εικόνα

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Zamioculcas-Zamiifolia

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ο Ζαμιοκούλκας είναι ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής κι ήλθε στον δυτικό πολιτισμό για να κοσμήσει μοντέρνα σαλόνια σε σπίτια, γραφεία και ιατρεία. Εντυπωσιάζει για τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Αναπτύσσεται σιγά-σιγά και το ύψος του μπορεί να φτάσει ως και το ένα μέτρο. Αν και πολλοί το μπερδεύουν με το φυτό Ζάμια (οικογένεια των Zamiaceae), ανήκει στην οικογένεια Araceae, και συγγενεύει με το ανθούριο και το σπαθίφυλλο.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

* Διατηρείτε το ζαμιόκουλκα σε έναν φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι αλλά να μη με κτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα.

* Τοποθετήστε το σε απόσταση ασφαλείας από τζάκι ή καλοριφέρ καθώς αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες από 18-26°C αλλά δυσκολεύεται όταν η θερμοκρασία πέσει αρκετά κάτω από 15°C.

* Ποτίζετε μόνο μια φορά κάθε μήνα και το καλοκαίρι δυο φορές εξασφαλίζονται καλή αποστράγγιση στη γλάστρα. Μην ποτίζετε συχνότερα, γιατί τα ριζώματα θα σαπίσουν .

* Προσθέτετε υγρό λίπασμα πράσινο κάθε δυο μήνες, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, για να ζωντανέψει το χρώμα του και να τονωθεί η στιλπνότητα των φύλλων του.

* Καθαρίζετε τα φύλλα σε τακτά διαστήματα με ένα βρεγμένο πανί για να αναπνέει καλύτερα.

* Τέλος, για να τον πολλαπλασιάσετε, την περίοδο της άνοιξης, μπορείτε να διαιρέσετε τα ριζώματα του και να τον μεταφυτέψετε.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *