εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Συμβουλές φροντίδας για τη σεφλέρα

Η σεφλέρα είναι από τα αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορούμε να τη συναντήσουμε και έξω, σε αυλές και σε μπαλκόνια. Τροπικό φυτό, προερχόμενο από την Μαλαισία, η σεφλέρα έχει δενδροειδή ανάπτυξη και διακρίνεται για τα γυαλιστερά πράσινα δερματώδη φύλλα της, σε οβάλ σχήμα. Aπό τον κεντρικό βλαστό της σεφλέρας, ξεκινά ο μίσχος που διακλαδώνεται κυκλικά σε 5-6 φύλλα που θυμίζουν τις ακτίνες της ομπρέλας, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και ομπρελόδεντρο.

 

Ποια θέση είναι κατάλληλη σεφλέρα και τι συνθήκες θέλει η σεφλέρα;
 
Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, όμως η απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, ειδικά την θερμή καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της. Η σεφλέρα είναι ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και λιγότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Σχετικά με το υπόστρωμα φύτευσης, η σεφλέρα θα χρειαστεί φυτόχωμα γενικής χρήσης αρκεί να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας.

 

Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η σεφλέρα;
 
Η σεφλέρα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και αντέχει στην έλλειψη νερού. Ποτίζουμε συνήθως μια φορά τη βδομάδα αφού βεβαιωθούμε με το δάχτυλο μας ότι η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει. Υπερβολικό πότισμα δημιουργεί μαύρα σημάδια στα φύλλα της σεφλέρας και σάπισμα στους βλαστούς. Σχετικά με τις ανάγκες σε λίπανση, η σεφλέρα χρειάζεται υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάθε δυο βδομάδες, για να διατηρήσει το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά της.

 

Τι κλάδεμα θέλει η σεφλέρα και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Κλαδεύουμε την σεφλέρα στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί. Επίσης, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τις παραφυάδες της σεφλέρας που εξέρχονται από τη ρίζα, δίπλα στο κεντρικό κορμό, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα και να αερίζεται περισσότερο στη βάση της.
 
• Κι ένα μυστικό για την σεφλέρα
 
Είναι απαραίτητο να καθαρίζουμε τα φύλλα της σεφλέρας βρέχοντας ένα πανάκι με αποσταγμένο ή βρόχινο νερό για να απομακρύνουμε τη σκόνη και να αναπνέει καλύτερα το φυτό από τα φύλλα. Επίσης, σημαντικό είναι να ψεκάζουμε την σεφλέρα με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού (μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό) κάθε δυο βδομάδες για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά διάφορα έντομα όπως η μελίγκρα και τα κοκκοειδή που την προσβάλλουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
μαρια χανδρινου Οκτώβριος 20, 2017

Καλημερα σας…ηθελα να ρωτησω ..μπορω να κλαδεψω τις εξωτερικου χωρου σεφλερες…τωρα πριν πιασουν τα κρυα;ευχαριστω

Σχολιάστε
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Οκτώβριος 20, 2017

  Καλησπέρα σας! Οριακά θα σας έλεγα να κλαδέψετε τις σεφλέρες σας, καθώς υπάρχει κίνδυνος η νέα τρυφερή βλάστηση να αναπτυχθεί μέσα στο χειμώνα και να έχουμε εγκαύματα λόγω παγετού. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα σας πρότεινα να την κλαδέψετε μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν τα κρύα.

  Σχολιάστε
   σχολιαστής
   κατερίνα Νοέμβριος 2, 2017

   Γιατί κιτρινίζουν τα κάτω φύλλα της σεφλέρας ?

   Σχολιάστε
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Νοέμβριος 4, 2017

    Τα φύλλα της σεφλέρας μπορεί να κιτρινίζουν από την υπερβολική υγρασία ή από την έλλευψη νερού. Επίσης, τα φύλλα κιτρινίζουν όταν το φυτό της σεφλέρας βρίσκεται σε μικρή γλάστρα και οι ρίζες ασφυκτιούν και χρειάζεται άμεσα μεταφύτευση. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

    Σχολιάστε
     σχολιαστής
     Παναγιώτης Φεβρουάριος 16, 2018

     Τον χειμώνα Γιατί η σεφλερα χάνει πολλά από τα φύλλα της;;Πώς μπορώ να το αντιμετωπισω;;

     σχολιαστής
     Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 18, 2018

     Η σεφλέρα αγαπά τις φωτεινές θέσεις σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο αλλά είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και παρατηρείται φυλλόπτωση. Θα πρέπει το χειμώνα ή να την βάζεις σε εσωτερικό χώρο, ή αν την αφήνεις σε εξωτερικό χώρο να φροντίσεις να την προφυλάξεις από την παγωνιά με ειδικό αντιπαγετικό δίχτυ. Επίσης, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών θα βοηθήσει στο να διατηρήσει τα φύλλα της την περίοδο του χειμώνα. Πάντως, επειδή έχουν πέσει πολλά από τα φύλλα της σεφλέρας, θα μπορούσες να την κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης, μετά την παγωνιά του χειμώνα κόβοντας τις κεντρικές κορυφές των βλαστών για να αποκτήσει πιο συμπαγή μορφή και να αναπτυχθούν περισσότερο οι χαμηλότεροι βλαστοί.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

.