εικόνα

Αντιμετωπίστε τον τετράνυχο στον κήπο

Αντιμετωπίστε τον τετράνυχο στον κήπο

Αντιμετωπίστε τον τετράνυχο στον κήπο

Ο τετράνυχος είναι ένα μικρό αραχνάκι που αποτελεί σημαντικό εχθρό στα κηπευτικά, στα καρποφόρα δένδρα αλλά και στα λουλούδια την περίοδο του καλοκαιριού. Ανήκει στα ακάρεα, έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός από το ανθρώπινο μάτι. Ο τετράνυχος ευνοείται από τον ξηρό και ζεστό καιρό, όταν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 30°C και ταχύτατα αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα φυτά του κήπου μας.
 
Ποια φυτά προσβάλλει ο τετράνυχος;
 
Ο τετράνυχος προσβάλλει στον λαχανόκηπο μας, ντοματιές, πιπεριές μελιτζάνες, αγγουριές, κολοκυθιές, πεπονιές καρπουζιές, καθώς και φασολιές. Επίσης προσβάλλει, το βαμβάκι, το αμπέλι, τα εσπεριδοειδή και άλλα καρποφόρα δένδρα, ενώ προσβάλλει επίσης και πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως για παράδειγμα τις τριανταφυλλιές.
 
Τι ζημιές κάνει ο τετράνυχος στα φυτά που προσβάλλει;
 
Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής είναι οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθέων και των φύλλων. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων παρουσιάζεται χλώρωση κατά κηλίδες, ενώ σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και το φυτό μένει γυμνό, μοναχά με τους καρπούς του.
 
Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά ο τετράνυχος στα κηπευτικά;
 
Για την αποτελεσματική οικολογική αντιμετώπιση του τετράνυχου στα κηπευτικά απαιτείται η έγκαιρη εφαρμογή επεμβάσεων, σε προληπτικό επίπεδο, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Συγκεκριμένα τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα ακόλουθα:
 
– Σκόνισμα με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών σε θερμοκρασίες κάτω των 30 βαθμών Κελσίου για να μη προκληθούν εγκαύματα.
 
– Ψεκασμός με ειδικά οικολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα και αντιμετωπίζουν τον τετράνυχο, περιέχουν σκορδέλαιο και διάφορα αιθέρια έλαια.
 
– Ψεκασμός με αυτοσχέδια συνταγή διαλύματος με σκόρδο. Πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδο και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές παραφινέλαιο (θερινός πολτός). Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε τον τετράνυχο στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Ο ψεκασμός των κηπευτικών γίνεται βραδάκι κι αφού έχουμε προηγουμένως ποτίσει τα φυτά μας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *