Dimitra Arg (13/11):
Καλημέρα, πριν ένα μήνα έβαλα σε μεγάλη γλάστρα μπανανιά. Κάθε πότε την ποτίζω και χρειάζεται λίπασμα; Ευχαριστώ!
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Καλή σας μέρα. Εξασφαλίστε μια ηλιόλουτη θέση για την μπανανιά σας στη γλάστρα, προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους και την παγωνιά και προσθέστε βιολογικό λίπασμα αζώτου ή κοπριά μια φορά το μήνα εκτός από την περίοδο Δεκέμβρη-Γενάρη που έχει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Σε αυτή την περίοδο του χειμώνα, θα μπορούσατε να προσθέσετε οικολογικό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών για τόνωση του φυτού και για αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή εκτός αν έχουμε βροχόπτωση και Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα της μπανανιάς σε γλάστρα στο σχετικό μας άρθρο.
Δημήτρης Βαλ (13/11):
Γιατί η μανταρινιά μου σκάει τα μανταρίνια πριν ωριμάσουν και πέφτουν κάτω; Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Οι σκασμένοι καρποί της μανταρινιάς μπορεί να οφείλονται σε ακανόνιστα ποτίσματα, σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίες, σε διαφορά θερμοκρασία ημέρας και νύχτας καθώς και στην προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αμμωνιακού λιπάσματος. Το τακτικό πότισμα, η ορθολογική λίπανση και ο διαφυλλικός ψεκασμός με χαλκό και ασβέστιο βοηθά στη μείωση του φαινομένου του σκασίματος των καρπών.
Στρατής Βρο (14/11):
Έχω σε μεγάλη γλάστρα εδώ και τρία χρόνια φυτέψει avocado από κουκούτσι και ήδη είναι περίπου δύο μέτρα ύψος με υγιή φύλλωμα. Βρίσκεται σε βορινό σημείο στον κήπο μου αλλά προστατευμένο από αέρηδες Πότε θα καρποφορήσει και τι πρέπει να κάνω γι αυτό;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αν φυτέψουμε αβοκάντο από σπόρο (κουκούτσι) και δεν το εμβολιάσουμε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία, θα καθυστερήσει πολύ να μπεί σε καρποφορία, ειδικά αν είναι σε γλάστρα. Θα σας πρότεινα να μεταφυτέψετε το αβοκάντο στο χώμα σε μια δροσερή μεριά του κήπου σας. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φύτευση αβοκάντο στο σχετικό μας άρθρο.
Μάκης Γαρ (14/11):
Έχω μια λεμονιά στον κήπο και φέτος έχει μεγάλη προσβολή από βαμβακίαση. Το ίδιο πάθανε και άλλοι γείτονες. Ποιος είναι ο τρόπος αντιμετώπισής της;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Για την βαμβακάδα στη λεμονιά σας αλλά και για τις λεμονιές των γειτόνων σας, χρησιμοποιείστε οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού . Φροντίζουμε να έχουμε ποτίσει τα φυτά μας όταν ψεκάσουμε με θερινό πολτό το φύλλωμα για να μην “στρεσαριστούν”. Ο ψεκασμός καλό είναι να γίνεται βραδάκι σε θερμοκρασίες μέχρι 28°C. Επαναλάβετε τον ψεκασμό σε δεκαπέντε μέρες. Τον θερινό πολτό θα τον προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.
Μπάμπης (14/11):
Επιτρέπεται το κλάδεμα της ελιάς ταυτόχρονα με την συγκομιδή;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Αρκετοί παραγωγοί κλαδεύουν κατά τη συγκομιδή ή ακριβώς μετά τη συγκομιδή. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα στη συγκεκριμένη ελαιοκομική περιοχή. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτη, σε περίοδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου και της καρκίνωσης της ελιάς. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για κλάδεμα ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Huseyin Bay (14/11):
Γεια σας, έχω ένα προβληματάκι με την ορτανσία. Την έβαλα μέσα στο σπίτι, αλλά άρχισε να ξεραίνεται, γιατί όμως; Μπορείτε να μου πείτε; Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες.
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Γεια σας από τα Μυστικά του Κήπου. Θα σας πρότεινα να έχετε την ορτανσία σε εξωτερικό χώρο, φωτεινό, που να προστατεύεται από τις πρωινές και μεσημεριανές ακτίνες του ήλιο. Ο ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα θα βοηθήσει την τόνωση του φυτού καθώς και η προσθήκη λίπανσης. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα ορτανσίας στο σχετικό μας άρθρο.
Kώστας Κρο (14/11):
Τι φοβερή ομάδα είστε στα Μυστικά του Κήπου. Συγχαρητήρια για τις συμβουλές που μας προσφέρετε. Πότε μπορώ να πολλαπλασιάσω την τριανταφυλλιά; Τι κλαδάκια να κόψω;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για την ομάδα των Μυστικών του Κήπου. Για να πολλαλασιάσετε την τριανταφυλλιά, πρέπει να επιλέξετε μοσχεύματα αρχές άνοιξης από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς στο σχετικό μας άρθρο.
Χρήστος Λυμ (15/11):
Όλα τα σάιτ αναφέρουν εποχή σποράς άνηθου μόνο τον Απρίλιο, κι όμως στην αγορά υπάρχει όλο το χρόνο;
Τα Μυστικά του Κήπου απαντούν:
Ο άνηθος ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον και μπορεί να καλλιεργηθεί σχεδόν όλο το χρόνο. Μπορεί να φυτευτεί από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη της άνοιξης, αν και σε περιοχές που επικρατούν συνθήκες μεγάλης παγωνιάς, Δεκέμβριο – Ιανουάριο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη σπορά του. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για φροντίδα άνηθου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.