εικόνα

Στήριξη φυτών στον λαχανόκηπο

Στήριξη φυτών στον λαχανόκηπο

Στήριξη φυτών στον λαχανόκηπο

Αρκετά καλοκαιρινά φυτά, όπως οι τομάτες, τα αγγούρια και οι φασολιές απαιτούν στήριξη με διάφορα υλικά όπως καλάμια και ανοξείδωτα πλέγματα. Χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές στην υποβοήθηση των φυτών, ώστε να έχουν μια καλή ανάπτυξη και να μπορέσει να κρατηθεί η καρποφορία τους, ειδικά αν είναι πλούσια.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουμε από την υποστήλωση των κηπευτικών;
 
• Ένα φυτό που στηρίζεται και είναι όρθιο, έρχεται σε καλύτερη επαφή με τον ήλιο και αερίζεται καλύτερα με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης για προσβολές από μύκητες και έντομα.
 
• Tο φυτό όταν υποστυλώνεται δεν ακουμπάει στο έδαφος, ούτε οι βλαστοί, τα φύλλα και οι καρποί. Αυτό έχει σαν συνέπεια, να μην σαπίζουν τα φύλλα, ο κορμός ή οι καρποί, καθώς δεν έρχονται σε επαφή με το νερό του ποτίσματος, ενώ παράλληλα δεν προσβάλλονται από τους εχθρούς του εδάφους.
 
• Με τη στήριξη, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα σπάσουν οι βλαστοί όταν έχουμε μεγάλη καρποφορία και δεν θα έχουμε απώλεια καρπών.

 
Ποια φυτά χρειάζονται στήριξη και με ποιο τρόπο;
 

Καταρχήν, υποστυλώνουμε τις τομάτες και τα τοματίνια μας, παραδοσιακά με καλάμια σε κάθετες κατασκευές ή με ανοξείδωτα πλέγματα σε σχήμα στεφάνης, για να μπορέσουν να στηριχθούν οι βλαστοί με τους καρπούς. Επίσης, θα χρειαστούν υποστήλωση οι αγγουριές μας, οι οποίες θα μπορούσαν να αναρριχηθούν σε μεταλλικό πλέγμα υπό γωνία 45 μοιρών και να δώσουν την παραγωγή τους. Τέλος, για τις φασολιές τις αναρριχώμενες, εκτός από τα καλάμια, κυκλοφορεί στο εμπόριο και πλαστικό δίχτυ πολλών μέτρων που στερεώνεται σε πασσάλους και βοηθά στην αναρρίχησή τους.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.