εικόνα

Βόριο στη λίπανση της ελιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-vorioelia

Βόριο στη λίπανση της ελιάς

Εκτός από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που απαιτεί η καλλιέργεια της ελιάς, το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο, έχει και την ανάγκη ιχνοστοιχείων. Το βόριο είναι ένα κρίσιμο ιχνοστοιχείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στα στάδια της άνθησης και καρπόδεσης και συντελεί στη μείωση της παρενιαυτοφορίας της ελιάς και στην βελτίωση της συνολικής παραγωγής. Υπενθυμίζουμε ότι «παρενιαυτοφορία» ονομάζεται το φαινομένο εκείνο κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής, καρποφορίας.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ελιάς στην έλλειψη βορίου;

 

Η έλλειψη βορίου παρατηρείται τόσο σε νεαρά όσο και σε αιωνόβια ελαιόδεντρα, όπου εμφανίζεται ξήρανση κλάδων και κιτρίνισμα του κορυφαίου τμήματος των φύλλων. Επίσης, παρατηρείται νέκρωση του ακραίου οφθαλμού της βλάστησης, μείωση διαφοροποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, καρπόπτωση την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και παραμόρφωση καρπών. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η μεγάλη έλλειψη βορίου στα ελαιόδεντρα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη ξήρανση κλάδων και να οδηγήσει σταδιακά σε πλήρη ακαρπία.

 

Πώς γίνεται η προσθήκη βορίου από το έδαφος στην ελιά;

 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λίπανσης με βόριο, συστήνουμε την προσθήκη βορίου είτε μέσω της λίπανσης στο έδαφος μέσα στο χειμώνα, είτε μέσω διαφυλλικής λίπανσης αρχές άνοιξης. Συνίσταται να προστίθεται είτε ξεχωριστή λίπανση με μορφή βόρακα 250γρ. ανά δέντρο κάθε 2-3 χρόνια, είτε ως συστατικό βασικής λίπανσης στα μικτά λιπάσματα με περιεκτικότητα του λιπάσματος σε βόριο περίπου 0,3%-0,5%

 

Πως γίνεται η διαφυλλική λίπανση της ελιάς με βόριο;

 

Η πιο πυκνή μορφή του βορίου είναι κατάλληλη για διαφυλλικούς ψεκάσμούς κατά τη διάρκεια της άνοιξης. Πάντως, πολλές διαφυλλικές εφαρμογές με μικρότερη συγκέντρωση βορίου είναι πιο αποτελεσματικές από μία με υψηλή συγκέντρωση, λόγω δυσκινησίας του βορίου στα φύλλα. Επίσης, για ταχύτερη απορρόφηση του βορίου, μπορεί να γίνει διαφυλλικός ψεκασμός κατά την περίοδο της άνθησης και της καρπόδεσης, καθώς είναι το πιο κρίσιμο στάδιο κατανάλωσης βορίου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *