εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

Συμβουλές φροντίδας για το βιβούρνο

Το βιβούρνο είναι αειθαλής, καλλωπιστικός θάμνος που ξεχωρίζει για το βαθυπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και τη φουντωτή βλάστηση. Ανθίζει μέσα στον χειμώνα ως και τις αρχές της άνοιξης, σχηματίζοντας πυκνά μπουκέτα από λευκά άνθη που μέσα στο καλοκαίρι δίνουν μικρούς γυαλιστερούς μελανόχρωμους καρπούς. Λόγω καλής προσαρμογής στο μεσογειακό περιβάλλον, χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία για τη διαμόρφωση φρακτών ή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο. Αποτελεί πολύ καλή επιλογή και σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες σε μπαλκόνια, σε εισόδους πολυκατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες θέλει το βιβούρνο;

 

Το βιβούρνο μεγαλώνει σ’όλα τα εδάφη ακόμα και στα ξερά και ασβεστώδη καθώς δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς τη σύσταση του υποστρώματος. Αναπτύσσεται γρήγορα και σχηματίζει πυκνή βλάστηση σε σφαιρικό σχήμα που μπορεί να φτάσει τα 4-5 μέτρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ηλιόλουστες, ημισκιερές και σκιερές θέσεις, αντέχει τον άνεμο και αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσια μέρη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους.

 

Τι κλάδεμα θέλει το βιβούρνο;

 

Το βιβούρνο κλαδεύεται συνήθως μέσα στον Απρίλιο, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Συμπληρωματικά, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στις αρχές του φθινοπώρου, όπου αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Αντίθετα, αποφεύγουμε να κλαδεύουμε το χειμώνα γιατί θα το εμποδίσουμε να ανθοφορήσει. Επισης, όταν το κλαδεύουμε συχνά, δηλαδή μια φορά το μήνα από Απρίλιο ως Ιούλιο πραγματοποιώντας κορφολογήματα, διατηρούμε το σχήμα του σε συμπαγή μορφή και ταυτόγχρονα περιορίζουμε το ύψος του στο επιθυμητό επίπεδο.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται το βιβούρνο;
 
Αναφορικά με τις ανάγκες του σε νερό, το βιβούρνο θέλει πότισμα δυο φορές τη βδομάδα την εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα ενώ την περίοδο του χειμώνα αρκεί μια φορά το μήνα. Σχετικά με τη λίπανση του βιβούρνου, καλό είναι να εφαρμόζουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και συμπληρωματικά στις αρχές του φθινοπώρου. Η συμπληρωματική προσθήκη οργανικής ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ είναι πολύ ωφέλιμη για τα φυτά.

 

Και ένα μυστικό… για το βιβούρνο
Για τη γρήγορη διαμόρφωση πυκνού φράκτη με βιβούρνα, θα πρέπει να φυτευθούν σε αποστάσεις 60-70εκ και θα πρέπει να κορφολογούνται συχνά ώστε να αναπτύσσονται και πλαγιόκλαδα. Η προσθήκη βιολογικής λίπανσης ανά τακτά διαστήματα, μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης, θα βοηθήσει ώστε να πετύχουμε πιο γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *