εικόνα

Υπέροχες ζίνιες στον κήπο μας

Υπέροχες ζίνιες στον κήπο μας

Υπέροχες ζίνιες στον κήπο μας

Φυτέψτε ζίνιες στα παρτέρια του κήπου ή σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και εντυπωσιάστε με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών τους. Διαθέτουν όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό εως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αγαπημένη επιλογή των κηποτεχνών, τόσο για τις χαμηλές ή για τις ψηλές ποικιλίες, σε βραχόκηπους, στο γκαζόν και σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα ποώδη ανθόφυτα.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλουν οι ζίνιες;
 
Οι ζίνιες είναι φυτά θερμού κλίματος και θέλουν σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσουν. Θέλουν πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ αν τις φυτέψετε σε γλάστρα, επιλέξτε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και δημιουργείστε συνθήκες καλής αποστράγγισης. Η ζίνια πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο και απαιτούνται μέχρι την άνθηση 6 – 10 εβδομάδες. Αν φτιάξουμε σπορείο, μεταφυτεύουμε ένα περίπου μήνα αργότερα στις τελικές θέσεις.

 

Tι πότισμα και λίπανση θέλουν οι ζίνιες;
 
Οι ζίνιες έχουν σημαντικές απαιτήσεις ως προς το νερό και θέλουν συχνά ποτίσματα, ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Σχετικά με τη λίπανση, έχουν μέτριες απαιτήσεις, καθώς απαιτούν λίπανση κάθε δυο μήνες. Όμως, αν καλλιεργείτε τις ζίνιες σε γλάστρες, θα πρέπει να τις λιπαίνετε συχνότερα, με υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως τέλη φθινοπώρου.

 

Κι ένα μυστικό για τις ζίνιες
 
Αποφύγετε να βρέχετε τα φύλλα στις ζίνιες κατά το πότισμα γιατί δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου και ταλαιπωρούνται τα φυτά. Φροντίστε επίσης να απομακρύνετε τα ξεραμένα άνθη για να ενισχύσετε την διάρκεια ανθοφορίας τους.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Φωτεινή Καζόλη Απρίλιος 29, 2017

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας για τις ζίνιες. Είναι πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον.
Έχω όμως δύο απορίες:
1) Κάθε χρόνο οι ζίνιες μου έχουν πρόβλημα στήριξης, και πρέπει να τις δένω με πασαλάκια, κάτι που δεν βλέπω σε άλλους κήπους. τι λέτε να φταίει;
2) Πέρυσι ενώ η ανθοφορία κράτησε μέχρι αρχές φθινοπώρου, από τα μέσα του καλοκαιριού ξεραίνονταν τα φύλλα τους απο κάτω προς τα πάνω όχι σαν τα άσπρα στίγματα του ωίδιου. Τι λέτε γι΄αυτό;
Ευχαριστώ

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2017

  Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά λογια.

  1. Υπάρχουν οι κοντές ζίνιες που δεν θέλουν στήριξη και οι ψηλότερες που μπορεί να χρειαστούν. Αν παίρνετε ετοιμα φυτά, φυτέψτε τις λίγο βαθύτερα για να έχουν καλύτερη στήριξη. Επίσης πότισμα με υγρό λίπασμα φωσφόρου βοηθά στο να κάνουν χοντρότερο βλαστό και καλύτερο ριζικό συστημα για να έχουν καλύτερη στήριξη.

  2. Αυτό το μαύρισμα είναι πιθανότατα εγκαύμα που προκαλείται όταν μείνουν για λίγο απότιστες μέσα στο καλοκαίρι και έχει δυνατό ήλιο.

  Σχολιάστε

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *