των κηπευτικών. Αναθέστε σε κάθε παιδί το δικό του παρτέρι ή τη δική του ζαρντινιέρα, αν φυτεύετε στο μπαλκόνι. Χαρίστε τους ειδικά παιδικά εργαλεία, για να μπορούν να συμμετέχουν, και ντύστε τα με ειδική φορεσιά κηπουρού. Χρησιμοποιήστε παλιές γλάστρες, τενεκέδες, κομμένα βαρέλια, παλιά καλάθια για να δείξετε στα παιδιά την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων.

 

Πάρτε τα παιδιά μαζί και φέρτε επίσης φίλους, συγγενείς ή γείτονες, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την ομαδικότητα. Μοιράστε σε όλους σπόρους και σπορόφυτα και κάντε έναρξη συλλογικής κηπευτικής καλλιέργειας. Κι αν τα παιδιά λερωθούν, μην πανικοβληθείτε! Η επαφή με το χώμα είναι αναγκαία και επιθυμητή γιατί φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Κι αν ιδρώσουν, μην ανησυχήσετε! Είναι το φιλότιμο αποτέλεσμα του κόπου τους. Και προπαντός να μην επιβάλλετε στα παιδιά τι θα κάνουν, αλλά δώστε τo παράδειγμα από την καλλιέργεια του δικού σας κήπου. Να θυμάστε, ακόμα, ότι και ο μικρότερος έπαινος αυξάνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, καθώς το σημαντικό της όλης διαδικασίας είναι να αγαπήσει την καλλιέργεια του κήπου κι όχι μόνο τη σοδειά που θα μαζέψει.

 

Και φυσικά, ο κήπος αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά τις αρχές της εποχικότητας και να συνδέσουν την διατροφή με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, σεβόμενοι τους κύκλους της φύσης. Μόνο έτσι θα ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας και το νόημα να απολαμβάνουν πεντανόστιμους, ολόφρεσκους καρπούς, πλήρους διατροφικής αξίας. Κι όταν έλθει η ώρα της συγκομιδής, χαρίστε λίγα λαχανικά σε φίλους, στον παππού και στη γιαγιά ή στα συσσίτια για άπορους και άστεγους της γειτονιάς σας. Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν την ικανοποίηση της προσφοράς στον συνάνθρωπο μέσα από την καρποφορία του λαχανόκηπου.

 

Καλή επιτυχία!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.