εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

Καλλιέργεια ροδιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς

H ροδιά είναι φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τον καρπό του. Τα ρόδια συγκομίζονται το φθινόπωρο και χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση, καθώς και για παρασκευή αναψυκτικών. Η ροδιά μπαίνει σε καρποφορία τον 3ο χρόνο και η παραγωγική της ζωή φθάνει τα 40-50 χρόνια. Δημοφιλείς και αξιόλογες ποικιλίες ροδιάς είναι η ελληνική ποικιλία Ερμιόνης και η αμερικάνικη ποικιλία Wonderful.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια της ροδιάς;

 

Η ροδιά ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές με ήπιο χειμώνα χωρίς έντονους ψυχρούς ανέμους. Πάντως, θεωρείται πιο ανθεκτική στο ψύχος από τα εσπεριδοειδή. Η ρoδιά είναι ανεκτική σε περίοδο ξηρασίας, ενώ η ψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού ευνοεί την ωρίμανση των καρπών. Σχετικά με τις απαιτήσεις σε έδαφος, η ροδιά αναπτύσσεται σε χώματα, βαθιά και γόνιμα, δροσερά, που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η ροδιά;
 
Η ροδιά έχει σημαντικές ανάγκες σε πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ποτίζουμε συχνά και τακτικά την ροδιά, καθώς σε περίοδο ξηρασίας, τα φύλλα απορροφούν νερό από τους καρπούς με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της παραγωγής. Άλλωστε, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς, ένα πρόβλημα που παρατηρείται στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ετοιμαζόμαστε να συγκομίσουμε τα ρόδια, οφείλεται κυρίως σε ακανόνιστα ποτίσματα.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει ροδιά;
 
Η ροδιά έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση για να εξασφαλίσουμε ικανοpοιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, καθώς και κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με οργανική ουσία και άζωτο. Συμπληρωματικά, γίνεται λίπανση καλίου στην ροδιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με υδατοδιαλυτό λίπασμα για αύξηση του μεγέθους του καρπού και της γλυκύτητας των καρπών. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης και κοπριών στις ροδιές, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος των καρπών της ροδιάς.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τη ροδιά;
 
Το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο, και διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δέντρα ροδιάς για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή. Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδιάς
 
Η ροδιά πολλαπλασιάζεται με ξυλοποιημένα χειμερινά ή φυλλοβόλα καλοκαιρινά μοσχεύματα καθώς και με παραφυάδες. Τα φυτά της ροδιάς που προκύπτουν από σπόρο δεν αναπαράγουν πιστά την ποικιλία του καρπού από τον οποίο προέρχεται ο σπόρος.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων καρποφόρων δέντρων όπως βερικοκιά, συκιά, αμυγδαλιά, πορτοκαλιά και λεμονιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *