εικόνα

Φυτεύουμε ρόκα στο μπαλκόνι

mistikakipou-michaliskoulieris-roka-sto-mpalkoni

Φυτεύουμε ρόκα στο μπαλκόνι

H ρόκα είναι ετήσιο καλλιεργούμενο φυτό, χαμηλής ανάπτυξης που ξεχωρίζει για την πιπεράτη, καυστική γεύση των φύλλων του. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή νωπού πράσινου λαχανικού για να φυτέψουμε στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα μας. Μπορεί να συγκαλλιεργηθεί σε γλάστρες και ζαρντινιέρες με μαρούλια, λόλες, σπανάκι και αντίδια. Θα δώσει πολύ καλή παραγωγή και θα αποτελέσει πρώτη ύλη για να δημιουργήσουμε υπέροχες σαλάτες στην κουζίνα μας.

 

Τι συνθήκες θέλει η ρόκα στο μπαλκόνι;

 

H ρόκα είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι 14-20°C, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού, γι’ αυτό τους ζεστούς μήνες καλό είναι να φυτεύεται σε ημισκιερά σημεία. Επιλέγουμε υπόστρωμα γόνιμο που κρατάει την υγρασία και εμπλουτίζουμε με κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά. Μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά, αλλά να φτιάξουμε και δική μας συνταγή, με τύρφη, κοπριά ή κομπόστ και περλίτη. Πάντα, θα πρέπει στη βάση της ζαρντινιέρας ή της γλάστρας, να βάζουμε μια στρώση χαλικιών 2-3 εκατοστών για να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση.

 

Πώς φυτεύουμε τη ρόκα στο μπαλκόνι;
 
Ρίχνουμε τους σπόρους της ρόκας επιφανειακά στο χώμα της γλάστρας και απλώνουμε από πάνω τους μια λεπτή στρώση χώματος με ένα τσουγκρανάκι, ώστε οι σπόροι να φυτευτούν σε βάθος περίπου ένα εκατοστό. Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να γίνει η επιφάνεια επίπεδη και ποτίζουμε προσεκτικά για να μην παρασυρθεί το χώμα και έρθουν στην επιφάνεια οι σπόροι. Όταν βλαστήσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά ώστε να απέχουν το ένα από το άλλο 12-15 εκατοστά και να έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Κακές συνθήκες αερισμού στα φυτά, δημιουργούν ευαισθησία σε μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η ρόκα στο μπαλκόνι;
 
Ποτίζουμε τακτικά σε μικρές ποσότητες τα φυτά της ρόκας αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Ειδικά όταν ξεκινούν υψηλές θερμοκρασίες, στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικά τα φυτά και να τα μεταφέρουμε σε μερική σκιά. Ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας δημιουργεί συνθήκες άνθισης των φυτών της ρόκας, με αποτέλεσμα, τα φύλλα τους να σκληραίνουν και να γίνονται ακατάλληλα για κατανάλωση. Αναφορικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος σε κάθε φυτό, περιφερειακά των ριζών, κάθε 20 μέρες.

 

Πότε συγκομίζουμε τη ρόκα στο μπαλκόνι;

 

Συγκομίζουμε τα φύλλα όταν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος και είναι τρυφερά και τραγανά. Δεν ξεριζώνουμε τα φυτά, αλλά κόβουμε τα φύλλα από χαμηλά για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει και να πραγματοποιήσουμε και άλλες συγκομιδές. Συνήθως, πραγματοποιύμε αρκετές κοπές μέχρι να αναπτύξει το φυτό το ανθοφόρο στέλεχος. Ακόμη και αν αναπτύξουν το άνθος, μπορούμε να το αφαιρέσουμε έγκαιρα και να πάρουμε άλλη μια συγκομιδή. Απλά, σε αυτήν την περίπτωση χάνουμε το σπόρο που θα δώσει νέα φυτά ρόκας.

 

Κι ένα μυστικό για τη ρόκα…
 
Ο σπόρος της ρόκας θεωρείται από τους σπόρους με τη μεγαλύτερη φυτρωτικότητα. Βλαστάνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 10°C. Αν θέλετε να δώσετε ένα σπόρο φυτού σε παιδιά για να δουν πώς φυτρώνουν, επιλέξτε σπόρους ρόκας για σίγουρη επιτυχία. Επίσης, αν στο χώμα της ζαρντινιέρας αφήσετε τη ρόκα να βγάλει ανθικό στέλεχος και πέσει ο σπόρος στο χώμα, να είστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά, θα βγουν νέα φυτά ρόκας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *